• Ingen resultater fundet

Interview transskribering – borger 4

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 152-158)

Varighed: 30:55 minutter

Interviewer: Rikke Abildgaard & Mie Louens Hirsch Sørensen

Respondent: Borger 4

Dato: 10. januar 2018

Afholdelsessted: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K I: [Kort præsentation], [Anonymitet], [Formål med interview], [Optagelsesform]

§ 1

I: Hvad er dit navn?

R: Det er Niels

§ 2

I: Og hvor gammel er du?

R: Jeg er 39 år

§ 3

I: Hvor bor du henne?

R: Jeg bor i Københavns Kommune i Vanløse I: Hvor lang tid har du boet der?

R: Der har jeg boet siden 2003

I: Har du boet andre steder i København end Vanløse?

R: Ja, jeg har også på i Valby, i centrum og på Nørrebro i en række år I: Du bor i Vanløse nu, men begår du dig andre steder i København?

R: Ja, jeg kommer forbi Indre By. Altså, altså (host) til og fra arbejde, men jeg er også inde i byen øhh… jævnligt til forskellige kulturelle ting og indkøb osv eller hvad det nu kunne være. Altså jeg vil ikke sige at jeg bruger byen meget, men jeg bruger den.

§ 4

I: Helt overordnet, hvad tænker du så om turismen i København?

R: Jamen helt overordnet, så oplever jeg egentlig selv at, at det … det er sådan egne observationer i forhold til at jeg synes at der er kommet mange flere turister. Altså jeg ser det hver eneste dag når jeg cykler til arbejde og forbi Rådhuspladsen, så står de dernede ved H.C. Andersen og tager billeder – typisk kinesere og japanere. Altså det ser jeg ret meget, ehm… og så kan man selvfølgelig også se at der er blevet bygget mange hoteller og der er kommet øget pladser … det ved vi også rent arbejdsmæssigt, at der er kommet flere steder, hvor man kan afholde konferencer osv. Så det er simpelhent blevet meget mere metropol agtig, synes jeg. Jeg synes at der er sådan en tendens til, men det er jo også en stor by altså. Men min oplevelse er også at når man så kommer hjem udefra hvis man for eksempel har været i nogle større byer i Europa, så tænker jeg også, at så er det stadigvæk en lille by øhh… hvis man har været ude generelt, men også hvis man har været en tur i Paris så kan man godt se ’okay der er mange turister’, men så er man jo også selv en del af at være turist, ikke.

Øhh… Så det der med at turister er her, det er sku ikke, altså det er ikke noget jeg går og tænker over, altså … på nogen måder. Det er ikke sådan at jeg går og tænker over ’nå, nu er der mange’ – jeg kan bare observere at der er mange eller at der er for mange eller sådan noget. Det, det er (host) … det synes jeg bare er fint, altså.

I: Så det gør ikke dig noget, at der er kommet flere turister til København?

R: Nej, det gør det ikke. Det påvirker mig ikke. Altså det har ikke nogen betydning for mit liv eller når jeg går rundt inde i byen. Jeg observerer… at, for eksempel for 10 år siden, der blev der talt langt mindre udenlandsk. Det var noget helt helt andet for 10 år siden. Der tænker jeg tit, det er ikke engang sikkert at det er turister, det kan ligeså vel være studerende, øhh … der ligesom ser ud som om de bor her. Så man hører mange andre former for sprog her meget meget.

§ 5

I: Tænker du, at positivt eller negativt at der er kommet mere turisme til København?

R: Jamen, jeg synes jo klart, at det er positivt, ikke. Det skaber nogle arbejdspladser, det skaber noget udvikling. Man kan jo altid tænke på det som, hvis der nu ikke kom turister, altså man har jo svært ved at se hvordan min by ville udvikle sig, hvis der ikke kom nogen turister, ikke. Men, men, det skaber jo rigtig meget aktivitet og vækst, og restaurationsbranchen er jo kraftigt stigende og det er jo turisterne der er med til at understøtte det og det er danskerne også, fordi vi er begyndt at gå meget mere ud at spise. Men, men, men, hvis turisterne ikke var her, så var der jo en masse steder som måtte lukke. Det er jo helt klart. Øhm … Så jeg er slet ikke med på det der med om der er for mange turister.

Det handler i højere grad om, at kunne styre det, så de alle sammen ikke sidder ude på Den Lille Havfrue. Altså det er sådan, det er meget mere et spørgsmål om, hvordan vi infrastruktur planlægningsmæssigt skal kunne styre det, så vi ikke kommer i sådan nogle Barcelona tilstande. Vi har jo alle forudsætninger for, at vi kan følge med i udviklingen, øhh det synes jeg.

§ 6

I: I forlængelse heraf, er det så rigtig at jeg fornemmer, at du er tilfreds med mængden af turister i København?

