• Ingen resultater fundet

Interview transskribering – borger 1

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 125-138)

Varighed: 57:57 minutter

Interviewer: Rikke Abildgaard & Mie Louens Hirsch Sørensen

Respondent: Borger 1

Dato: 19. december 2017

Afholdelsessted: Hovedbiblioteket

I: [Kort præsentation], [Anonymitet], [Formål med interview], [Optagelsesform]

§ 1

I: Hvor i København bor du?

R: i Nordvest

§ 2

I: Hvor lang tid har du boet der?

R: I Nordvest, der har jeg boet i… halvandet år.

§ 3

I: Har du boet andre steder i København?

R: Ja… (griner) Jeg har boet virkelig virkelig mange steder, jeg tror at den eneste bydel jeg ikke har boet i endnu, er indre by, ellers har jeg været, været over det hele.

§ 4

I: Hvad arbejder du med?

R: Jamen jeg er tour manager, som det hedder… ehh… for Copenhagen Urban Adventures, hvor jeg også laver, altså, det er en lille virksomheder, så man har forskellige roller… ehh… ud over bare at være guide, så er man også med til at udvikle ture oggg, sådan finde på nye tiltag… ehh… i forhold til, hvordan man gør turene bedre, og og og får flere mennesker ind, og… ehh… jeg har også hele Tripadvisor delen af det.. ehh… og sidder og og holder styr på det… ehh… og tænker nyt i, hvordan man lige som får flere reviews ind. Ehm, så er jeg musiker og jeg laver en masse video… ehh… hvad hedder sådan noget, programmering, SoMe agtig content, på freelance basis. Så ja, det er sådan det.

§ 5

I: Hvor mange år har Urban Adventures eksisteret?

R: Jamen, Urban Adventures, den måde det fungerer på er, at Urban Adventures det er lavet af noget der hedder Interpret, som er en global virksomhed. Og de har så freelance-tagere eller franchise-tagere i hele verden. Så Copenhagen Adventures er en franchise tager af det store. Og det har kørt siden marts i år… ehh… så marts 17.

§ 6

I: Hvor mange er I i Urban Adventures?

R: Vi er tre, og det store Urban Adventure har været siden 2012… ehh… ja.

§ 7

I: Din civilstatus og har du børn?

R: Jeg er single, og jeg har ingen børn.

I: [Nu går vi videre til spørgsmål, som er lidt mere generelt om turismen i København]

§ 8

I: Hvad tænker du om turismen i København, meget bredt?

R: Jamen, jeg tænker at… ehh… Jeg tænker sådan at turismen er… ehh… er er opadgående. Jeg synes, det er også sådan kvag af at være, måske ikke så meget på grund af tour guide jobbet, men det har også noget med at jeg har siddet i Tivoli, altså som er turist mekka, at… ehmm… at at og sidde og kigge på deres tal, og der kan man jo i de sidste par år, det er jo fuldstændig åndsvage tal de har, i forhold til, altså, de er jo oppe og og og kysse fem millioner mennesker i Tivoli sidste år… ik… Det er jo fuldstændig åndsvagt mange… ehm… og de, ligesom os, lever jo af turismen, og så synes jeg også, noget der har overrasket mig selv meget, i forhold til det vi laver med vores ture, at vi har haft, vi har haft mere og lav i november end vi havde i juli – så det er måske også noget med at, at at det bliver spredt ud, hvor jeg tænker at normalt ville jeg tænke at sommermånederne var der, hvor der var noget at hive ind, men det har lagt sig i en bedre balance hen over året.

§ 9

I: Er du overordnet set positiv eller negativ, hvad angår turismen i København?

R: Jeg er, jamen jeg er helt sikkert… ehh… positiv. Altså, det er da positivt, at der kommer mange mennesker. Jeg tror, det bliver stødt stigende… ehm… Man kan sige, den måde som… ehh… Den måde som man som man vælger at, og og, hvad skal man sige… ehhmm… Den måde som København som by ligesom fungerer over for turismen, der er jeg måske mere kritisk. Ehh, men generelt synes jeg, at det er sådan overordnet positivt. Altså, man kan jo altid finde minusser.

§ 10

I: Kan du måske uddybe, det med at København som by over for turismen?

