• Ingen resultater fundet

Interview transskribering – borger 10

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 193-200)

Varighed: 43:06 minutter

Interviewer: Rikke Abildgaard & Mie Louens Hirsch Sørensen

Respondent: Borger 10

Dato: 17. januar 2018

Afholdelsessted: Skype

I: [Kort præsentation], [Anonymitet], [Formål med interview], [Optagelsesform]

§ 1

I: Hvad er dit navn?

R: Julie Eskesen

§ 2

I: Hvor gammel er du?

R: 25

§ 3

I: Hvor i København bor du?

R: Lige ved Sankt Hans Torv, Nørrebro

§ 4

I: Hvor lang tid har du boet der?

R: Ehm, altså lige i det område har jeg nok boet omkring (pause) – skal lige tælle – fem år.

§ 5

I: Har du boet andre steder på Nørrebro, nu da du siger ”lige i det område”?

R: Ja jeg boede på Guldbergsgade i tre år, og så boede jeg alene, og så var jeg faktisk lidt træt af at bo alene, så efter det flyttede jeg over i et bofællesskab, hvor vi bor fem sammen, lige, ogs’ ved Sankt Hans Torv, sådan 100 meter derfra. Og der har jeg boet i halvandet år, et år måske, altså nu, jeg har boet der i halvandet år, men nu har jeg jo været væk i et halvt år, ik.

§ 6

I: Du er på udveksling?

R: Ja.

§ 7

I: Har du boet andre steder i København, end lige der på Nørrebro?

R: Ja. Lige da jeg flyttede til København, der boede jeg… ehm... på Gothers- eller på Vendersgade, lige på hjørnet af Vendersgade og Gothersgade, så lige ved Torvehallerne.

§ 8

I: Har du kunne mærke en forskel i mængden af mennesker eller turister i København K og Nørrebro?

R: Øh, ja, altså… Faktisk rigtig tydeligt. Jeg følte at i indre by, selvom man lidt taler om, at indre by er det fede, så føler jeg, at der var rigtig mange turister der ved Torvehallerne, og der var altid proppet med mennesker, ehm. Hvor der kan også være rigtig mange på Nørrebro, men der føler man lidt, at

det er det mere Borgere der er der. Ikke at man ikke kan mærke, at der er turister der, men… ehm…

man kan bare mærke, at der er mere sjæl på Nørrebro end i Indre By, føler jeg.

§ 9

I: Så det er fordi, at du vurderer at der er flere turister i København K?

R: Ja, man kan godt mærke en forskel på… ehm… ja man kan jo godt mærke når folk er turister, man kan se at folk er udefra og folk – det er lidt mere den der – måske ikke så afslappende atmosfære, hvor på Nørrebro føler jeg, at der er der en masse små caféer og sådan noget, hvor man, man lidt skal vide eller kende folk fra Danmark har fundet det sted, hvor Torvehallerne, det ved man at de har slået op og så ser man på kortet, hvor på Nørreport kommer de og så spørger de folk, hvor er Torvehallerne – eller sådan du ved, man kan godt mærke, at, at… ehm… at folk ikke er hjemme på en eller anden måde.

§ 10

I: Helt overordnet, hvad tænker du om turismen i København?

R: Ehmm… Jamen jeg tænker, at… ehh… at som hvad jeg ved at, føler jeg det fungerer godt i forhold til, at man ved, at der er turister og man kender også godt de turistede områder, eeeh, men det er ikke sådan at København ikke er andet end turister. Altså man føler også at man kan være andre steder, hvor der er københavnere og det er København og vi ikke bliver invaderet eller hvad man kalder det, altså sådan – ej ikke invaderet, ej nej nej nej (griner), total dansk folkeparti… ehmm… Men altså bare sådan, at man kan mærke at det er miljøer, hvor vi bare… ehmm… hvor det er meget afslappet, og hvor det ikke handler om, at man skal finde ting på korter, altså hvor der er meget atmosfære, ik.

Ehmm… Men jeg tænker at de turistede steder er stadig sjove for os københavnere, fordi at, ehh, vi ser det turister ser. Tit har man ikke set ting som turister bliver… altså som turister bliver anbefalet.

