• Ingen resultater fundet

Alternativer til offshore-rute

In document BALTIC PIPE OFFSHORE- (Sider 126-129)

LISTE OVER FORKORTELSER

BOKS 5-6: Oversigt over konstruktion på land i Danmark

6.2 Overvejede rutealternativer

6.2.3 Alternativer til offshore-rute

To offshore-hovedruter blev overvejet: en svensk basisscenarierute (SE) og en tysk basisscena-rierute (GE). Ud over disse blev alternative ruter for dele af hver rute overvejet (markeret med stiplede linjer i Figur 6-3). Disse benævnes henholdsvis den svenske alternative rute (SEA) og den tyske alternative rute (GEA). Hver af disse foreslåede offshore alternativer beskrives i de føl-gende afsnit. Nogle af de mest afgørende receptorer i processen vedrørende rutealternativer har været militære områder og Natura 2000-områder. Disse områder præsenteres i Figur 6-3 og Fi-gur 6-4.

Figur 6-3 Militære områder.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 105/428 Figur 6-4 Natura 2000-områder.

Tyske offshore-ruter

Den tyske basisscenarierute og de tyske alternative ruter har fælles forløb på den 70 km lange rute inden for dansk farvand fra ilandføringsområdet til den tyske EØZ (figur 6-1). Inden for den tyske EØZ følger de to rutemuligheder stort set den samme retning, men de afviger tæt på de svenske og danske EØZ-grænser, hvilket resulterer i mindre påvirkning på én receptor og øget påvirkning på en anden. Dette gælder især for det tyske alternativ, der føres videre nordvest for at krydse en større skibsrute mere vinkelret, hvilket fører til en mindre påvirkning på skibstrafik-ken. Den tyske alternative rute krydser imidlertid ind i NATOs ubådsøvelsesområde Bravo 2, hvil-ket undgås med den tyske basisscenarierute.

Efter de to tyske rutealternativer igen fletter sammen, krydser resten af ruten andre større skibs-ruter så vinkelret som muligt, og ingen andre ubådsøvelsesområder krydses. Imidlertid krydser den tyske rute andre typer militære øvelsesområder, herunder et forskningsområde og et skyde-område. De tyske rutealternativer passerer gennem 47 km af et Natura 2000-område i den tyske EØZ.

I tillæg til skibsruter og militære øvelsesområder er der flere andre socioøkonomiske og biologi-ske hensyn, der er taget i betragtning ved udviklingen af den tybiologi-ske rute, herunder offshore infra-struktur, råstofindindingsområder, kommercielt fiskeri og beskyttede naturområder.

Med hensyn til infrastruktur er den tyske rute planlagt med henblik på at undgå eksisterende og planlagte vindmølleparker, herunder vindmølleparker, som aktuelt er under etablering. Ruten

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 106/428

krydser imidlertid 25 kabler, og Nord Stream-rørledningen (NSP) krydses på den lave dybde på 21,7 m. Krydsningen af NSP på så lavt vand vil være teknisk vanskeligt på grund af risikoen for grundstødning af skibe på den stenlægning, som er nødvendig ved rørledningskrydsningen.

Påvirkning på andre socioøkonomiske receptorer er også blevet minimeret, da ruten undgår rå-stofindvindingsområder, og da rørledningen graves ned i de områder med de største fangst-mængder af kommercielle af fisk. Dermed bliver risikoen for, at fiskeredskaber hænger fast i rør-ledningen, reduceret.

Derudover krydser ruten ingen EF-habitatområder (SAC), men selvom ruteføring gennem EF- fuglebeskyttelsesområder (SPA) er minimeret så meget som muligt, går ruten gennem EF-fuglebeskyttelsesområdet (SPA) Pommerske Bugt. Imidlertid er det vurderet, at de biologiske på-virkninger kan afbødes ved de tyske rutemuligheder.

Ved dialogen med det tyske forsvar i løbet af afgrænsningsprocessen (scoping) blev det klart, at tilstedeværelsen af en rørledning ville være uforenelig med de militære aktiviteter i NATOs ubådsøvelsesområder og skydeområdet Pommerske Bugt. Derfor blev de tyske offshore-ruter vurderet ikke at være gennemførlige (Rambøll, 2018n).

