• Ingen resultater fundet

Organiseringen af RKV inden for almengymnasiale fag på VUC

6 Almengymnasiale fag på VUC

6.5 Organiseringen af RKV inden for almengymnasiale fag på VUC

72 Danmarks Evalueringsinstitut

Tabel 16

Måder hvorpå VUC’er, evaluerer deres RKV-forløb inden for almengymnasiale fag (N = 18)

Antal

Medarbejderne evaluerer forløbene 10

Institutionen evaluerer forløbene 8

Institutionen evaluerer ikke sine forløb om RKV 5

Deltagerne evaluerer forløbene 1

Virksomhederne evaluerer erhvervsrettede forløb 0

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport vedrørende almengymnasiale fag på VUC. Bemærk at der kun indgår svar fra de VUC’er der har foretaget mindst én RKV. Bemærk at der kunne sættes flere kryds.

Af tabellen ses at 10 ud af 18 respondenter svarer at medarbejderne evaluerer forløbene, og 8 ud af 18 respondenter svarer at institutionen evaluerer forløbene. 5 respondenter svarer at instituti-onen ikke evaluerer sine forløb om RKV. At der er relativt mange institutioner der ikke evaluerer deres forløb om RKV, blev der givet en mulig forklaring på i fokusgruppeinterviewet. Her udtrykte flere informanter at en egentlig evaluering af forløbene ikke gav mening for dem fordi de havde så få RKV-forløb.

Det er i den forbindelse interessant at deltagernes beskrivelser af RKV-forløb pegede på imple-menteringsvanskeligheder som i flere tilfælde hang sammen med at RKV-udbyderen ikke havde tilstrækkeligt overblik over eller erfaring med at foretage en RKV. Fra et deltagerperspektiv kunne en systematisk evaluering af forløbene derfor give god mening.

6.4.3 Klager

Kun én institution har modtaget en klage over RKV inden for almengymnasiale fag på VUC. Kla-gen handlede om procedurefejl, og klageren fik afslag. Deltagerinterviewene giver dog grund til at tro at der kunne være modtaget flere klager hvis deltagerne var blevet oplyst om muligheden.

6.5 Organiseringen af RKV inden for almengymnasiale fag

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 73

22 ud af 25 respondenter svarer at RKV inden for almengymnasiale fag på VUC er ledelsesmæs-sigt forankret hos en eller flere ledelsespersoner. Blandt informanterne i fokusgruppeinterviewet var der enighed om at RKV er prioriteret af ledelsen, og at de føler sig godt klædt på til opgaven.

8 ud af 25 VUC’er svarer at institutionen har beskrevet en strategi for RKV inden for almengym-nasiale fag på VUC. En enkelt informant fra fokusgruppeinterviewet sagde at de slet ikke havde noget system i forhold til RKV endnu, men at det var ved at blive etableret. Begrundelsen for den manglende organisering af RKV var at de havde så få henvendelser om RKV, og at de derfor ikke var kommet i gang endnu.

Det blev også nævnt i fokusgruppeinterviewet at det er afgørende for implementeringen hvor høj prioritet ledelsen giver arbejdet med RKV. En informant formulerer det således:

Der ligger meget i signalet fra ledelsens side: Hvor meget skal vi godtage, og hvad skal vi ikke godtage? Hvordan ønsker ledelsen at implementere det? Det er jo stadig et spørgsmål om penge. I sidste ende handler det om hvor mange ressourcer man er parat til at bruge på RKV.

6.5.2 Medarbejdernes kompetenceudvikling

20 ud af 25 respondenter svarer at institutionen har kompetenceudviklet medarbejdere i forhold til arbejdet med RKV inden for almengymnasiale fag på VUC. Den følgende tabel illustrerer hvor-dan medarbejderne er blevet kompetenceudviklet til arbejdet med RKV.

Tabel 17

Måder hvorpå VUC’er har kompetenceudviklet deres medarbejdere i forhold til arbejdet med RKV inden for almengymnasiale fag (N = 20)

Antal

Eksternt på seminarer/konferencer 17

Eksternt på kurser 12

Ekstern erfaringsudveksling på tværs af institutioner (fx erfagrupper) 7

Internt i erfagrupper 7

Internt på kurser/seminarer 6

Internt ved sidemandsoplæring 4

Eksterne udviklingsprojekter 3

Interne udviklingsprojekter 3

Andet 1

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport for almengymnasiale fag på VUC. Bemærk at der kunne sættes flere kryds. Der indgår kun svar fra de VUC’er der har svaret ja til at have kompetenceudviklet deres medarbejdere.

74 Danmarks Evalueringsinstitut

Det ses af tabellen at kompetenceudvikling af medarbejderne primært er sket på eksterne semi-narer, konferencer og kurser. 17 ud af 20 respondenter svarer at institutionen har kompetence-udviklet deres medarbejdere eksternt på seminarer/konferencer, mens 12 ud af 20 respondenter svarer at institutionen har kompetenceudviklet medarbejderne eksternt på kurser.

6.5.3 Intern information og kommunikation

23 ud af 25 respondenter fra VUC’er, svarer at institutionen har informeret medarbejderne in-ternt i organisationen om RKV i forhold til almengymnasiale fag på VUC. Den mest udbredte må-de at informere på er via interne mømå-der og via intranet og lignenmå-de. 21 ud af 24 responmå-denter der angiver at de informerer deres medarbejdere, informerer via interne møder, mens 13 ud af 24 respondenter informerer via intranet og lignende.

6.5.4 Ekstern information og kommunikation

14 ud af 24 respondenter svarer at institutionen har informeret eksternt om RKV i forhold til al-mengymnasiale fag på VUC. Nedenstående tabel viser hvordan institutionen har informeret eks-ternt om RKV.

Tabel 18

Måder hvorpå institutionen har informeret eksternt om RKV inden for almengymnasiale fag (N = 14)

Antal

Via studievejleders arbejde 11

På institutionens hjemmeside 10

I foldere/brochurer 9

Via konsulenters opsøgende arbejde 8

I kursuskataloger 3

Gennem artikler i dagspressen 2

Via annoncer i dagspressen 1

Andet 1

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport for almengymnasiale fag på VUC. Bemærk at der kunne sættes flere kryds. Der indgår kun svar fra de VUC’er der har svaret ja til at de har informeret eksternt.

Det ses af tabellen at de mest benyttede måder at informere eksternt om RKV på er via studievej-ledernes arbejde, på institutionens hjemmeside, i foldere og brochurer samt via konsulenters op-søgende arbejde. Den mest brugte måde at informere eksternt på inden for almengymnasiale fag på VUC er via studievejledernes arbejde. Herefter kommer information på institutionens hjemme-side og information i foldere og brochurer samt konsulenters opsøgende arbejde.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 75