• Ingen resultater fundet

Interview transskribering – borger 8

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 176-193)

R: Altså jeg synes jo det er godt, med flere turister. Jeg… ehh… jeg op- jeg tror ikke jeg ligger så meget mærke til dem i min hverdag, men jeg ved der er mange. Både fordi mine forældre kører meget med sådan noget booking.com og min kæreste arbejder på et hotel. Så, man får ligesom hørt at der er flere, end jeg lige regnede med, men jeg kan kun se det som en positiv ting, at de ligesom interesserer sig…

§ 9

I: Der er ikke nogle negative ting ved turismen i København?

R: Ikke hvad jeg, altså af personlige holdninger. Det synes jeg ikke, at jeg har lagt mærke til noget, altså sådan. Ikke rigtig, nej, ikke – så kan det være nogle småting man kan synes er irriterende. Altså de forstår måske ikke altid køkulturen her og sådan noget, men det er ikke noget der virkelig pragler mig af.

§ 10

I: Så du er overordnet meget positiv omkring turismen i København?

R: Ja, i forhold til hvad jeg har lagt mærke til.

§ 11

I: Hvad tænker du så om mængden af turister i København, synes den er passende, der er for mange eller at der kunne være plads til flere?

R: Ja, ehh, jeg tror egentlig jeg synes den er ret passende, fordi man kan stadig, altså nu kan jeg jo kun sammenligne med andre lande, men man kan stadig finde sine steder, hvor det ikke er lavet til turister og sine egne små stamcaféer. Altså sådan med sidegader, hvor man ved de ikke sådan er så meget. Men derudover er det jo også fint at de er der, så som sagt, så tror jeg, at hvis der kommer meget mer’, så kan det også godt være, at man ligger meget mere mærke til det i indre by. Så kan det godt være, at man vil holde sig lidt derfra, i hvert fald.

§ 12

I: I de seneste syv år har det været vækst i turismen og der er også et mål om at turismen skal vækste mange år fremover. Hvis der kommer mange flere turister i København, vil du så fortsat bakke op om, at der er plads til flere i København?

R: Ah, jeg synes det er lidt svært at svare på, for jeg kan jo ik, man kan jo ik. Jeg tror jo nok efterhånden, altså det er nok sådan en tilvænningssag, så man vil nok ikke ligge mærke til, at fra den ene dag til den anden, så er der bare helt vildt mange. Men, eh, det kan da godt være, at om nogle år, hvor jeg har fået en lille pige, at det måske begynder at blive mere irriterende, men men, så og så kan det da godt være, at jeg hellere vil lidt væk, og hellere være i fred og lidt ro, men jeg kan ikke sådan rigtig sige ja eller nej til det, det er kun gisninger, for det er svært at forestille sig. Jeg er nok også bare en person, som godt kan lide mange mennesker omkring mig, jeg synes det er hyggeligt at gå ned ad Strøget hvor der er mange mennesker. Hvor min kæreste, han bliver altid sur på mig, hvis vi skal igennem Strøget, fordi, ih!, hvor er der mange mennesker og jeg tror også, for mig der gør det ikke så meget, men det bliver nok sværere at få ham med ind på Strøget i hvert fald.

§ 13

I: Fornemmer du, at der er mange mennesker på Strøget eller kan du godt fornemme at der er mange turister?

R: Jeg synes godt jeg kan mærke, at der er flere turister. Både på, sådan måden de går på i flokken og man kan også godt mærke, at der er en eller anden form for, at nogle kulturer har en meget – det er måske lidt forkert at sige - men egoistisk adfærd, hvor de er ”her kommer jeg, her skal jeg lige

være” og der kan man, der er vi danskere sådan lidt mere ydmyg med ”ja, kom du bare først” og sådan, så på den måde synes jeg godt at man kan spotte det. Og så er der jo ved de store steder, med kø til rundetårn, der ved vi jo godt, at vi ikke alle sammen står i kø hver dag, i hvert fald. Så, ehh…

på den måde synes jeg godt at man kan se, at de er primært der hvor de er. Og det er jo også der de bliver guidet hen, kunne jeg forestille mig.

§ 14

I: Nu siger du, at du godt kan lide at gå en tur på Strøget – generer det dig så at der er mange turister?

R: Altså, jeg vil sige, at det generede mig der til januar-udsalget, der, der, det sådan, det er så også første gang og fornyeligt, men der var der så mange mennesker, at jeg faktisk ikke gade at være derinde, ik. Den nuværende, altså sådan menneske-flow, den synes jeg ikke er så slem. Det kan godt være, at en gang imellem det er sommer og vildt godt vejr, at man godt kan mærke det. Men jeg kan da godt forestille mig, at hvis det endte med at blive sådan som det var den fjerde januar, eller hvad fanden det var for en dag, så ville det genere mig – så ville jeg synes det var irriterende.

