• Ingen resultater fundet

TilsynsopgaVen

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 132-137)

TilsynsopgaVen

uDviKLingSpunKTER:

Udviklingspunkter er betegnelsen for de opfølgende udviklingstiltag,  som aftales i forbindelse med den lokale kvalitetssamtale. Det enkelte  udviklingspunkt kan afspejle et konkret problemområde, men kan også  tage afsæt i uudnyttede potentialer eller i en beslutning om at sætte  fokus på et tema for at styrke dagtilbuddets, skolens eller fritids- og  ungdomstilbuddets profil.

Tilsynspunkter gives i tilfælde af en særligt bekymrende udvikling eller  manglende overholdelse af gældende love, regler og retningslinjer. Med  tilsynspunkterne følger en skærpet ledelsesmæssig opmærksomhed og  intensiveret opfølgning. 

TiLSynSpunKTER:

5

Nedenfor er foretaget en emnemæs-sig sammenfatning at tilsynspunkter-ne, mens en samlet opgørelse over de lokale enheders udviklings- og tilsynspunkter kan ses i bilag 2.

5.1.1 TILSYnSpunKTER pÅ DAG-TILBuDSOMRÅDET

På dagtilbudsområdet er tilsynet tilrettelagt med afsæt i de krav, der

stilles i dagtilbudsloven og med skelen til de retningslinjer der er beskrevet for tilsynsopgaven i Vej-ledning om dagtilbud, fritidshjem og klubtilbud.

Det betyder blandt andet, at der følges op på dagtilbuddenes arbejde med de pædagogiske læreplaner, deres resultater i forhold til Børn og Unges effektmål, samt hvorvidt

dagtilbuddenes pædagogiske prak-sis er tilrettelagt, så den lever op til de mål og rammer, som byrådet har opstillet.

Det har resulteret i, at der er ved kvalitetssamtalerne i 2016 er givet 47 tilsynspunkter til 34 forskellige dagtilbud. De 47 tilsynspunkter om-handler følgende temaer:

Medarbejdertrivsel, sygefravær og arbejdsmiljø (9)

I 9 dagtilbud har de seneste resultater fra medarbejdernes APV og sygefraværsstatistik været af en særligt bekymrende karakter i enkelte afdelinger eller dagtilbuddet samlet set, hvilket har affødt tilsynspunkter i de pågældende dagtilbud. Opfølgende initiativer er aftalt med dagtilbud-denes områdechefer, og der vil blive udarbejdet handleplaner for det videre arbejde.

pædagogiske læreplaner (8)

I dagtilbudsloven §§ 8-11 er der beskrevet en række helt konkrete krav til dagtilbuddenes pæ-dagogiske læreplaner - herunder at læreplanen skal være offentligt tilgængelige og evalueres mindst hvert andet år, samt at dagtilbuddets bestyrelse skal inddrages i såvel udarbejdelse som evaluering og opfølgning på planen. En gennemgang af de lokale kvalitetsrapporter og dagtil-buddenes hjemmesider har vist, at det ikke var alle dagtilbud, der efterlevede disse krav, hvilket har affødt 8 tilsynspunkter på følgende områder:

•   Inddragelse af bestyrelsen i udarbejdelse, evaluering og opfølgning på den pædagogiske  læreplan (3 dagtilbud)

•   Udvikling og evaluering af den pædagogiske læreplan (4 dagtilbud)

•   Beskrivelse af arbejdet med børn med særlige behov (1 dagtilbud)

Der er i den forbindelse givet påbud om, at bestyrelserne fremover skal inddrages, ligesom der er aftalt deadlines for handleplaner og opfølgning.

Skærpet tilsyn (5) Det er i forhold til 4 dagtilbud besluttet, at der skal gennemføres skærpet tilsyn med en eller flere af dagtilbuddenes afdelinger. I et af de fire dagtilbud har man modtaget to separate tilsyns-punkter med skærpet tilsyn, da det er vurderet, at der er behov for en differentieret opfølgning og indsats ift. de to tilsyn. De skærpede tilsyn omhandler blandt andet opfølgning og tiltag i forhold til den seneste APV, undersøgelse af modsatrettede oplysninger i kvalitetsrapporten samt tilsyn med dagtilbuddenes generelle pædagogiske praksis.

økonomi (4) I henhold til de fælles kommunale retningslinjer må dagtilbuddenes akkumulerede underskud ikke overstige 5 %, mens det akkumulerede overskud højst må ligge på 10 % af dagtilbuddets samlede budget. For 4 dagtilbud har det ikke været muligt at holde sig inden for rammen, hvil-ket har resulteret i et tilsynspunkt med krav om udarbejdelse af en handleplan for at få bragt disse dagtilbuds økonomi i balance igen.

