• Ingen resultater fundet

Interview transskribering – borger 5

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 158-163)

Varighed: 31:03 minutter

Interviewer: Rikke Abildgaard & Mie Louens Hirsch Sørensen

Respondent: Borger 5

Dato: 10. januar 2018

Afholdelsessted: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K I: [Kort præsentation], [Anonymitet], [Formål med interview], [Optagelsesform]

§ 1

I: Hvad er dit navn?

R: Det er Rafai

I: Og hvor gammel er du?

R: Jeg er 40 år gammel

§ 2

I: Hvor bor du henne?

R: Jeg bor på Frederiksberg nede ved søerne I: Hvor lang tid har du boet der?

R: I 22 år

§ 3

I: Begår du dig andre steder i København, eller forholder du dig primært på Frederiksberg?

R: Frederiksberg er jo omgivet af København, så man kan jo ikke undgå at komme ind til København.

Såå det, det gør jeg også. Men jeg er også tit ude i omegnskommunerne. Jeg har en tilknytning til Gladsaxe og Vanløse

I: [Nu går vi videre til spørgsmål, som er lidt mere generelt om turismen i København]

§ 4

I: På et meget overordnet plan, hvad tænker du så om turismen i København?

R: … Ja, der er kommet mere af den i hvert fald. Altså, det, det kan man se øhh… Man ligger jo mærke til det på flere forskellige måder. Man ligger jo mærke til dem i gadebilledet. At de går enten i grupper eller så har de deres kamera med. Altså de er sådan meget tydelige at se. Øhhh… Man kan se de også nogen gange går og er lidt søgende. Nogle gange henvender de sig og skal have lidt hjælp øhhh og så oplever man dem som en stor irritation når de cykler på fortovet eller ikke kan finde ud af at cykle ordentligt, ikke. Så det er sådan, den måde man oplever dem på. Så ser man dem selvfølgelig også på caféerne, hvor de jo er rigtig meget.

§ 5

I: Du siger der er kommet flere turister til København – Synes du det er positivt eller negativt?

R: Jamen, det kan man vel et eller andet sted se på mange forskellige måder. Altså, øhm, der er jo en del mennesker som kommer til at tjene penge på dem. Altså næringslivet, cafélivet og restaurationer tjener jo nogle penge på dem. Hvis de bor på hotel, så er der også nogle som tjener noget på det. Øhh, er det AirBnB så er det jo sorte penge og så er der også nogle der tjener noget der. Såå, deeeer, om

det er positivt? Ja, så kan man jo også sige om der er kommet for mange af dem… Nogle gange synes man det hvertfald, ikke. Om sommeren, altså de er jo over det hele.

I: Når du siger, at de er over det hele, hvor mener du så?

R: Altså udover at de selvfølgelig er centreret omkring turistattraktionerne, ikke. Det som står i Lonely Planet, det hvor alle viser hen. Så oplever man jo også i højsæsonen, at når man kommer ind på en café, så øh, så er den jo optaget. Det er jo fint for caféen og surt for os andre. Så på den måde.

Når man ser dem, øhhh, når man kommer rundt om søen, det er jo fint at der er nogle der går rundt om søen, men når de så går i større grupper og man ikke kan komme forbi dem, så er de jo ligeså irriterende som dame med fire hunde i lang snor. Altså, så på den måde er der både plusser og minusser.

§ 5

I: Hvad tænker du om mængden af turister i København?

R: (Pause) Det er svært at sige, ikke. Det er jo igen udefra hvilket perspektiv man skal se det. Øhh, erhvervslivet og så videre synes jo at der er for få og at de gerne vil have flere. Turistattraktionerne vil også gerne have flere. Så kan man spørge sig selv om, om Borgeriteterne kan absorbere flere (turister). Så det, og så er der vel også et eller andet sted noget miljøpåvirkning. Hvis der kommer rigtig mange mennesker så bruger de jo mere vand og forurener mere og mere. Så det er et spørgsmål om… Jeg skal ikke kunne sige, om der er plads til flere. Et eller andet sted er der vel altid plads til flere. Såå… jeg tror mere problemet er koncentrationen i en kort periode. Altså, at de er der i en eller anden turistsæson, i en højsæson. Og der tror jeg, øhh… at vi er ved at være deroppe, hvor det ikke er så hensigtsmæssigt mere.

