• Ingen resultater fundet

14 Diplomuddannelser

14.4 Barrierer

14.4.1 Økonomiske barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af mulige økonomiske barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for diplomuddannelserne.

Tabel 52

Vurderinger blandt udbydere af diplomuddannelser af økonomiske barrierer i forhold til udbredelsen af RKV (N = 17-18)

Barriereudsagn Antal der er helt enige

eller overvejende enige i udsagnet

Der mangler taxameter for dokumentations- og vejledningsarbejdet 14

Det er svært at se hvordan RKV kan blive en økonomisk rentabel aktivitet for institutionen 14

Taxameterydelsen er for lav i forhold til opgavens omfang 13

Der mangler klare rammer og regler for finansieringen af RKV 6

Udbyttet for den enkelte deltager ved at få lavet en RKV står ikke mål med de ressourcer det kræver

6

Deltagerbetalingen (besvares kun såfremt der er deltagerbetaling) er for lav i forhold til op-gavens omfang

5

Der er ikke tilstrækkelige ressourcer til arbejdet med realkompetencevurderinger på institu-tionen

4

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse. Tabelrapport om diplomuddannelserne

Som det fremgår af tabellen, er 14 af respondenterne helt eller overvejende enige i at der mang-ler taxameter for dokumentations- og vejledningsarbejdet. På samme vis finder 14 respondenter det svært at se hvordan RKV kan blive en økonomisk rentabel aktivitet for institutionen. Heraf er 13 respondenter helt enige i dette udsagn. Desuden er 13 respondenter helt eller overvejende enige i at taxameterydelsen er for lav i forhold til opgavens omfang.

De økonomiske/ressourcemæssige barrierer blev også fremhævet i fokusgruppeundersøgelsen blandt praktikere. Flere informanter nævner at der ligger et stort arbejde i at foretage RKV’en, samtidig med at det ikke anses som nogen ”god forretning” for institutionen. Praktikerne oplever det som en meget tidskrævende proces fordi RKV-deltagerne kræver en del vejledning. Desuden oplever praktikerne at afklaringsarbejdet bliver underprioriteret fordi det ikke er finansieret. Det koster desuden timer når undervisere skal inddrages i vurderingen. Andre nævner i fokusgruppe-undersøgelsen at de til tider kommer i karambolage med ledelsen som gerne vil bruge RKV til at få flere deltagere ind på uddannelsen, mens praktikerne selv er mere fokuserede på at opretholde

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 159

niveauet i uddannelsen. Institutionerne har desuden mulighed for at opkræve deltagerbetaling for RKV inden for diplomuddannelserne.

Af fokusgruppeinterviewet fremgik det at udbyderne typisk tager 2.500 kr. pr. diplommodul. En-kelte tager desuden 5.000 kr. for et uddannelsesbevis oven i betalingen for vurdering i forhold til de enkelte moduler. Det blev således nævnt at det på nogle institutioner kan koste 17.500 kr. at få udstedt et uddannelsesbevis.

14.4.2 Lovgivningsmæssige barrierer

Kun 3 ud af 18 respondenter vurderer at lovgivningen om RKV ikke sikrer en tilstrækkelig stan-dardisering af arbejdet med RKV i Danmark, mens kun 1 mener at lovgivningen er for generel, og ingen af respondenterne vurderer at den er for detaljeret.

14.4.3 Øvrige eksterne barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af andre mulige eksterne barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for diplomuddannelserne, det vil sige barrierer der vedrører forhold uden for institutionerne.

Manglende kendskab til RKV blandt befolkningen er ifølge 14 ud af 18 respondenter den største barriere. Denne antagelse var dog ikke lige så udpræget i fokusgruppeundersøgelsen hvor prakti-kerne havde oplevet en vis stigning i henvendelser om RKV.

Tabel 53

Vurderinger blandt udbydere af diplomuddannelser af øvrige eksterne barrierer (N = 17-18)

Barriereudsagn Antal der er helt enige

eller overvejende enige i udsagnet

Der er manglende kendskab til RKV blandt befolkningen 14

Der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV 6

Det er vanskeligt at få deltagernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelses-systems RKV'er

5

Det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddan-nelsessystems RKV'er

4

Der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser

3

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse. Tabelrapport om diplomuddannelserne.

