• Ingen resultater fundet

KVINDERS RETTIGHEDER

In document INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER (Sider 144-150)

RETTIGHEDER VEDRØRENDE SÆRLIGE GRUPPER:

KVINDERS RETTIGHEDER

RETTIGHEDER VEDRØRENDE SÆRLIGE GRUPPER:

KVINDERS RETTIGHEDER

• FN’s Konvention til Afskaffelse af Alle Former for Diskrimination mod Kvinder (ICEDAW).

• ILO Konvention nr. 100 om Lige Betaling for Lige Arbejde

• ILO Konvention nr. 111 om Afskaffelse af Diskrimination, Hvad Angår Ansættelse og Beskæftigelse.

• Den Europæiske Unions Charter om Grundlæggende Rettigheder art. 23.

• Protokol til FN konventionen om grænseoverskridende kriminalitet ved-rørende bekæmpelse af handel med mennesker, herunder særlig kvinder og børn

• EU-rammeafgørelse om menneskehandel

• Europarådets konvention om menneskehandel

• Straffelovens § 262 a (forbud mod menneskehandel) 1. Lovforslag:

Titel:Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love. (Direktionens og bestyrelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed, gennemførelse af direktiv om ligebehandling, m.v.).

Baggrund: Lovforslaget indeholder en række ændringer i lov om ligebe-handling af mænd og kvinder inden for de erhvervstilknyttede sikringsord-ninger. Forslaget har til formål at gennemføre det omarbejdede ligebehand-lingsdirektiv på dette område.

Lovforslaget ophæver blandt andet maksimumgrænsen for tilkendelse af godtgørelse. De gældende kriterier for udmåling af godtgørelse forbliver uændret. I overensstemmelse med direktivet udvides beskyttelsen mod forskelsbehandling. Forbuddet gælder ikke alene ved afskedigelse, men ved enhver ufordelagtig behandling eller følge (repressalie). I Loven tilføjes defi-nitioner på forskelsbehandling og andre relevante begreber i loven og lovens anvendelsesområde præciseres, både med hensyn til den relevante person-kreds og således, at det fremgår, at loven ikke er til hinder for bestemmelser om beskyttelse af kvinder i forbindelse med barsel. Ud over regulering af forbuddet mod forskelsbehandling og godtgørelse for overtrædelser gennemføres det omarbejdede ligebehandlingsdirektivs princip om main-streaming, det vil sige, at ligestilling skal indgå i alle offentlige

myndighe-K v in d e r s r e tt ig h e d e r

ders arbejde på lovens område.

Lovforslaget har bl.a. også til formål at effektivisere reglerne for egnetheds-og hæderlighedsvurderingen af direktører egnetheds-og bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder. Lovforslaget indeholder derfor en række ændrin-ger i f. eks lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension osv.

Reference:

Lov nr. 517 af 17. juni 2008

L102, skriftlig fremsættelse den12. marts 2008: tillæg A 3828 Lovforslag som vedtaget: Tillæg C 738

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love. (Direktionens og bestyrelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed, gennemførelse af direktiv om ligebehand-ling, m.v.).

Ikrafttrædelse: Loven trådte i kraft den 1. juli 2008. Lovens §11 trådte dog først i kraft den 15.

august 2008. Endelig træder §10 nr. 6 i kraft den 1. januar 2009.

Afstemningsresultat: Lovforslaget blev enstemmigt vedtaget med 110 stemmer.

Institut for Menneskerettigheder har ikke afgivet høringssvar.

2. Domme fra de danske domstole

Der er ikke i perioden offentliggjort domme vedrørende kvinders rettighe-der.

3. Udtalelser fra Folketingets Ombudsmand

Der er ikke i perioden offentliggjort udtalelser vedrørende kvinders rettig-hder.

.4. Domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Der er ikke i perioden offentliggjort domme mod Danmark vedrørende kvin-ders rettigheder.

5. Udtalelser og konkrete sager fra komiteerne 5.1 Relevante komitéer:

- FN’s Menneskerettighedskomité

- Komitéen til Afskaffelse af Diskrimination mod Kvinder (CEDAW) - FN’s særlige torturekspert

5.2 Udtalelser:

FN’s Menneskerettighedskomité

FN’s Menneskerettighedskomité har udsendt sine anbefalinger til Danmarks femte periodiske rapport vedrørende FN’s konvention om Borgerlige og Politiske Rettigheder.

Af positive udviklinger i Danmark nævner komitéen arbejdet for etnisk

lige-K v in d e r s r e tt ig h e d e r

behandling, oprettelsen af ligebehandlingsnævnet, indførelsen af tortur i straffeloven som en skærpende omstændighed, arbejdet for at afskaffe vold mod kvinder og reformen af retssystemet med det formål blandt andet at reducere sagsbehandlingstiden i retssager.

