• Ingen resultater fundet

De følgende sider beskriver indledende undersøgelser af situationen i ni erhvervsområder.

Formålet har været at undersøge om der er særlige karakteristika, der går på tværs af de besøgte områder. Besøgene er gennemført som vandringer gennem områderne samt gennemsyn af plandokumenter og rapporter, hvis de findes. Flere besøg er suppleret af korte uformelle interviews. Besøgene giver informationer om områderne, som ikke er inkluderet i plandokumenter og rapporter, f.eks. uformelle stier, typologier eller anvendelser. Resultatet er opsamlet i et udvalg af billeder, kategoriseret i seks forskellige temaer, som fortæller om særlige karakteristika, der går på tværs af de besøgte områder. Billederne suppleres af en opsamlende tekst.

PROBLEM

Hammel Info: Besigtigelse samt dialogmøde med kommunens planlæggere:

Teamleder for ’plan’ og planmedarbejder, gennemsyn af udviklingsplan for området 2013. Tidspunkt for besigtigelse: 2014 og 2016.

Status: Erhvervsområdet er beliggende tæt på bymidten. Byen oplever medium vækst. Erhvervsområdet er dårligt beliggende i forhold til motorvejen.

Beskrivelse: I området ligger en større fødevareproduktion (Delika), der lukker. Området fremstår forladt med nedslidte bygninger.

Kommunen opkøber flere bygninger for at reducere kompleksiteten og omdanne området, men rammes af finanskrisen (2008) og manglende investorinteresse. På tidspunktet er nogle bygninger nedrivningsmodne, andre ledige, desuden findes forskellige industrier (fødevarer, grossister, kontorer), en til to dominerende bygninger og store grønne områder i mellem. Kommunen oplever at nogle virksomheder flytter væk pga.

udviklingsplanerne. I mellemtiden inviteres midlertidige aktiviteter ind i området (streetsport). Udviklingsplanen foreslår at rydde området og etablere en parkbebyggelse med et grønt strøg. Kommunen planlægger et plejehjem som kick-start for området. Beboerne flytter ind i 2019.

Erhvervsområde: Delikagrunden, Hammel

PROBLEM Vejle Syd

Erhvervsområde: Vejle Syd

Beskrivelse: I 2012 gennemførte Vejle Kommunes planafdeling en kortlægning af situationen i Vinding. Det var opfattelsen, at mange

erhvervsarealer stod tomme. Kortlægningen blev gennemført i et område med byggeri fra omkring 1985-2000. En del af bygningerne er arkitekttegnede, andre standard erhvervsbyggeri. Man fandt at den brancheglidning, som området oplever, har sin egen automatik: En bygning bliver tom og står tom til rette lejer kommer, hvilket afhænger af den rette pris. Mange af virksomhedsejerne bor lokalt. Andre bor længere væk; det gælder især ejere, som har overtaget nogle af områdets eksisterende virksomheder. I sidstnævnte tilfælde vil nogle ejere vælge at flytte virksomheden, hvis den f.eks. skal udvides. Erhvervsområdets evne til at tilpasse sig betyder, at man kommunalt ikke umiddelbart ser det som et særligt indsatsområde.

Info: Besigtigelse, telefoninterview med byplanlægger i Vejle Kommune samt gennemgang af ‘Erhverv i Vinding - Oplæg til udviklingsstrategi’ (maj 2013).

Tidspunkt for besigtigelse: 2016

Status: Område med byvækst, god beliggenhed ved motorvejen, vedligeholdte bygninger, ingen planer for omdannelse.

Viborg Info: Besigtigelse samt konkurrenceforslag, kick-startprojekt og helhedsplan.

Dialogmøde med planchef og planmedarbejdere.

Tidspunkt for besigtigelse: 2014, 2016, 2017, 2018.

Status: Område i provinsby med medium byvækst, bynær og stationsnær beliggenhed. Under omdannelse

Beskrivelse: I starten af 00’erne sker en brancheglidning i

erhvervsområdet syd for banen. Nye funktioner flytter ind, og kommunen modtager skiftende ønsker til ændringer af lokalplanen. I 2012

gennemfører kommunen en konkurrence om en helhedsplan for området.

