• Ingen resultater fundet

Kapitel 3: Det fælles tilsyn

3.3 Beslutningsproces

ECB fører tilsyn med de større institutter, jf. afsnit 3.4, og træffer alle tilsynsbeslutninger vedrø-rende disse. For deltagende ikke-eurolande vil ECB’s beslutninger blive fastsat via instrukser til de nationale kompetente myndigheder, der forestår den nærmere gennemførelse heraf, fx ved at udstede de konkrete påbud m.v. på baggrund af instruksen. Det betyder, at det konkrete tilsyn med danske kreditinstitutter, såfremt Danmark deltager, fortsat udøves gennem Finans-tilsynet. Når der i det følgende refereres til ECB’s tilsyn, er der således for Danmarks vedkom-mende tale om, at tilsynet udøves gennem Finanstilsynet, men efter instruks fra ECB. Da det er Finanstilsynet, der formelt udsteder de konkrete påbud m.v., vil ansvaret for beslutningerne ligeledes ligge hos Finanstilsynet. Finanstilsynet vil dog under visse betingelser kunne gøre et ansvar gældende over for ECB, hvis Finanstilsynets beslutninger bygger på instrukser udstedt af ECB, jf. afsnit 3.11. Finanstilsynet vil ligeledes under særlige omstændigheder kunne undla-de at følge en beslutning fra ECB, jf. kapitel 5.

De nationale tilsynsmyndigheder bevarer i udgangspunktet tilsynet med de mindre institutter, men tilsynet skal udføres inden for rammer fastsat af ECB. De mindre institutter skal i denne sammenhæng forstås som alle institutter, der ikke er omfattet af gruppen af større institutter, som ECB fører tilsyn med. ECB er bemyndiget til på ethvert tidspunkt at overtage tilsynet med et eller flere af de mindre institutter, hvis det er nødvendigt for at sikre konsekvent anvendelse af tilsynsstandarderne inden for det styrkede banksamarbejde. For ikke-eurolande vil tilsynet med disse institutter dog i givet fald også ske via instruks til Finanstilsynet, der udsteder de nødvendige påbud m.v. som følge af instruksen.

3.3 BESLUTNINGSPROCES

Beslutninger i Finanstilsynet bliver i dag truffet af Finanstilsynets bestyrelse eller direktion. I principielle sager og i tilsynssager, der har vidtgående og betydelige følger, er det Finanstilsy-nets bestyrelse, der træffer beslutningerne. Denne procedure gælder for alle institutter, hvis Danmark ikke deltager i det styrkede banksamarbejde.

Såfremt Danmark deltager i det styrkede banksamarbejde, forventes samme inddragelse af direktion og bestyrelse i Finanstilsynet videreført for både de mindre og større institutter. For de mindre institutter vil beslutningerne skulle træffes af Finanstilsynets bestyrelse eller direkti-on inden for rammer fastsat af ECB, der bl.a. fastlægger, at væsentlige tilsynsbeslutninger skal forlægges for ECB. ECB kan ligeledes udstede generelle instrukser, retningslinjer og anmod-ninger til Finanstilsynet, der kan omfatte grupper eller kategorier af institutter blandt de mindre institutter. For de større institutter udsteder Finanstilsynet påbud m.v. på grundlag af instrukser fra ECB. Finanstilsynet vil under særlige omstændigheder have mulighed for ikke at følge ECB’s instruks, hvilket dog som yderste konsekvens vil kunne betyde, at ECB suspenderer eller afslutter samarbejdet med Danmark, jf. kapitel 5.

De besluttende organer i ECB er Styrelsesrådet og Tilsynsrådet, hvis sammensætning og funk-tion fremgår af boks 3.1.

Boks 3.1 – Beslutningsorganer i ECB

Styrelsesrådet er det øverste beslutningsorgan i ECB og består af ECB’s direktion, der har seks medlemmer udpeget af Det Europæiske Råd, samt centralbankcheferne fra eurolandene. Danmark har som ikke-euroland ikke plads i Styrelsesrådet – heller ikke ved eventuel deltagelse i det styrkede banksamarbejde.

Styrelsesrådet har den endelige beslutningskompetence i alle tilsynsbeslutninger, der træffes i ECB.

Styrelsesrådet kan dog, for så vidt angår beslutninger, der vedrører et enkelt institut, alene godkende Tilsynsrådets forslag til beslutning eller anmode Tilsynsrådet om at foreslå en ny beslutning.

Tilsynsrådet udfører alt forberedende arbejde vedrørende de tilsynsopgaver, der er overført til ECB.

