• Ingen resultater fundet

Forbehold for sammenligninger af aktiviteten

Forbehold som følge af ændringer af opgaveindhold over tid

Mulighederne for sammenligning af telefonkonsultationer over tid begrænses især af følgende tre forhold:

Regionerne har indført visitation af alle akutte henvendelser til hospitalsvæsenet på forskellige tidspunkter

Region Sjælland har oprettet en akuttelefon til visitation af skader

Region Hovedstaden yder ikke konsultationer i Akuttelefonen 1813.

Visitation af akutte telefoniske henvendelser

Som det fremgår af kapitel 3, har et fællestræk i den regionale udvikling på vagtlægeområdet været indførelsen af skadesvisitation. Da dette har konsekvenser for mulighederne for at sammenligne aktiviteten over tid i de enkelte regioner såvel på tværs af regioner, beskrives udviklingen i dette kapitel.

I perioden 2012-2014 har fire af regionerne (Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syd-danmark og Region Hovedstaden) indført enstrenget visitation for alle akutte henvendelser, som ikke kræver kontakt til 112. Region Sjælland er den eneste region, hvor der fortsat er to adskilte systemer og telefonnumre til henholdsvis vagtlæge og akuttelefon (se eventuelt Figur 3.1, s. 47).

Forud for vagtlægernes og Akuttelefonen 1813’s overtagelse af skadesvisitationen skulle borgere med skader selv henvende sig på skadestuen eller en akut modtageenhed uden forudgående tele-fonisk henvendelse, hvis de kom fra regionerne Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden. Nordjyl-lands Amt og senere Region Nordjylland har imidlertid haft telefonvisitation via egen læge/lægevag-ten til skadestuerne – dog ikke til Aalborg Skadestue, hvor patienterne indtil for godt seks år siden selv kunne henvende sig. I Region Midtjylland var der før indgåelsen af akutaftalen i 2012 to ordnin-ger i forhold til visitation af skader: I den vestlige del af regionen var det lægevagten, som varetog visitationen af skader, mens det i den østlige del var en hospitalsdrevet skadevisitation bemandet med sygeplejersker.

I Bilagsboks 2.1 ses ændringer vedrørende telefonvisitation ved akut sygdom og akutte skader i vagttid.

Bilagsboks 2.1 Telefonvisitation ved akut sygdom og akutte skader i vagttid

Region Nordjylland: Med virkning fra 10. april 2012 blev der som det sidste sted i Region Nordjylland indført telefonvisitation til skademodtagelsen på Aalborg Sygehus. Telefonvisitation til alle skades-modtagelser varetages herefter i vagttiden af de vagthavende læger – dog ikke ved opkald til 112 (Forretningsudvalget Region Nordjylland, 2012).

Region Midtjylland: I 2012 blev der etableret et enstrenget visitationssystem for alle akutte henven-delser, som ikke kræver kontakt til 112. Med virkning fra pr. 1. september overtog vagtlægerne visita-tionen af patienter med såvel akut tilskadekomst som med akutte tilstande, hvor der ikke er rekvireret hjælp via 112 (Region Midtjylland, Praksisudvalget i Region Midtjylland, 2011).

Region Syddanmark: Med virkning fra 1. april 2014 blev der indført telefonvisitation til skadestuer og skadeklinikker i Region Syddanmark (Region Syddanmark, PLO Region Syddanmark, 2014). Telefon-visitationen i vagttid har siden været varetaget af lægevagten.

Region Sjælland: Med virkning fra 3. oktober 2011 har man haft visitation af alle akutte henvendelser;

men dette foregår i to separate systemer med hvert sit telefonnummer. Lægevagten tager sig af tele-fonopkald vedrørende akut sygdom, mens akuttelefonen, som blev etableret 3. oktober 2011, er mål-rettet akutte skader og visitation til sygehus og skadeklinikker og bemandet med sygehusansatte sy-geplejersker (Forretningsudvalget Region Sjælland, 2011).

Region Hovedstaden: Pr. 1. januar 2014 hjemtog Region Hovedstaden lægevagtens opgaver og integrerede dem i en væsentligt udbygget version af den daværende rådgivende telefon, 1813. Med etableringen af den nye Akuttelefon 1813 er lægevagts- og skadestuefunktionen samlet i akutmodta-gelser og -klinikker, og der er indført visitation til alle regionens akutte modtagesteder (Wadmann, Kjellberg & Kjellberg, 2015).