R: Jaa, altså jeg tror det har noget at gøre med, at når… ehh… når… ehhh.. Jeg tror det har noget, mest, altså én ting er sådan at jeg synes, helt generelt sådan noget som, som, København er rigtig god i forhold til offentlig transport, og og og give guidelines og sådan, i hvert fald hvad jeg lige sådan får af vide af af af folk. Ehm, men jeg kan godt mærke, at én af de, folk kan godt synes at der ikke rigtig er en tendens til at man ved hvad man skal lave. Altså det er jo nemt nok at gå ud og tage en tur og se byen og de der ting, men alle de der fede ting der sker i København, af koncerter og teater og…

ehhh.. gallerier og alle sådan nogle mere kulturelle og måske finkulturelle ting, som jeg tror, i hvert fald for mig selv, altså vil se i en langt højere grad når jeg er på ferie, og hvor man ligesom går ud og med sådan mere åbne øjne, end det der Borgere, man bor i. Der synes jeg måske ikke at København har, fordi altså arrangementerne er der jo, altså der er jo masser at lave, og… ehh.. jeg tror da også at stederne, eksempelvis et koncertsted, de hungrer jo efter det. Og der synes jeg måske godt, at…

ehhh… nu ved jeg ikke om det er Wonderful Copenhagen, men de punkter der, der synes jeg godt at man kan gøre mer’, for ligesom at integrere de turister der er, i i det der er der sker. Ehmm, jeg synes at, tit at jeg oplever at at at turister der kommer er lidt på bar bund, i forhold til hvad de sådan lige skal lave.

§ 11

I: Mængden af turister, synes du den er fin som den er i dag?

R: Ehhh, ja, altså, man kan sige, at, nu ved jeg ikke, I har sikkert nogle tal på, hvor meget det rent faktisk drejer sig om… ehh… altså ud fra mit arbejder, vil jeg jo altid gerne have flere.

§ 12

I: Så du synes godt, at der kunne være plads til flere turister?

R: Ja, altså, det synes jeg da. Ehh, og jeg tror da også at, sådan, det kommer jo an på hvordan man ser det, jeg tænker også, at jeg som udgangspunkt generelt er inde for, at man skal have så åbne øjne som og åbne favne som muligt… ik… Ehh, så jeg kan ikke se noget galt i, at man bare skal køre fuldt ud på turismen, både rent økonomisk for landet og og rent mentalt for os der bor her, og møde nogle nye mennesker fra nogle andre kulturer. Det er da kun positivt.

I: [Det næste vi gerne vil er, at vi har taget en lille øvelse med, med en masse billeder. Først og fremmest lægger jeg de her billeder ud på bordet, således at du kan få lov at sidde og kigge på dem alle.]

I: Og, hvis der er nogle steder du ikke mener vi repræsenterer, er du også meget velkommen til at nævne dem?

§ 13

I: Det første vi gerne vil bede dig om, er at udvælge de tre steder, hvor du mener, at der er flest turister?

R: Ok, så jeg, I skal have, hvor der er flest turister? Altså, hvor jeg tænker at.

R: Den her, den er jo stensikker, altså Nyhavn. Ehh, hvad har vi mer’, trianglen, cykelstier generelt, når I skriver cykelstier så mener I sådan folk der kører på cykel?

I: Ja, cyklister og turister på cykler.

R: Ehm… (pause), jamen altså Havfruen ville nok være rimelig åbenlys også at tage med, også fordi den kan man jo se på, altså der jo både, den kan man jo se, der er jo både fra landsiden og fra vandsiden lige pludselig… ik… Ehhm (pause), så er spørgsmålet, Christiania, Papirøen, Tivoli. Tivoli lider jo lidt under, at der er lukket sådan lidt når de har lyst… ehmm… ehh… såå Papirøen kunne også være et bud, ej men så tror jeg at… ehh… Det er svært…

I: Det kan sagtens være, at der er andre steder som vi ikke har tænkt på, vi har forsøgt at dække det brede, så nogle af yderområderne er selvfølgelig ikke med, da det er fokuseret på København.

R: Det er klart, altså ej men jeg tror at… ehh.. at jeg tror altså at Tivoli må tage den, for Tivoli får jo jeg ved ikke hvor mange kinesere, der kommer i kæmpe grupper, der skal derind. Så det tror jeg at det må blive.

§ 14

I: Du bedes nu uddybe dit valg af de tre billeder?