Tilsynsrådet behandler alle tilsynsbeslutninger og indstiller en beslutning til Styrelsesrådet.

Tilsynsrådet består af en formand, en næstformand, fire repræsentanter fra ECB samt en repræsen-tant fra hvert af de deltagende medlemslandes tilsynsmyndigheder, herunder eventuelle deltagende eurolande. Formanden og næstformanden udpeges af Ministerrådet (uden stemmeret for ikke-deltagende lande) efter indstilling fra Styrelsesrådet og godkendelse af Europa-Parlamentet. Tilsyns-rådets beslutninger træffes som udgangspunkt med simpelt flertal, hvor hvert medlem har én stem-me. Når det gælder vedtagelsen af forordninger, der nærmere skal præcisere de opgaver, som ECB skal varetage i det fælles tilsyn, finder vedtagelse sted med kvalificeret flertal, jf. Traktatens bestem-melser.

Styringsudvalget nedsættes af Tilsynsrådet og forbereder møderne i Tilsynsrådet, herunder udkast til tilsynsbeslutninger. Styringsudvalget kan højest bestå af 10 medlemmer af Tilsynsrådet og skal være sammensat, så der sikres rimelig balance og rotation mellem de deltagende nationale myndig-heder. Styringsudvalget har ingen beslutningskompetence.

Det fremgår af ECB’s forretningsorden, at deltagerene i Styringsudvalget fastsættes efter et rotati-onssystem, hvor de nationale tilsynsmyndigheder opdeles i fire grupper ud fra de samlede bankakti-ver i det pågældende land. Hbankakti-ver gruppe skal som minimum have ét medlem i Styringsudvalget. Til-synsrådet gennemgår gruppeinddelingen én gang om året, eller når et medlemsland indfører euroen eller indgår i et tæt samarbejde med ECB.

Hvis Danmark deltager i det styrkede banksamarbejde, vil beslutningsprocessen for de større danske institutter under ECB-tilsyn involvere et fælles tilsynsteam, styringsudvalget og de to besluttende organer i ECB samt Finanstilsynet, der udsteder påbud m.v. efter instruks fra ECB, jf. figur 3.1.

Figur 3.1 – ECB’s beslutningsproces for de større danske institutter

For hvert af de større danske institutter, der er under ECB-tilsyn, vil der blive nedsat et fælles tilsynsteam. Tilsynsteamet vil bestå af medarbejdere fra ECB, hvoraf én vil være ”ECB-koordinator”, og medarbejdere fra Finanstilsynet, hvoraf én vil være ”national underkoordina-tor”. Herudover vil der være medarbejdere fra relevante tilsynsmyndigheder inden for samar-bejdet, hvor det pågældende institut har væsentlige aktiviteter. For Danmark vil det gælde, at det er den nationale underkoordinator fra Finanstilsynet, der har kontakten med instituttet, der er under tilsyn. Dette skal imidlertid ske i overensstemmelse med ECB-koordinatorens instruk-ser, herunder de beslutninger, der er truffet i det relevante tilsynsteam.

Tilsynsteamet kan indstille til Tilsynsrådet, at der træffes en tilsynsbeslutning om fx fastsættel-se af et højere krav til kapitalgrundlagets størrelfastsættel-se for et større dansk institut. Styringsudvalget vil herefter bistå Tilsynsrådet med at forberede en eventuel tilsynsbeslutning, som Tilsynsrådet efterfølgende behandler. Hvis Tilsynsrådet træffer en beslutning, skal det færdige udkast til beslutning forelægges Styrelsesrådet.

Der gælder i udgangspunktet en ikke-indsigelsesprocedure for beslutningerne, der betyder, at Tilsynsrådets beslutninger er vedtaget, medmindre Styrelsesrådet modsætter sig beslutninger-ne inden for en frist på 10 arbejdsdage (eller 48 timer i nødsituatiobeslutninger-ner). Hvis Styrelsesrådet ikke intervenerer, er beslutningen godkendt. Styrelsesrådet kan udelukkende afvise, og ikke

ændre i de konkrete beslutninger, som Tilsynsrådet har indstillet, ligesom Styrelsesrådet ikke selv kan træffe beslutninger uden et oplæg fra Tilsynsrådet.

Ikke-indsigelsesproceduren gælder ikke for beslutninger vedrørende anvendelse af de makrop-rudentielle værktøjer, hvor Styrelsesrådet vil kunne ændre i beslutninger og træffe beslutninger uden inddragelse af Tilsynsrådet, jf. kapitel 10.