Samlet set betyder det, at der må der tages forbehold, når antallet af telefonkonsultationer sammen-lignes over tid og på tværs af regioner, idet omfanget af skadesvisitation påvirker antallet af telefon-konsultationer.

Konsultationer versus ambulante kontakter i AMAK

Borgernes adgang til lægevagtskonsultationer har i alle amter været visiteret via lægevagterne siden 2007 (i nogle amter i længere tid). I forbindelse med Region Hovedstadens hjemtagning af lægevag-tens opgaver i 2014 blev opgaven med ’konsultationer’ udlagt til AMAK.

I afsnit 3.2 (s. 46) er udfordringerne med at sammenligne konsultations-/AMAK-aktiviteten beskrevet.

Når det grundlæggende ikke er meningsfyldt at sammenligne antallet af gennemførte vagtlægekon-sultationer med antallet af Akuttelefon 1813-visiterede ambulante kontakter til AMAK/børnemodta-gelsen, er det, fordi sidstnævnte omfatter kontakter, som ikke varetages i vagtlægekonsultationerne – og omfanget heraf er ikke kendt. Hertil kommer, at når børnemodtagelserne i Region Hovedstaden er lukkede (kl. 23:00-08:00 alle dage), indlægges alle børn (0-12-årige). Region Hovedstaden har opgjort, at det vedrører i alt godt 8.100 børn. VIVE har beregnet, at de udgør ca. 5 % af alle visitati-oner til behandlersporet/sygdom – hvor stor en andel af disse børn, der ville være blevet visiteret til

Forbehold som følge af regionernes ydelsesregistrering

Mulighederne for sammenligning af telefonkonsultationer og besøg henholdsvis konsultationer på tværs af regioner begrænses yderligere af forskelle i vagtlægeordningernes registreringspraksis. Det drejer sig om ydelsesregistreringen i forbindelse med:

Visitation til hospital

Første konsultation på aftalte vagtkonsultationssteder

Akuttelefonen i Region Sjælland.

Visitation til hospital

Hvis en opringning til vagtlægen fører til et besøg eller en konsultation hos vagtlægen, foretages der først en ydelsesregistrering af en telefonkonsultation med besøg/konsultation (ydelseskode 0602) efterfulgt af ydelsesregistrering på enten et besøg (ydelseskode 0471) eller en konsultation (ydel-seskode 0101), når ydelsen er gennemført. En telefonkonsultation eller et besøg, hvor vagtlægen henviser patienten til hospitalet (uanset om det er en ambulant kontakt på hospitalet eller indlæg-gelse), udløser imidlertid kun én ydelsesregistrering i form af en telefonkonsultation uden besøg/kon-sultation (ydelseskode 0501), jf. overenskomsten.

Det betyder imidlertid, at det i praksis ikke er muligt via ydelseskoden at skelne en telefonkonsulta-tion, hvor vagtlægen har afsluttet patientens henvendelse telefonisk, fra telefonkonsultationer, hvor vagtlægen har visiteret til hospitalet. I begge tilfælde benyttes ydelseskoden 0501. De tre regioner Nordjylland, Midtjylland og Sjælland følger overenskomsten i forhold til ydelsesregistrering af visita-tion til hospital. I Region Syddanmark er der imidlertid en anden praksis for ydelsesregistrering af visitation til hospital.

I Region Syddanmark er der (jf. afsnit 6.1.2, s. 125) indgået en aftale om, at vagtlægernes visitation til hospital honoreres med en lavere takst end den, der er gældende i de tre andre regioner med vagtlægeordninger. Det betyder, at det i Region Syddanmark ikke er muligt via ydelseskoden at skelne en telefonkonsultation, hvor vagtlægen har visiteret til besøg/konsultation, fra en visitation til hospitalet. I begge tilfælde benyttes ydelseskoden 0602.

Ved sammenlægning af de to typer af telefonkonsultationer (telefonkonsultationer med henholdsvis uden besøg/konsultation) har den forskellige registreringspraksis af visitation til hospital dog ingen betydning i forhold til en tværregional sammenligning.

Første konsultation på aftalte konsultationssteder

I de fire vagtlægeregioner er der (jf. afsnit 6.1.2, s. 125) indgået lokalaftaler om, at den første kon-sultation på aftalte vagtlægekonkon-sultationssteder honoreres som et besøg.