R: Altså, man kan jo tage den kort… eh… Havfruen, det er jo, det er meget, altså alle danskere har jo et forhold til havfruen, og det er sjældent nogle der har et særligt positivt forhold, i virkeligheden, jo ik. Vi synes alle sammen at det er lidt ligegyldigt, eller det er det jo, altså det er ikke hvad man tænker… ehm… men udefra er det jo et symbol på Danmark, ik. Også i forhold til H.C. Andersen og de der. Jeg oplever at folk ikke ved det store om Danmark, når de kommer, kommer hertil. Hvilket jo er super godt i virkeligheden… ehm… For så kan man lære mere, og blive mere overrasket. Så derfor tænker jeg, at havfruen ligesom udadtil er et af de punkter man har i sit udgangspunkt, hvorimod Nyhavn er – Nyhavn er jo det største turiststed i Danmark, og jeg tænker ikke det er et sted man ved om, inden man kommer – men at man har set det, når man er inde og google og det er nummer et på tripadvisor og når man skriver billeder af Copenhagen, så kommer der også et billede af Nyhavn op, fordi det er så ikonisk, at… eh… hvordan det hele ser ud. Og Tivoli, der kan man sige, jeg ved de har lavet 4.5 million gæster i 16 og omkring 25% er turister, så så så, i forhold til det, så kan man sige at Tivoli er også et sted som er meget nemt at blive overrasket af, fordi man tænker det er en

forlystelsespark, men det er jo meget mere end det – og så på grund af dens lokation, som man jo ikke nævne nogen storby som har, altså der er jo ikke plads til et mekka som det. Så det er sådan det jeg tænker, sådan umiddelbart. Men Christiania er jo også godt befolket, så det kunne jo også have været det.

§ 15

I: Er det nogle stedet, hvor du selv ville komme – de her tre steder du har valgt?

R: Jaa (trækker på det), altså man kan jo sige, Nyhavn det er for turistet – og når jeg siger turistet, så synes jeg det er dyrt og jeg synes der er kedeligt, simpelthen. Ehmm… Havfruen, eh… Jeg plejer at sige til mine turister, at hvis de – altså vi plejer at afslutte de sidste 20 minutter en halv time med at sidde på en café og så tager jeg et kort frem og så sidder jeg og tegner og fortæller, hører hvad de gerne vil og fortæller hvor man skal gå hen og i forhold til havfruen, så siger jeg altid ”havfruen er der, og hvis i gerne vil se hende, så skal i da gøre det, men gør det for området, tag kastellet med, tag langelinie med, og og og alle de der ting der – så man ligesom kommer rundt om, at så fedt er det måske heller ikke at se en lille statue af en havfrue. Ehmm. Og det er ikke rigtig et sted jeg gør mig i, særlig meget. Jeg synes der er super hyggeligt derude ved kastellet, og og og sådan området, men der har jeg det sådan lidt, der er det måske mere sådan lidt mere ude ved Nørrebro at jeg kommer.

Tivoli kommer jeg ret meget, men det er simpelthen grundet musikken, det er fredagsrock og deres klassiske koncerter og alt det. Hvor det sådan er blevet, jeg har altid haft årskort så, sådan… ehh…

så jeg er der flere gange om måneden. I deres musikmåneder.

§ 16

I: Så det er ikke som Nyhavn?

R: Nej, ehm, altså, det er heller ikke sådan at jeg har taget en rutsjebane i 10 år. Så deres primære, er slet ikke derfor jeg er der. Ehmm.

§ 17

I: Så vil vi gerne bede dig om, at udvælge de tre billeder, hvor du synes at turismen er mindst dominerende – som du forbinder mindst med turismen i København?

R: (pause) ehmm… Ok. Trianglen, og så tænker jeg… ehmm.. Amager Strandpark og Sdr. Boulevard.

Tænker jeg.

§ 18

I: Hvordan har du det med, at det er opdelt i København, således at der er nogle området som er meget mere turistede end andre?

R: Når men altså jeg vil sige at det er ærgerligt. Fordi jeg synes at København har meget mere at byde på, end end end havfruen og nyhavn og ditten og datten. Og jeg tror at man sådan i forhold til, sådan, hvad kalder man sådan noget, sjæl i de steder man er, så oplever man den aurora der ligger sig over, og der synes jeg, at der er mange andre steder end dem, som er mere værd at se og hvor der er en bedre feel omkring dem – f.eks. Amager Strandpark om sommeren, det er jo det fedeste sted at være.