Svenske offshore-ruter

Fra ilandføringsområdet har den svenske basisscenarierute og den svenske alternative rute fælles forløb mellem råstofindvindingsområderne i Faxe Bugt, nord for Kriegers Flak Vindmøllepark og ind i den svenske EØZ. Inden de igen føres ind i den danske EØZ sydvest for Bornholm deles ru-temulighederne i to: basisscenarierute, der følger en mere sydvestlig rretning inden for den dan-ske EØZ, inden det omstridte område krydses, og føres ind i polsk farvand, og den svendan-ske alter-native rute, der føres ind i dansk territorialfarvand sydvest for Bornholm, inden den krydser det omstridte område længere øst for den svenske basisscenarierute. Den væsentligste forskel mel-lem de to svenske hovedrutemuligheder er, at den svenske alternative rute undgår at krydse Na-tura 2000-området "Adler Grund og Rønne Banke", som krydses af den svenske basisscenarie-rute.

Begge rutemuligheder krydser de store internationale tovejs skibsruter, der løber langs grænsen mellem den svenske og danske EØZ. Den svenske basisscenarierute krydser TSS Bornholmsgat, den mest trafikerede skibsrute i Østersøen, mere vinkelret end den svenske alternative rute.

Med hensyn til militære øvelsesområder tæt på den danske EØZ-grænse, krydser ruten den nord-lige del af udbådsøvelsesområdet Bravo 4, og herfra deles den svenske alternative rute fra den svenske basisscenarierute. Begge ruter passerer ind i udbådsøvelsesområdet Bravo 5, og den svenske basisscenarierute, der igen føres ind i dansk farvand, krydser derefter et hjørne af det militære skydeområde Rügen (sektor C). Den del af det svenske alternativ, der føres langs Born-holms kyst, ledes sydvest for skydeområdet Raghammer Odde. De svenske rutemuligheder pas-serer gennem 39 km udpeget Natura 2000-område inden for den svenske EØZ. Desuden passe-rer den svenske alternative rute gennem 13 km udpeget Natura 2000-område i den danske EØZ.

Med hensyn til offshore infrastruktur er begge svenske ruter planlagt til at undgå eksisterende og planlagte vindmølleparker, herunder de som aktuelt er under opførelse. Begge rutealternativer krydser 13 kabler, som er betydeligt færre end de tyske rutemuligheder, og NSP-rørledningerne.

NSP-rørledningerne krydses ved en vanddybde på 45,7 m, hvilket er langt dybere end for den ty-ske rute, og udgør en mere sikker løsning med hensyn til risikoen for grundstødning.

Begge svenske rutealternativer undgår aktuelt aktive råstofindvindingsområder, og mulige frem-tidige råstofindvindingsområder undgås i videst muligt omfang.

Dokument ID: PL1-RAM-12-Z02-RA-00003-EN 107/428

Begge ruter krydser et minebælte fra Anden Verdenskrig samt det britiske minefelt Pollack nær Bornholms kyst. Den alternative rute krydser gennem midten af minefeltet, mens basisscenarie-rute kun krydser kun det udvidede minefeltområde. Dette udgør en risiko for at støde på kemiske kampstoffer og ikeksploderet ammunition (UXO). Ruten kan justeres lokalt, hvis UXO eller ke-miske kampstoffer identificeres langs ruten.

Biologiske hensyn indgik også som vigtige forhold i forbindelse med processen med planlægning af rute, og beskyttede naturområder blev undgået, hvor det var muligt. Den svenske rutemulig-hed krydser ind i den svenske EØZ ved Natura 2000-området "Sydvästskånes Utsjøïvatten", men ruten undgår den udpegede habitatnaturtype rev. Rutealternativerne deles tæt på den danske EØZ-grænse, og efter de er ført ind i dansk farvand, krydser den svenske basisscenarierute Na-tura 2000-området "Adler Grund og Rønne Banke", hvor krydsning af den udpegede habitatna-turtype rev kan ikke undgås. Den svenske alternative rute er bl.a. planlagt til at undgå at krydse dette Natura 2000-område, da revet sandsynligvis vil blive ødelagt i forbindelse med anlægsfasen eller ved tilstedeværelse af rørledningen.

Sammenfatning

På baggrund af ovenstående overvejelser og dialog med myndighederne blev militære øvelses-områder og Natura 2000-øvelses-områder betragtet som de vigtigste emner i udvælgelsen af den fore-trukne rute. Det tyske forsvar blev kontaktet vedrørende krydsningen af ubådsøvelsesområderne Bravo 4 og Bravo 5. Hvor justering af de tyske ruter ikke var muligt, var det muligt at undgå disse øvelsesområder ved at justere det svenske alternativ mod nord. Dette førte til udviklingen af den svenske bypass-rute, som en variation af det svenske alternativ, der forløber 550 m nord for Bravo-områderne. På den baggrund vælges den svenske alternative rute med bypass-varian-ten som den foretrukne offshore-rute, da den undgår militære områder og Natura 2000-området

"Adler Grund og Rønne Banke" i dansk farvand.

In document BALTIC PIPE OFFSHORE- (Sider 126-129)