Såå, ehhm… nogle gange kan det blive for turistede de turistede områder, men jeg føler ikke, jeg føler der er en god balance.

§ 11

I: Forbinder du turismen med noget positivt eller noget negativt?

R: (pause)… Sådan lige umiddelbart med noget negativt, fordi som københavner vil man ikke have for mange turister i forhold til… ehm… det der med den der hjemlige hygge, eller hjemlige følelse, atmosfære jeg snakkede om. Hvor tit hvis vi skal ud eller vi skal et eller andet sted hen – årh det bliver’ sku for turistede – det er en dårlig ting, at det bliver for turistede. Men, ehm, på den anden side så har jeg også mange venner som for eksempel lejer ud på Airbnb og det har jeg også gjort ret meget selv. Hvor det jo er turister, hvor man kommer lidt tæt på dem, for eksempel så er der et par fra Paris, så vil man godt fortælle dem om Nørrebro – og I skal tage ud der og I skal tage ud der – hvor man er meget åben over for turister og ikke synes det er en dårlig ting – og ja, I skal opdage det og det og det – hmm, men umiddelbart så er det ikke et, det at være turist, det måske ikke… ehm…

et positivt ladet ord, det er også, man laver sjov med, hvis man bliver turist i en by – ej vi er bare turister lige nu, ik.

§ 12

I: Er du tilfreds eller utilfreds med mængden af turister i København?

R: Ehm, jeg er egentlig meget tilfreds med den, men jeg føler faktisk lidt inden for de seneste år, at der er kommet flere, men jeg ved det jo faktisk ikke. Men for eksempel kom, ehh, da Kødbyen startede – ej, det er jo så nogle år tilbage – men hvor man, altså det er jo virkelig et fedt sted for os unge at tage hen, men hvor nu hvor man skal i byen der, er der.. ehmm… kommet lidt, altså der er meget proppet de fede steder i København, sys’ jeg. Og det er måske ikke kun noget med turister, men

turister har også en, en del af det ikke. Altså sådan hvis man skal hygge sig en søndag på, i kødboderne, så er der mange turister. Ehmm… Ja, men, det er ikke fordi jeg er præget af det i min hverdag på Nørrebro, overhovedet. Men selvfølgelig der er mange turister, men det er ikke sådan, at der går en gruppe med folk der spærrer vejen. Sådan.

§ 13

I: Hvis man kigger på nogle af de mål der er sat i den nationale turisme strategi og for Wonderful Copenhagen, så skal der fortsat være vækst i turismen frem mod 2020 og 2030, hvad tænker du om det?

R: Hmm, ja, det tænker jeg måske ikke er så fedt. Men på den anden side, så udvider København sig måske også bare, altså så bliver det måske, øh, Nordvest, Amager og ting ude ved Carlsberg der, altså det udvider sig måske bare.

§ 14

I: Så du forestiller dig, at turisterne vil sprede sig længere ud?

R: Nej, så forestiller jeg mig sådan at de kommer ind i midten og så bliver vi, altså de der hyggelige og hjemlige steder, de kommer nok længere ud, for eksempel Nordvest, som ikke er et fedt område, hvor der så kommer nogle fede barer som hvor turisterne så ikke lige kommer og sådan. Men…

ehm… Det synes jeg også er ærgerligt, for det er jo fordi vi er tæt på hinanden, at vi godt kan lide København. Og at vi ikke har en lang cykeltur hen til hinanden, når vi skal besøge hinanden. Og at alle sådan lidt er samlet i København, ik. Såå, jeg synes ikke det er positivt, at der kommer flere turister, samtidig med, at det gør også noget lidt godt når der er turister, når der ikke, altså sådan, det der med, at der kommer folk fra andre steder og at man kan møde andre mennesker, og man kan fortælle om forskellige ting og anbefale ting og få en lille snak om: ”nååår ok, og sådan gør I i Frankrig eller et eller andet” - nu er jeg jo ret vild med Frankrig (griner). Jeg nævner hele tiden Frankrig, jeg ved ikke hvorfor.

§ 15

I: Men du tænker, at du ikke er helt vild positiv omkring at der fortsat skal være vækst i turismen i København – men tror du, at det er noget du vil kunne mærke der hvor du bor, eller tror du mere det er når du bevæger dig ind i mod København K?