Ambitionen er et blandet byområde med erhverv, boliger, uddannelse og kultur. Forslaget peger på nedrivning af de eksisterende bygninger, men bygger videre på den eksisterende infrastruktur og foreslår en grøn forbindelse og en bro over jernbanen, der forbinder området med midtbyen. Der etableres to lokale grupper (henholdsvis politiske beslutningstagere og grundejere samt borgere og interessenter). Samtidig iværksættes forskellige, midlertidige aktiviteter. I processen er flere virksomheder flyttet, og der er i dag ledige lejemål. Særligt i de områder, hvor omdannelsen vil strække sig over lang tid, anvendes bygningerne af forskellige lokale grupper til dans, yoga, legeland mv. Området fremstår i dag delvist som en byggeplads, men med vigtige kick-starter bygninger i form af en uddannelsesinstitution, Street Mekka og plejeboliger.

Erhvervsområde: Viborg Baneby

PROBLEM Odder Nord

Erhvervsområde: Odder Nord

Beskrivelse: Erhvervsområdet ligger i den nord-vestlige del af Odder på en skrående bakke. For et delområde i kanten har der har været forslag om at udarbejde en lokalplan, der ville give mulighed for opførelse af boliger – for at få tilladelse til at bygge et supermarked. Flere virksomheder protesterede, fordi de var nervøse for blandingen af bolig og erhverv. Planerne bliver dog endelig stoppet af kommunens planafdeling, da man ikke ønskede at et supermarked skulle afgøre placeringen af byens boligudbygning. En bolig-lokalplan for et andet område har senere været i høring, men da den ændrede status til blandet byområde ville betyde forhøjet ejendomskat for ejerne af områdets virksomheder blev planen trukket tilbage. Udskiftningen af lejere sker løbende, når udlejningsprisen er ‘rigtig’.

Info: Besigtigelse, kommuneplan, lokalplan, oplæg til ny lokalplan, dialogmøder erhvervskonsulent, teknisk chef, planchef og -medarbejder samt virksomhedsejere. Tidspunkt for besigtigelse: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. Status: Mindre provinsby med nogen byvækst, udvider til nye bolig- og erhvervsområder. Stationsnær placering, forholdsvist langt fra motorvejen.

Aarhus Syd

Erhvervsområde: Aarhus Syd

Beskrivelse: Erhvervsområdet Aarhus Syd ligger ca. 6 kilometer syd for Aarhus centrum. Det bliver serviceret af to letbanestop og har nærhed til motorvejen. Aarhus Kommune har fokus på områdets fremtid og har netop udviklet en kommunal temaplan med fokus på en erhvervsstrategi. Erhverv Aarhus har tidligere nedsat et forum, som har udviklet en helhedsplan, finansieret af grundejerne. Planen mangler økonomi til gennemførelse, og da alle arealer er privatejede kræver det enighed om fælles investering, hvilket ikke har været muligt. Området fremstår blandet med butikker for store varegrupper, produktion, kontorer, lager og mindre værksteder. Der er et stærkt erhvervsmiljø i området, som kommunen ønsker at bevare, men der er et stort pres fra investorer for omdannelse til blandet byområde.

Info: Besigtigelse, dialogmøder, kommuneplan, forslag til temaplan , kontakt til erhvervskonsulent, planmedarbejdere, erhvervsforening, lokale virksomhedsejere/ledere. Kontakt: Erhvervskonsulent, planmedarbejdere, Erhvervsforening, lokale virksomhedsejere/ledere. Dato: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. Status: Høj byvækst, stationsnær og nærhed til motorvej.

PROBLEM Gladsaxe

Info: Besigtigelse og gennemgang af “Helhedsplanen Gladsaxe Ringby”.

Dato: 2019.

Status: Attraktivt byområde i Storkøbenhavn med byvækst. Helhedsplanen er vedtaget.

Beskrivelse: Erhvervsområdet er landets ældste. Det fremstår i dag blandet med blandt andet skrothandel, café og foreningsdrevet kulturcenter. Dansk Tobaks bygninger og Johnsens maskinsnedkeri, som var blandt områdets oprindelige virksomheder, er omdannet til henholdsvis kontorer, fitness og boliger. I kanten er en del af området omdannet til nyt boligbyggeri og langs Ring 3 er der opført et nyt højt kontorbyggeri. En trinvis fortætning af området er i gang, uden støjbelastning. Omdannelsen er muliggjort med en ændring i kommuneplanens arealbestemmelser.