Og og og der synes jeg sådan personligt at havfruen og nyhavn er sådan lidt mere koldt. Det er meget poleret, sådan, også fordi man ved at der er turister – der hopper Tivoli sådan lidt let og elegant over den, fordi det kan noget helt andet, end det de to andre kan. Det er måske mere fysisk i forhold til, hvad gør man ved havfruen, man ser den, hvor i Tivoli der er det mere oplevelsen som er med.

§ 19

I: Du nævner også tidligere, at København som by kunne gøre mere for turisterne – har du selv gjort dig nogle tanker om, hvad f.eks. Wonderful Copenhagen kunne gøre for, at få turisterne ud i nogle af de mindre turistede områder?

R: Hvad de sådan helt konkret kunne gøre? Altså, der er jo en grund til, at det ikke er nok, for det er jo skide svært at have med at gøre. Men én af de ting man kunne gøre, ville være at jeg tror det handler meget sådan om, jeg tror man skal have en grund til at gøre tingene. Så sådan nu hvor jeg sidder over noget kommunikation, så synes jeg godt man kunne gøre noget bedre, både i virkeligheden også over de for de lokale, omkring hvad der sker i byen – igen, for alle vil jo gerne have mennesker til, det er jo det, som stederne lever af. Så er det ligegyldigt om du er en café eller om du er statens museum for kunst… ehm… og så tror jeg, at man hvis man på en eller anden måde kunne få samlet kommunikeret – man skal også huske på, at turister i Danmark er her ikke særlig lang tid – altså de er her i tre dage, og så er de videre til Sverige eller Paris, og mange af dem er her i tre dage og tager en dag til malmö, og så er den dag ude. Så jeg tænker, at hvis man på en måde kunne lave en, ”det sker i København i de her dage”, både så man som turist kan gå ind og se… eh… der er den her koncert, det her galleri, helt ned til der er åbningsfest for den her café, altså man har alle muligheder for at skabe et godt netværk, og få alle de her ting samlet – det kunne være en mulighed, altså rent oplysningsmæssigt kunne man godt oppe sig, på mange mulige måder. Helt sikkert.

I: Nu går vi videre, til hvad du tænker om turisters adfærd i forhold til de lokale københavnere.

§ 19

I: Føler du, at turister skiller sig meget ud fra de lokale i København når de færdes i København?

R: Ja, gør i noget i forhold til, det er jo forskelligt fra hvor de kommer fra – differentierer I, i forhold til det eller…

I: Vi har fokus på de lokale, men vi kommer naturligvis til at tage højde for, at der er forskellige slags turister i København – for vi kan jo også se, at Wonderful Copenhagen laver rapporter som handler om henholdsvis kinesere, og om svenskere – så vi er med på, at der er helt vildt stor forskel.

R: Og man kan jo sige, at der er de turister jeg har min daglige interageren med, og så er der ligesom alle de andre… ehm… Hvad var spørgsmålet egentlig?

§ 20

I: altså, eksempelvis om du føler du kan spotte en turist på gaden?

R: Ja, det synes jeg er meget meget nemt… Eh… Det har sikkert også noget at gøre med, at jeg ved hvad det er jeg skal kigge efter, men jeg synes at deres adfærd er meget meget ens i virkeligheden – jeg tror egentlig ikke den er meget anderledes end fra min egen adfærd når jeg så er ude og rejse, i virkeligheden. Men jeg synes det er meget nemt at spotte. Man kan også sige, at deres adfærd udadtil er meget forskellig alt efter hvor de kommer fra. Hos os i UrbanAdventures har vi alle sammen vores egne personlige lister over, hvilke nationaliteter vi gerne vil ud at gå med, altså ikke noget vi har skrevet ned eller noget, men fordi vi ligesom ved hvad der giver os den nemmeste tur… ehh… og det er jo så afhængigt at nationaliteterne.

§ 21

I: Hvilke nationaliteter er så på din liste?