R: Ja, men jeg forholder mig sådan set ikke til mængden. Jeg tænker bare at der er kommet flere og det er fint nok for mig. Øhh … altså jeg har ikke sådan, at jeg tænker at jeg ikke kan være i byen eller sådan noget. Altså, nu kommer jeg jo heller ikke lige i de turistlommer som at køre forbi Langelinje hver dag. Jeg synes ikke sådan at de fylder i bylivet, men det er jo også en del af at være en metropol, at der er turister som fylder. Og man kan også sige, at jeg synes man oplever, at de er her hele tiden nu. Altså, det, tidligere har man måske oplevet at de var her når der var godt vejr, altså om sommeren.

Men de er her hele tiden og de er her også i dag. Og det synes jeg, det er nyt. Øhh, det må have noget at gøre med vores lufthavn og priser på fly.

§ 7

I: Vil du fortsat bakke op om fortsat vækst i København?

R: Ja, det synes jeg da. Helt sikkert. Altså, det der er udfordringen og også det som har været fremme i medierne, det er det med ligesom at prøve at få nogle af dem ud af byen. Altså, man kan jo godt arbejde mere sådan rent turistproduktmæssigt, med at få dem op til Kronborg i Helsingør eller hvad fanden det kunne være. Eller komme ud og grave nogle økologiske gulerødder op, altså hvad ved jeg.

Men mange turister må jo også være weekends turister, ligesom os andre når vi rejser et eller sted hen.

§ 8

I: [Det næste vi gerne vil er, at lave en lille øvelse med dig, hvor vi vil bede dig om at nævne de 3 steder i København, som du forbinder mest med turisme].

R: Jamen det er… Den Lille Havfrue, det er … Nyhavn og … så må vi nok hen og sige noget om H.C. Andersen på Rådhuspladsen.

I: [Nu lægger jeg billeder ud på bordet, således at du kan få lov at sidde og kigge på dem alle].

I: Vil du uddybe dine 3 valg?

R: Jamen Den Lille Havfrue, det er jo bare … symbolet på Danmark især i Asien. De kender jo alle sammen Den Lille Havfrue og når der er verdensudstilling derude, så kom der jo fandme flere hundrede millioner og kiggede på den. Så det er helt, helt, det er jo et nationalt symbol. Og de skal jo ud og se den og blive skuffet. Øhhh.. Nyhavn. Det er jo sådan, øh, indbegrebet af dansk klassisk hygge, for en turist, med caféer og drikke øl og afslappet livsstil, sidde på kajen og bare chille ud. Jeg tror turisterne vil opleve det som meget meget afslappende og øhhh og specialt hvis der er godt vejr.

Dejligt sted at være tænker jeg, for der er noget vand også bygninger er jo også meget gammelt klassisk København og sådan meget postkort agtigt for turisterne. Og H.C. Andersen… Jaaa, jamen det er jo fordi, at jeg kan se, og jeg tror simpelthen at det er fordi jeg er påvirket af det hver dag.

Øhhh, men der er altid turister, altså Japanere og Kinesere som sidder og står foran ham også tager de billeder af ham. Øhh… og jeg tænker tit, at det jo er fordi det også er en del af deres skole og opvækst at læse H.C. Andersen for flere milliarder mennesker. Så… det er derfor jeg ligesom tænker på det. Det var derfor jeg nævnte dem.

§ 9

I: Ville du kunne finde på, at begå dig omkring disse 3 områder?

R: Næh… Jamen, jeg har jo kørt forbi Den Lille Havfrue flere gange, men altså, hvis jeg tager ud på Langelinje, så er det jo ikke for at se Den Lille Havfrue så er det for en gå en tur, løbe en tur eller spise en is. Nyhavn, øhh… Der tænker jeg nok, at det er for turistet alligevel. Så lad dem have dette.

Det er mange år siden jeg har været der faktisk. Men altså, jeg synes da det er hyggelig nok at være der. Jeg synes måske bare nok, nok, jeg tænker nok bare at der er lidt for crowdet til at være der som en beboer. Så fred være med det, at de er der. De må også godt være andre steder, det er slet ikke det.

Altså, der ville man jo nok typisk gå nogle andre steder hen som beboer. Også lidt udenfor centrum

§ 10

I: Vil du prøve at udvælge de 3 steder som du tænker er mindst turistet

R: Mindst? Hold da op. Øhh … (pause). Sønder Boulevard på Vesterbro (pause). Trianglen (pause) og Amager Strandpark. Jeg lå lidt mellem Amager Strandpark og Blågårdsgade, men der må være et eller andet med de der brokvarterer som gør at der kommer mange der.

I: Hvordan kan det være at du har valgt disse tre steder?

R: De er udenfor centrum. Ja.. tænker jeg. Og jeg forbinder dem ikke med turistområder.