OvERSigT OvER TiLSynSpunKTERnE pÅ DAgTiLBuDSOMRÅDET

I 2014 blev der givet 62 tilsynspunk-ter til 43 forskellige dagtilbud. De 62 tilsynspunkter fordelte sig den gang således: Den pædagogiske læreplan (34), Medarbejdertrivsel og sygefra-vær (5), Økonomi (6), Forbedring af forældretilfredsheden (3), Ledel-sesudvikling (1), Sprogvurderinger (1), Særlige tilsynsoplysninger (5) og Dagtilbuddets hjemmeside (7). For

nærmere information om opfølg-ning på tilsynspunkterne fra 2014 henvises der til afsnit 6.2 og de loka-le kvalitetsrapporter.

5.1.2 TILSYnSpunKTER pÅ SKOLEOMRÅDET

Tilsynet på skoleområdet tager pri-mært udgangspunkt i folkeskolens

bestemmelser, herunder særligt Be-kendtgørelsen om kvalitetsrapporter.

Der er ved kvalitetssamtalerne i 2016 givet 25 tilsynspunkter til 17 forskellige folkeskoler. De 25 tilsynspunkter omhandler følgende temaer:

Medarbejdertrivsel (9) Resultaterne fra den seneste trivselsundersøgelse og opgørelse af medarbejdernes sygefravær har på 9 skoler affødt et behov for at stille særligt skarpt på medarbej-dernes trivsel og arbejdsmiljøet. Opfølgende initiativer vil blive aftalt med skolernes områdechefer liges som der vil blive udarbejdet handleplaner for det videre arbejde.

Forældresamarbejde og kommunikation (4)

På 4 skoler er der på baggrund af den seneste forældretilfredshedsundersøgelse givet et tilsynspunkt. Ud over generel højnelse af forældretilfredsheden er der i den sam-menhæng fokus på at etablere en bedre kommunikation og forventningsafstemning med forældrene.

Særlige tilsyns- oplysninger (8)

Af sikkerhedshensyn er der i 2 dagtilbud givet påbud om udarbejdelse af en legetøjspolitik for at sikre, at dagtilbuddets legetøj anvendes forsvarligt og i forhold til de aldersgrupper, som det er godkendt til, ligesom et enkelt dagtilbud har fået til opgave at udarbejde en hygiejnepolitik.

I forhold til sikkerheds- og hygiejneoplysningerne er der desuden givet 2 tilsynspunkter i forhold til manglende besvarelse af det spørgeskema, som dagtilbuddene har skullet indberette tilsyns-oplysningerne i. Herudover er der i 3 dagtilbud givet et tilsynspunkt i forhold til arbejdet med Respekt for Grænser herunder opdatering på systematikker og handleplaner med henblik på at sikre, at alle i dagtilbuddene har kendskab til deres rolle og ansvar i forebyggelsen og håndterin-gen af mistanker om overgreb på børn.

hjemmesider og Børneintra (12)

I forhold til dagtilbuddenes hjemmesider og Børneintra er der 12 dagtilbud, der har fået et tilsynspunkt. For 8 af disse omhandler tilsynspunktet, at der har manglet lovpligtige oplysnin-ger vedrørende kontaktinformationer og digital postkasse på en eller flere af dagtilbuddets hjemmesider, mens de resterende punkter vedr. manglende oplysninger om bestyrelsen, pæda-gogiske principper og pladstyper. Flere af punkterne er med det samme bragt i orden, mens der for resten er aftalt deadlines for opfølgning.

Etablering af dagtil-budsbestyrelse (1)

I et enkelt dagtilbud er der givet et tilsynspunkt i forhold til oprettelse af en dagtilbudsbestyrelse.

Dagtilbuddet har gennem en årrække haft svært ved at hverve forældre til bestyrelsen, hvilket det med tilsynspunktet er hensigten at finde en løsning på.

OvERSigT OvER TiLSynSpunKTER pÅ SKOLEOMRÅDET

5

økonomi (5) En gennemgang af skolernes økonomi har vist, at 5 skoler ikke har overholdt de fælles kommunale retningslinjer om maksimalt 10 % akkumuleret overskud og mak-simalt 5 % akkumuleret underskud. Det har derfor affødt et tilsynspunkt i forbindelse med kvalitetssamtalen, samt aftale om udarbejdelse af handleplaner for at få bragt økonomien i balance.

Faglighed - højnelse af elevernes resultater (2)

På 2 skoler er der givet et tilsynspunkt vedrørende højnelse af elevernes faglighed dels med fokus på resultaterne ved prøverne i 9. klasse og dels med henblik på at sikre en løbende og systematisk opfølgning på elevernes faglige udvikling og progression - samt kommunikation til såvel elever som forældre og lærere.