Komitéen anbefaler desuden, at Danmark styrker sin indsats for at øge den kvindelige deltagelse i politiske beslutningspositioner især på det lokale niveau blandt andet gennem oplysningskampagner og ,hvor det er muligt, gennem vedtagelsen af midlertidige foranstaltninger. Også kvindedeltagel-sen i lederstillinger på højt plan og private virksomheders bestyrelser bør støttes gennem forøget samarbejde og dialog med den private sektor.

Komitéen anbefaler endvidere, at Danmark fortsætter sine bestræbelser på at udrydde vold mod kvinder, inklusiv hustruvold, blandt andet gennem oplysningskampagner og gennem tildeling af tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at forebygge sådan vold og sikre beskyttelsen af ofre.

Danmarks næste periodiske rapport til FN’s Menneskerettighedskomité har afleveringsfrist den 31. oktober 2013.

Se mere under kapitlerne vedrørende den personlige frihed, retten til en retfærdig rettergang, forbud mod tortur, religionsfrihed og etniske og natio-nale mindretals rettigheder.

Reference:

FN’s Menneskerettighedskomité Ninety-fourth session

CCPR/C/DNK/CO/5, 29. oktober 2008

Regeringens periodiske rapport til Komitéen til Afskaffelse af Diskrimina-tion mod Kvinder (CEDAW)

Udenrigsministeriet og Ligestillingsafdelingen har i maj 2008 afgivet perio-disk rapport til CEDAW. Rapporten peger på stor deltagelse og beskæftigel-sesfrekvenserne, især for kvinder, målt ved EU-standarder. Kvinder udgør 47,5 pct. af den samlede arbejdsstyrke, og danske kvinder har den højeste beskæftigelsesfrekvens blandt europæiske kvinder på 73,4 pct. Siden sjette periodiske rapport i 2004 har Danmark arbejdet med at styrke gennemførel-sen af strategien om kønsmainstreaming, og en række initiativer til yderli-gere at fremme og sikre ligestilling er gennemført.

Initiativerne omfatter bl.a. en intensiveret oplysende indsats om ligestilling og lige rettigheder; handlingsplan mod bekæmpelse af mænds vold mod kvinder og børn i familien 2005-2008; udvidelse af ligestillingslovens regler om kønssammensætningen i offentlige udvalg, kommissioner og lignende

K v in d e r s r e tt ig h e d e r

og i bestyrelser for statslige forvaltningsmyndigheder m.v.; handlingsplanen

“Beskæftigelse, deltagelse og lige muligheder for alle”; bestræbelserne på at bekæmpe vold og menneskehandel bl.a. gennem en national handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel og ændringer af udlændingeloven;

handlingsplan for kønsmainstreaming i staten 2007-2011; initiativ til at rekruttere kvinder til de væbnede styrker; fokus på ære relaterede konflikter og fortsatte bestræbelser på at forhindre tvangsægteskaber, f.eks. hotlines, oplysningskampagner og krisecentre for undslupne fisk; fokus på kønsrol-ler i børnhaver; og sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme rettet mod etniske minoriteter, herunder kvinde.

Reference:

Seventh Periodic Report by the Government of Denmark on Implementation of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women

Rapporten er tilgængelig på: http://www.lige.dk/files/pdf/cedaw_rapport2008.pdf

FN’s særlige torturekspert

FN’s særlige torturekspert, Manfred Nowak, besøgte Danmark og Grønland den 2-9. maj 2008. Han roste den danske regerings indsats i forbindelse med oplysningskampagner mod hustruvold og kvindehandel. Han konklude-rede dog, at der på Grønland endnu ikke har været gjort tilstrækkeligt for at bekæmpe hustruvold, på trods af problemets omfang.

Se mere under Kapitlerne om den personlige frihed og forbud mod tortur.

Reference:

Statement by Manfred Nowak, Special Rapporteur on Torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment

63rd session of the General Assembly Third Committee, 23 October 2008

5.3 Konkrete sager:

Der har ikke været behandlet sager mod Danmark vedrørende kvinders rettigheder.

6. Regeringsinitiativer

Status for handlingsplanen til bekæmpelse af vold mod kvinder

Som en del af Satspuljeaftalen bag “Handlingsplan til bekæmpelse af mænds vold mod kvinder og børn i familien 2005-2008” udsendes en Status for gennemførelsen af denne handlingsplan. Den nye Status er udarbejdet af den tværministerielle arbejdsgruppe mod vold mod kvinder.

