• Ingen resultater fundet

Frivillig likvidation af anpartsselskaber

In document Anpartsselskaber efter loven af 1996 (Sider 153-156)

Kapitel 9. Koncernret

8.1 Frivillig likvidation af anpartsselskaber

8.1.2 Valg af likvidatorer

Til gennemførelse af likvidationen vælger anpartshaverne en eller flere likvi-datorer, jvf. ApSL § 54, stk.1. Der gælder i denne forbindelse en formel mino-ritetsbeskyttelse, idet anpartshavere, der repræsenterer 25% af anpartskapita-len, har ret til at vælge yderligere en minoritetslikvidator til at deltage i likvida-tionen på lige fod med den eller de flertalsvalgte likvidatorer, jvf. ApSL § 54, 2. pkt. Likvidator må opfylde de habilitetskrav, der gælder for medlemmer af anpartsselskabers ledelse, jvf. ApSL § 19, stk.1 in fine. En likvidator kan til en-hver tid afsættes af de, der har valgt vedkommende, sammenlign ASL § 121, stk.2. Når likvidator er valgt, udgør vedkommende selskabets ledelse, jvf.

ApSL § 54, 3. pkt. Denne bestemmelse udgør en forenklet udgave af ASL § 121, stk.1 og stk.2 samt ApSL 1973 § 90 stk.1 og stk.2, men det har ikke været meningen, at den ændrede formulering skulle medføre en ændring af gældende ret. ApSL § 54 må således forstås i overensstemmelse med ASL § 121.1 Med-lemmerne af anpartsselskabets hidtidige ledelse træder tilbage ved valget af li-kvidator, og de skal afmeldes hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Fra dette tidspunkt indtræder likvidator i bestyrelsesmedlemmerne og direktørernes sted og udøver de rettigheder og pligter, der efter anpartsselskabsloven tilkommer bestyrelsen og direktionen, jvf. ASL § 121, stk.1 analogt. Anpartshaverne ud-øver fortsat deres beslutningskompetence i henhold til vedtægterne, og revisor fortsætter sit hverv uændret.

Likvidator har til opgave at realisere selskabets aktiver med henblik på at fordele dem blandt selskabets kreditorer og udlodde overskydende midler for-holdsmæssigt blandt anpartshaverne. Hvis fristen for aflæggelse af årsregnskab udløber, medens selskabet er i likvidation, skal likvidator udarbejde et ordinært årsregnskab efter reglerne i årsregnskabsloven.2 Der skal udarbejdes en resul-tatopgørelse for perioden mellem udløbet af det sidste regnskabsår og likvida-tionens indtræden, jvf. ApSL § 55, der svarer til ApSL 1973, § 91, stk.1. Denne redegørelse skal i behørigt revideret stand fremlægges til eftersyn for anparts-haverne og indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Tidligere stilledes et krav om, at likvidatorerne skulle udarbejde en særlig redegørelse for årsagerne til likvidationen, jvf. ApSL 1973 § 91, stk.2. Denne bestemmelse, der ikke havde noget modstykke i aktieselskabsloven, er nu udgået af ApSL 1996.

1 Jvf. Bemærkningerne til lovforslaget, s. 27.

2 Dette fremgik tidligere udtrykkeligt af ApSL 1973 § 90, stk.3, sammenlign ASL § 121, stk.3, men bestemmelsen er ikke videreført i ApSL 1996. Ophævelsen af bestemmelsen har ikke medført en ændring af gældende ret.

8.1 Frivillig likvidation af anpartsselskaber

8.1.3 Solvens som betingelse for likvidation?

Det er omtvistet, hvorvidt det er en betingelse for, at et aktie- eller anpartssel-skab kan gennemføre en frivillig likvidation, at selanpartssel-skabet er solvent, således som dette begreb er defineret i konkurslovens § 17. Den dominerende opfattel-se i teorien er, at et insolvent opfattel-selskab ikke har mulighed for at gennemføre en uformel afvikling, hvorved forstås, at et selskab på eget initiativ træffer aftale med samtlige kreditorer om, at de accepterer at modtage en vis forholdsmæs-sig andel af selskabets gæld, hvorefter selskabet træder i frivillig likvidation.

Ifølge denne opfattelse, har et insolvent selskab pligt til at indgive konkursbe-gæring.3

Efter Gomards opfattelse, er solvens ikke en nødvendig betingelse for, at et aktie- eller anpartsselskab gennemfører en frivillig likvidation. En likvidator, der konstaterer, at et aktieselskab er insolvent, har således pligt til at indkalde generalforsamlingen, jvf. ASL § 127, stk.2, men der består efter Gomards op-fattelse ikke en retlig pligt for generalforsamlingen til at træffe beslutning om at indgive konkursbegæring på selskabets vegne.4 For anpartsselskabers ved-kommende er retstillingen på dette punkt nu afklaret, idet ApSL § 64, stk.2 ud-trykkeligt pålægger den likvidator, der konstaterer, at en igangværende likvida-tion ikke vil give fuld dækning til kreditorerne, en pligt til at indgive konkurs-begæring på selskabets vegne. Bestemmelsen i ApSL § 64, stk.2 udelukker imidlertid ikke, at selskabet indgår en aftale med en eller flere kreditorer, hvor-efter disse giver helt eller delvis afkald på deres krav imod selskabet. Hvis sel-skabet derved bliver solvent, består der ikke længere en pligt til, at indgive konkursbegæring på selskabets vegne.5 I øvrigt indeholder ApSL nu en positiv hjemmel til en uformel afvikling af anpartsselskaber, jvf. ApSL § 59, og ne-denfor afsnit 8.2.

