• Ingen resultater fundet

Organisering og bemanding

Projektets forankring

Undersøgelsen forankres i EVA’s voksen- og efteruddannelsesenhed med områdechef Camilla Wang som projektejer og Michael Andersen som projektleder. Projektejeren følger projektets fremdrift og sikrer dets forankring i EVA’s ledelse. Projektlederen har den daglige ledelse af

pro-7 Ifølge http://www.ciriusonline.dk/anerkendelse/kvalifikationsnaevnet-meritklager-mv./afgoerelser har Kvalifikati-onsnævnet behandlet seks sager vedrørende anerkendelse af realkompetence inden for Undervisningsministeriets område i 2008 og 2009 (alle seks sager vedrører diplomuddannelser).

190 Danmarks Evalueringsinstitut

jektet og sikrer at opgaverne løses i overensstemmelse med de opsatte mål, inden for de givne rammer og med den optimale brug af projektets ressourcer og projektgruppens kompetencer.

Projektgruppens bemanding og kompetencer i forhold til opgaveløsningen

Der nedsættes en projektgruppe der bemandes med konsulenter og andre ressourcepersoner fra EVA, se CV’erne bagerst i tilbuddet. Der vil være tale om en relativt stor projektgruppe da en række opgaver, fx i forbindelse med interviewundersøgelsen, skal løses i løbet af relativt kort tid, og fordi det er vigtigt at sikre at en bred vifte af kompetencer på højt niveau er til stede i grup-pen.

Projektgruppen vil omfatte både meget erfarne og mindre erfarne konsulenter. Samlet set vil gruppen være i besiddelse af solide evaluerings- og undersøgelsesfaglige færdigheder og kompe-tencer, herunder i forhold til projektstyring og metodisk viden, og have stor viden om VEU-systemet, de uddannelsesområder som loven vedrører, og RKV.

Kontaktperson i Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriets afdeling for erhvervsrettet voksenuddannelse udpeger en kontaktper-son til undersøgelsen.

Kontakt mellem EVA og Undervisningsministeriet i løbet af processen

Kort tid efter kontraktens indgåelse kan der holdes et møde mellem Undervisningsministeriet og EVA for at drøfte projektets design og gennemførelse nærmere. I forbindelse med væsentlige mi-lepæle og evt. afvigelser i forhold til de planlagte aktiviteter eller forventede resultater orienterer EVA Undervisningsministeriet.

EVA afleverer, som det fremgår af tidsplanen, et udkast til rapport til Undervisningsministeriet samtidig med at rapporten sendes i høring på de institutioner der har bidraget til spørgeskema-undersøgelsen. Herefter færdiggøres undersøgelsesrapporten der afleveres i en elektronisk udga-ve inden udgangen af april 2010. Den trykte rapport afleudga-veres i april 2010, se tidsplanen.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 191

Appendiks C

Oversigt over uddannelseslove som lov nr.556 vedrører

Tabel 60

Oversigt over de uddannelseslove som Lov nr. 556 af 6. juni 2007 vedrører

Lov der er omfattet: Lov om almen voksenud-dannelse, jf. lovbekendtgø-relse nr. 852 af 11. juli 2006

Lov nr. 446 af 10. juni 2003 om arbejdsmarkedsuddan-nelser mv. med senere æn-dringer

Lov nr. 488 af 31. maj 2000 om erhvervsrettet grundud-dannelse og videregående uddannelse (videreuddan-nelsessystemet) for voksne, med senere ændringer Voksen- og

efteruddannel-ser som ændringerne vedrører:

Avu, hf-enkeltfag, stx, hhx og htx

der udbydes af nedenfor nævnte institutioner

Arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i fæl-les kompetencebeskrivelser

GVU, VVU og diplomud-dannelser

Typer af institutioner som ændringerne vedrører:

VUC og øvrige institutioner der udbyder avu

Udbydere af AMU Institutioner med erhvervs-rettede uddannelser, erhvervsakademier og professionshøjskoler mv.

Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2008 01.08.2007 01.08.2007

Brug af RKV i forhold til optagelse på uddannelser:

Institutionen afgør ud fra en konkret vurdering af ansø-gerens kvalifikationer om vedkommende kan optages på et fag og i bekræftende fald på hvilket niveau.

Institutionen optager

ansø-gere som har realkompeten-cer der efter en individuel kompetencevurdering aner-kendes som svarende til ad-gangsbetingelserne. Institu-Fortsættes næste side …

192 Danmarks Evalueringsinstitut

… fortsat fra forrige side

tionen kan i øvrigt optage

ansøgere der ikke opfylder adgangsbetingelserne, men som ud fra en konkret vur-dering har uddannelses-mæssige forudsætninger der kan sidestilles hermed.

