• Ingen resultater fundet

Forbehold for sammenligning af aktiviteten

6 Aktivitet

6.2 Forbehold for sammenligning af aktiviteten

Ved sammenligning af telefonkonsultationer og besøg er det nødvendigt at være opmærksom på forhold, der begrænser mulighederne for at foretage retvisende og dermed meningsfulde sammen-ligninger på tværs af regioner og intraregionalt over tid.

Der er overordnet set følgende tre forhold, der har betydning for sammenligninger af aktiviteten:

i) Ændringer af opgaveindhold over tid for vagtlægeordningerne og Akuttelefonen 1813 ii) Uensartet ydelsesregistrering på tværs af regioner

iii) Uensartede opgørelser af aktiviteten i regionerne.

Der henvises til Bilag 2, s. 189, for en nærmere gennemgang af de tre typer forhold. I det efterføl-gende afsnit 6.2.1, s. 128, er den samlede betydning af ovenstående typer af forhold sammenfattet, således at de direkte relaterer til opgørelser og sammenligning af opgørelserne af telefonkonsulta-tioner, besøg og konsultationer henholdsvis 1813-henvisninger til AMAK.

6.2.1 Sammenfatning af forbehold for sammenligning af aktiviteten

I dette afsnit er den samlede betydning af de tre typer af forhold, der vedrører: I) ændringer af op-gaveindhold over tid, II) uensartet ydelsesregistrering på tværs af regionerne og III) regionernes uensartede opgørelser præciseret i forhold til, hvorvidt det er muligt at foretage retvisende og

der-Det skal indledningsvis bemærkes, at opgørelserne af aktiviteten (i hele opgørelsesperioden 2009-2016) ikke er opgjort ensartet, idet regionerne har håndteret manglende oplysninger om cpr-nr.

og/eller bopæl på patienterne forskelligt. Dette har særligt betydning for den tværregionale sam-menligning af aktiviteten, men det angår også det absolutte antal telefonkonsultationer, besøg og konsultationer henholdsvis 1813-henvisninger til AMAK, idet antallet i nogle regioner enten er for lavt eller for højt i forhold til det reelle antal. Betydningen heraf afhænger af ydelsestypen.

Telefonkonsultationer

Der er følgende forhold (jf. typologiseringen på s. 128), som har betydning ved sammenligning af telefonkonsultationer:

I. Ændring af opgaveindhold:

Skadesvisitationen er implementeret på forskellige tidspunkter i regionerne (i perioden 2011-2014), hvorfor opgaveindholdet varierer med tidspunkt for implementeringen.

II. Ydelsesregistrering:

I Region Sjælland mangler der opgørelser af antal telefonkonsultationer i akuttelefonen i perioden 2011-2012 (akuttelefonen blev etableret 3. oktober 2011).

Vagtlægeregionernes ydelsesregistrering er ikke ensartet i forhold til visitation til hospital.

Det har dog ingen betydning, når de to typer af telefonkonsultationer (telefonkonsultati-oner uden besøg/konsultation henholdsvis telefonkonsultati(telefonkonsultati-oner med besøg/konsulta-tion) lægges sammen.

III. Regionernes opgørelser (2009-2016):

I Region Nordjylland er antallet af telefonkonsultationer til regionens egne borgere for lavt i forhold til det reelle antal telefonkonsultationer (Region Nordjylland kan ikke oplyse omfanget heraf, men det vurderes, at antallet er meget begrænset).

I Region Syddanmark er både det totale antal telefonkonsultationer og antallet af fonkonsultationer til regionens egne borgere for lavt (gennemsnitligt 3,4 % af alle tele-fonkonsultationer i hvert af årene).

I Region Sjælland har de manglende oplysninger om bopæl for indringere til akuttelefo-nen betydet, at antallet af telefonkonsultationer til regioakuttelefo-nens egne borgere er lidt usikkert, idet det er estimeret på basis af forholdet mellem vagtlægeordningens antal telefonkon-sultationer til regionens egne borgere og det totale antal telefonkontelefonkon-sultationer i vagtlæ-geordningen.

I Region Midtjylland og Region Hovedstaden er der ingen bemærkninger til opgørel-serne.

Forbehold for sammenligning af telefonkonsultationer

Intraregionale og tværregionale sammenligninger over tid (perioden 2009-2016) kan foretages med ovenstående forhold in mente.