Disse lokalaftaler betyder i forhold til region Midtjylland, Syddanmark og Sjælland, at det ikke er muligt via ydelseskoden at afgøre, hvorvidt der er tale om et besøg eller en første konsultation på et af de aftalte konsultationssteder, idet der i begge tilfælde bruges ydelseskoden 0471. I Region Nord-jylland er det imidlertid muligt at skelne, fordi der her anvendes en særlig ydelseskode ved første konsultation på de aftalte vagtlægekonsultationssteder (ydelseskoden 4471). Den honoreres med samme takst som et besøg (ydelseskode 0471).

Det betyder to ting for opgørelserne i tre af de fire regioner med vagtlægeordninger: i) Opgørelserne af antal besøg er højere end det reelle antal besøg, fordi nogle af de registrerede besøg reelt er konsultationer, og ii) tilsvarende er opgørelserne af antallet af konsultationer lavere end det reelle

antal konsultationer, fordi nogle konsultationer er registreret som besøg. Det har ikke være muligt at opgøre omfanget af denne praksis. Det formodes imidlertid at være en begrænset fejlkilde i forbin-delse med den tværregionale sammenligning, idet der er tale om mindre og delvist eller ad hoc-bemandede konsultationer med så lav aktivitet, at der ikke er en læge fast tilknyttet hele tiden.

Forbehold som følge af regionernes opgørelser af aktiviteten

I forbindelse med regionernes opgørelser af aktiviteten til denne kortlægning er der yderligere fire forhold, som er af afgørende betydning for den tværregionale sammenligning af aktiviteten. De ved-rører:

Manglende oplysninger om cpr og/eller bopæl på patienter, der ringer til vagtlægen/Akuttelefo-nen 1813

Manglende oplysninger om bopæl på patienter, der ringer til Region Sjællands akuttelefon

Manglende tekniske muligheder for dataadgang til opgørelse af antal gennemførte ambulante kontakter i AMAK, som er henvist af Akuttelefonen 1813

Manglende registrering af tidspunkt og patientens alder ved opgørelser af den første konsultation på givne vagtlægekonsultationssteder i Region Nordjylland.

Manglende oplysninger om cpr og/eller bopæl – alle vagtlægeordninger og Akuttelefonen 1813

Forekomsten af borgere uden cpr og bopæl i forbindelse med opgørelserne af grundydelserne (tele-fonkonsultationer, besøg og vagtlægekonsultationer) er håndteret forskelligt i de fem regioner, hvilket betyder, at der må tages varierende, men mindre forbehold for opgørelserne af aktiviteten, som det er beskrevet efterfølgende:

I Region Nordjylland indgår der personer uden oplysning om cpr i opgørelserne af det samlede antal ydelser inden for en given aktivitet, men de indgår ikke i de særskilte opgørelser af ydelser til regio-nens egne borgere. Regionen oplyser, at den ikke er bekendt med omfanget, men det vurderes, at der er tale om et meget begrænset antal. Det betyder, at antallet af ydelser til regionens egne borgere er undervurderet – i et formentlig meget begrænset omfang – i perioden 2009-2016.

I Region Midtjylland er der i 2012 og 2013 personer uden oplysning om bopælsadresse. De indgår i opgørelsen af det samlede antal ydelser inden for en given aktivitet, mens de ikke indgår i opgørelsen af ydelser til regionens egne borgere. Region Midtjylland har beregnet, at personer uden bopæls-adresse udgør mindre end 0,05 % af de respektive ydelser. Det betyder, at antallet af ydelser til regionens egne borgere er undervurderet i et ubetydeligt omfang i 2012 og 2013.

I Region Syddanmark indgår personer uden oplysning om cpr og/eller bopæl ikke i opgørelsen af ydelser. Region Syddanmark oplyser, at det ikke har været muligt at opgøre antal ydelser, hvortil der ikke er knyttet oplysninger om cpr og/eller bopæl i de enkelte år og heller ikke at opgøre, hvor mange af dem der er givet til borgere i egen region henholdsvis uden for regionen. På basis af regionens

I Region Sjælland indgår personer uden cpr og oplysning om bopæl både i opgørelsen af det sam-lede antal ydelser inden for en given aktivitet og i opgørelsen af ydelser til regionens egne borgere.