R: Jeg tror det er mere, når bevæger mig ind mod København K, men jeg tror også at jeg vil kunne mærke det lidt i min hverdag, for jeg kan allerede mærke, at hvis jeg vil sidde på en café på Nørrebro, så er der ofte, ehm, mange mennesker og lidt proppet, ik. Det kan jeg allerede mærke nu, og man ska, altså så bliver det nogle nye steder, hvor der ikke er turister på, som ikke er opdagede endnu. Så på den måde kan jeg godt mærke, at der er måske, måske er, altså sådan at der ikke er plads til et, de ukendte steder.

§ 16

I: Føler du at de mange mennesker på caféerne på Nørrebro er turister eller kunne det ligeså vel være Borgere der sidder på caféerne på Nørrebro?

R: Ehmm… hmm, jaaa, både og faktisk. Det er måske fordi man ved som Borger, at de ukendte steder, der er der ikke propfyldt med Borgere, selvom det er et ukendt sted, ehmmm, samtidig med at de steder hvor man – der ligger midt på Sankt Hans Torv – der ved man, der er turister uanset hvad.

Altså der er nok ikke plads til, altså sådan, sidde og udfoldelse sig.

I: [Når vi har lavet interviews i virkeligheden, har vi normalt haft nogle billeder (kort) som vi har lagt ud, men det bliver lige lidt anderledes med dig]

§ 17

I: Så, vi skal bede dig om at tænke på de tre steder/attraktioner i København, som du forbinder mest med turisme?

R: Ja. Ehmm. Tivoli. Ooog kanalrundfart ved Nyhavn. Ehmm. Uf. Så skal jeg lige tænke, 2 sekunder.

Den lille havfrue.

I: De tre steder har vi også billeder af normalt. Tænker du kanalrundfart slash Nyhavn eller tænker du kanalrundfarten bare.

R: Naarh, jeg tænker nok kanalrundfarten der ved Nyhavn, området ved Nyhavn, hvor folk lige går ud på den der kanalrundfart, ik. Altså, jeg ved ikke, men der er en båd (griner).

§ 18

I: Kan du uddybe, hvorfor du har valgt lige de tre områder/attraktioner og hvorfor du forbinder dem med turisme?

R: Ja, ehmm…. Tivoli fordi man forbinder det, det er lidt det København er kendt for, at vi har en park, hvor man kan tage forlystelser i, og ehm… der har man været med familien mange gange, men hvor der har været mange turister. Ehmm… Ja, både fordi man har set turisterne, men også fordi man selv, når man skal noget sådan, som alle lidt gør, eller har prøvet. Så vælger man altid Tivoli, fordi man ved det er sådan en attraktion, ja. Ehmm.. Og Nyhavn fordi hver gang man er der om sommeren, så er det fuldstændig proppet jo. Altså fuldstændig. Og det er det hyggeligste og dejligste, og det er også det man har set billeder af på postkort når folk sådan udefra tænker København, så tænker de, de gamle bygninger ved Nyhavn og det er vildt hyggeligt, men der er fuldstændig proppet med mennesker om sommeren i hvert fald. Ehm… Og den lille havfrue, det er nok bare fordi vi er kendte for den lille havfrue, og når jeg har mødt folk i udlandet, så har de sagt ”nårh ja”, det er der den lille havfrue er, og. Selvom vi jo ikke selv så tit er der.

§ 19

I: Har du mødt mange på din rejse, som har nævnt den lille havfrue og de steder?

R: Ja… Eh, faktisk så har jeg mødt, i Australien har jeg mødt mange som fortalte at de havde været i Danmark for at se den lille havfrue. Men da de var der, så var hun åbenbart taget væk, lige den dag.

I: Det var nok da hun var i Kina.

R: (griner), ja. Ehm. Og så er der noget der har vist, altså når man siger København ”Nåårh det er der, altså så har de Nyhavns billede inde i hovedet, har jeg lagt mærke til”, der er ikke nogle der har sagt ”nårh den der forlystelse, den der høje i tivoli, hvor man ryger hurtigt ned”, der er ikke nogle der har sagt det (griner).

§ 20

I: De tre steder du nævner, er det nogle steder du selv kunne finde på at gå hen eller opholde dig?