160 Danmarks Evalueringsinstitut

En anden barriere hos de potentielle RKV-deltagere kan være det tidskrævende arbejde nogle an-søgere skal lægge i deres ansøgning for at få en RKV inden for diplomuddannelserne. EVA har efter spørgeskemaundersøgelsens afslutning kontaktet en institutionsrepræsentant med en for-holdsvis lav RKV-aktivitet for at få uddybet besvarelsen, særligt i forhold til barrierer for RKV. In-formanten påpegede at flere ansøgere dropper idéen om at få en RKV når det går op for dem hvor tidskrævende det kan være. For at få et uddannelsesbevis krævede den interviewede udby-der af diplomuddannelser fx separate ansøgninger til hvert modul, hvilket samlet betød 60-80 ti-mers arbejde for ansøgeren.

I interviewundersøgelsen blev det desuden nævnt som en barriere at nogle RKV-deltagere er be-kymrede for at kompetence- og uddannelsesbeviserne ikke bliver anerkendt i samfundet i lige så høj grad som eksamensbeviser.

14.4.4 Interne barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af mulige interne barrierer i forhold til ud-bredelsen af RKV inden for diplomuddannelserne, det vil sige barrierer der primært vedrører for-hold som institutionerne selv har afgørende indflydelse på.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 161

Tabel 54

Vurderinger blandt udbydere af diplomuddannelser af interne barrierer (N = 17-18)

Barriereudsagn Antal der er helt enige

eller overvejende eni-ge i udsagnet Det er vanskeligt at planlægge eventuelt efterfølgende individuelle uddannelsesforløb 6 Det er svært at få arbejdet med RKV indpasset i institutionens øvrige arbejde 6 Det er vanskeligt at formidle til ansøgere hvad realkompetencer er, og hvordan de kan

do-kumenteres og vurderes

5

Processen i forbindelse med RKV er for omstændelig for deltagerne 5

Der mangler tid til kompetenceudvikling af institutionens medarbejdere i forhold til RKV 4 Processen i forbindelse med RKV er for besværlig for virksomhederne (i det omfang at

virk-somheder er involveret)

4

Det er vanskeligt at vælge metoder der sikrer et troværdigt resultat af RKV 4 Der mangler ledelsesmæssig prioritering af arbejdet med RKV på institutionen 4 Institutionens medarbejdere mangler færdigheder og kompetencer i forhold til arbejdet med

RKV

3

Der mangler samarbejde om arbejdet med RKV på institutionen 3

Der er uklarhed om ansvarsfordelingen omkring arbejdet med RKV på institutionen 3

RKV baserer sig i for høj grad på tilfældige skøn 3

Institutionens kriterier for RKV er vanskelige at arbejde med 2

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse. Tabelrapport om diplomuddannelserne.

Af tabellen ses at de interne barrierer er lidt mindre udbredte end de tidligere nævnte eksterne barrierer. De mest udbredte interne barrierer er ifølge respondenterne at det er vanskeligt at planlægge eventuelt efterfølgende individuelle uddannelsesforløb, og at det er svært at få arbej-det med RKV indpasset i institutionens øvrige arbejde.

En barriere ifølge en praktiker i fokusgruppeundersøgelsen er desuden at praktikerne mangler erfaring med og faglig sparring om RKV fordi RKV er relativt nyt på institutionerne. Praktikerne har derfor i en vis grad selv måttet ”opfinde” procedurerne for RKV.

En anden problemstilling som blev nævnt både i fokusgruppeundersøgelsen og i interviewet med institutionsrepræsentanten, er muligheden for at deltagere kan søge videre til andre institutioner, selvom de har fået afslag ét sted. Denne mulighed eksisterer, da der ikke foregår nogen registre-ring af om ansøgere har fået afslag i forhold til RKV på andre institutioner.

162 Danmarks Evalueringsinstitut