• Ingen resultater fundet

– sÅdan er der fulgT op!

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 137-140)

Børn og Unges opfølgning på kvalitetsrapporteringen tager både hånd om de lokale beslutninger om, på hvilke punkter man skal gøre en særlig indsats (jf. de lokale udviklings- og tilsynspunkter), og byrådets be-slutninger om, hvor Børn og Unge som samlet organi-sation skal løfte børnenes trivsel, læring og udvikling (jf. byrådsindstillingen på baggrund af kvalitetsrappor-teringen). Opfølgningen sker via udviklingsplaner, som forholder sig til, hvordan disse lokale og bydækkende beslutninger helt konkret kan blive til kvalitetsudvikling i det enkelte dagtilbud, på den enkelte skole, i det

enkelte FU-tilbud, i fællesfunktionerne eller for Børn og Unge som helhed.

6.1 OpFøLgning pÅ ByRÅDSBESLuT- ningER pÅ BAggRunD AF KvALiTETS-RAppORTERingEn FOR 2013

Den 24/9 2014 behandlede byrådet Børn og Unges kvalitetsrapportering for 2013. Byrådets beslutninger på baggrund heraf fremgår af tekstboksen nedenfor.

OpFøLGnInG pÅ BESLuTnInGS-punKT 1) OM STYRKELSE AF OG InvESTERInG I TIDLIGE OG FOREBYGGEnDE InDSATSER Med afsæt i dialogmøder i efter-året 2014 og igen i forefter-året 2015 har Børn og Unges områder og fællesfunktioner sammen skær-pet fokus på, hvordan man i hele organisationen kan styrke de tidlige og forebyggende indsatser. Dette har også været et gennemgående fokusområde ved kvalitetssamtaler-ne i januar-februar 2016.

Ud over lokale omprioriteringer, investeres der, jf. Budget 2016, desuden i en række konkrete tiltag til styrkelse af de tidlige og forebyg-gende indsatser. Investeringerne løber frem til udgangen af 2018 og har særligt fokus på at styrke alle børns tidlige sprog og motorik, robusthed og vedholdenhed blandt alle børn og unge 0-18 år, samt vej-ledningen af forældrene i forhold til samme. Nogle af investeringerne udmøntes i kompetenceforløb for medarbejdere og ledere, andre investeringer går til udvikling af konkrete redskaber og metoder, og endnu andre investeringer går til forsøg med etablering af helt nye tilbud, som fx familiegrupper i dagtilbud og socialfaglige medar-bejdere i distrikterne.

Endelig har Børn og Unge i samar-bejde med alle relevante parter og med afsæt i dialoghjulet udarbejdet første generation af fælles mål for

de 0-6-årige børns trivsel, læring og udvikling. Målene blev politisk vedtaget med Budget 2016 og vil første gang indgå i dagtilbuddenes kvalitetsrapporter for 2017.

OpFøLGnInG pÅ BESLuTnInGS-punKT 2) OM IvÆRKSÆTTELSE AF En FORSTÆRKET InDSATS FOR uDSKOLInGSELEvER Som opfølgning på kvalitetsrap-porten for 2013 har Børn og Unge iværksat forskellige tiltag, der forstærker og målretter indsatserne for de udskolingselever, der er mest udfordrede i forhold til at påbegyn-de en ungdomsuddannelse. Tiltage-ne omfatter bl.a. camps, etablering af udskolingsnetværk og EUD10 samt en ny vision for 10. klasse.

For nærmere beskrivelser heraf, se afsnit 3.2 ovenfor.

6.2 OpFøLgning pÅ TiLSynSpunKTER FRA DE LOKALE KvALiTETSSAM- TALER i 2014

Ved kvalitetssamtalerne primo 2014 blev 43 forskellige dagtilbud tildelt i alt 62 tilsynspunkter, 16 skoler blev tildelt i alt 20 tilsynspunkter og 3 FU-tilbud fik i alt 3 tilsynspunkter.