Skolernes hjemmeside (2) I forhold til skolernes hjemmesider er der givet 2 tilsynspunkter – et vedrørende of-fentliggørelse af bestyrelsernes referater og et vedrørende link til skolens digitale postkasse. Begge dele er lovpligtige, og er efter kvalitetssamtalen blevet bragt i orden på de to skoler.

Elevfravær (1) På en enkelt skole er der givet et tilsynspunkt i forhold til andelen af elever med be-kymrende fravær. Målet er at få bragt andelen under 10 %, hvilket der udarbejdes en handleplan for.

Forebyggelse af rygning og alkoholvaner (1)

Resultaterne fra den seneste trivselsmåling blandt eleverne har på en enkelt skole affødt et tilsynspunkt vedrørende elevernes ryge- og alkoholvaner. Der vil derfor blive udarbejdet en plan for fremadrettet forebyggelse.

Børneby Ellekær (1) På Ellekærskolen er der givet et generelt tilsynspunkt i forhold til Børneby Ellekær. Ud-gangspunktet har været manglende målopfyldelse og oplevelse af status quo, hvorfor en omtænkning af indsatsen er nødvendig. Revideringen af planen for Børneby Elle-kær vil ske i tilknytning til tidlig og mere forebyggende indsats og rekruttering.

Medarbejdertrivsel (9) Resultaterne fra den seneste trivselsundersøgelse og opgørelse af medarbejdernes sygefravær har på 9 skoler affødt et behov for at stille særligt skarpt på medarbej-dernes trivsel og arbejdsmiljøet. Opfølgende initiativer vil blive aftalt med skolernes områdechefer liges som der vil blive udarbejdet handleplaner for det videre arbejde.

Forældresamarbejde og kommunikation (4)

På 4 skoler er der på baggrund af den seneste forældretilfredshedsundersøgelse givet et tilsynspunkt. Ud over generel højnelse af forældretilfredsheden er der i den sam-menhæng fokus på at etablere en bedre kommunikation og forventningsafstemning med forældrene.

I 2014 blev der givet 20 tilsynspunk-ter til 16 forskellige skoler. De 20 tilsynspunkter fordelte sig den gang således: Økonomi (10), Medarbej-dertrivsel (4), Faglighed – højnelse af elevernes resultater (3), Elevfravær (1), Fastholdelse og tiltrækning af elever (1) og Forældresamarbejde og kom-munikation (1). For nærmere informa-tion om opfølgning på tilsynspunkter-ne fra 2014 henvises der til afsnit 6.2 og de lokale kvalitetsrapporter.

5.1.3 TILSYnSpunKTER pÅ Fu-OMRÅDET

For FU-tilbud er tilsynet både for-bundet med dagtilbudsloven (klub-delen) og ungdomsskoleloven. Her er kravene dog ikke helt så konkrete som for skoler og dagtilbud.

Der er ingen tilsynspunkter givet til FU-områderne ved kvalitets-samtalerne i 2016.

I 2014 blev der givet 3 tilsynspunk-ter til 3 forskellige FU-områder. De 3 tilsynspunkter fordelte sig den gang således: Offentliggørelse af referater (2) og Respekt for grænser (1).

For nærmere information om op-følgning på tilsynspunkterne fra 2014 henvises der til afsnit 6.2 og de lokale kvalitetsrapporter.

5

Børn og Unges opfølgning på kvalitetsrapporteringen tager både hånd om de lokale beslutninger om, på hvilke punkter man skal gøre en særlig indsats (jf. de lokale udviklings- og tilsynspunkter), og byrådets be-slutninger om, hvor Børn og Unge som samlet organi-sation skal løfte børnenes trivsel, læring og udvikling (jf. byrådsindstillingen på baggrund af kvalitetsrappor-teringen). Opfølgningen sker via udviklingsplaner, som forholder sig til, hvordan disse lokale og bydækkende beslutninger helt konkret kan blive til kvalitetsudvikling i det enkelte dagtilbud, på den enkelte skole, i det

enkelte FU-tilbud, i fællesfunktionerne eller for Børn og Unge som helhed.

6.1 OpFøLgning pÅ ByRÅDSBESLuT- ningER pÅ BAggRunD AF KvALiTETS-RAppORTERingEn FOR 2013

Den 24/9 2014 behandlede byrådet Børn og Unges kvalitetsrapportering for 2013. Byrådets beslutninger på baggrund heraf fremgår af tekstboksen nedenfor.

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 132-137)