• Ingen resultater fundet

Kvaliteten af RKV inden for diplomuddannelserne

14 Diplomuddannelser

14.5 Kvaliteten af RKV inden for diplomuddannelserne

162 Danmarks Evalueringsinstitut

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 163

med henblik på kompetence- eller uddannelsesbevis kræver at deltagerne forholder sig specifikt til læringsmålene for hvert modul, mens RKV med henblik på adgangsbevis i højere grad handler om at vise studieegnethed.

Fokus på teori

Generelt tegner der sig i fokusgruppeundersøgelsen et billede af nogle forholdsvis restriktive krav til RKV-ansøgerne på diplomuddannelserne. Flere nævner at det er afgørende at ansøgerne har ny teoretisk viden inden for det fagområde hvor de søger om RKV for at få kompetencebeviser eller uddannelsesbeviser. Det blev samtidig nævnt at det ikke vægter lige så tungt at ansøgerne er gode praktikere. Den store vægt på teoretisk viden og studiemæssige kompetencer viste sig også i interviewene med RKV-deltagere inden for diplomuddannelserne. Fx hos en deltager med 20 års ledererfaring som fik foretaget en RKV i forhold til diplomuddannelsen i ledelse, men erfa-rede at den mangeårige ledererfaring ikke indgik i vurderingen. Desuden fik han at vide at en fagligt relevant uddannelse han tidligere havde taget, var forældet. Hvis dette er korrekt, er der tale om praksis der er i strid med intentionerne i RKV-loven.

Min Kompetencemappe

Spørgeskemaundersøgelsen viser at 3 ud af de 9 udbydere af diplomuddannelser med RKV-erfaring altid anvender ”Min Kompetencemappe”. I fokusgruppeundersøgelsen kom det frem at Min Kompetencemappe ikke bliver anvendt i særlig stor udstrækning, da flere mener at den ikke passer til det faglige niveau på diplomuddannelserne. I stedet beder praktikerne RKV-deltagerne om at forholde sig til modul- og uddannelsesmålene i deres ansøgning. Nogle nævner dog at de anvender Min Kompetencemappe til at foretage en indledende screening af ansøgerne.

14.5.2 Kvalitetssikring

8 ud af 9 respondenter med RKV-aktivitet svarer at der på deres institution er beskrevet et system der skal sikre kvaliteten af RKV inden for diplomuddannelserne. Tabellen nedenfor giver et over-blik over hvilke redskaber og procedurer institutionerne anvender for at sikre kvaliteten af RKV.

164 Danmarks Evalueringsinstitut

Tabel 56

Oversigt over redskaber og procedurer som udbydere af diplomuddannelser med RKV-aktivitet anvender for at sikre kvaliteten af RKV (N = 9)

Antal

Samarbejde med andre institutioner om kvalitetsudvikling af RKV 9

Procedurebeskrivelser for institutionens arbejde med RKV 9

Offentligt tilgængelig information om institutionens procedurer og standarder for RKV, fx på institutionens hjemmeside

9

Kriterier eller standarder til brug ved RKV 7

Dokumentation som sikrer at afgørelser kan efterprøves 6

Inddragelse af centrale interessenter i kvalitetsarbejdet 5

Obligatoriske kurser for medarbejdere der skal arbejde med RKV 0

Andet 0

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen, tabelrapport for diplomuddannelserne. De listede redskaber og procedurer er inspireret af CEDEFOP, 2009: ANNEX 2, Table 4, og Undervisningsministeriets publikation ”Realkompetencevurde-ring inden for voksen- og efteruddannelse – en håndbog”, 2008, s. 33-34. Bemærk at kun de respondenter der har foretaget mindst én RKV inden for diplomuddannelserne, indgår i tabellen. Bemærk at der har kunnet sættes flere kryds.

Som det fremgår af tabellen, anvender alle 9 udbydere af diplomuddannelser med RKV-erfaring procedurebeskrivelser for institutionens arbejde med RKV og offentligt tilgængelig information om institutionens procedurer og standarder for RKV. Det er positivt i forhold til den generelle kva-litetssikring af RKV-forløbene at alle udbyderne med RKV-aktivitet har både procedurebeskrivelser og offentligt tilgængelig information om procedurer og standarder. Det kan ses i sammenhæng med at Undervisningsministeriets håndbog om RKV inden for voksen- og efteruddannelse under-streger at institutionerne skal gøre brug af en åben og gennemskuelig vurderingsproces så ansø-geren kan forstå formålet med vurderingen. Det er fx vigtigt at metoderne sikrer pålidelighed ud fra idéen om at kunne gentage resultatet (Undervisningsministeriet 2008: 33). I forlængelse heraf er det dog værd at bemærke at hver tredje af udbyderne af diplomuddannelser ikke anvender dokumentation som sikrer at afgørelser kan efterprøves.