I: Hvordan påvirker mængden af turister dig?

R: Jeg bliver irriteret når de cykler rundt og ikke kan finde ud af det og jeg bliver irriteret når man kommer og løber rundt om søen, at de så bare, 20 koreanske turister går rundt der. Altså kom nu ind på en række, ikke (griner), men det kan man jo ikke sige til dem. Så ja, selvfølgelig bliver man lidt irriteret nogle gange. Man bliver også irriteret når man kommer på en café og ser at den er fuldkommen optaget af turister, ikke. Men altså… tag en tudekiks og kom videre (griner).

§ 6

I: Hvad tænker du om at der har været vækst i turismen i de sidste 7 år og at der er et fortsat mål om vækst i turismen?

R: Jeg tror det skal spredes ud. Øhh jeg tror, at man skal lave nogle tiltag der forlænger sæsonen – det er lidt svært når vi har sådan et lortevejr herhjemme, ikke. Men jeg tror, at hvis man skal have … øget turisme og hvis den skal udvides mere så skal sæsonen forlænges og man skal lave noget mere.

Det er jo typisk koncentreret omkring højtiderne, ikke. Øhhh, de der forlængede højtider som der nu engang er. Altså, påske, pinse og hvad der ellers er og så i sommerperioden, hvor der er massiv indtag.

Og jeg tror også at… man kan vel også se, at stigningen jo i starten har været lidt svag eller, også kom AirBnB på banen også tror jeg at den fik et ordenligt hak opad. Jeg tror, at hvis man skal øge optaget af turister så er man nødt til at sprede eller forlænge sæsonen eller gør et eller andet ved det.

København er jo så lille en by at der er gåafstand ikke og altså… nu kommer jeg ikke inde i turistfælderne inde i byen, men ellers tænker jeg at så bliver det meget crowded.

§ 7

I: Det næste vi gerne vil er, at lave en lille øvelse med dig, hvor vi vil bede dig om at nævne de 3 steder i København, som du forbinder mest med turisme.

R: Okay. Øhhh, jeg tror det er meget forskelligt i forhold til aldersgruppen, men jeg vil gætte på Havfruen. Jeg vil gætte på, øhhh Amalienborg. Øhhh, så tænker jeg Nyhavn øhhh og hvad kan der ellers være.

I: [Nu lægger jeg billeder ud på bordet, således at du kan få lov at sidde og kigge på dem alle].

§ 8

I: Du valgte Den Lille Havfrue, Nyhavn og Amalienborg – kan du prøve at sætte nogle ord på, hvorfor det lige er de tre steder som du forbinder mest flest turister?

R: Jamen de står jo i alle bøger og de har været her længe. Det er de klassiske turistattraktioner ikke.

Så det er jo der, det er jo gamle kendinger i København. Det er det gamle København og det er det jeg tænker som står i turistbøger omkring København. De steder tænker jeg, at der står noget om i sådanne bøger. Tivoli er jo selvfølgelig også en gammel institution eller attraktion. Det er et særligt segment der kommer på Christiania for at se at man kan købe hash. Strøget, ja det er jo det berømte handelsstrøg som altså – man må virkelig føle sig snydt når man læser om det her fordi det er jo ikke andet end kebabbutikker så ja, det er også noget af det gamle. Så jeg tror det her er noget af det jeg vil kalde det gamle. Øhhh.

I: Er det nogle steder, du selv vil kunne finde på at begå dig?

R: Øhh… nej. Nej, fordi jeg er for længst holdt op med at komme nede i Nyhavn – Der er sku bare for mange mennesker. Øhh … både turister, svenske turister, men der er for mange mennesker.

Havfruen, den behøver man jo ikke se meget mere end én gang. Tivoli … igen der er for mange mennesker. Og jeg synes også, at det er sjældent der er noget på Strøget som er værd at gå ind efter.

Jeg opfatter ikke Torvehallerne som en turistattraktion. Jeg kan simpelthen ikke holde alle de mennesker ud.

§ 9

R: Jeg tvivler stærkt på, at der kommer nogle medmindre de har en eller anden arkitektonisk interesse eller et formål om bare at se Havnebadet. Det samme med Amager Strandpark, øhhh. Det tvivler jeg stærkt på. Det her (Vesterbro)… Det er jo først for nylig at det blevet sådan her og det er jo knap nok færdig derude endnu. Kirken (Absolons Kirke) er jo blevet en Borger attraktion, men … jeg tror ikke rigtigt at det er turistet. Der er opstået lidt et byliv ved nogle områder på Vesterbro. Det vil jeg jo påstå, at det er der ikke på Nørrebro.

