• Ingen resultater fundet

Domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Der har ikke i perioden været sager mod Danmark

In document INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER (Sider 157-162)

RETTIGHEDER VEDRØRENDE SÆRLIGE GRUPPER:

BARNETS RETTIGHEDER

4. Domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Der har ikke i perioden været sager mod Danmark

5. Udtalelser og konkrete sager fra komiteerne 5.1 Relevante komiteer:

FN’s Menneskerettighedskomité

ILO-Ekspertkomitéen for Konventioners og Anbefalingers Anvendelse (CEACR).

Ekspertkomitéen vedrørende Den Europæiske Pagt om Regionale Sprog eller Mindretalssprog.

Komitéen vedrørende Europarådets konvention om beskyttelse af natio-nale mindretal.

Komitéen vedrørende Afskaffelse af Racediskrimination (CERD).

E tn is k e m in o r it e te r s o g n a ti o n a le m in d r e ta ls r e tt ig h e d e r

Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI).

5.2 Udtalelser:

FN’s Menneskerettighedskomité

FN’s Menneskerettighedskomité har udsendt sine anbefalinger til Danmarks femte periodiske rapport vedrørende FN’s konvention om Borgerlige og Politiske Rettigheder.

Af positive udviklinger i Danmark nævner komitéen arbejdet for etnisk lige-behandling, oprettelsen af ligebehandlingsnævnet, indførelsen af tortur i straffeloven som en skærpende omstændighed, arbejdet for at afskaffe vold mod kvinder og reformen af retssystemet med det formål blandt andet at reducere sagsbehandlingstiden i retssager.

Komitéen anbefaler desuden, at Danmark at være opmærksom på at identi-ficere de individer, som tilhører minoritetsgrupper eller oprindelige folk.

Danmarks næste periodiske rapport til FN’s Menneskerettighedskomité har afleveringsfrist den 31. oktober 2013.

Se mere under kapitlerne vedrørende den personlige frihed, retten til en retfærdig rettergang, forbud mod tortur, religionsfrihed og kvinders rettig-heder.

Reference:

FN’s Menneskerettighedskomité Ninety-fourth session

CCPR/C/DNK/CO/5, 29. oktober 2008

Ekspertkomitéen vedrørende Den Europæiske Pagt om Regionale Sprog eller Mindretalssprog.

Ekspertkomitéen under Den Europæiske Pagt om Regionale sprog eller Mindretalssprog har offentliggjort sin anden evalueringsrapport vedrørende Danmarks ratificering af pagten.

Ekspertkomitéen konstaterede, at Danmark havde efterlevet mange af komi-téens henstillinger i den tidligere evaluering. Ekspertkomitéen opfordrede Danmark til især at prioritere tre emner.

For det første opfordredes Danmark til at tage skridt til at lette dannelsen af en radiostation, der sender på tysk og en tysksproget fjernsynskanal.

For det andet opfordredes Danmark til at træffe foranstaltninger til at øge bevidstheden om og forståelsen for tysk som et regionalt sprog eller mind-retalssprog blandt den danske befolkning som helhed.

E tn is k e m in o r it e te r s o g n a ti o n a le m in d r e ta ls r e tt ig h e d e r

For det tredje opfordrede Ekspertkomitéen Danmark til at afklare der har været en kontinuert traditionel tilstedeværelse af sproget romani i Danmark.

Derudover blev Danmark blandt andet opfordret til at sikre, at tysk kan bruges i institutioner i den sociale sektor, især når det gælder ældreomsorg og at genoptage drøftelse med hjemmestyret på Færøerne og i Grønland vedrørende en mulig anvendelse af pagten i de to hjemmestyreområder.

Reference:

Den Europæiske Pagt om Regionale Sprog eller Mindretalssprog Anvendelse af pagten i Danmark, 2. overvågningsrunde Strasbourg den 26. september 2007

ECRML (2007) 6

5.3 Konkrete sager:

Der har ikke i perioden været behandlet sager mod Danmark vedrørende etniske minoriteter og nationale mindretal.

6. Regeringsinitiativer

Grønlandsk-Dansk Selvstyrekommissionens betænkning og den vejledende folkeafstemning

Den Grønlandsk-Dansk Selvstyrekommission overdrog sin betænkning til den danske regering og Landsstyret.den 6. maj 2008. Den Grønlandsk-Danske Selvstyrekommission lægger op til, at Selvstyret implementeres den 21. juni 2009, hvis de grønlandske borgere siger ja til dette gennem en folke-afstemning. Grønland er ikke en selvstændig stat under selvstyret, og derfor vil der være hensyn til rigsfællesskabet samt særlige bestemmelser i grund-loven, der efter regeringens opfattelse bevirker, at sagsområder må forblive hos rigsmyndighederne. Disse sagsområder er: Statsforfatningen, Statsbor-gerskab, Højesteret Udenrigspolitik, Sikkerheds- og forsvarspolitik, samt Valuta- og pengepolitik.

