• Ingen resultater fundet

Tvangslikvidation af anpartsselskaber

In document Anpartsselskaber efter loven af 1996 (Sider 158-161)

Kapitel 9. Koncernret

8.3 Tvangslikvidation af anpartsselskaber

Som anført ovenfor i afsnit 5.5.4 vil det i særlige tilfælde kunne forekomme, at en eller flere anpartshavere har ret til at kræve anpartsselskabet tvangsopløst ved domstolene grundet grove krænkelser af minoritetens rettigheder. Bortset fra sådanne tilfælde kan tvangsopløsning af et anpartsselskab ske, hvor selska-bet ikke opfylder en række af lovens grundlæggende krav vedrørende ledelse og regnskab.

Grundlag for tvangsopløsning foreligger således, hvor et anpartsselskab, som i henhold til anpartsselskabsloven eller selskabets vedtægter, har pligt til at træde i likvidation, men hvor en beslutning herom ikke opnår tilslutning fra et flertal af anpartshaverne, jvf. ApSL § 53, stk.2, 1. pkt. Grundlag for

tvangs-7 Jvf. A.Vinding Kruse, Erstatningsretten (5.udg. 1989), s. 498 samt von Eyben, Nørgaard og Wagner, Lærebog i erstatningsret (3.udg.1995), s. 354.

8 Jvf. således også Børjesson og Berner Nielsen, R&R 1996, nr.8, s. 14.

8.3 Tvangslikvidation af anpartsselskaber opløsning foreligger tillige, såfremt selskabet ikke rettidigt indsender skab, hvor der ikke er valgt en revisor i henhold til reglerne herom i årsregn-skabsloven, samt hvor selskabet ikke har den efter anpartsselskabsloven fore-skrevne ledelse, jvf. ApSL 61. Endvidere opstår der pligt til at gennemføre en likvidation, hvis selskabet har konstateret et kapitaltab, og anpartshaverne ikke har truffet beslutning om en retablering af kapitalen, jvf. ApSL § 52, stk.3 samt ovenfor afsnit 4.7. Såfremt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen konstaterer, at der foreligger en af disse mangler ved selskabet, giver styrelsen selskabet en tids-frist til at afhjælpe de konstaterede mangler, der sædvanligvis vil udgøre 4 uger.9

Hvis anpartshaverne ikke inden tidsfristens udløb har truffet foranstaltnin-ger til afhjælpning af de konstaterede mangler, træffer Erhvervs- og Selskabs-styrelsen beslutning om tvangsopløsning. Denne beslutning offentliggøres i styrelsens edb-informationssystem, jvf. ApSL § 60, stk.2. Erhvervs- og Sel-skabstyrelsens beslutning om tvangsopløsning effektueres ved den lokale skif-teret, såfremt anpartshaverne ikke af egen drift træffer beslutning om likvidati-on, jvf. ApSL § 60, stk.1. Styrelsens beslutning konstituerer en fristdag i hen-hold til konkurslovens § 1, stk.1, nr.3, jvf. UfR 1996.90H.

Hvis et selskab, der er sendt til tvangsopløsning i medfør af ApSL § 60, skønnes solvent, har skifteretten mulighed for at udnævne en eller flere likvi-datorer, jvf. ApSL § 60, stk.4. En likvidator udnævnt af skifteretten kan kun af-sættes af skifteretten.10 Er selskabet insolvent kan skifteretten af egen drift træffe afgørelse om konkursbehandling af selskabet, jvf. ApSL § 64, stk.3.11 Sædvanligvis kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelser indbringes for Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn, men netop når det drejer sig om af-gørelser om tvangsopløsning i henhold til ApSL § 52, stk.3, samt §§ 60 og 61, er der ikke mulighed for at anke styrelsens afgørelser til en højere administra-tiv myndighed, jvf. ApSL § 78, stk.2. Styrelsens afgørelser om tvangsopløs-ning kan ikke behandles ved skifteretten, jvf. U.1992.314Ø. En sådan afgørel-se må således indbringes for de almindelige domstole i medfør af grundlovens

§ 63.