Reference:

Rapporten kan downloades på http://www.lige.dk/files/PDF/Vold/status2008_hp_vold.pdf

K v in d e r s r e tt ig h e d e r

Satspuljen 2009: 35 mio. kr til en National Strategi mod vold i nære relatio-ner.

I perioden 2000-2005 faldt antallet af kvinder, der udsættes for partnervold, fra 42.000 til 28.000 årligt. Samtidig anslås det, at antallet af børn, der vokser op i en voldsramt familie, er faldet fra ca. 29.000 børn til 20-22.000 børn. Ved et forlig om Statspuljen 2009 blev der afsat 35 mio. kr. over de næste 4 år til gennemførelsen af en National Strategi mod vold i nære relationer.

Hensigten om den Nationale Strategi til bekæmpelse af vold i nære relatio-ner 2009 – 2012 ønskes en yderligere reduktion af antallet af kvinder, mænd og børn, der rammes af vold i nære relationer. Strategien afløser Handlings-plan til bekæmpelse af mænds vold mod kvinder og børn i familien 2005-2008, som udløber med udgangen af 2008.

Reference:

Se også hjemmesiden: http://www.voldmodkvinder.dk/

Ligestillingsredegørelserne 2007

Minister for ligestilling offentliggjorde den 24. januar 2008 resultaterne af ligestillingsredegørelser fra stat, regioner og kommuner. Hovedresultaterne af ligestillingsredegørelserne viser bl.a. Omkring hver femte topleder i stat, region og kommune er kvinde. Dermed er der i dag potentiale og talent-masse i medarbejdergruppen, som måske går tabt. På de mellemste ledel-sesniveuaer har kommunerne en nogenlunde ligelig kønsfordeling og dermed også et rekrutteringsgrundlag.

Reference:

Download rapporten på

http://www.ligestillingidanmark.dk/files/Andre/HovedRapport.pdf Se også hjemmesiden http://kvinderiledelse.dk/forside.asp

Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007 – Afrapportering Den samlede afrapportering om de danske aktiviteter og resultater af Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007 er tilgængelig på:

http://www.lige.dk/files/PDF/afrapportering2007_lige07_web.pdf 7. Andet

Iværksætterkampagne for etniske minoritetskvinder

Kvinderådet og Nyvirk Iværksættercenter vil i fællesskab gennemføre en iværksætterkampagne med workshops og informationsmøder målrettet etniske minoritetskvinder i Jylland og på Fyn.

K v in d e r s r e tt ig h e d e r

Kvinderne inspireres til at se mulighederne for selvforsørgelse via egen virk-somhed, hvor de kan udnytte deres specifikke ressourcer til at skabe en bære-dygtig forretning.

Kvinderådet har de seneste 8 år arbejdet med at skabe netværk til og imellem kvinder med etnisk minoritetsbaggrund og støttet etniske minoritetskvin-ders foreningsarbejde.

Reference:

Se mere på http://www.kvinderaadet.dk/

21 Februar 2008

Det National Voldsobservatoriums rapport vedr. handlingsplan for vold mod kvinder

Kvinderådets ekspertgruppe ”Det Nationale Voldsobservatorium” har i september 2008 offentliggjort en rapport, der udgør et bidrag til forhandlin-gerne om regeringens nye handlingsplan for vold mod kvinder. Rapporten indeholder en række anbefalinger til den fremtidige handlingsplan. For eksempel anbefaler voldsobservatoriet, at den fremtidige handlingsplan i højere grad fokuserer på forebyggelse.

Reference:

Anbefalinger fra Voldsobservatoriet – til bekæmpelse af mænds vold mod kvinder Hele rapporten kan ses på hjemmesiden: http://www.kvinderaadet.dk

LOKK voksenstatistik 2007 - Kvinder på krisecenter

Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK, indsamler hvert år oplys-ninger om de kvinder, der har haft ophold på krisecentre. Formålet med LOKKs årsstatistikker er at følge og dokumentere udviklingen for de kvinder og børn, der bor på krisecenter. Årsstatistikkerne kortlægger med skiftende årlige fokusområder, hvilke særlige problemstillinger der gør sig gældende for voldsramte kvinder og børn på krisecentrene. Statistikken indeholder blandt andet oplysninger om vold mod kvinder, kvindernes baggrund, fødeland, etniske baggrund og statsborgerskab. I 2007 er der som et nyt tema blevet spurgt om kvindernes helbred og sundhed.

Reference:

LOKK voksenstatistik 2007, Kvinder på krisecenter Rapporten kan ses på hjemmesiden: www.lokk.dk

In document INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER (Sider 144-150)