• Ingen resultater fundet

11 Resume af kapitlet om VVU

12.4 Barrierer

Dette afsnit belyser barrierer for udbredelsen af RKV inden for VVU. Barriererne er inddelt i øko-nomiske, lovgivningsmæssige og andre eksterne barrierer samt i interne barrierer som institutio-nerne selv har en afgørende indflydelse på.

12.4.1 Økonomiske barrierer i forhold til institutionernes arbejde med RKV

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af mulige økonomiske barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for VVU.

Tabel 41

VVU-udbydernes vurderinger af økonomiske barrierer i forhold til udbredelsen af RKV (N = 20-28)

Barriereudsagn Antal enige eller

overvejende enige

Der mangler taxameter for dokumentations- og vejledningsarbejdet 25

Taxameterydelsen er for lav i forhold til opgavens omfang 23

Det er svært at se hvordan RKV kan blive en økonomisk rentabel aktivitet for institutionen 23

Der mangler klare rammer og regler for finansieringen af RKV 18

Udbyttet for den enkelte deltager ved at få lavet en RKV står ikke mål med de ressourcer det kræver

12

Deltagerbetalingen er for lav i forhold til opgavens omfang 9

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport om VVU.

Det ses af tabellen at der ret entydigt peges på at der er økonomiske barrierer i forhold til en stør-re udbstør-redelse af RKV inden for VVU: Man savner et taxameter, herunder i særdeleshed i forhold til dokumentations- og vejledningsarbejdet.

Også informanterne i fokusgruppeinterviewet lagde meget vægt på at de ikke havde noget øko-nomisk incitament for at lave RKV inden for VVU. Som en pegede på, er det meget arbejdskræ-vende at finde den relevante dokumentation og herefter vurdere hvad denne svarer til i forhold til uddannelsesmålene. Og denne arbejdsindsats kan økonomisk set ikke svare sig for institutionen.

Og som en anden i gruppen formulerede det, efterspørger folk ikke selv RKV inden for VVU, og fordi det ikke kan betale sig, laver institutionen ikke opsøgende arbejde. Kommer borgerne af sig selv, laver de RKV, men det er ikke noget de reklamerer for. Hertil kom – blev det fremført – at det også set fra deltagerne synspunkt ikke kunne svare sig at få lavet en RKV. I stedet kunne man tilmelde sig et fag hvor der ikke er mødepligt, og tilmelde sig eksamen. Det var billigere, og så var der ikke risiko for at man fik at vide at man manglede nogle kompetencer når man havde betalt for sin RKV.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 139

12.4.2 Lovgivningsmæssige barrierer i forhold til institutionernes arbejde med RKV Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af mulige lovgivningsmæssige barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for VVU.

Tabel 42

VVU-udbydernes vurderinger af lovgivningsmæssige barrierer i forhold til udbredelsen af RKV (N = 27-28)

Barriereudsagn Antal enige eller

overvejende enige Lovgivningen sikrer ikke en tilstrækkelig standardisering af arbejdet med RKV i Danmark 10

Andre lovgivningsmæssige barrierer 3

Lovgivningen er for generel 2

Lovgivningen er for detaljeret 1

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport om VVU.

Som det fremgår af tabellen, er det kun et fåtal der vurderer at lovgivningen er hhv. for generel eller for detaljeret. Mens en noget større gruppe på 10 respondenter vurderer at lovgivningen ik-ke sikrer en tilstrækik-kelig standardisering af arbejdet med RKV. Sammenligner man de lovgiv-ningsmæssige barrierer med de økonomiske barrierer, ses der en langt større tilslutning til udsag-nene om de økonomiske barrierer.

12.4.3 Øvrige eksterne barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af andre mulige eksterne barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for VVU, det vil sige barrierer der vedrører forhold uden for instituti-onerne.

140 Danmarks Evalueringsinstitut

Tabel 43

VVU-udbydernes vurderinger af øvrige eksterne barrierer (N = 27-28)

Barriereudsagn Antal enige eller

overvejende enige

Der er manglende kendskab til RKV blandt befolkningen 24

Det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannel-sessystems RKV'er

13

Der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV 12

Det er vanskeligt at få deltagernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessy-stems RKV'er

12

Der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser

7

Det er ikke relevant for deltagerne at få lavet RKV i forhold til institutionens uddannelser 3 Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport om VVU

Den barriere som et meget stort flertal af respondenterne – nemlig 24 ud af 28 – peger på, er det manglende kendskab i befolkningen. Vurderingen af denne barriere går på tværs af uddannel-sesområder og vil blive taget op i det tværgående afsnit.