R: Der er intet, man skal tænke, det har også noget at gøre med den måde vi gør det på – for vi…

eh… vi har jo kun små ture med folk, og gør det lidt alternativt i forhold til hvordan vi sætter det op og sådan noget der. Og derfor gør vi det meget én til én og der er ikke nogen paraply vi skal gå efter, og jeg har ikke mere end 6 personer på slæb når jeg går rundt. Her prøver jeg også at dele ud af mig selv, og dem. Og der ved man bare, at hvis man har amerikanere, så er det ligegyldigt hvor de er fra,

så er de simpelthen bare de bedste, de er åbne af natur, snaksaglige af natur. På samme måde, i de område er sydamerikanere, folk fra Canada, der er de simpelthen bare gode til at snakke, og det gør ture sindssygt nemme, og der er vi ude i, at det er minimum effort fra min side. Og hvor sådan man kan sige… ehm… Hvad laver jeg? Jamen jeg går i virkeligheden en tur i tre timer og fortæller om det sted jeg bor, og hører om hvor de kommer fra? Det er jo sådan det niveau man er ude på, og det er også de ture som er de fedeste at have. Når det forløber sindssygt naturligt.

§ 22

I: Mærker du, at de er interesseret i din lokale oplevelse af byen?

R: Ja helt vildt, men også i forhold til, sat op imod systemet, fordi systemet vi har, i forhold til høje skatter og staten der tager sig af os og alle sådan nogle ting der, det er sådan nogle ting, som er svære at forstå, og det er jo en af de ting jeg altid har med på mine ture. Jeg fortæller altid om, altså får dem til at gætte hvor meget vi betaler i skat og de er alle sammen ved at, altså de kan slet ikke forstå at vi har en topskat på 64% og fortæller hvor meget jeg betaler i skat og ditten og ditten og datten, men lægger det så over i hvorfor jeg heller ikke har noget imod at betale skat, og hvordan det ligesom er inkarneret i vores, i vores, altså den måde vi lever på. Og så har jeg, nu har jeg også arbejdet med politik i mange år, så jeg tror også det er lidt nemmere at se over, men det kan jeg godt mærke er sådan en ting de synes er super interessant, fordi det er jo sådan der hvor der er et decideret kultur-clash i mellem Danmark og basically alle andre, selv Tyskland. Selv tyskere er ved at falde ned af stolen, når man fortæller om det… ik… Men nej, på vores liste der, så er det sådan en af faktorerne, men så kan man også sige, at alle lande der har engelsk som førstesprog er altid gode at have med at gøre. Men det er ikke fordi der er nogle decideret dårlige nationaliteter heller. Altså det er ikke sådan at jeg tænker, ”åh gud de er fra Indien”. Nu nævner jeg kun Indien fordi jeg selv er fra Indien, og at jeg kan tillade mig det. Men man ved at hvis man har med amerikanere at gøre, så er det tit nemt at have med at gøre, men det er kun sådan noget vi ved, når vi har turen. Det er ikke sådan, at vi ved det på forhånd.

§ 23

I: Jeg tænker lige at spørge, du sagde at du synes nemt at man kunne kende, hvis der var en turist.

Hvilke karakteristika er det du kan genkende dem på?

R: Ehmm… En af de… der er de fuldstændige åbenlyse som et kort, eller når to personer står og stier ned i en smartphone, så ved man også godt at de er på Google Maps. Men én af de ting som jeg synes man godt kan se på det, det er i forhold til beklædningen om vinteren. Så er de, så er de enten meget underpakket ind eller meget overpakket ind, der er ikke den der mellemvej, som vi ligesom kører. Og det samme om sommeren, for der har de meget mere tøj på end danskerne har, end de lokale har. For når man kommer fra, eksempelvis USA, hvor der er rigtig mange turister, eller fra Australien hvor der er, der er SINDSYYYGT mange turister fra Australien… ehmm… så er 25 grader altså ikke særlig varmt, nødvendigvis, eller 20 grader er i hvert fald ikke varmt nok til at have shorts på, og der kan man ligesom spotte af de er væsentligt mere pakket ind end vi andre er… ehm… sådan rent beklædning. Og ellers sådan rent fodtøj er… Det er sådan en af de ting jeg har lagt mærke til på de seneste ture, hvor det har været super super koldt, at de har godt nok styr på deres fodtøj, altså der kan man godt mærke at de… altså jeg tror det er en af de ting man læser, at der er super koldt. Bevares her er koldt, men det er jo heller ikke Nordpolen, som man ligesom kan fornemme, at det er det de tænker. Så de har alle sammen, altså det er de nyeste Timberland, kæmpe støvler der er på.

§ 24

I: Hvad er det der skiller jeg ud, som guide-organisation i forhold til mere traditionelle guides?

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 125-138)