R: Ja det er det faktisk. Men ikke lige den lille havfrue. Ehmm, måske også fordi det ikke ligger så central. EJJ, jeg ville faktisk aldrig besøge den lille havfrue ellers (griner). Bare sidde og spise frokost ved hende hver dag ”hvordan har du det i dag?” (griner). Ehmm, men ehm, Tivoli, jeg har været på date i Tivoli nogle gange, eller ikke, måske to gange. Hvor sådan, det er meget hyggeligt fordi der er den der stemning af man lidt er i udlandet på en eller anden måde, og ehm… kan gå rundt og kigge ligesom andre turister, og man kan godt gå ind og spise lidt fint og… der er lidt det der, at det hele er stillede lidt op for en, selvom det måske ikke er så hjemligt, men der er en eller anden, sådan, oplevelses…-følelse over det. Ehmm, og Nyhavn, der har jeg været mange gange om sommeren, hvor det også er rigtig hyggeligt lige der, inden alle turisterne er kommet, ehh, nør højsæsonen ikke er startet endnu, hvor man begynder at kunne mærke liv, og nu det fredag, og folk lige får en øl og solen

skinner. Fordi det er jo der der er mange mennesker, og det er også der man synes det er hyggeligt at være, men når højsæsonen er i gang, så bliver det bare for meget, så ved man, at så skal man ikke tage de steder hen.

§ 21

I: Så ville du holde dig væk fra Tivoli og Nyhavn?

R: Ja. Det ville jeg. Altså om sommeren, sådan. Der kigger man lige over på Nyhavn og tænker, ej hvor ser det hyggeligt ud, men vi ville aldrig komme igennem hen til en god café.

§ 22

I: I forsommeren, hvor du så godt kunne finde på at tage derned. Er det på grund af turister eller er det for stemningen?

R: Ehmm.. Det er et meget godt spørgsmål. Men det er ikke på grund af der er mange turister, men det er på grund af, at der er mange mennesker generelt. Ehm. Altså, lige den der balance mellem god stemning, liv, glade dage, mange mennesker, men ikke så proppet at man kan sidde uden at råbe til hinanden. Ehm. Og der er da sikkert også turister der om foråret, der inden højsæsonen, men det er også bare meget hyggeligt, det der med at der er liv og glade dage og solen begynder at skinne lidt.

Så er der bare en helt, ehmm, speciel stemning i København. Og folk sidder ude, og selvom man sidder og fryser lidt, men bare det der med at der er mennesker og man kan mærke en eller anden speciel vibe.

§ 23

I: Kan du så prøve at tænke på tre områder/steder som du forbinder mindst med turisme i København?

R: (pause)… fede områder eller generelt områder?

I: Mere sådan, hvis du synes der er nogle kvarterer, hvor du har oplevet at der ikke er særlig mange turister.

R: Ja, det er nok sådan Amager og Valby, ooog, Østerbro.

I: Ikke Nørrebro, hvor du selv bor?

R: Nej. Altså det er ikke noget af det mest turistede, Nørrebro, slet ikke. Men det er ikke et område, hvor jeg vil sige, at der ikke er nogle turister.

§ 24

I: Synes du det er positivt eller negativt at der er de her områder, hvor der ikke er så mange turister?

R: Ehmm… (pause). Nej men det synes jeg er rigtig godt, men de områder, hvor der slet ikke er nogle turister, det er jo også de lidt ødede områder, og de områder hvor der ikke sker så meget. Ehm. Såå.

Det er ikke fordi man tænker, når der er slet ikke nogle turister, så lad os tage hen på en bar på Amager, sådan. Ehm. Så er det egentlig ok, hvis de fede steder, hvis der er turister der, men det jo en hårfin grænse, for hvis der er for mange turister, så gider man heller ikke tage derhen. Ehmm… Så man kan sige, de steder hvor der er turister, ehm, altså de steder der er rigtig turistede, det er ikke de fede steder hen. Men de steder der er rigtig fede, det er hvor der er nogle turister der ved det findes, men det er ikke noget der står i bogen om København.

§ 25

I: Hvor vil du så sige de steder er i København?