Kobling af virksomheders og deltageres kompetenceudvikling

Knap halvdelen af respondenterne vurderer tillige at det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. Og knap halvdelen af re-spondenterne vurderer at det er vanskeligt at få deltagernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. I fokusgruppeinterviewet blev det fremført at det er et pro-blem at man taler forskellige sprog i virksomhederne og på skolerne. Som en formulerede det, ligger der et kæmpe oversættelsesarbejde når de skal finde ud af hvad det folk kan og ved, svarer til i et ”kompetencesprog”. Den samme informant mente også at dette var et problem ved Min Kompetencemappe der benytter sig af det informanten kaldte et ”kompetencesprog” – som er anderledes end det sprog man bruger på virksomhederne.

Knap halvdelen af respondenterne vurderer at der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV. Dette underbygges delvist af et resultat som præsenteres nedenfor, der viser at hver fjerde af institutionens medarbejdere mangler færdigheder og kompetencer i forhold til arbejdet med RKV.

Hver fjerde af respondenterne vurderer at der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser. Dette kan overraske i lyset af at profil-forløb typisk strækker sig over flere år, og at vi fx fra EVA’s undersøgelse af VVU ved at det kun

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 141

er omkring en tredjedel af deltagerne der gennemfører en hel VVU (EVA. 2009:56). Spørgsmålet er derfor hvad den begrænsede interesse som respondenterne vurderer at deltagerne udviser, ba-serer sig på.

Kun omkring hver tiende respondent vurderer at det ikke er relevant for deltagerne at få lavet RKV i forhold til institutionens uddannelser. Den begrænsede RKV-aktivitet inden for VVU synes således ikke at hænge sammen med at det forekommer irrelevant at lave RKV i forhold til VVU.

12.4.4 Interne barrierer på institutionerne

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af mulige interne barrierer i forhold til ud-bredelsen af RKV inden for VVU, det vil sige barrierer der primært vedrører forhold som instituti-onerne selv har afgørende indflydelse på.

Tabel 44

VVU-udbydernes vurderinger af interne barrierer (N = 26-28)

Barriereudsagn Antal enige eller

overvejende enige Processen i forbindelse med RKV er for besværlig for virksomhederne

(i det omfang at virksomheder er involveret)

15

Processen i forbindelse med RKV er for omstændelig for deltagerne 13

Det er vanskeligt at planlægge eventuelt efterfølgende individuelle uddannelsesforløb 12 Det er vanskeligt at formidle til ansøgere hvad realkompetencer er, og hvordan de kan

doku-menteres og vurderes

11

Der mangler tid til kompetenceudvikling af institutionens medarbejdere i forhold til RKV 11 Det er svært at få arbejdet med RKV indpasset i institutionens øvrige arbejde 10 Det er vanskeligt at vælge metoder der sikrer et troværdigt resultat af RKV 9 Institutionens medarbejdere mangler færdigheder og kompetencer i forhold til arbejdet med

RKV

7

RKV baserer sig i for høj grad på tilfældige skøn 6

Der mangler ledelsesmæssig prioritering af arbejdet med RKV på institutionen 5

Der mangler samarbejde om arbejdet med RKV på institutionen 3

Der er uklarhed om ansvarsfordelingen omkring arbejdet med RKV på institutionen 3

Institutionens kriterier for RKV er vanskelige at arbejde med 3

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport om VVU

Det er interessant at se at de interne barrierer som flest peger på, er at processen i forbindelse med RKV er hhv. for besværlig og for omstændelig for hhv. virksomheder og deltagere. Desuden mener 12 respondenter (43 %) at det er vanskeligt at planlægge efterfølgende individuelle

ud-142 Danmarks Evalueringsinstitut

dannelsesforløb og vanskeligt at formidle hvad RKV er, og hvordan realkompetencer kan doku-menteres og vurderes. Med andre ord oplever en relativt stor gruppe blandt repræsentanter fra institutioner der udbyder VVU, barrierer i forhold til udbredelsen af RKV – hvilket passer godt sammen med den ringe udbredelse af RKV.