Desuden angiver alle 9 udbydere af diplomuddannelser med RKV-erfaring at de samarbejder med andre institutioner om kvalitetsudvikling af RKV. I fokusgruppeinterviewet blev den store nytte af samarbejdet på tværs af institutioner også fremhævet af alle informanterne. Den landsdækkende erfagruppe om RKV inden for diplomuddannelserne er ifølge informanterne med til at sikre fælles procedurer i arbejdet. Netværket mødes flere gange årligt og giver hinanden faglig sparring om RKV. Praktikerne drøfter fx konkrete sager som de har været usikre på, og eventuelle klagesager.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 165

Desuden anvendes erfagruppen til kompetenceudvikling og til at sikre en vis ensartet praksis for RKV.

Evaluering af RKV-forløbene

Tabellen nedenfor viser forskellige måder hvorpå institutionerne evaluerer deres RKV-forløb.

Tabel 57

Måder hvorpå institutioner der udbyder diplomuddannelser, evaluerer deres RKV-forløb (N = 9)

Antal

Medarbejderne evaluerer forløbene 5

Institutionen evaluerer forløbene 4

Institutionen evaluerer ikke sine forløb om RKV 3

Deltagerne evaluerer forløbene 0

Virksomhederne evaluerer erhvervsrettede forløb 0

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport vedrørende diplomuddannelser. Bemærk at der kun indgår svar fra de udbydere af diplomuddannelser der har foretaget mindst én RKV. Bemærk at der har kunnet sættes flere kryds.

Det ses af tabellen at fem ud af ni institutioner lader medarbejderne evaluere forløbene, mens ingen lader deltagerne evaluere RKV-forløbene. I fokusgruppeundersøgelsen blev det også un-derstreget at det oftest er medarbejderne selv der evaluerer RKV-forløbene. Desuden anvendes erfagruppen som en form for evaluering af og refleksion over egen praksis. Det kan imidlertid undre at deltagerne ikke er med til at evaluere, særligt når udbyderne af diplomuddannelser sammenlignet med de andre uddannelsesområder har modtaget flere klager over RKV.

14.5.3 Klager

Spørgeskemaundersøgelsen viser at tre ud af de ni institutioner med RKV-erfaring har modtaget en skriftlig klage over RKV i 2009. Heraf handlede alle tre institutioners klager om resultatet af den faglige vurdering. Alle tre klager har fået afslag.

Lidt over halvdelen af informanterne i fokusgruppeundersøgelsen fortalte at de havde modtaget klager. Klagerne havde ligesom i spørgeskemaundersøgelsen alle handlet om den faglige vurde-ring. Flere af klagerne handlede om at deltagerne var utilfredse med at de ikke kunne få godken-delse for hele uddannelsen (uddannelsesbevis), men i stedet skulle lave et afgangsprojekt. Andre klager handlede om at deltagerne ikke havde fået godkendt lige så mange moduler som de hav-de søgt om. Flere af klagerne var fra akahav-demikere som fx ønskehav-de godkenhav-delse for private kurser eller en uddannelse inden for et andet fag end det de søger om RKV for. Størstedelen af de

166 Danmarks Evalueringsinstitut

nævnte klager blev afvist, mens en enkelt havde fået medhold da ansøgeren kunne fremlægge yderligere dokumentation. Desuden blev det nævnt i fokusgruppeundersøgelsen at der har været en del henvendelser fra deltagere som havde været utilfredse med den faglige vurdering, men som ikke havde indgivet egentlige klager.

Kvalifikationsnævnet, der behandler klager over danske uddannelsesinstitutioners afgørelser om anerkendelse af realkompetence inden for blandt andet diplomuddannelserne, har siden 2007 haft seks klager til behandling inden for området. I alle seks sager har Kvalifikationsnævnet be-stemt enten ikke at imødekomme klagen ud fra en faglig vurdering, at afvise ansøgers krav om få foretaget en RKV – fordi dette ligger uden for nævnets bemyndigelse – eller at henlægge sagen på grund af manglende dokumentation.

Et par af sagerne indeholder en principiel og væsentlig problemstilling der handler om at en pro-fessionshøjskole har givet ansøgere afslag på at få foretaget en RKV på baggrund af indsendt skriftligt materiale. Institutionen har således benyttet sig af retten til at ”afslå at iværksætte en RKV hvis den skønner at ansøgers dokumenterede kompetencer ikke eller kun i begrænset om-fang svarer til adgangskravene til eller målene for den uddannelse eller de uddannelsesdele som kompetencerne ønskes vurderet i forhold til.” (jf.§15a, stk.6). Institutionen har for så vidt over-holdt reglerne, men det kan alligevel give anledning til en mere principiel betragtning. Dette ta-ges op i det tværgående kapitel.