R: Jo men det måske steder på Nørrebro, og steder på Vesterbro. Ehmm… Hvor jeg føler der er aller mest sådan god stemning, og hjemlig stemning, og en følelse af, at det København man skal opdage – altså det er det rigtige København på en eller anden måde. Det er på Nørrebro og Vesterbro, helt sikkert.

§ 26

I: Synes du, om turisters adfærd adskiller sig fra Borgere københavnere?

R: (pause), ehm ja. Det gør den jo på den måde, at turister ikke ehm, altså bare generelt på gade måske, så er der meget, at når man er turist så går man og observerer og man ved ikke lige hvor man er henne og orienterer sig lidt. Hvor man på Nørrebro, føler man, man kender gaderne så godt, eller jeg, føler mig hjemme i områderne. Men ikke fordi det er en dårlig ting at gå og orienterer sig og observerer, men man kan godt mærke, når folk ikke er vant til at være i en bydel, eller hvis nu, altså man kan for eksempel, jeg har lige været et halvt år i Sydney, hvor jeg føler at min rolle i Sydney er jo lidt anderledes i Sydney, end, hvor man godt kan mærke at man ikke er der fra – ehm, det er svært at forklare. Men hvis vi er nogle, ehh… nogle stykker, nogle venner der er i byen i København, så kan man godt se forskel på, hvem der er turister og hvem der er Borgere, ik.

§ 27

I: Når du er i byen med dine venner, hvordan synes du så du kan se forskellen?

R: Jamen, ehm.. Måske hvis folk taler engelsk, hvis man kan se de er fra et andet land, så kan det være rigtig sjovt, hvis det er nogle unge mennesker som også bare er ude for at have det sjovt. Så er det sjovt at møde nye mennesker, og sige ”Når, ej hvor fedt at I er i København den her weekend, og hvor kommer I fra og sådan” få udvekslet nogle ting. Men, ehm, bare generelt om dagen, der ved jeg ikke hvorfor, men hvis der er for mange der sidder og skal opleve byen, kigger på kort og sådan ikke føler sig hjemme hjemme, så kan man godt mærke på stemningen, at den bliver lidt anderledes og bliver lidt mere koldt på en eller anden måde. At det ikke er sådan en – når nu sidder vi alle sammen lige og slapper af, fordi jeg bor lige her rundt om hjørnet og – på en eller anden måde, det er lidt svært at forklare.

§ 28

I: Hvornår og har du nogensinde været i kontakt med en turist i København og hvad var formålet med det?

R: Ehmm… Altså jeg har været i kontakt med nogle stykker som har spurgt sådan om vej, hvor jeg skulle vise dem hvad vej de skulle. Og ehm, så har jeg været i kontakt med folk fordi jeg har lejet ud på Airbnb. Ehm. Og så er der jo mange der spørger om, hvilke caféer man skal tage på, og hvilken bar man skal besøge og hvad man skal lave i en weekend i København for eksempel. Og, ehm… Og jeg synes når man kommer tæt på turisterne, så er det sjovt at få et indblik i deres, ehm, verden og deres oplevelser af København og sådan noget. Men ehm, når man snakker om turister generelt udefra set, så bliver det noget andet, for så er bliver det måske bare mere, nogle irriterende, eller sådan nogle mennesker som fylder lidt. Hvor man bare gerne selv vil være, så det er jo svært at sige generelt om turister, for når man når ind til dem og sir’ ”Når ok, hvor kommer du fra” så er det enormt spændende med turister og det kan give lidt til København, at man ikke møder en slags person og alle er på samme måde og alle går i det samme tøj og sådan noget, at der kommer lidt diversitet.

§ 29

I: Når du er i kontakt med turister som lejer din lejlighed på Airbnb, stiller de så primært spørgsmål til dine råd og anbefalinger eller hvad går den kontakt ud på?

R: Ja, der går det mest ud på at de spørger mig i forhold til anbefalinger. Ehmm. Og spørger indtil også hvordan vi gør tingene, og sådan er interesseret i vores eller Københavns livsstil og… hvad hvad spiser man, hvad laver folk og hvor går folk ud og, sådan, de vil godt prøve lidt, at have en københavner livsstil for en weekend på en eller anden måde.

I: Har du mærket det fra alle dem der har lejet din lejlighed?

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 193-200)