Region Sjælland har beregnet, at personer uden cpr og oplysning om bopæl udgør 0,3-0,4 % af alle telefonkonsultationer, 0,9-1,6 % af alle besøg og 0,3-0,4 % af alle konsultationer i perioden 2009-2016. Det betyder, at antallet af ydelser til egne borgere er overvurderet i perioden 2009-2016 med gennemsnitligt 0,3-1,6 % afhængig af ydelsen.

I Region Hovedstaden er der ikke cpr og bopæl på alle kontakter. Regionen har derfor antaget, at ydelser uden cpr og bopæI38 kan fordeles forholdsmæssigt på ydelser til regionens egne borgere henholdsvis til alle borgere på basis af forholdet mellem ydelser til regionens egne borgere henholds-vis til alle borgere, hvor disse oplysninger ikke mangler. Akuttelefonen 1813 oplyser, at omfanget heraf er ca. 1.500 telefonkonsultationer i 2016 (0,2 % af alle telefonkonsultationer med cpr). Det betyder, at der i opgørelserne er taget et behørigt hensyn til de manglende oplysninger om cpr og bopæl – om end der altså indgår en antagelse om fordelingen.

Manglende oplysninger om bopæl – akuttelefonen, Region Sjælland

Det har ikke været muligt for Regionen Sjælland at levere data for aktiviteten i akuttelefonen for perioden 2011-2012 (akuttelefonen blev etableret 3. oktober 2011).

Bopælsadressen for indringere til akuttelefonen er ukendt. Det betyder, at der ikke er opgørelser af, hvor mange af telefonkonsultationerne i akuttelefonen der er givet til regionens egne borgere i peri-oden 2013-2016. Antallet af telefonkonsultationer i akuttelefonen, der er givet til borgere med bopæl i Region Sjælland, er i stedet estimeret på basis af forholdstalsregning. Efter samråd med Region Sjælland har VIVE således estimeret det årlige antal telefonkonsultationer i akuttelefonen til regio-nens egne borgere, således at det udgør samme procentvise andel af alle telefonkonsultationer i akuttelefonen, som antallet af vagtlægetelefonkonsultationer til regionens egne borgere udgør af alle vagtlægetelefonkonsultationer i regionen (94 % i 2013 og 95 % i de efterfølgende år). Det betyder, at der indgår et vist skøn i størrelsesordenen af antallet af telefonkonsultationer i akuttelefonen til regionens egne borgere i perioden 2013-2016.

Manglende tekniske muligheder for dataadgang – Region Hovedstaden

Det har ikke været muligt for Region Hovedstaden at levere opgørelser af antal gennemførte ambu-lante kontakter i AMAK baseret på visitation fra Akuttelefonen 1813 i 2016. Dette skyldes ifølge Akut-telefonen 1813 implementeringen af it-systemet Sundhedsplatformen. For at kunne sammenligne over tid for hele perioden 2014-2016 er der i stedet foretaget en opgørelse af antal henvisninger fra Akuttelefonen 1813 til ambulant kontakt i AMAK. Det betyder, at antallet af henvisninger fra Akutte-lefonen 1813 til AMAK er 5-6 % højere end antallet af registrerede patienter, der har modtaget en ambulant ydelse i et af de tre spor efter visitation fra Akuttelefonen 1813. Forskellen kan primært tilskrives, at nogle af de henviste patienter ikke møder op, møder sent op, eller møder op på en anden matrikel end den, de er henvist til (jf. afsnit 3.2, s. 46).

Første konsultation på aftalte vagtlægekonsultationssteder – Region Nordjylland

I opgørelsen af antal konsultationer har Region Nordjylland medtaget alle konsultationer (også de første konsultationer i aftalte vagtlægekonsultationssteder, som jf. lokalaftale ydelsesregistreres med koden 4471 – de udgør 1,3 % af alle konsultationer. Antallet af ’første konsultationer på aftalte vagt-lægekonsultationssteder’ er imidlertid ikke fordelt på A- og B-vagter eller patientens alder. Dette vur-deres at have mindre betydning på fordelingerne.

38 Når udtrækkene skal foretages, er der teknisk set tale om ’missing data’ (omfattende erstatnings-cpr og missing).

Bilag 3 Beskrivelse af akuttelefonen i Region