• Ingen resultater fundet

FORvEnTningSAFSTEMning Én af forudsætningerne for et

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 124-127)

Kontakten til personalet

4.3.2 FORvEnTningSAFSTEMning Én af forudsætningerne for et

velfungerende forældresamarbejde er, at der er klarhed omkring de gensidige forventninger, der stilles.

Her har resultaterne fra de seneste Forældretilfredshedsundersøgelser vist, at en stor andel af forældrene fortsat ikke er fuldt ud klar over, hvilke forventninger der stilles til dem som forældre, om end der har været en mindre fremgang fra 2013 til 2015. Andelen af forældre, der

’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’

ved, hvilke forventninger der stilles til dem som forældre, er hhv. 61 % og 56 % i dagtilbud og skole, mens andelen er noget lavere i SFO og klub med hhv. 36 % og 24 %.

Det er dog værd at bemærke, at en relativt stor andel af forældrene svarer, at de ’i nogen grad’ ved, hvilke forventninger der stilles til dem. Alligevel tyder disse resultater på, at der fortsat er et behov for at give forældrene mere viden om forventningerne til dem samt bedre vejledning i, hvad de konkret kan gøre sammen med deres børn.

”Vi vil have fokus på hyppig og konkret information til forældrene via Forældreintra og skolens hjemmeside, som sætter dem i stand til i højere grad at vide, hvad skolen for-venter af dem. Derudover vil vi arbejde med at sikre en god kontakt til personalet i skolen.”

(bestyrelsesudtalelse, bavnehøj skole)

figur

4.4

forældrenes viden om forventningerne til dem

dagtilbud

skole-undervisning

skole-sfo

Klub

i meget høj grad i høj grad i nogen grad i mindre grad slet ikke

4

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

19%

14%

8%

6%

42%

42%

27%

18%

31%

36%

42%

39%

6%

6%

16%

24%

1%

2%

6%

14%

figur

4.5

effekt af read - antal mdrs. fremgang i læsning

sammenligningsgruppe read

FORÆLDRESAMARBEJDE DER FLyTTER BøRnEnE

2 mdr. efter forsøgsstart 7 mdr. efter forsøgsstart

antal måneders fremgang i læsning

At et fokuseret forældresamarbejde kan have stor betydning for at un-derstøtte børnenes læring og udvik-ling, er vist gennem flere forsknings-projekter i Aarhus Kommune.

FORSKningSpROJEKTET READ Børn og Unge gennemførte i sko-leåret 2013/14 forskningsprojektet READ i samarbejde med Trygfon-dens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og VIA University College. Projektet gik ud på at skabe klarhed over, hvorvidt det ved en relativt enkel indsats er muligt at inddrage forældre i – i samarbejde

med skolen – at udvikle barnets fag-lige kompetencer indenfor læsning og matematik. 133 aarhusianske 2.

og 3. klasser fra 29 forskellige skoler deltog i projektet, hvoraf halvdelen ved lodtrækning blev udpeget til kontrolgruppe. I alt deltog ca. 1.500 elever i indsatsgruppen.

Alle eleverne i indsatsgruppen og deres forældre fik af to omgange udleveret bl.a. bøger til elevens selv-læsning samt vejledning, der kon-kret beskrev, hvordan forældrene kunne hjælpe deres barn til at læse og forstå de tekster, de læser. Til projektet blev der også lavet en film

med inspiration til, hvordan forældre kan læse med deres barn. Eleverne i 3. klasse fik desuden udleveret materiale, der vejledte forældrene i, hvordan de kunne inddrage mate-matik i hverdagen.

Materialet fra projektet kan findes på www.aarhus.dk/READ.

Resultaterne af forskningsprojek-tet understreger, dels hvor vigtige medspillere forældrene er i forhold til børnenes læring, og dels hvordan det kan flytte børnene at forældrene understøttes i, hvordan de hjælper deres børn.

