• Ingen resultater fundet

Vurderingsmetode i miljøkonsekvensrapporten

In document BALTIC PIPE OFFSHORE- (Sider 137-141)

LISTE OVER FORKORTELSER

BOKS 5-6: Oversigt over konstruktion på land i Danmark

7. LOVGIVNINGSMÆSSIG KONTEKST

8.2 Vurderingsmetode i miljøkonsekvensrapporten

Miljøkonsekvensvurderingen vil adressere de potentielle miljømæssige og sociale konsekvenser for alle dele af projektets livscyklus - anlæg, drift og afvikling - på de relevante miljømæssige og sociale receptorer.

Vurderingsmetoden er baseret på VVM-direktivet31 og dansk miljøvurderingslov32. Vurderingen vil dække en beskrivelse af projektets direkte og indirekte, kumulative og grænseoverskridende på-virkninger samt de permanente og midlertidige, positive og negative påpå-virkninger. Endvidere ta-ges der hensyn til de mål, der er fastlagt i EU (fx Havstrategirammedirektivet og Vandrammedi-rektivet) samt på nationale niveauer.

Kvalitative og/eller kvantitative metoder og nationale retningslinjer og grænseværdier vil blive anvendt i vurderingen.

Påvirkningerne vil blive vurderet på grundlag af deres art og omfang og i forhold til receptorerne (samfundsmæssigte og miljømæssige). Konsekvensvurderingen vil skelne mellem følsomhed af receptoren (samfundsmæssigte og miljømæssigt) og omfanget af påvirkningen for at forudsige betydningen af påvirkningen.

Den foreslåede metode til vurdering af påvirkninger omfatter følgende kriterier for kategorisering af miljømæssige og sociale påvirkninger:

• Følsomhed af receptor,

• Påvirkningens natur, type og reversibilitet,

• Påvirkningernes intensitet, omfang og varighed, og

• Påvirkningernes overordnede betydning.

Metoden for konsekvensvurderingen tjener til formål at tilvejebringe måder til at karakterisere de identificerede påvirkninger og deres overordnede påvirkningsgrad.

8.2.1 Receptorens følsomhed

Den overordnede betydning af påvirkningerne vurderes på baggrund af en evaluering af de en-kelte potentielle påvirkninger, som beskrevet ovenfor og på den påvirkede receptors følsomhed.

31 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/52/EU af 16. april 2014, der står i stedet for 2011/92/EU om vurdering af visse offent-lige og private projekters indvirkning på miljøet.

32 Bekendtgørelse nr. 1225 af 25/10/2018 af lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 116/428

Det er nødvendigt at give hver receptor en værdi (lav, mellem og høj), som potentielt kan påvir-kes af projektaktiviteterne. En sådan værdi kan i nogen grad betragtes som subjektiv.

Ekspertvurderinger og høring af interessenter vil dog være med til at sikre en rimelig grad af konsensus om en receptors iboende værdi. Ved at tildele værdi til en receptor gøres det muligt at vurdere følsomheden overfor en given påvirkning. Forskellige kriterier anvendes til at bestemme værdi/følsomhed, herunder bl.a. modstandsdygtighed overfor forandring, tilpasningsevne, sjæl-denhed, mangfoldighed (diversitet), værdi i forhold til andre receptorer, naturlighed, skrøbelig-hed, og om en receptor faktisk er til stede i løbet af en projektaktivitet. Disse afgørende kriterier uddybes i Tabel 8-1.

Receptorer beskyttet under Habitatdirektivet og Fugledirektivet behandles i henhold til direkti-verne. Se også afsnit 8.3 og afsnit 8.4.

Tabel 8-1 Kriterier anvendt til at vurdere følsomheden af en receptor.

Følsomhed

Lav

En receptor, der ikke er vigtig for funktioner/tjenester i det overordnede økosystem, eller den er vigtig, men modstandsdygtig overfor forandring (i konteksten af projekt-aktiviteter) og vil naturligt og hurtigt vende tilbage til tilstanden før påvirkning, når aktiviteterne ophører.

Middel

En receptor, der er vigtig for funktioner/tjenester i det bredere økosystem. Den er muligvis ikke modstandsdygtig over for forandringer, men den kan aktivt gendannes til tilstanden før påvirkningen, eller den vender efterhånden naturligt tilbage til denne tilstand.

Høj En receptor, der er kritisk for økosystemfunktioner/-tjenester, ikke modstandsdygtig overfor forandringer og ikke kan gendannes til tilstanden før påvirkningen.

8.2.2 Påvirkningernes natur, type og reversibilitet

Påvirkningerne er i første omgang beskrevet og klassificeret efter deres natur (enten negativ eller positiv), deres type og deres grad af reversibilitet. Type refererer til, om en påvirkning er direkte, indirekte, sekundær eller kumulativ (intraspecifik indenfor projekt eller eksisterende pres, eller kumulativ med andre projekter og planer; sidstnævnte behandles i kapitel 11). Graden af rever-sibilitet refererer til evnen hos den påvirkede miljømæssige eller samfundsmæssige receptor til at vende tilbage til tilstanden før påvirkningen.

Natur, type og reversibilitet uddybes i Tabel 8-2.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 117/428

Karakter af påvirkning

Negativ En påvirkning, der vurderes at udgøre en negativ ændring fra de eksi-sterende forhold eller som indfører en ny, uønsket faktor.

Positiv En påvirkning, der vurderes at udgøre en forbedring i forhold til de ek-sisterende forhold eller som indfører en ny, ønskelig faktor.

Typen af påvirkning

Direkte En påvirkning, der skyldes direkte interaktion mellem en projektaktivi-tet og det berørte miljø.

Indirekte En påvirkning som følge af andre aktiviteter, der vurderes at ske som konsekvens af projektet.

