• Ingen resultater fundet

Lovgivningsmæssige barrierer i forhold til institutionernes arbejde med RKV Tabel 32

9 Resume af kapitlet om GVU

10.4 Barrierer

10.4.2 Lovgivningsmæssige barrierer i forhold til institutionernes arbejde med RKV Tabel 32

GVU-udbydernes vurderinger af lovgivningsmæssige barrierer i forhold til udbredelsen af RKV (N = 52-60)

Barriereudsagn Enige eller

overve-jende enige i procent

Antal

Lovgivningen sikrer ikke en tilstrækkelig standardisering af arbejdet med RKV i Danmark 35 % 21

Lovgivningen er for generel 19 % 11

Lovgivningen er for detaljeret 12 % 7

Andre lovgivningsmæssige barrierer 12 % 6

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse. Tabelrapport om GVU

Som det fremgår af tabellen, er de lovgivningsmæssige barrierer langt fra så udbredte som de økonomiske. En gruppe på 35 % vurderer dog at lovgivningen ikke sikrer en tilstrækkelig stan-dardisering af arbejdet med RKV. Kun et fåtal vurderer at lovgivningen er hhv. for generel eller for detaljeret.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 117

Øvrige eksterne barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af andre mulige eksterne barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for GVU. Også her er der tale om barrierer der primært ligger uden for institutionernes eget arbejde med RKV.

Tabel 33

GVU-udbydernes vurderinger af øvrige eksterne barrierer i forhold til udbredelsen af RKV (N = 59-61)

Enige eller overvejende enige i procent

Antal

Der er manglende kendskab til RKV blandt befolkningen 82 % 50

Der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV 42 % 25

Det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddan-nelsessystems RKV'er

36 % 21

Det er vanskeligt at få deltagernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelses-systems RKV'er

32 % 19

Der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser

23 % 14

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse. Tabelrapport om GVU

Den væsentligste barriere er her helt entydigt at der er manglende kendskab i befolkningen, hvil-ket et flertal af respondenterne på 82 % er helt eller overvejende enige i. Også fokusgruppen med praktikere der foretager RKV inden for GVU, bekræfter problemet med det manglende kendskab.

Det er vanskeligt at holde RKV i folks bevidsthed. Lige meget hvor meget vi gør, så forsvin-der det fra forsvin-deres bevidsthed. Når vi spørger, så aner de ikke hvad GVU er. Det er en dårlig spiral. Det kendes ikke fordi det foregår sjældent, og det foregår sjældent fordi folk ikke kender det.

Ud over at det manglende kendskab til RKV i sig selv er en barriere, viser citatet også at det ople-ves som vanskeligt at udbrede og fastholde kendskabet til RKV inden for GVU.

42 % af alle GVU-respondenterne vurderer at der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV inden for GVU. To praktikere fra fokusgruppeinterviewet har deltaget i kurser vedrø-rende RKV. De vurderer dog begge at kurser ikke nødvendigvis giver en større sikkerhed i

arbej-118 Danmarks Evalueringsinstitut

det med RKV, og oplever at et kursusforløb oftere giver anledning til større frustration end til af-klaring.

Diskussionerne i fokusgruppen peger i retning af at det snarere er kontinuerlige erfaringer med at foretage RKV samt de erfarne faglærere til at vurdere kompetencerne der har betydning for kvali-teten af RKV inden for GVU. Dette vender vi tilbage til i afsnittet om kvalitet af RKV inden for GVU.

36 % af respondenterne vurderer desuden at det er vanskeligt at få virksomhedernes kompeten-ceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. Både i fokusgruppeinterviewet og interviewene med institutionsrepræsentanter blev virksomhedernes rolle i at få GVU-forløb igang-sat vurderet som vigtig. Informanterne i fokusgruppen påpeger at ledelsens opbakning har stor betydning for den enkeltes motivation for at påbegynde et GVU-forløb. Set i det lys er det cen-tralt at virksomhederne oplever GVU som relevant kompetenceudvikling.

Muligheden for at udbrede RKV inden for GVU afhænger dog også af omfanget af ufaglærte in-den for in-den enkelte branche. En informant fra fokusgruppen fremhæver at der er uddannelses-områder hvor det næsten vil være eksotisk at gennemføre GVU-forløb fordi der er begrænsede muligheder for at få lov til at arbejde som ufaglært. I forlængelse heraf bliver det svært at opnå den relevante erhvervserfaring der er et krav for at påbegynde en GVU. På områder hvor der er meget få ufaglærte, har RKV inden for GVU ikke et stort potentiale.

32 % af GVU-respondenterne samlet set vurderer at det er vanskeligt at få deltagernes kompe-tenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. Dette er interessant i lyset af de mange fagområder og uddannelsesmål som erhvervsuddannelserne dækker. Men datagrundlaget giver ikke grundlag for nærmere at beskrive hvori vanskelighederne består.

23 % af alle GVU-respondenterne vurderer at der er begrænset interesse i at få lavet en RKV in-den for GVU fordi der ikke er ønske om at afkorte uddannelsesforløbet, mens 54 % af respon-denterne er enten helt uenige eller overvejende uenige i dette udsagn. Et lille flertal oplever altså ikke en manglende interesse i at få afkortet erhvervsuddannelsen som en barriere for udbredelsen af GVU. Interviewene med deltagere, der dog alle har fået foretaget en RKV, kan bidrage med et deltagerperspektiv på det afkortede GVU-forløb.

Blandt deltagerne oplever to at afkortningen af uddannelsen har fungeret godt. De har ikke haft vanskeligheder med at leve op til kravene i uddannelsen. De to øvrige deltagere er mere skeptiske over for afkortningen og det individuelle uddannelsesforløb som er resultatet af en GVU. Den ene deltager savnede det sociale element i uddannelsesforløbet:

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 119

Det lyder måske dumt, men jeg følte mig helt alene. Der var ikke mange kollegaer, og jeg skulle bare have det der stykke papir.

Den sidste deltager oplevede, som den eneste af de fire, at afkortningen var for omfattende i for-hold til at leve op til det faglige niveau på uddannelsen.