§ 11

I: Synes du, at det er positivt eller negativt, at der er nogle områder som ikke er så turistede som andre?

R: Det… Altså, det, det synes jeg sådan set er fint og udmærket. Jeg tror … at det er noget, altså hvis man skulle tænker over, hvis der kom mange flere turister, så tror jeg man skal tænke lidt mere over det i forhold til byplanlægning så man ikke bare, altså så det ikke bare bliver turistet det hele. Altså jeg tror, at der vil være nogle som kommer til at opleve at de er en del af det hele. Hvis du nu bor i Blågårdsgade og der kommer mange turister, så opfatter man måske sig selv som sådan en turistattraktion. Så der er sådan nogle balancer der, og jeg har valgt dem der fordi jeg forbinder det jo slet ikke med turisme. Og … ehm, ja. Der bor jo bare mere Borgere mennesker. Jamen Amager Strandpark er jo noget der er lavet til Københavnerne, så de kan komme et sted hen at bade og hygge

sig. Trianglen, jaah, jamen det er jo bare gamle Østerbro. Altså jeg kan ikke se hvad der er turistet der. Det er mere hverdagsting.

I: Kunne du forestille dig, at der var nogle turister, som søge udad til disse (Borger)områder?

R: Ja, det kunne jeg sagtens. For hvis du har gået rundt inde i Nyhavn i 2 dage, så vil du måske gerne have en opfattelse af hvordan danskerne bor og lever, ikke. Så er byen jo ikke større end at man kan gå rundt. Det er jo én af fordelene ved København, de kan jo gå rundt.

I: Kan du genkende dine egne rejseadfærd i det der, med gerne at ville opleve det lidt mere Borgere?

R: Næh. Det er sådan, hvis jeg vælger at tage til Paris, så bevæger jeg mig sådan set indenfor de der meget nære områder indenfor byen, ikke.

§ 12

I: Mener du, at turisters adfærd adskiller sig meget fra de lokales adfærd?

R: (pause) … Nææææh. Det oplever jeg faktisk ikke, tænker jeg. Det har jo noget at gøre med, tænker jeg, hvad det er for nogle turister. Så hvis det er, altså, grupper der kommer, øhhh. Hvis man tænker på Asiatere der kommer, altså bare mine egen holdning, så kommer de meget i grupper og så adskiller de sig rimelig meget på bybilledet og for os andre. Men alle de andre turister… som er på en parweekend i København eller kommer fra Milano – dem ser man jo slet ikke. Altså, fordi de falder jo helt ind i bybilledet, men man ved jo godt, at der er turister som falder ind i bybilledet, altså. Det kan man jo høre og se. Øhh.. så der er nogle der adskiller sig meget synes jeg som er sådan helt klassisk med paraply. Øhh, som nok er meget Asiatere og så er der alle Europæerne – dem tænker jeg ligesom falder ind i bybilledet på en eller anden måde.

§ 13

I: Kan du huske om du har været i kontakt med en turist i København? Hvis ja, hvad var formålet med dette?

R: … Deeet … Jeg tror det var 14 dage siden der var en som spurgte om vej. Inde i centrum. Det oplever jeg sådan indimellem, at der kommer nogle at spørger

I: Hvad tænker du om det?

R: Det fint, det fint. De er jo meget takkende når man kan hjælp dem, altså.

I: Så den primære kontakt du har med turister det er om at hjælpe med vej?

R: Ja, altså jeg har ikke nogen kontakt med turister på anden vis, nej. Det har jeg ikke.

§ 14

I: Ville du være åben overfor mere interaktion med turister?

R: Jamen jeg har jo ikke noget imod dem og så videre, men det er ikke noget jeg sådan tænker over.

At, om jeg skal være mere åben overfor turister. Jeg synes jeg er åben når de spørger mig om ting.

Jeg går ikke hen og spørger dem om de har brug for hjælp. Øhh, det er jo selvfølgelig en forskel. Det kunne man jo gøre og høre ’har i brug for hjælp’?. Det gør jeg ikke, øhh. Det kunne man måske godt.

Det er sådan et eller andet dansk sindelag. Man oplever jo det som enormt positivt, hvis man er i andre lande og folk spørger om de kan hjælpe.

§ 14

I: Der er også andre initiativer som kan ligge op til mere samspil mellem turister og Borgere. Det er blandt andet AirBnB, at Borgere kan invitere turister hjem til middag og man kan være Borger guide.

Er det noget du har benyttet dig af eller kunne se dig selv gøre?

R: Øhhhh…. Nej, det har jeg ikke benyttet mig af og … (pause). Og om jeg kunne finde på det? Lige umiddelbart, nej. Altså, hvis der var noget jeg kunne finde på, på et tidspunkt, hvis jeg fik mere tid,

så var det sådan noget guide-halløj… Det kunne man jo bruge tid på, hvis man blev pensionet… Jeg er sku ikke der, hvor jeg inviterer dem [turister] hjem.

