• Ingen resultater fundet

Øvrige eksterne barrierer

7 Resume af kapitlet om AMU

8.4 Barrierer

8.4.3 Øvrige eksterne barrierer

Tabellen nedenfor viser respondenternes vurderinger af andre mulige eksterne barrierer i forhold til udbredelsen af RKV inden for AMU, det vil sige barrierer der vedrører forhold uden for institu-tionerne.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 91

I forhold til de øvrige eksterne barrierer ses der igen forskelle respondenterne imellem afhængig af om de har RKV-erfaring eller ej. Men mønsteret er mere komplekst end det vi så i forbindelse med de økonomiske og de lovgivningsmæssige barrierer. Det barriereudsagn som et meget stort flertal af respondenterne på samlet set 85 % er helt eller overvejende enige i, er det manglende kendskab i befolkningen.

Tabel 23

AMU-udbydernes vurderinger af øvrige eksterne barrierer

Barriereudsagn Andel der er enig

eller overvejende enig i udsagnet,

blandt alle AMU-respondenter

(N = 87-89)

Andel der er enig eller overvejende enig i udsagnet, fra institutioner der har haft RKV-aktivitet (N = 63-65)

Andel der er enig eller overvejende enig i udsagnet, fra institutioner der ikke har haft RKV-aktivitet (N = 24-25) Der er manglende kendskab til RKV blandt

befolkningen

85 % 88 % 79 %

Der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV

42 % 41 % 44 %

Det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV'er

38 % 37 % 42 %

Der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser

37 % 32 % 50 %

Det er vanskeligt at få deltagernes kompe-tenceudvikling koblet til det formelle uddan-nelsessystems RKV'er

34 % 35 % 32 %

Det er ikke relevant for deltagerne at få lavet RKV i forhold til institutionens uddannelser

17 % 12 % 28 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelsen. Tabelrapport om AMU

* Af de 93 respondenter der repræsenterer AMU, har 66 svaret ja til at de har foretaget mindst én RKV, mens 22 har svaret nej, og 5 har svaret ”Ved ikke”. De tre kolonner med procenttal er beregnet i forhold til hhv. N = 87-91, N = 63-65 og N = 24-26. Når N varierer i forhold til de enkelte spørgsmål, skyldes det at kun de der har svaret på det pågældende spørgsmål, er talt med.

92 Danmarks Evalueringsinstitut

42 % af respondenterne samlet set vurderer at der mangler kurser for medarbejdere der arbejder med RKV. I forhold til dette har Undervisningsministeriet gjort opmærksom på at der i foråret 2010 har været afholdt et velbesøgt kursus om RKV samt at der har været udbudt kurser gennem Nationalt Center for Realkompetencevurdering (NVR).

Kobling mellem virksomhedernes kompetenceudvikling og RKV inden for AMU 38 % af respondenterne vurderer samlet set at det er vanskeligt at få virksomhedernes kompe-tenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. Når man ser nærmere på disse tal, fremgår det imidlertid at der er en sammenhæng mellem aktivitetsniveau og denne vurdering:

Hvor 42 % af de institutioner der ikke har erfaringer med RKV, vurderer at det er vanskeligt at få virksomhedernes kompetenceudvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV, gælder dette for 46 % af de institutioner der har den laveste RKV-aktivitet, men kun for 22 % af de insti-tutioner der har den højeste RKV-aktivitet.

Noget kunne således tyde på at der er en sammenhæng mellem at foretage mange RKV’er og hvordan denne udfordring opleves. En forklaring kan være at en højere aktivitet giver et større erfaringsgrundlag der gør det lettere at håndtere denne udfordring. Mens en anden forklaring kan være at den høje aktivitet er et udtryk for et tættere samarbejde mellem virksomheder og skoler – et samarbejde der har betydning for koblingen mellem den kompetenceudvikling der finder sted på virksomhederne, og den der finder sted på skolerne.

Denne barriere er også interessant i lyset af at uddannelsesmålene inden for AMU netop knytter an til fælles kompetencebeskrivelser der igen knytter an til bestemte jobområder og de kompe-tencer som er særligt relevante på disse. Det var således et mål med AMU-loven fra 2003 i højere grad at koble formel læring på uddannelsesinstitutionerne sammen med læring på arbejdsplad-serne (EVA. 2008:26). Alligevel ser 38 % af AMU-respondenterne samlet set vanskeligheden med at sammenkoble de to former for læring som en barriere.

Afkortning af AMU

37 % af respondenterne samlet set vurderer at der er begrænset interesse i at få lavet en RKV fordi der ikke er ønske om at bruge RKV til at afkorte uddannelser. Denne vurdering deler 50 % af de institutioner der ikke har erfaringer med at foretage RKV, men kun 13 % af

AMU-udbyderne som har den højeste RKV-aktivitet.

Anerkendelse af realkompetencer på VEU-området mv. 93

Der er således stor forskel på hvorvidt man opfatter dette som en barriere. Og resultatet peger på at en stor gruppe udbydere af AMU oplever en interesse i at få lavet RKV med henblik på at af-korte uddannelse. Som vi senere kommer ind på, kan denne vurdering hænge sammen med at RKV inden for AMU ofte bruges til netop afkortning af uddannelse. Man kunne derfor forestille sig at et større fokus på andre anvendelsesmuligheder for RKV ville kunne reducere denne barrie-re i forhold til at få lavet en RKV.

Kobling mellem deltagernes kompetenceudvikling og RKV inden for AMU

34 % af respondenterne samlet set vurderer at det er vanskeligt at få deltagernes kompetence-udvikling koblet til det formelle uddannelsessystems RKV. Dette er interessant i lyset af den mangfoldighed af uddannelsesmål der findes ikke mindst inden for AMU-systemet. I forhold til dette spørgsmål ser vi en tilsvarende sammenhæng som vi fandt i forhold til virksomhederne, nemlig at der er en tendens til at dem med høj RKV-aktivitet i mindre grad (= 17 %) er enige eller overvejende enige i at dette er en barriere.

17 % mener samlet set ikke at det er relevant for deltagerne at få lavet RKV i forhold til instituti-onens uddannelser. Dette mener dog 28 % af de respondenter der ikke har haft nogen RKV-aktivitet. Som uddybning af dette kan nævnes at flere informanter i fokusgruppeinterviewet nævnte at den begrænsede længde af arbejdsmarkedsuddannelserne gør det mindre oplagt at bruge tid på RKV. Flere pegede dog på at man med fordel kunne samle flere uddannelsesmål in-den for samme kursus som så kunne strække sig over måske 6-12 ugers uddannelse, og i disse sammenhænge blev RKV mere relevant. Der er i lovgivningen ikke noget der hindrer en sådan praksis.