Brug af RKV som grundlag for tilrettelæggelse af un-dervisning og/eller vejled-ning om uddannelse og un-dervisning:

Vurdering af basale færdig-heder bruges som grundlag for at 1) tilrettelægge un-dervisningen i overens-stemmelse med vurderings-resultatet, 2) vejlede delta-geren til uddannelse og un-dervisning i læsning, skriv-ning, stavskriv-ning, regning eller matematik efter anden lov-givning, herunder FVU, 3) vejlede deltageren til og til-rettelægge uddannelsesfor-løb der kombinerer uddan-nelse efter denne lov med uddannelse og undervisning i læsning, skrivning, stav-ning, regning eller matema-tik efter anden lovgivning, herunder FVU.

Brug af RKV i forhold til mål for fag og uddannelser:

Institutionen har pligt til at tilbyde alle der har adgang til ovennævnte uddannelser, en RKV i forhold til målene for et eller flere af de fag der indgår i de nævnte ud-dannelser, og som udbydes af den pågældende institu-tion som led i en almen-gymnasial uddannelse.

Anerkendelse af realkompe-tence sker i forhold til mål-beskrivelserne i arbejdsmar-kedsuddannelserne AMU og enkeltfag optaget i de fælles kompetencebeskrivelser.

Anerkendelse af kompeten-cer (..) i forhold til (..) mål-beskrivelserne i uddannel-sesreglerne.

(..) i forhold til de uddannel-ser og dele heraf som insti-tutionen er godkendt til at udbyde.

Fortsættes næste side …

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 193

… fortsat fra forrige side Brug af RKV i forhold til ba-sale færdigheder i læsning, stavning, regning eller ma-tematik:

Alle der deltager i arbejds-markedsuddannelser AMU og enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivel-se eller individuel kompe-tencevurdering efter denne lov, skal have mulighed for at få vurderet deres basale færdigheder i læsning, skrivning, stavning, regning eller matematik og vejled-ning i tilknytvejled-ning hertil.

Brug af RKV med henblik på udstedelse af

uddannelsesbeviser:

Institutionerne udsteder ud-dannelsesbevis for arbejds-markedsuddannelse AMU eller enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivel-se hvis deltageren har do-kumenteret og institutionen har vurderet og anerkendt at dennes realkompetencer giver grundlag for det.

Institutionen udsteder bevis for fuldført uddannelse.

Kilde: EVA: Tilbud på under-søgelse som led i lovover-vågning af lov nr. 556 af 6.

juni 2007

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 195

Appendiks D

Litteraturliste

• Bekendtgørelse nr. 1336 af 14.12.2005. Bekendtgørelse om videregående voksenuddannelser inden for det merkantile område.

• Bekendtgørelse nr. 453 af 10.06.2008. Bekendtgørelse om individuel kompetencevurdering i relation til fag i almen voksenuddannelse og i de almengymnasiale uddannelser

(IKV-bekendtgørelsen).

• Bekendtgørelse af lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse (jf. lovbekendtgørelse nr.

938 af 22.09.2008, med senere ændringer

• Bekendtgørelse nr. 1049 af 9.11.2009. Bekendtgørelse af lov om erhvervsrettet grunduddan-nelse og videregående uddangrunduddan-nelse (videreuddangrunduddan-nelsessystemet) for voksne.

• CEDEFOB (European Centre for the Development of Vocational Training). 2009. European Guidelines for validating non-formal and informal learning.

• EVA (2005). VUC – avu og enkeltfags-hf

• EVA (2007). Grunduddannelse for voksne (GVU.)

• EVA (2008). Nyt AMU – med fokus på kompetencer og fleksibilitet.

• EVA (2009). Videregående voksenuddannelse (VVU)

Forslag til Lov om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets område (Udbygning af anerkendelse af realkompetence på voksen- og efteruddannelsesområdet mv.). Udkast 17/11-2006 fremsat af Bertel Haarder.

• Kvalifikationsnævnet. http://ciriusonline.ciriusintra.dk/kvalifikationsnaevn/Default.aspx

Lov nr. 446 af 10. juni 2003 om arbejdsmarkedsuddannelser mv. med senere ændringer.

Lov nr. 488 af 31. maj 2000 om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne, med senere ændringer.

Lov nr. 556 af 6.juni 2007 om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets områ-de (Udbygning af anerkenområ-delse af realkompetence på voksen- og efteruddannelsesområområ-det mv.).

Lov nr. nr. 852 af 11. juli 2006 om almen voksenuddannelse, jf. lovbekendtgørelse

• Min Kompetencemappe (2008). www.Minkompetencemappe.dk

196 Danmarks Evalueringsinstitut

• Nationalt Center for Realkompetencevurderinger. www.nvr.nu

• Nationalt Center for kompetenceudvikling. www.ncfk.dk

• Nistrup, U., og Lund, A. (2009). Beskrivelse og analyse af udbredelse, barrierer og gældende praksis af anerkendelse af realkompetencer. Katalog. Nationalt Center for kompetenceudvik-ling.