Helhedsplanen kobler sig op visionen for Loop City, der er placeret langs en ny bane omkring København. Visionen er, at området i fremtiden skal være en erhvervsmetropol med plads til 50.000 arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner (i dag ca. 10.000). Den inkluderer autoværksteder, frisører, cafeer, stiforbindelser, løberuter og idræt til gavn for både erhvervsliv og borgere.

Erhvervsområde: Gladsaxe erhvervskvarter, Gladsaxe

Birkerød

Erhvervsområde: Bregnerød, Birkerød

Info: Besigtigelse samt gennemgang af rapport ”Analyse af erhvervslokalisering i hovedstadsområdet” og områdets lokalplan.

Tidspunkt for besigtigelse: 2018.

Status: Attraktivt byområde i Storkøbenhavn med byvækst. Ændring af delområde i lokalplan til bolig og erhverv.

Beskrivelse: Område med produktion, lager, værksteder og kontorer.

Fremstår sammensat med både mindre og større bygninger og en blanding af produktion, lager, værksteder, kontorer og andre virksomheder. Imellem matriklerne er der grønne lommer og området er omkranset af boliger og en børnehave. Særligt interessant er omdannelsen af kantzonen, hvor en del af et kontorbyggeri er omdannet til en rækkehusbebyggelse. Det blev muliggjort med en ændring i lokalplanen i 2002, hvor kanten af erhvervsområdet fik status til bolig og erhverv.

PROBLEM Nørre Alslev

Erhvervsområde: Nørre Alslev

Beskrivelse: Erhvervsområdet fremstår blandet med kontor, værksteder, lager og funktionstømte bygninger. Der er reklamer for salg af byggegrunde til virksomheder med væsentlig miljøbelastning, til store virksomheder med behov for udendørs oplagsplads og virksomheder med tung transport.

Info: Besigtigelse samt information fra Guldborgsund Kommunes hjemmeside.

Tidspunkt for besigtigelse: 2019.

Status: Område med lav/negativ byvækst, god beliggenhed ved motorvejen.

Erhvervsområde: Hersted Øster Industriområde, Albertslund

Beskrivelse: Hersted Industripark i Albertslund Kommune var et af konkurrenceområderne i ”Fremtidens Forstad”, udskrevet af Realdania. Den kommende letbane, de eksisterende erhvervsvirksomheder, kulturarven, Vestskoven og naboområderne skulle danne afsæt for et forslag til, hvordan nybyggeri og genanvendelse kan bygge videre på Hersted Industriparks potentialer. Konkurrencen bliver fulgt op i 2018 af visionsoplægget

”Albertslund Skovbyerne”, der over 30 år skal giver plads til 10.000 nye borgere, 6.000 nye arbejdspladser og 4.500 nye boliger. I oktober 2019 følges den vision op ad masterplanen ”Hersted 2045”. Planen har fokus på de gode forhold for produktion, men foreslår samtidig en omfattende transformation fra industri til kontor. Der satses særligt på iværksættere og på at bruge området som et levende klasselokale for børn og unges uddannelse. Masterplanen foreslår desuden, at erhvervsområdet opdeles i kvarterer og at omdannelsen kan gennemføres på matrikelniveau. Vestskoven skal trækkes ind i området, der skal være plads til bynatur og rekreative boulevarder med plads til leg, sport og læring, et bydelscenter med et urbant tæt miljø og byggeri i op til 12 etager omkring letbanen. Ved besigtigelsen kan de oprindelige arkitektoniske greb for området forsat aflæses i form af boulevarder, haveanlæg og gule teglstensbygninger. Området opleves aktivt med blandet produktion, lager, fritidsfunktioner, kontorer, uddannelsesinstitutioner og børnehavne.

Info: Besigtigelse samt gennemgang af konkurrenceforslag 2012,

“Visionsoplæg Albertslund Skovbyerne” 2018, “Masterplan Hersted 2045”

2019.

Tidspunkt for besigtigelse: 2019.

Status: Attraktivt byområde i Storkøbenhavn i vækst. Helhedsplan vedtaget.

Hersted Øster

Retro Arkaden, Hersted Øster Industripark (Facade og interiør).

PROBLEM

Opmagasinering

Mellemrum Typologier