§ 15

I: Nu skal vi bede dig om at nævne de tre steder i København, som du mener er mest turistede?

R: Ja. Ehh… Nyhavn, for det, det er faktisk et sted, hvor jeg heller ikke tager hen, for der synes jeg det er irriterende at gå frem og tilbage – nu når jeg lige tænker mig om. For der vil jeg altid tro, der er de. Hvorfor ved jeg ikke helt. Og så tror jeg sådan som Tivoli faktisk, altså attraktioner ved jeg ikke om Tivoli og Den lille havfrue ryger over én, men ehm, hvis det er to forskellige. Men altså, jeg ved ikke om det er der jeg tror der er flest partout. Men så tror jeg nok mere, at det vil være Indre By, altså sådan.

§ 16

I: Indre By, tænker du så Strøget eller nogle bestemte områder derinde?

R: Jeg tænker mest Strøget.

I: [Vi har nogle billeder med af nogle forskellige områder i København, som vi lige lægger ud]

§ 17

I: Vil du prøve at sætte lidt flere ord på, hvorfor du mener de steder du nævnte er mest turistede?

R: Ja, altså, Strøget, det er nok egne erfaringer, ligesom Nyhavn, det er hvad jeg har set og oplevet, ehh.. Hvor de to andre, det tror jeg er meget sådan, det er også det jeg selv ville, have anbefalet turister, hvis de spurgte mig, hvor skal vi gå hen, så havde jeg nok sagt den lille havfrue (vær opmærksom på, at den er lille) og tivoli og, på den måde, jeg havde nok også sagt Christiania, det havde jeg så bare ikke lige tænkt over lige nu. Og så ved jeg jo ogs’ igen fra mine forældres lille udlejnings-noget, at det er også de spørger efter, hvordan kommer man der hen og hvad er det – så jeg tror det er det der har fået mig derhen. Ja.

§ 18

I: Udover Strøget, hvor du godt forestiller dig selv at være, ville du så kunne finde på at begå dig i Nyhavn, i Tivoli eller ved den lille havfrue?

R: Ik Nyhavn. Der, hvis jeg skal igennem der, så er det fordi jeg skal igennem der. Hvis jeg skal i en af sidegaderne dernedad, så det ville jeg egentlig ikke gide. Selvom at jeg faktisk synes, at det er rigtig hyggeligt område, så det er selvfølgelig lidt ærgerligt.

§ 19

I: Hvorfor ville du ikke gide det?

R: Jamen det er netop mange mennesker, der synes jeg ikke man kan komme forbi og så er der brosten, det er ikke altid sådan lige nemt at gå i, hvis der er mange mennesker osv. Så det, og caféerne er ikke noget, nu har jeg ikke, jeg tror måske jeg har fået en Cola én gang på en af caféerne. Men jeg synes umiddelbart at det virker overpriset og ikke som der tillokker mig, men måske nærmere turister, altså det er nok sådan lavet til dem, kunne jeg forestille mig. Den lille havfrue, det kunne jeg da godt finde på, ikke noget sådan et mål ”i dag skal vi derhen”, men så har det nok været fordi hele det område og så ogs’ lige kigge, men jeg ville ikke nærme mig hende. Også fordi der står mange mennesker jo. Tivoli ville jeg godt, det har jeg ikke noget imod. Der synes jeg mest de lange køer er irriterende, men sådan er det. Det har man ligesom anerkendt, at sådan er det. Så, ehhh.

§ 20

I: Så selvom du mener det er de mest turistede steder, så er du ikke helt afvisende over for at begå dig der?

R: Nej, og jeg vil faktisk siger, at med Tivoli, selvom der er mange turister, så tror jeg ikke, at det er turisterne jeg tænkte på, jeg tror bare, at der er mange mennesker. Altså når det er man går derinde, så det er… ja…

§ 21

I: Hvad med de steder der er mindst turistede af de billeder vi har med, hvilke tre ville du så vælge?

R: Ehm… Jeg tror jeg ville tænke Sdr. Boulevard, der synes jeg i hvert fald ikke jeg har set så mange mennesker på, når jeg selv har været der. Ehhh… (pause), ja… Måske Blågårdsgade, det er nok nogle af de områder, altså de, ehh, steder, jeg lidt hentydede til tidligere, det er det de, de sidegader, hvor der ikke – nu ved jeg godt det ikke lige er sidegader – men hvor der ikke er ligeså mange, det er ikke lige det første man går hen og ser. De kommer derhen, ja, men det er ikke, sådan top ti over de ting man skal se, hvis man lige er i København i en weekend eller sådan noget. Så det, der ville jeg tro, at der var færre. Hvorimod sådan noget, jo Torvehallerne havde man nok heller ikke lige tænkt over.