Såfremt der er indgivet begæring om tvangsopløsning af et anpartsselskab, fortsætter selskabets ledelse med at udøve sine funktioner, indtil skifteretten har truffet beslutning om at udpege en likvidator eller at gennemføre en kon-9 Jvf. Rosenberg, Sneholt og Thomsen, ApS’loven af 1996, s. 239.

10 Jvf. Erhvervsankenævnets kendelse af 11/12 1992, refereret hos Schaumburg-Müller og Werlauff, Industriministeriets Erhvervsankenævn (1994), s. 75f.

11 Se nærmere om en formløs slutning af et tomt bo hos Gomard, Aktieselskaber & an-partsselskaber (3.udg.1996), s. 359f. Ved afslutningen af boet afmeldes selskabet fra re-gisteret, jvf. ApSL § 64, stk.5.

kursbehandling, jvf. UfR 1988.409V, der vedrørte spørgsmålet om ledelsens tegningsret.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har mulighed for, at underkaste et selskab, der opfylder betingelserne for at blive tvangsopløst i henhold til ApSL §§ 60 og 61, en særlig kontrol. Styrelsen kan i medfør af ApSL § 63 udpege en særlig regnskabssagkyndig til at udarbejde et regnskab for selskabet og foretage en kritisk gennemgang af selskabets regnskabsmateriale mv. Bestemmelsen, der findes tilsvarende i ASL § 118a, blev indsat ved lov nr. 442 af 1. juni 1994 med henblik på at forebygge fremtidige sager om selskabstømning.

En beslutning om tvangsopløsning kan afbrydes, såfremt de konstaterede mangler ved selskabet afhjælpes, og anpartskapitalen retableres, således at den mindst opfylder mindstekravet på 125.000 kr., se nærmere ApSL § 62, stk.1, jvf. stk.3. Dette forudsætter dog, at der sker anmeldelse til Erhvervs- og Sel-skabsstyrelsen om, at tvangsopløsningen skal afbrydes og at selskabets virk-somhed skal genoptages, jvf. ApSL § 62, stk.2. En sådan meddelelse om afbry-delse af tvangsopløsningen skal være kommet frem inden tre måneder fra Er-hvervs- og Selskabsstyrelsens anmodning om tvangsopløsning.12 En tvangsop-løsning kan kun afbrydes, hvis selskabet ikke inden for de seneste fem år tidli-gere har været under tvangsopløsning. Såfremt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen træffer afgørelse om at nægte afbrydelse af en tvangsopløsning, kan denne af-gørelse ikke indbringes for Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn, jvf. ApSL

§ 78, stk.2.

Et selskab, der er blevet tvangsopløst ved skifteretten efter en summarisk behandling, efter en analogi af konkurslovens § 143, kan få sit bo genoptaget efter en analogi af ApSL § 58, hvis der kommer oplysning om yderligere akti-ver. En sådan genoptagelse kan resultere i en solvent likvidation eller en egent-lig konkursbehandling. Jvf. hertil VLK 1997/810, gengivet i Juridisk Ugebrev.

Et anpartsselskab var blevet tvangsopløst, og skifteretten havde afsluttet boet efter en analogi af konkurslovens § 143. Kammeradvokaten anmodede skifteretten om at genop-tage boet med henblik på at gennemføre en erstatningssag og / eller en omstødelsessag.

Landsretten fandt, at det opløste selskab, eller selskabets bo havde partsevne, således at den nævnte sag kunne anlægges.

12 Fristen kan afbrydes ved at fremsende en anmodning om genoptagelse af selskabets virksomhed på en fax til styrelsen, uanset at der ikke var medsendt den autoriserede an-meldelsesblanket. Det forudsættes, at de originale dokumenter fremsendes umiddelbart efter, jvf. UfR 1996.19Ø.

In document Anpartsselskaber efter loven af 1996 (Sider 158-161)