I: Hvilke områder mener du så er mindst turistede?

R: Mindst? Mit bud ville være denne her del (ovenstående områder). Nej, jeg tvivler på, at vi har sådan nogle specifikke kvarterer som andre storbyer har. Altså et eller andet Latinerkvarter eller Det Jødiske Kvarter eller China Town eller sådan noget – Det tvivler jeg altså stærkt på, at vi har, som jo kunne være en eller anden stor turistattraktion. Det tvivler jeg altså stærkt på.

§ 10

I: Hvad tænker du så om, at vi har nogle områder hvor turismen er centreret og andre områder som ikke er præget af turister?

R: Jeg tror, at det må være et helvede for dem der bor i Nyhavn. Det vil, øhh, påstå. Altså jeg tror, at hvis man som beboer oplever en meget stærk koncentration … hvor det også er i forbindelse med noget udskænkning, så må der være meget larm. Vi ved jo at om sommeren sidder de langs græsstriben her (Sønder Boulevard, Vesterbro) og jeg ved at beboerne her synes at det er et helvede.

Men det skyldes jo ikke nødvendigvis turisme men friluftslivet. Så det må vel være stor gene for nogle af dem hvor turismen er koncentreret også … os der bor på Frederiksberg som ikke er generet af så meget turisme synes jo at det er fint, ’lad dem bare være derovre, vi skal bare have noget mere

turisme et andet sted’.’Not in my backyard’ – det er den typiske og klassiske tilgang. Det er fint med turisme, men bare ikke hjemme ved mig.

§ 11

I: Så det er vigtigt for dig, at der hvor du bor og at der er andre områder, hvor der ikke er turister?

R: Jeg ved ikke om det er vigtigt altså, jeg opdager det jo engang imellem når der er flere i ejendommen der har udlånt deres lejligheder til AirBnB. Men, men det er nok fordi jeg ikke er voldsomt generet af det, siden jeg ikke tænker så meget over det.

§ 12

I: Oplever du, at turister adfærd adskiller sig meget fra Borgere Københavners adfærd?

R: Ikke bortset fra på cykelstierne. Men ellers øhh… altså, nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg synes ikke de har sådan en, og så igen hvis vi ser bort fra svenskerne. Bortset fra det, så synes jeg at langt langt de fleste opfører sig pænt og stille og roligt.

§ 13

I: Har du været i kontakt med en turist i København? Og hvad var formålet med dette?

R: Jamen det er ikke så lang tid siden at der var nogle som spurgte om vej. Altså de er sku lidt nemme at spotte når de kommer med deres rullekufferter og ser ud som om de, er søgende. Og så har de altid deres Google Maps som de traver efter. Så de er lidt nemme og spotte og så er der jo nogle af dem som spørger om, hvordan og hvorledes.

I: Kunne du selv finde på, at spørge om de har brug for hjælp?

R: Jaaa, mere afvisende er jeg jo heller ikke overfor dem.

§ 14

I: Udover at turister spørger dig om vej eller hjælp, kunne du så være åben overfor at interagere mere med turister?

R: Det ved jeg da ikke (griner). Det kommer lidt an på, hvad jeg skulle interagere med dem om.

I: Der findes jo forskellige initiativer som for eksempel AirBnB som gør at man kan komme i kontakt med turister.

R: Nåår jamen, det har vi allerede prøvet, men jeg synes det er for bøvlet. Det, det, det er meget bøvlet.

I: En måde at interagere med turister på, er ved at invitere turister hjem til sig selv til middag R: Arrj, det gider jeg ikke (griner)

I: Hvordan kan det være?

R: Ej det gider jeg sku ikke. Det siger mig ikke noget. Hvorfor skulle jeg dog det, jeg har rigeligt at se til med alle dem man kender i forvejen. Og det siger mig heller ikke noget at sidde at snakke med en eller anden man ikke kender. Så skulle det være for at høre noget om kulturen, men det gider jeg sku ikke.

I: Så der er ikke noget der kan motivere dig til at interagere eller socialisere dig med turister?

R: Nej, det er jeg sku for gammel til (griner).

