• Ingen resultater fundet

børn med Særlige behOV At have et særligt behov kan betyde

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 46-50)

”(…) med henblik på at øge sandsynligheden

2.4.3 børn med Særlige behOV At have et særligt behov kan betyde

flere forskellige ting. Man kan ek-sempelvis være udsat i Servicelovens forstand, have et handicap, sprogli-ge vanskeligheder eller være udfor-dret i forhold til sine sociale kom-petencer. Men man kan også have en kombination af flere forskellige udfordringer på én gang.

Med afsæt i de seneste års byråds-beslutninger vedr. inklusion, er Aar-hus Kommunes tilgang til inklusion, og børn der har særlige behov, at

indsatserne skal differentieres på baggrund af den enkeltes behov, og ikke som følge af fx en bestemt diagnose.

I Aarhus Kommune er langt de fleste 0-6-årige børn med særlige behov indskrevet i almene dagtilbud, hvor den daglige praksis tilrettelægges, så børnene på den bedst mulige måde

inkluderes i dagtilbuddets fælles-skaber, under hensyntagen til deres særlige behov. Det kan ske på flere forskellige måder. Børnene har oftest deres dag blandt de øvrige børn i dagtilbuddet, men i nogle tilfælde kan det være bedst for de pågæl-dende børn at blive samlet i særskilte grupper for bedre at kunne tage hensyn til deres særlige behov.

børn i specialdagtilbud Aarhus Kommune har også en række specialtilbud til de 0-6-årige

børn, som har en betydelig og varig nedsættelse af deres fysiske eller psykiske funktionsevne. I 2015 var 57 børn visiteret til et af disse tilbud.

De særlige specialtilbud dækker Spe-cialdagtilbuddet Skovbrynet, samt Børnehaven Lystruplund og Børne-haven Thorshavnsgade. Herudover har Vuggestuen Trekanten særlige kompetencer i forhold til børn med fysisk og psykisk funktionsnedsæt-telse, mens Vuggestuen Rundhøj og Børnehaven Rundhøj har særlig ekspertise i forhold til børn med hø-rehandicap.

Den seneste forældretilfredshedsun-dersøgelse viser et fald på 5 %-point i forældrenes samlede tilfredshed med specialtilbuddene, når der sammenlignes med resultatet fra 2013. Den samlede, gennemsnitlige tilfredshed ligger således på 88,9 %

’tilfredse’ og ’meget tilfredse’ foræl-dre i 2015.

ppr-biStand til børn med Særlige behOV

Børn og Unges PPR-psykologer yder støtte, rådgivning, vejledning  og kompetenceudvikling med henblik på at skabe den bedst muli-ge inklusion af børn og unge med særlige behov. Ved den seneste  spørgeskemaundersøgelse blandt lokale ledere tilkendegav 83 % af  lederne på dagtilbudsområdet at være ’tilfredse’ eller ’meget tilfred-se’ med PPR-psykologernes faglige bistand, eksempelvis i forbindelse  med faglig udredning og vurdering af børnenes pædagogiske/spe-cialpædagogiske behov, forslag til tilrettelæggelse af pædagogisk  praksis, mv.

Specialdagtilbuddet SKOVbrynet

Specialdagtilbuddet Skovbrynet består af fire afdelinger, hvoraf  den ene er en terapiafdeling, som yder fysio-, ergo- og musikterapi  til dagtilbuddets børn. Herudover er der afdelingen Troldhøj, hvis  målgruppe er børn med betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller  psykisk funktionsevne, afdelingen Skovbo, som tager sig af børn med  autisme og lignende gennemgribende udviklingsforstyrrelser af en  væsentlig sværhedsgrad, og afdelingen Nygårdsvej, hvor målgruppen  er børn med opmærksomheds - og relationsforstyrrelse. 

2

Dykkes der nærmere ned i tallene vi-ser det sig, at det, som forældrene i særlig grad er tilfredse med, er deres barns trivsel i specialdagtilbuddene.

Her ligger andelen af ’tilfredse’ og

’meget tilfredse’ på 95,6 %, hvilket

er en stigning på 2,6 %-point siden forældretilfredshedsundersøgelsen i 2013. Også dagtilbuddets indsats for at stimulere børnene lyst til at lære scorer højt med 91,1 % ’tilfred-se’ og ’meget tilfred’tilfred-se’.

bydæKKende fOrSøg med nytænKning af inKluSiOn Og tidlige, fOrebyggende indSatSer

Sammen og hver for sig arbejder med MBU og MSB med nytænk-ning af inklusion og tidlige, forebyggende indsatser. Indsatserne har  det til fælles, at de handler om at etablere et stærkere tværgående  samarbejde mellem relevante professionelle omkring barnet, et  tættere samarbejde med forældrene omkring den fælles opgave at  understøtte barnets udvikling, en tidligere og mere præcis opspo-ring af børns (potentielle) vanskeligheder, samt et stærkere fokus på  effekt og en mere systematisk opfølgning på børnenes udvikling. 

Aktuelle eksempler på sådanne bydækkende forsøg med nytænk-ning af tidlige, forebyggende indsatser, iværksat af MBU og MSB  inden for de seneste år, omfatter bl.a.: ’Familieiværksætterne’, ’Tryg  start i livet’, ’Signs of Safety’ samt lokale forsøg med familiegrupper  eller familiestuer i dagtilbud.

tilfredShed med Specialdagtilbuddene

88,9 % af forældrene er tilfredse med specialtilbuddet samlet set.