TEMA 4

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

2

4,14

7

8,01

Der var således en markant positiv effekt for indsatsgruppen på ele-vernes læsefærdigheder og deres evne til at udtrykke sig skriftligt. For eleverne i 3. klasse, hvor forældrene også fik materiale om matematik, ser der ligeledes ud til at være en positiv effekt på elevernes færdigheder.

De positive effekter på elevernes danskfærdigheder er i samme stør-relsesorden som de effekter, man i andre lodtrækningsforsøg har fundet af at have en ekstra voksen i klassen (tovoksenordning) i 6. klasse i et halvt år, eller af at have fire ekstra ti-mers ugentlig danskundervisning i 4 mdr. i 4. klasse. READ er, i modsæt-ning til de to andre indsatser, også mindst lige så effektfuldt for børn med indvandrerbaggrund som for de øvrige børn. Endvidere er READ billigere at gennemføre.

Figuren viser effekten af READ om-regnet til antal måneders fremgang i læsning, hhv. 2 og 7 mdr. efter forsøgets start. Med andre ord hol-des fremgangen i læsefærdigheder for eleverne, der var med i READ, op mod fremgangen for sammenlig-ningsgruppen. Det ses at de elever, der var med i READ, efter 2 mdr.

havde haft en fremgang i læsning svarende til 4,14 mdr. Efter 7 mdr.

var disse elevers resultater svarende til 8,01 mdrs. fremgang i læsning.

Resultaterne viser altså, at effekten af indsatsen var en smule større efter 2 mdr. end efter 7 mdr. Dette kan måske tyde på, at forældrene var mere vedholdende i begyndelsen af indsatsperioden. Det viste sig også, at READ havde størst effekt for de forældre, der inden forsøget gik i gang havde den opfattelse, at deres

børns læsefærdigheder i høj grad er noget, der er ”fastlåst” og ikke ret let lader sig ændre.

READ-projektet viser således, at man ved at understøtte forældrene i at hjælpe deres barn, kan opnå en væsentlig effekt for børnenes fær-digheder. Konkret viser projektet, at forældrenes ressourcer kan sættes i spil til gavn for børnene ved at sko-lerne:

•  får involveret forældrene

•   har tydelige forventninger og giver  konkret vejledning i, hvordan man kan hjælpe sit barn

•   formidler til forældrene, at de kan  gøre en forskel

•   formidler, at ligegyldigt hvor fag-ligt stærk/svag, barnet er, kan man altid blive bedre

Resultaterne fra READ er i overensstemmelse  med, hvad det såkaldte ”Kuffertprojekt” fandt  på dagtilbudsområdet. ”Kuffertprojektet” 

blev gennemført i 2008-2011 og var en del af  Aarhus Universitets forskningsprojekt ”Eksperi-mentel undersøgelse af forstærkede indsatser  over for førskolebørn med dansk som andet-  sprog i alderen 3-6 år”. 

Kuffertprojektet indebar, at forældrene til  børn i en række aarhusianske dagtilbud fik  udleveret en kuffert med materialer til sprog-stimulerende aktiviteter derhjemme samt  vejledning fra børnenes pædagoger til anven-delse af disse materialer. Denne simple indsats  havde en signifikant positiv effekt på børnenes 

sproglige udvikling, særligt for den sprogligt  svageste gruppe.

I november 2014 blev der igangsat endnu  et forskningsprojekt om understøttelse af  forældrenes ressourcer i forhold til at støtte  barnets udvikling. Med tiltaget ”Familie-iværksætterne” undersøges, om information,  inspiration og støtte til førstegangsforældre  allerede inden, barnet starter i daginstitution,  kan øge forældrenes oplevelse af mestring og  kompetence som forældre. Forløbet starter  umiddelbart før fødslen og varer indtil barnet  er 15 mdr. gammelt. Resultaterne fra forsøget  offentliggøres i slutningen af 2018.

AnDEn FORSKning i unDERSTøTTELSE AF FORÆLDREnES RESSOuRcER

4

4.3.3 FORÆLDREnES AKTivE

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 124-127)