§ 15

I: [Fortæller kort om WoCo’s ’Localhood’ strategi]

I: Tror du, at det er realistisk at turister kan komme til at agere mere som Borgere når de er på besøg/ferie i København?

R: Jeg ved ikke hvad for nogle tiltag de vil lave, så det er lidt svært at sige noget om. Men, men hvad hedder det, jeg tror at det nok er meget fornuftigt at man tager det i opløbet i forhold til øhhh… at undgå de problemstillinger der er i Barcelona og Amsterdam og andre steder, Rom. Der må man også bare sige… om vi når samme mæthedspunkt som de er nået til, det kan jeg godt tvivle på. Vi har vejret og vi har priserne imod os, altså der kommer nok en stigning, men jeg tvivler på at det bliver mere voldsomt. Jeg tror at man har fattet at AirBnB ikke har noget med deleøkonomi at gøre men sortøkonoi og det tror jeg at der kommer nogle restriktioner på så det sætter jeg hurtigt en stopper for hvor attraktivt det er at leje ud igennem AirBnB. Og så kan man jo sige, at andre steder har man jo set at det der sker er jo at udlejningsejendommene bliver opkøbt også bliver ejerne sqeezet ud også bruger man dem som udlejning. Det er der ikke rigtig mulighed for herhjemme. Reglerne er anderledes herhjemme. Du kan ikke bare købe en ejendom også smide samtlige beboere ud. Jeg tænker, på boligområdet komemr vi ikke ind i samme grad af problemer som de har i andre steder.

§ 16

I: WoCo ønsker også at sprede turismen, så turister også besøger og begår sig mere Borgert fx på Vesterbro eller Nørrebro. Hvad tænker du om det?

R: Det er sku lidt af en mundfuld for Wonderful Copenhagen, fordi det kræver jo at der er noget turisterne gider at se på. Så skal man til at definere hvad der er Borgert ved Sønder Boulevard. Altså det er en boulevard som er fin, men øhhh. Tre måneder om året er der en befolkning som sidder og drikker bajere og det kan sagtens være en oplevelse for turister at komme ud at se at sådan foregår det i Danmark. Det gør man jo ikke ret mange andre steder. Men de resterende 9 måneder, så er Sønder Boulevard jo bare en lang Kaj Kedelig Allé hvor der ikke sker en skid og en boligblok på hver sin side og en metro nede i bunden. Så det er det. Amager Strandpark er fint, hvis man er til at gå en tur, men der sker jo ikke noget. Så skal man til at lave noget koncert eller lave nogle events som man så kunne promovere. Nu har man jo lavet ’Distruction eller Distortion’ som folk jo bare er pisse trætte af, dem som det går ud over – men hele verden valfarter jo til København for at komme til det.

Men dem som bor på Sønder Boulevard og Nørrebro som det går ud over de er så hammer trætte af det. Igen, øøhhh, jeg tror ikke Borgerbefolkningen synes det er fedt at Wonderful Copenhagen laver nogle initiativer som bare bringer horder af turister ud i deres Borgerområder. Jeg tror langt de fleste synes det er fint at de kan gå ned og se på Den Lille Havfrue og gå i Tivoli og så skal de gerne bare blive inde på Strøget. Jeg tror det vil bare op ad bakke at få de lokale til at interagere mere med turister. Men det er jo ikke nok at der sidder fem på Vesterbro som synes at det er fedt at de kommer også spiser middag med dem. Altså det rykker jo ikke noget. Det skal jo ligesom have en volume før man kan sælge det som et event. Måske, next generation. Men jeg tvivler.

§ 17

I: Du nævner at man skal sprede turismen ud over en længere sæson

R: Det er jo meget håndfast og man kan måle hvor mange der kommer maj, juni og juli også fader det down efter september. Og hvis de skal gøre noget som ikke er så stor gene så skal de lave event som gør det attraktivt at komme en forlænget weekend udenfor sæson. Hvor at prisniveauet er anderledes og hvor mængden af folk er anderledes og hvor man ikke bliver så irriteret fordi det er så koncentreret. Hvis man formår at folk dem som kommer spredt ud over en længere sæson, så belastningsgraden er mindre og måske endda tyngden så er der mindre chance for at nå mæthed, træthed og irritation.

In document INVOLVERING AF BORGERE I CITY BRANDING (Sider 158-163)