95,6 % er tilfredse med deres barns trivsel i tilbuddet.

91,1 % er tilfredse med indsatsen for at stimulere deres barns lyst til at lære

88,9 %

95,6 %

91,1 %

fordeliNgeN af BørN i de tre grupper, der er særligt foKus på ifm. iNKlusioN

2.21

figur

de Sårbare/udSatte grupper af børn Og unge, der er Særligt fOKuS på…

Med afsæt i den forståelse, at ’inklu-sion lykkes, når alle børn og unge  trives, lærer og udvikler sig, når den  enkelte gavner fællesskabet og når  fællesskabet gavner den enkelte’,  følger MBU og MSB i fællesskab op  på, hvordan det går de grupper af  børn og unge, som på den ene eller  anden vis er sårbare/udsatte, og hvor  man af samme grund bør have øget  opmærksomhed. 

De grupper af børn og unge, der  sættes særligt fokus på, i opgørel-serne af hvor godt inklusion lykkes  på 0-18-årsområdet, er: 

•   Udsatte børn og unge – dvs. børn  og unge i alderen 0-18 år, der på  et tidspunkt i deres liv har modta- get en foranstaltning efter Servi-celovens regler for børn og unge

•   Børn og unge af forældre med  grundskolen som deres højeste  gennemførte uddannelse 

•   Børn og unge i specialtilbud (på  0-6-årsområdet dog børn med  handicap)

Som figur 2.21 viser, så er de tre  grupper delvist overlappende. 

I alt 1734 børn indgår i en eller  flere af de tre grupper. Det svarer  til 8,5 % af de 0-6-årige børn, der  var indskrevet i ét af kommunens  dagtilbud og havde bopæl i Aarhus  Kommune pr. 1/6 2015.

Antallet af børn i hver af de tre  hovedgrupper er angivet i de store  cirkler. Overlappet imellem cirkler-ne viser hvor mange af de børn,  der optræder i én gruppe, som  også indgår i en eller flere af de to 

iNKlusioN 0-6 år

tema

Note: Opgjort på baggrund af 0-6-årige, indskrevet i et af kommunens dagtilbud, med bopæl i Aarhus pr 1. juni 2015.

BørN med HaNdicap:

n = 353; 1,8 % udsatte BørN:

n = 627; 3,1%

BørN, Hvis forældre Har gruNdsKoleN som Højeste fuldførte uddaNNelse:

n = 1011; 7,2%

n =18; 0,1%

n = 160; 1,2 %

n = 23; 0,2 % N = 56; 0,3 %

tema

2015

tRiVSEl

’Hvor tilfreds er du med dit barns trivsel i

dagtil-buddet?’

(tilfreds/meget tilfreds)

læRiNg

’Hvor tilfreds er du med dagtilbuddets indsats

for at stimulere dit barns lyst til at lære?’

(tilfreds/meget tilfreds)

FællESSkaB

’i hvilken grad oplever du, at dit barn indgår i et fællesskab med andre

børn?’

(i høj/meget høj grad)

udsatte 84,2 % 81,1 % 69,0 %

alle andre 92,8 % 85,5 % 82,0 %

gab 8,6 %-point 4,4 %-point 13,0 %-point

Børn med handicap 87,2 % 77,4 % 52,3 %

alle andre 92,7 % 85,5 % 82,1 %

gab 5,5 %-point 8,1 %-point 29,8 %-point

Børn af forældre med grundskolen som højeste uddannelse

90,0 % 86,0 % 77,0 %

alle andre 91,0 % 83,0 % 81,0 %

gab 1,0 %-point -3,0 %-point 4,0 %-point

andre grupper. Det er dog vigtigt  i den sammenhæng at gøre op-mærksom på, at det ikke har været  muligt at få oplyst uddannelses-niveau på ca. 1/3 af forældrene til  de 0-6-årige. Gruppen af børn, hvis  forældre har folkeskolen som høje-ste uddannelsesniveau kan derfor  være større. 

Med dette forbehold in mente  viser figur 2.21 eksempelvis, at  ud af de 627 børn, der tilhører  gruppen af udsatte, har 160 af 

børnene også forældre, hvor både  moren og faren har grundskolen  som højeste fuldførte uddannelse. 

Antallet af 0-6-årige, der går igen i  alle tre grupper, udgjorde i 2015 18  børn, og tilsvarende kan overlap-pet imellem de tre grupper. 

hVOrdan går det de Sårbare/

udSatte børn – SammenhOldt med alle andre?

Som tabel 2.9 illustrerer, er der  ifølge forældrenes udsagn forskel 

på, hvordan hhv. de sårbare/ud-satte grupper og alle andre børn  trives, og i hvilken grad de indgår i  fællesskabet. 

Forskellene er størst, når man be-tragter forældrenes udsagn om,  hvorvidt deres barn er en del af  fællesskabet. Endvidere er forskel-lene gennemgående størst, når  man sammenholder børn med han-dicap med alle andre.

taBel 2.9: trivsel, læriNg og fællessKaB – sårBare/udsatte BørN og uNge vs. alle aNdre

3

Kvalitet på

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 46-50)