Jeg ved faktisk ikke med Amager Strandpark, den kunne også godt komme derhen, der, det har jeg faktisk ikke styr på. Jeg ville ikke tænke, at der var mega turistede. Jeg ville nok mere tænke, at ligeså snart der er sol, så skal vi danskere derhen, men det, ja.

§ 22

I: Hvem tænker du så primært der er de steder?

R: Jamen ehm.. det tror jeg er dem der bor i området, bortset lige fra Amager Strandpark. Amager Strandpark det er alle dem, der, der godt – ok, nu skærer jeg også lige folk over en kam (griner) – men det er lige så snart det er godt vejr, så vil vi alle sammen gerne derhen. Om det er københavnere, ikke-københavnere, det kunne jeg godt forestille mig, det ville være meget lækkert. Og så tror jeg Blågårdsgade, Sdr. Boulevard, det er nok Borger-folk, altså dem der bor lige i nærheden, der godt kan lide det. Nu kan jeg jo igen kun sammenligne med mig selv og dem jeg kender, men det er ikke tit jeg hører folk sige, jeg skal lige på tur ned ad Blågårdsgade eller sådan noget, så… Man ved hvad det er, man har set det, det er en hyggelig gade, men det er ikke lige noget. Jeg tror mest det er folk der har lært at elske det, fordi de bor lige i nærheden, ik.

§ 23

I: Har du nogle tanker om, hvorfor du ikke tror der er så mange turister de her steder?

R: Hmmm, jeg tror det er fordi, at det ikke er, eh, der ikke er lavet noget til dem, for det første, og sådan at det heller ikke lige er nemt at komme til, altså Sdr. Boulevard er ikke så sindssygt svært – og der er også kommet metro osv. – og det hele. Altså, det der med, at det bliver lidt mere vanskeligt,

kan godt være, og man ikke lige helt kan sætte en finger på, hvad er det vi skal se, hvis det er en hyggelig gade, det er måske ikke helt det der lokker på den måde, ik. Ehm… Også fordi, det er jo ikke sådan, altså jeg kunne godt forestille mig, at vi i Danmark ikke helt har den der kultur – hvor vi helt vildt gerne vil opleve det – altså hvis man hører om et sted ”det her er typisk gammelt, et eller andet”, så synes man lige pludselig det er meget spændende, men det tror jeg egentlig ikke der er så meget andet end Christiania der viser her i København.

§ 24

I: Synes du det er positivt eller negativt, at der er områder, hvor der ikke er så mange turister?

R: Ja det gør jeg egentlig. Altså, det er ikke noget jeg har tænkt over før, men ja, jeg synes egentlig det er meget rart, at man kan tage nogle steder hen, hvor det er de ikke er. Især hvis man lige får nok eller man gerne vil, eller man gerne vil ud af lejligheden, men ikke svømme i mennesker, så er det nok meget rart ja.

§ 25

I: Kan du forestille dig, at der en dag blev bygget noget, der hvor du bor, som ville gøre at der ville komme rigtig mange mennesker eller turister lige deromkring, hvor du kom ud af din hoveddør?

R: Altså, jeg tror ikke liiige hos mig. Eh, at jeg kunne forestille mig det. For altså nu, der er ikke rigtig, altså sådan, der er ikke udsigterne til at gøre de helt store ting, ehm… Men jeg kunne da forestille mig, at sådan et sted som mine forældre bor, altså de er flyttet hen til Nordhavn, hvor der lige nu er meget byggeri. Men der ved man godt, at om ikke særlig længe, så er det færdig, og så kommer der nok mange mennesker og også turister. Eh, og det er jo.

§ 26

I: Hvordan ville du have det med, at der pludselig var mange mennesker?

R: Jeg tror jeg ville tænke, at det var lidt irriterende. Altså hvis det var, at man lige pludselig ikke kunne komme ud på gaden. Altså, det er jo ligesom, altså jeg tror godt, at jeg ville tænke at det kunne være irriterende, at man ikke bare kunne gå ned i fakta eller sådan noget, uden lige at skulle stå i kø eller være i menneskerand eller tænke over, at man nu havde nattøj på (griner). Så jo, det kunne jeg egentlig godt forestille mig, at det lige ville være.

§ 27

I: Så det er vigtigt for dig, at der er områder, hvor der ikke er så mange turister og andre områder, hvor det er mere centreret?