På dagtilbudsområdet vedrørte 34 af de afgivne tilsynspunkter dag-tilbuddenes arbejde med den pæ-dagogiske læreplan – med særligt

fokus på kravene om at læreplanen skal være offentligt tilgængelig og evalueres mindst hvert andet år, samt at dagtilbuddets bestyrelse skal inddrages i såvel udarbejdelse som evaluering af og opfølgning på planen. Herudover fik 6 dagtilbud et tilsynspunkt vedrørende økonomi – med fokus på overholdelse af de kommunale retningslinjer for akku-muleret over- og underskud.

7 dagtilbud fik påbud om at revi-dere revi-deres hjemmeside, således at den lever op til de fælles standar-der, der er aftalt i Børn og Unge, herunder kravet om at hjemmesi-derne løbende opdateres, og at alle lovkrav er overholdt i forhold til at sikre borgerne adgang til oplysnin-ger om dagtilbuddet.

I 5 dagtilbud var resultaterne fra medarbejdernes APV og sygefra-værsstatistik af særligt bekymrende karakter, hvilket affødte tilsyns-punkter vedrørende medarbejder- trivsel og sygefravær i de pågæl-dende dagtilbud. I et enkelt dag-tilbud blev det endvidere vurderet nødvendigt at arbejde særligt fokuseret med udviklingen af dagtilbuddets ledelsesteam, blandt andet med fokus på samarbejde, relationer, kommunikation og øko-nomistyring.

For 3 dagtilbud udløste resultaterne af forældretilfredshedsundersøgel-sen for 2013 tilsynspunkter med sigte på særligt målrettet indsatser for at rette op på udviklingen i

6

forældretilfredsheden. Et enkelt dag-tilbud fik et tilsynspunkt vedrørende sprogvurderinger af 3-årige med dansk som modersmål.

3 dagtilbud fik påbud om at fast-lægge procedurer for at sikre, at dagtilbuddets legetøj alene anven-des til de aldersgrupper, legetøjet er godkendt til, ligesom et enkelt dagtilbud fik påbud om at indhente tilladelse fra forældrene i forhold til transport af børnene, mens de er i dagtilbuddet.

Herudover fik et enkelt dagtilbud et tilsynspunkt i forhold til dagtil-buddets arbejde med Respekt for Grænser med henblik på at sikre, at alle i dagtilbuddet kender deres rolle og ansvar i forebyggelsen og hånd-teringen af mistanker om overgreb på børn.

På skoleområdet vedrørte halv-delen af tilsynspunkterne i 2014 skolernes økonomi – med fokus på overholdelse af de kommunale retningslinjer for akkumuleret over- og underskud.

Desuden fik 4 skoler påbud om et særligt fokus på medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljøet.

På baggrund af en samlet vurde-ring af elevernes resultater ved de kommunale og nationale test samt Folkeskolens Afgangsprøver, fik 3 skoler tilsynspunkter med henblik på at højne elevernes faglighed - blandt andet via øget brug af pædagogisk

IT og kompetenceudvikling af sko-lens lærere.

På en enkelt skole gav et bekym-rende fraværsmønster blandt en gruppe af skolens elever anledning til et tilsynspunkt. På én skole gav et fortsat udviklingspotentiale i forhold til forældresamarbejdet og kommu-nikation udløst et tilsynspunkt.

Og endelig fik en enkelt skole påbud om at iværksætte et intensivt arbejde for at fastholde og tiltrække elever.

På FU-området fik 2 FU-tilbud på-bud om at sikre offentliggørelsen af referater fra bestyrelsesmøder i hen-hold til de gældende retningslinjer.

Et enkelt FU-tilbud fik et tilsynspunkt vedrørende Respekt for Grænser.

I ledelseslinjen er der fulgt op på disse tilsynspunkter. I de lokale kva-litetsrapporter for 2015 redegøres der mere konkret for, hvordan man lokalt har fulgt op.

6

In document Kvalitetsrapport 2015 (Sider 137-140)