I: Hvordan kan det være?

R: Der tror jeg sku, jeg er lidt for… Det har nok noget at gøre med at man er lidt privat. Det er ikke lige noget der falder mig ind.

I: Hvad med AirBnB?

R: Jamen det er jo godt – det er en god idé. Jeg ville bare aldrig gøre det. Det tænker jeg simpelhent ville være for besværligt. Øhh… nej det er jo nok ikke besværligt. Neeehj, uhhh, det ville jeg nok ikke gøre. Det er slet ikke mig. Eller jo, jeg vil godt bruge det, men jeg vil ikke leje min egen lejlighed ud. Jeg kan jo observere at der er rigtig mange som lejer deres lejligheder ud i København på AirBnB – de må jo bo nogle steder de turister. Så længe der er… Det eneste jeg tænker er, at så længe der er ordnede forhold omkring det, så de ikke bare scorer kassen uhæmmet. Jeg synes det er en god idé og det udfordrer også hotellerne til lige at stramme hjelmen og jeg synes sådan konkurrence er glimrende, men det skal være på lige vilkår. Der skal hvert fald være nogle ordnede forhold i forhold til skattebetalingen.

§ 15

I: [Fortæller kort om WoCo’s ’Localhood’ strategi]

I: Tror du, at det er realistisk at turister kan komme til at agere mere som Borgere når de er på besøg/ferie i København?

R: Det kommer an på, hvad for nogle tilbud vi har. Hvis der er nogle specielle ting, som giver anledning til, at folk vil komme derhen, øhm … jeg har lidt svært ved at se at sådan en strategi skal kunne, altså hvordan det skal skabe forandring i forhold til borgerne og den enkelte borger. Øhm … Altså det skal jo være noget med, at der er noget som turisterne synes er interessant og det kan være en eller anden forretning der er forbundet med det til danskerne, så man ligesom tænker at det er godt at de er her (turisterne) og at Borgerområdet får noget ud af det. Og at de ligger nogle penge – det plejer jo at hjælpe lidt på det. Jeg har slet ikke set strategien fra Wonderful Copenhagen, men det virker en lille smule panik agtigt for mig, at de gør det på den måde. Øhhh… for Barcelona, det er noget helt andet og der er også en masse politik i det. Vi er slet ikke der, efter min opfattelse – overhovedet. Så på en eller anden måde, er det måske lidt overilet for hvad fanden skal Københavnerne gøre ved det. Det er jo ikke noget som jeg, som københavner forholder mig til, hvad Wonderful Copenhagen tænker og gør – det rager mig en papand.

I: Wonderful Copenhagen ønsker jo og lægger vægt på, at der skal være mere kontakt mellem turister og Borgere

R: Der er ikke nogen der skal pushe mig, det er der altså bare ikke. For eksempel, Torvehallerne, der er noget give-and-take i det. Vi kan jo ikke bare interagere. Hvis de siger at vi skal interagere mere med turister – for mig at høre - så er der sådan en skjult ting om, at de siger at det gør vi ikke i forvejen og at vi danskere er lidt for meget os selv (alene). Jeg synes bare, at vi må erkende at vi danskere er som vi er. Og vi er anderledes i København end vi er ude på bøhlandet, men, men, som vi var inde på før så kunne danskeren godt være mere åben. Men det er noget danskeren selv skal bestemme. Der er jo ikke nogen som skal komme og fortælle en strategi som siger at ’nu skal i gøre sådan og sådan’.

Jeg tror man skal passe rigtig meget på med det der. Det ville være meget bedre, hvis Wonderful Copenhagen var med til at skabe nogle rammer sammen med Københavns Kommune osv. for at skabe nogle byområder som indbefatter at der også kommer nogle turister, som er med til at skabe den udvikling som også er nødvendig. Og der kan man jo godt tænke på områder som både Vesterbro og Sydhavn og hvad det ellers kunne være, hvor man godt kunne tænkte tingene sammen og skabe nogle miljøer, caféer og indkøbsmuligheder, som både turister og Borgerbefolkningen kunne se som

interessant. Nu har de jo fjernet Papirøen, hvilket jeg bare synes er helt vildt mærkeligt. Men det der Papirøen det havde sådan et eller andet grundlæggende flippet i sig. Det tiltrækker både danskere, borgere i København OG turister og nu er den sendt ud til Refshaleøen. Jeg bryder mig ikke om Christiania personligt, men jeg synes, at det udtrykker noget dansk og noget som er anderledes og som turister synes er interessant. Så hvis man kan understøtte noget af det interessante og anderledes, nogle skæve ting. Jeg ved ikke.. Man vil jo ikke nudges til alt muligt.

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 152-158)