Sekundær En påvirkning, der opstår som følge af direkte eller indirekte påvirknin-ger som følge af efterfølgende interaktioner i miljøet.

Additive Kombinerede påvirkninger fra projektlrelaterede aktiviteter.

Kumulerende En påvirkning, der kan forekomme i kombination med andre planer el-ler projekter, der er under overvejelse, elel-ler eventuelle eksisterende eller foreslåede projekter og planer, kapitel 11.

Grænseoverskridende En påvirkning, som sker på tværs af landegrænser.

Grad af reversibilitet

Reversibel En påvirkning på receptorer, der ophører med at evident, enten med det samme eller efter en acceptabel tidsrum efter ophør af en projekt-aktivitet.

Irreversibel En påvirkning på receptorer, der er evident efter projektaktivitetens ophør, og som varer ved i en forlænget periode. En påvirkning, der er irreversibel, selv efter gennemførelse af afværgeforanstaltninger.

8.2.3 Påvirkningernes intensitet, omfang og varighed

Den forudsete størrelsesorden af en påvirkning defineres og vurderes i forhold til en række vari-abler, primært ved påvirkningens intensitet, omfang (skala) og varighed. Tildeling af værdier til variablerne kan i de fleste tilfælde være objektiv, men tildeling af en værdi til visse variabler kan være subjektiv, idet omfanget og selv retningen af ændringen ofte er vanskelig at definere.

En forklaring af klassifikationer og værdier, der er anvendt i miljøkonsekvensrapporten, er præ-senteret i Tabel 8-3.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 118/428 Tabel 8-3 Klassificering af virkninger i forhold til intensitet, omfang og varighed. Klassificeringen er til-passet hver af de tre miljøer.

Intensitet af påvirkninger

Ingen påvirkning Ingen påvirkning på strukturen eller funktionen af receptoren inden for det berørte område.

Mindre påvirkning Mindre påvirkninger på receptorens struktur eller funktion inden for det berørte område, men den grundlæggende struktur og funktion for-bliver upåvirket.

Middel påvirkning Der vil være delvis påvirkning på strukturen eller funktionen i det be-rørte område. Receptorens struktur/funktion vil gå delvist tabt.

Stor påvirkning Receptorens strukturer og funktioner ændres fuldstændigt. Tab af op-bygning/funktions er tydeligt inden for det berørte område.

Geografisk omfang af påvirkninger

Lokale påvirkninger Påvirkningerne er begrænset til projektområdet (1 km på hver side af ruten)

Regionale påvirkninger Der vil være påvirkninger uden for projektområdets umiddelbare nær-hed (lokale påvirkninger).

Nationale påvirkninger Påvirkningerne vil blive begrænset til den nationale sektor.

Grænseoverskridende påvirk-ninger

Påvirkningerne vil blive oplevet uden for den danske/tyske/sven-ske/polske sektor. Påvirkningerne kan også være på tværs af en natio-nal grænse inden for oprindelseslandene. Se kapitel 12.

Varighed af påvirkninger

Umiddelbar Påvirkninger under og umiddelbart efter projektet. Påvirkningerne stopper dog straks, når aktiviteten er stoppet.

Kort Påvirkninger i løbet af hele projektaktiviteten og op til et år efter.

Middel Påvirkninger der fortsætter i en længere periode på mellem et og ti år efter projektaktiviteten er afsluttet.

Lang Påvirkninger der fortsætter i en længere periode på mere end ti år ef-ter projektaktiviteten.

8.2.4 Overordnet betydning af påvirkningerne

Graden af påvirkningen defineres derefter ved at sammenligne størrelsesordenen af projektets påvirkning og miljøreceptorernes følsomhed (Figur 8-1). Den klassificeres efter en skala, der spænder fra "ubetydelig" til "markant", der er defineret i Tabel 8-4, hvor skelnen mellem en væ-sentlig/ikke væsentlig indvirkning også er angivet.

Figur 8-1 Metode til vurdering af påvirkning.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 119/428

Ubetydelig Der vil være ingen eller ubetydelig påvirkning på miljøet.

Mindre Mindre negative ændringer, der kan registreres, men som falder inden for omfanget af normal variation. Påvirkningerne er kortsig-tede, og en naturlig genopretning finder sted på kort sigt.

Moderat

Moderate negative ændringer i et økosystem. Ændringerne kan overstige graden af naturlig variation. Muligheden for naturlig gen-opretning på middel sigt er god. Det erkendes imidlertid, at et lavt niveau af påvirkningen kan vare ved. Påvirkningen er måske eller måske ikke væsentlig afhængigt af påvirkningens type. Afværge-foranstaltninger kan anvendes for at reducere påvirkningen.

Væsentlig

Markant Strukturen eller funktionen i området vil blive ændret, og påvirk-ningen vil også have indflydelse uden for projektområdet. Afvær-geforanstaltninger vil blive overvejet for at reducere påvirkningen

Positive påvirkninger vises med et "+" i de sammenfattende tabeller for de mulige påvirkninger.

Afværgeforanstaltninger

Konsekvensvurderingen vil blive udarbejdet efter en totrins tilgang.

1. Vurderingen af påvirkningens betydning vil ske på baggrund af den optimerede projektbeskri-velse uden afværgeforanstaltninger, og konklusioner vil blive præsenteret. Kun afværgefor-anstaltninger eller helst projekttilpasninger vil indgå i de indledende vurderinger.

2. Hvis der forekommer tilbageværende væsentlige påvirkninger, vil afværgeforanstaltninger indgå i vurderingen af betydningen af påvirkningen, og nye vurderingsresultater vil blive præsenteret.

In document BALTIC PIPE OFFSHORE- (Sider 137-141)