R: Ja det synes jeg egentlig… er en meget god fordeling. Lige nu.

§ 28

I: I forhold til at du ikke valgte Indre Østerbro, som et af de områder, hvor der er færrest turister – taget i betragtning at du selv bor på ydre Østerbro, er det fordi du af og til oplever turister på Østerbro?

R: Jeg tror det er fordi, at der er så mange mennesker, helt generelt. At jeg ikke ville kunne gennemskue om det er turister eller ej – og så ved jeg også, at der er nogle steder – i nærheden – hvor der er, altså for eksempel Fælledparken som er lige i nærheden, og som jeg godt kunne forestille mig, at de godt ville kunne li’ og komme hen og Parken osv., og Østerbrogade er jo også en meget pæn gade, og ikke så langt væk fra Kongens Nytorv osv. Så jeg kunne godt forestille mig, at det var en vej, som man ville ende hen ad, hvis man fulgte sådan et eller andet naturligt flow fra Indre By.

§ 29

I: Forskellen på Strøget og Indre Østerbro, synes du den er markant?

R: Nej, det synes jeg egentlig ikke den er. Men jeg tror også det handler om, at der er et fortov på Indre Østerbro og en gågade på Strøget, for hvis det hele bare havde været gågade, så havde der været markant færre mennesker, og der er jo også det mindre plads. Så det føles nok også bare som mange mennesker, når man går derinde. Er i hvert fald min erfaring.

§ 30

I: Fornemmer du, at du kan adskille turisters adfærd fra Borgeres?

R: Ja, det synes jeg godt at jeg kan. Ehh, især hvis det er folk, der kommer fra mit område, nu er jeg fra Serbisk/Balkan området, så synes jeg godt, at jeg lige kan spotte, at det er sådan typisk et eller andet. Og også, så er der det helt tydelige, når man kan se, at det er folk fra Asien osv., ik. Så synes jeg egentlig godt at man kan mærke det.

§ 31

I: Synes du det er positivt eller negativt, at det er tydeligt at mærke, at det er turister?

R: Ja, nej det har jeg nu ikke noget imod. Jeg synes faktisk det er meget hyggeligt, at folk har deres egen kultur. Så kan det da godt være at jeg synes den er lidt underlig, men jeg synes da stadig, at det er okay. Så, sådan er det.

§ 32

I: Har du nogensinde været i kontakt med en turist i København, hvis ja, hvornår du sidst var i kontakt med en turist i København?

R: Altså, en fremmede turist eller en som jeg kendte?

I: En fremmede turist.

R: Altså, jo jo, ikke nogen helt vild kontakt, men jeg er da blevet spurgt om vej… ehm… eller hvis man har været ude om aftenen eller natten, så er man da blevet spurgt om råd til hvad de skal se eller noget i den retning. Ehm… Og det synes jeg også er fint, det har jeg ikke noget imod, at skulle hjælpe med. Jeg kunne nok godt selv forestille mig, at jeg ville spørge, hvis jeg var ude ikke. Det har jeg ikke noget imod, ik.

§ 33

I: Ud over det samspil du har oplevet, kunne du så være åben over for at være mere sammen med eller have mere kontakt med turister i København?

R: Jeg ville, jeg tror som sådan ikke jeg ville have noget imod det, men jeg tror også det ville være svært for mig, at lige pludselig opsøge det selv, altså sådan på en eller anden måde, men jeg tror, at hvis jeg mødte nogle lidt tilfældigt, som jeg synes var rigtig sjove og de spurgte, skal vi ikke også ses i næste weekend, for så kan du vise mig et andet sted. Så havde jeg gerne ville gøre det, men jeg ville nok ikke selv tage hen og opsøge dem. I hvert fald.

§ 34

I: Nu har du nævnt at du har snakket med turister om aften, hvor du er blevet spurgt om forskellige råd og at du også er blevet stoppet på gaden og blevet spurgt om vej. Synes du, at der en forskel i dit engagement over for turisten i de to situationer?

R: Ehhh, ja, det kan da godt være. Jeg tror at der generelt er en forskel (griner) – i hvad for et humør man selv er i – og ofte når man bliver stoppet på gaden, fordi man har et mål om, at komme fra A-B, så kan det da godt være det er forstyrrende, lige pludselig at skulle forklare hvor Amager er, når man står på Østerbro. Men ehm… hvorimod, når man er i byen og bliver spurgt om steder, så er der lidt mere ro på og man kan diskutere det med flere, højst sandsynligt, så der kommer nok også noget lidt mere hygge over det og ro, hvor man ikke bliver forstyrret i sin hverdag. Ja.

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 176-193)