• Nistrup, U., og Lund, A. (2010). Anerkendelse af realkompetencer – udbredelse, barrierer og gældende praksis. Undersøgelsesrapport. Nationalt Center for kompetenceudvikling.

• Uddannelsesguiden. www.ug.dk

• Undervisningsministeriet. www.uvm.dk

• Undervisningsministeriet. 2007. Indhentning af tilbud på undersøgelse som led i lovovervåg-ning af Lov nr. 556 af 6.juni 2007.

• Undervisningsministeriet. 2008a. Håndbog om individuel kompetencevurdering i AMU - real-kompetencevurdering inden for arbejdsmarkedsuddannelserne. Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 1 – 2008

• Undervisningsministeriet. 2008b. Realkompetencevurdering inden for voksen- og efteruddan-nelse – en håndbog. Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 3 – 2008

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 197

Appendiks E

Oversigt over institutioner der har bidraget med besvarelser i forbindelse med spørgeskemaundersøgelsen

Udbydere af AMU:

AMU Fyn AMU Hoverdal AMU Nordjylland AMU Syd AMU Vest

Bornholms Erhvervsskole Business College Horsens Business College Syd Bygholm Landbrugsskole

CELF - Center for erhvervsrettet uddannelse Lolland-Falster CPH West (sammenlagt med BEC Ballerup EUC)

Cramers Køreskole Aps.

Dalum Landbrugsskole Dalum Uddannelsescenter

Dansk brand og sikringsteknisk Institut (NUSA) Den Jyske Håndværkerskole

Djursland Erhvervsskoler og Viden Djurs Erhvervsakademi Minerva

Erhvervsakademiet og Handelsskolen København Nord Erhvervskøreskolen Aps.

Erhvervsskolen Nordsjælland og erhvervsakademi Nordsjælland Erhvervsskolerne Aars

Esbjerg Handelsskole EUC Lillebælt

198 Danmarks Evalueringsinstitut

EUC Nordvest EUC Nordvestsjælland EUC Ringsted EUC Sjælland EUC Syd EUC Vest

Frederikshavn Handelsskole Grindsted Erhvervsskole Grøns Køretekniske Anlæg Haderslev Handelsskole

Handelsfagskolen Handelsskolen Sjælland Syd

Hansenberg

Herningsholm Erhvervsskole Holstebro Handelsskole Hotel og Restaurantskolen IBC International Business College Jordbrugets Uddannelsescenter Århus Juuls Køreskole

Kjærgårds Landbrugsskole Københavns tekniske skole Københavns Universitet Køge Handelsskole Lemvig Handelsskole Medieskolerne Viborg Niels Brock

Nordjyllands Landbrugsskole Odense Tekniske Skole

Randers Social og sundhedsskole Randers Tekniske skole

Ribe Handelsskole Ringkøbing Handelsskole Roskilde Tekniske skole Silkeborg Handelsskole Silkeborg tekniske skole

Skanderborg Odder Center for Uddannelse Skive Handelsskole

Skive Tekniske skole Slagteriskolen i Roskilde

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 199

Social- og Sundhedsskolen København Sosu Centret

Sosu Fredericia Horsens Sosu Herning

Sosu Nord Sosu Nykøbing F Sosu Næstved Sosu Silkeborg Sosu Skive og Thisted Sosu skolen Esbjerg Sosu Syd

Strandens Uddannelsescenter Svendborg Erhvervsskole

TEC Teknisk Erhvervsskole Center

TUC-Syd ApS Transport Uddannelses Center Syd Tønder Handelsskole

UC Syd

UCC University College København

Uddannelsescenter for Kollektiv Trafik AogS

Uddannelsescenter Herning og Herningsholm Erhvervsskole Uddannelsescenter Holstebro (tidl. Holstebro Tekniske Skole) Vejen Handelsskole

Vejle Handelsskole VIA Erhverv

Aalborg Handelsskole Erhvervsakademi Århus Købmandsskole Erhvervsuddannelser Århus Tekniske skole

Udbydere af Grunduddannelse for voksne (GVU) AMU Nordjylland

Business College Horsens Business College Syd

CELF - Center for erhvervsrettet uddannelse Lolland-Falster CPH West (sammenlagt med BEC Ballerup EUC)

Dalum Uddannelsescenter

Djursland Erhvervsskoler og Viden Djurs Erhvervsakademi Minerva

Erhvervsakademiet og Handelsskolen København Nord

Erhvervsskolen Nordsjælland og erhvervsakademi Nordsjælland