Der afholdtes vejledende folkeafstemning om indførelsen af selvstyre på Grønland tirsdag den 25. november 2008. Folkeafstemningen viste, at 75,5 procent stemte for selvstyre, mens 23,6 procent stemte imod. Stemmepro-centen var på 72.

Reference:

Grønlandsk-Dansk Selvstyrekommissionens betænkning kan downloades her:

http://dk.nanoq.gl/Emner/Landsstyre/Selvstyre/Groenlandsk-dansk_selvstyrekommission/~/media/41A7B060F64E4666ABEE7798F0EC0B55.ashx

E tn is k e m in o r it e te r s o g n a ti o n a le m in d r e ta ls r e tt ig h e d e r

7. Andet

Catinéts IntegrationsStatus 2007

Catinét har udgivet sin Integrationsstatus for 2007. Catinét oplyser, at rapporten blandt andet indeholder følgende emner:

Catinéts undersøgelse af integration i Danmark viser, at integration inden for de fleste områder ser ud til at gå i den rigtige retning.

Catinét har spurgt flygtninge og indvandrere med muslimsk baggrund om hvor vigtigt tørklædet er for dem. Kvinderne lægger større vægt på at bære tørklæde end mændene gør på deres kones vegne. Desuden påvirker oprin-delsesland og grad af religiøsitet holdningen til tørklæder.

Catinét har undersøgt flygtninge og indvandreres holdning til danskhedste-sten. Undersøgelsen viser at 41% er for danskhedstesten og 48% er imod.

Reference:

Catinets Integrationsstatus 2007 21 april 2008

http://www.catinet.dk/Nyheder/tabid/158/articleType/ArticleView/articleId/416/Default .aspx

F ly g tn in g e o g m ig r a n te r s r e tt ii g h e d e r

FLYGTNINGE OG MIGRANTERS RETTIGHEDER Relevante bestemmelser:

• FN’s Flygtningekonvention.

•Den Europæiske Unions Charter om Grundlæggende Rettigheder art. 18 og art. 19.

•EMRK Tillægsprotokol No. 4, artikel 4.

•EMRK Tillægsprotokol 7, artikel 1.

1. Lovforslag

Titel:Lov om ændring af udlændingeloven. (Opholdstilladelse til udlænd-inge efter fribyordnudlænd-ingen).

Baggrund:Lovforslaget giver danske kommuner mulighed for at tilslutte sig sådanne internationale netværk af fristeder, som har til formål at støtte forfat-tere, hvis ytringsfrihed krænkes, ved at tilbyde den enkelte forfatter ophold i et andet land og mulighed for dér at udøve sin litterære virksomhed.

Lovforslag skaber det retlige grundlag for, at der kan meddeles midlertidig opholdstilladelse her i landet til en udlænding, der virker som forfatter m.v., og som af en kommunalbestyrelse tilbydes ophold i kommunen som led i kommunens medlemskab af et internationalt samarbejde eller netværk af fribyer, der er godkendt af kulturministeren. Lovforslaget skal ses i sammen-hæng med L137 forslag til lov om ændring af litteraturloven.

Instituttets vurdering: Institut for Menneskerettigheder savner en saglig begrundelse for, at den med udkastet foreslåede fribyordning er begrænset til alene at omfatte skribenter, idet de bagved liggende hensyn efter Institut-tets vurdering med samme styrke taler for, at også andre udøvende kunst-nere, hvis ytringsfrihed på tilsvarende vis trædes under fode i deres hjeml-ande, bør have mulighed for at nyde godt af ordningen.

Endvidere stiller Instituttet sig undrende over for, at Integrationsministeriet afviser fribyordningens ganske åbenbare asylretlige islæt og tværtimod gør gældende, at ordningen har flere træk til fælles med udenlandske arbejdsta-gere og studerende. Lovgivningsteknisk fører denne opfattelse til en næppe ønskværdig yderligere sløring af lovens struktur.

Reference:

Lov nr. 485 af 17. juni 2008

L131, skriftlig fremsættelse den 27. marts 2008: tillæg A 4775 Lovforslag som vedtaget: Tillæg C 1005

F ly g tn in g e o g m ig r a n te r s r e tt ii g h e d e r

Lov om ændring af udlændingeloven. (Opholdstilladelse til udlændinge efter fribyordningen).

Ikrafttrædelse: Loven trådte i kraft 1. juli 2008

Afstemningsresultat: Lovforslaget blev enstemmigt vedtaget med 107 stemmer.

Instituttes høringssvar af 11. marts 2008, udarbejdet af Kim U. Kjær

In document INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER (Sider 157-162)