Besøg

Der er følgende forhold (jf. typologiseringen på s. 128), som har betydning ved sammenligning af besøg:

II. Ydelsesregistrering

I Region Midtjylland og Region Syddanmark er der i 2011 henholdsvis i 2014 indgået lokalaftaler om, at første konsultation på aftalte vagtlægekonsultationssteder ydelsesre-gistreres som et besøg. Det betyder, at opgørelsen af antal besøg herefter er for højt i forhold til det reelle antal besøg.

I Region Nordjylland og Region Sjælland er der indgået tilsvarende aftaler tilbage i 2007, hvilket betyder, at opgørelserne af besøg i hele perioden er for højt i forhold til det reelle antal besøg.

III. Regionernes opgørelser

Det vurderes, at regionernes forskelligartede opgørelser som følge af manglende oplys-ninger om cpr-nr. og/eller bopæl ikke har væsentlig betydning for antallet af besøg.

Sammenligning af besøg

Sammenligninger over tid intraregionalt og følgelig også tværregionalt bør foretages med varsom-hed – om end det vurderes, at praksis for ydelsesregistrering af første konsultation på aftalte vagt-lægekonsultationssteder er en begrænset fejlkilde ved sammenligning af antal besøg. Der er tale om mindre ad hoc-bemandede konsultationer med så lav aktivitet, at der ikke er en læge fast tilknyt-tet.

Konsultationer og 1813-henviste

Der er følgende forhold (jf. typologiseringen på s. 128), som har betydning ved sammenligning af konsultationer:

II. Ydelsesregistrering:

I Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor første konsultation på aftalte vagtlæ-gekonsultationssteder ydelsesregistreres som et besøg i henhold til lokalaftaler, er an-tallet af konsultationer for lavt i forhold til det reelle antal konsultationer fra 2011 hen-holdsvis 2014, hvor ordningerne trådte i kraft).

I Region Sjælland er det for lavt i alle årene (2009-2016).

I Region Nordjylland, hvor der er indgået en lokalaftale om at ydelsesregistrere første konsultation på aftalte vagtlægekonsultationssteder med ydelseskode 4471, er disse ydelser opgjort særskilt og derefter summeret med antallet af konsultationer, som jf. over-enskomsten registreres med ydelseskode 0101.

III. Regionernes opgørelser (2009-2016):

I Region Syddanmark er både det totale antal konsultationer og antallet af konsultationer til regionens egne borgere for lavt (gennemsnitligt 3,4 % af alle konsultationer i hver af årene 2009-2016).

I Region Sjælland er både det samlede antal konsultationer og antallet af konsultationer til regionens egne borgere for højt (0,3-0,4 % af alle konsultationer).

I Region Midtjylland er der ingen bemærkninger til opgørelserne.

I Region Hovedstaden er der taget et behørigt hensyn til de manglende oplysninger om cpr-nr. og bopæl – om end der altså indgår en antagelse om fordelingen baseret på forholdstalsberegninger (se eventuelt Bilag 2, s. 189).

Herudover bør det bemærkes, at der i Region Hovedstaden ikke er foretaget en opgørelse af gen-nemførte ambulante kontakter for 1813-henviste patienter. Der er i stedet foretaget en opgørelse af antal henvisninger fra Akuttelefonen 1813 til ambulant kontakt i AMAK, hvilket er ca. 5-6 % højere end antallet af registrerede patienter, som har modtaget en ambulant ydelse i et af de tre spor efter visitation fra Akuttelefonen 1813 (jf. afsnit 3.2, s. 46).

Forbehold for sammenligning af konsultationer henholdsvis 1813-henviste

Samlet set vurderes det, at antal konsultationer kan sammenlignes intraregionalt for tre af de fire vagtlægeregioner (Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Sjælland), mens der skal udvises varsomhed ved sammenligning med Region Syddanmark, idet det vurderes, at antallet af konsulta-tioner i gennemsnit er godt 3 % for lavt i alle årene.

Som det allerede er beskrevet i afsnit 3.2, s. 46, kan antal konsultationer i vagtlægeordninger ikke sidestilles eller meningsfuldt sammenlignes med antal 1813-henviste patienter til AMAK – hertil er datagrundlag og opgørelserne for forskellige.