8.1.4 Indkaldelse af selskabets kreditorer

Likvidationen afsluttes ved, at de midler, der er tilbage i selskabet, efter samtli-ge kreditorer er blevet betalt, udloddes til anpartshaverne i forhold til deres an-del af anpartskapitalen. En kreditor, der først fremkommer med sit krav mod selskabet, efter at der er sket udlodning i forbindelse med en likvidation, kan ikke gøre kravet gældende imod de anpartshavere, der efter proklamafristens udløb i god tro har modtaget likvidationsprovenuet i henhold til det godkendte 3 Jvf. således Rosenberg, Sneholt og Thomsen, ApS’loven af 1996, s. 219, Jørgen Nørgaard og Lars Hedegaard Kristensen, i Selskabsformerne (3.udg.1997), s. 237 med note 245, Paul Krüger Andersen, Aktie- og anpartsselskabsret (5.udg.1997), s. 406, samt Werlauff, Selskabsret (3.udg.1997), s. 862f.

4 Jvf. Gomard, Aktieselskaber & anpartsselskaber (3.udg.1996), s. 357 f.

5 Jvf. Rosenberg, Sneholt og Thomsen, ApS’loven af 1996, s. 219f.

og reviderede likvidationsregnskab, jvf. UfR 1992.640V. Kreditor kan i denne situation kun få dækket sit tilgodehavende, hvis der skulle fremkomme yderli-gere midler, der tilkommer det ophørte selskabs bo, jvf. ApSL § 58.

Det er således af væsentlig betydning for kreditorerne, at de i tilfælde af, at anpartshaverne træffer beslutning om at likvidere selskabet, får lejlighed til at gøre deres krav mod selskabet gældende. Bestemmelser, der skal sikre kredito-rerne i forbindelse med en likvidation, findes i ApSL §§ 56 og 57, der i alt væ-sentligt svarer til reglerne i ASL §§ 123 og 124 samt ApSL 1973 §§ 92 og 93.

Likvidator har pligt til at give alle selskabets kendte kreditorer meddelelse om, at der er truffet beslutning om at likvidere selskabet, jvf. ApSL § 56, stk.1.

Desuden skal der indrykkes et proklama i Statstidende. Heri skal alle personer, der har et krav imod selskabet, opfordres til at anmelde deres krav til likvida-tor. Proklamaet skal mindst give tre måders frist for kreditorerne til at anmelde deres krav.

Proklamaet efter ApSL § 56 er ikke præklusivt. En kreditor, der først anmel-der sit krav efter udløbet af tidsfristen, mister således ikke sit tilgodehavende, men har ret til at få det dækket af de midler, der endnu er tilbage i selskabet, jvf. ApSL § 56, stk.1 in fine. Såfremt likvidator ikke kan anerkende et anmeldt krav, skal den pågældende kreditor gives særskilt meddelelse herom, jvf. ApSL

§ 57, stk.2. Kreditor har da mulighed for at anfægte likvidators afgørelse ved skifteretten inden tre måneder. Denne tidsfrist er præklusiv, jvf. UfR 1961.525H. Ved udløbet af proklamafristen, skal likvidator indfri alle anmeld-te godkendanmeld-te krav mod selskabet. Såfremt alle tvisanmeld-ter vedrørende ikke-aner-kendte krav i henhold til ApSL § 56, stk.2 er afgjort, kan et eventuelt oversky-dende beløb herefter udloddes til anpartshaverne, jvf. ApSL § 57, stk.1. An-partshaverne godkender det endelige likvidationsregnskab, hvorefter likvidator anmelder selskabet til sletning fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsens register for anpartsselskaber. Anmeldelse skal ske inden to uger fra godkendelsen af likvi-dationsregnskabet, jvf. ApSL § 57, stk.2, og en kopi af det endelige likvidati-onsregnskab skal være vedlagt anmeldelsen.

Hvis der efter et anpartsselskab er slettet skulle fremkomme yderligere mid-ler, der tilhører det opløste selskab, kan selskabets bo genoptages, jvf. ApSL § 58. Tilsvarende gælder, hvis der i øvrigt er anledning til at genoptage boet. Så vidt muligt varetages genoptagelsen af de tidligere likvidatorer. Der skal indgi-ves meddelelse om genoptagelsen til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen inden to uger

In document Anpartsselskaber efter loven af 1996 (Sider 153-156)