• Ingen resultater fundet

Beskrivelse af grundydelser og ydelsesregistrering

6 Aktivitet

6.1 Beskrivelse af grundydelser og ydelsesregistrering

I dette afsnit beskrives de primære grundydelser i lægevagten, jf. overenskomsten for almen praksis i 2014, der var gældende i årene 2016-2017, som er det primære fokus for denne rapport (Regio-nernes Lønnings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Organisation, 2014). Der er tale om føl-gende grundydelser: to former for telefonkonsultationer, besøg og konsultationer. Herudover beskri-ves de ydelser, der gibeskri-ves af Region Hovedstadens Akuttelefon 1813.

Efterfølgende beskrives retningslinjerne for ydelser og ydelsesregistrering.

6.1.1 Beskrivelse af telefonkonsultationer, besøg og konsultationer

Telefonkonsultationer

De fire regioner med vagtlægeordning har to former for telefonkonsultationer:

Telefonkonsultation uden visitation til besøg eller konsultation hos vagtlæge

Telefonkonsultation med visitation til besøg eller konsultation hos vagtlæge.

Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 har også to former for telefonkonsultationer:

Telefonkonsultation uden visitation til besøg eller kontakt i AMAK

Telefonkonsultation med visitation til besøg eller kontakt i AMAK.

Telefonkonsultation uden besøg/vagtlægekonsultation – for Region Hovedstaden uden besøg/am-bulant kontakt i AMAK – er i tabellerne forkortet som ’tlf. u. b/k’. Telefonkonsultation med efterføl-gende besøg/konsultation – for Region Hovedstaden med efterfølefterføl-gende besøg eller ambulant kon-takt i AMAK – er forkortet som ’tlf. m. b/k’.

Konsultationer i regioner med vagtlæger og 1813-visiterede kontakter i AMAK

Vagtlægerne kan visitere til en konsultation hos vagtlæge. De kan herudover visitere til ambulant kontakt på hospitalernes akutmodtagelser/akutafdelinger/skadestuer/skadeklinikker22 henholdsvis foretage en akut indlæggelse.

I Akuttelefonen 1813 kan der visiteres til en ambulant kontakt i AMAK eller i børnemodtagelserne.

Der kan også foretages en akut indlæggelse.

6.1.2 Beskrivelse af retningslinjer for ydelsesregistrering

Vagtlægerne er ydelseshonorerede. De registrerer derfor alle ydelser med en ydelseskode, som udløser et honorar, jf. overenskomsten og gældende Takstmappe for overenskomstperioden (Prak-tiserende Lægers Organisation, 2016). Ydelseskoderne for telefonkonsultationer, besøg og konsul-tationer i vagtlægeordningerne fremgår af Boks 6.1 (honorarerne for grundydelserne fremgår af Ta-bel 7.1, s. 158).

Boks 6.1 Ydelseskoder for telefonkonsultationer, besøg og konsultationer i vagtlægeordningen Vagtlægerne ydelsesregistrerer telefonkonsultationer, besøg og konsultation i lægevagten, jf. § 56 i over-enskomst om almen praksis som følger:

Telefonkonsultation uden efterfølgende besøg/konsultation: Ydelseskode 0501

Telefonkonsultation med efterfølgende besøg/konsultation: Ydelseskode 0602

Besøg: Ydelseskode 0471

Konsultation: Ydelseskode 0101

Kilde: § 56 i Overenskomsten (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Organisation, 2014).

Registreringspraksis i vagtlægeregionerne

Efterfølgende beskrives overenskomstens kriterier for anvendelse af de enkelte ydelser. I tillæg her-til har regionerne i nogle her-tilfælde indgået lokalaftaler om ydelsesregistrering, som også præsenteres (se eventuelt Figur 6.1, s. 127). Sidst i afsnittet præsenteres Akuttelefonen 1813’s registreringsprak-sis.

Telefonkonsultationer i vagtlægeordningerne

I overenskomsten for alment praktiserende læger er det specificeret, hvornår der er tale om en te-lefonkonsultation, og i hvilke tilfælde ydelseskoderne for telefonkonsultationer med eller uden efter-følgende besøg/konsultation kan benyttes (ydelseskode 0501 henholdsvis 0602):

”Særligt vedrørende telefonkonsultation m.v. i vagttiden: I vagttiden kan telefonkon-sultation og kontelefonkon-sultation kun komme i stand ved opringning fra patienten.

Der foreligger telefonkonsultation uden besøg/konsultation (ydelsesnummer 0501), hvis samtalen har medført en sådan stillingtagen, at behovet for akut lægehjælp er imøde-kommet. Der kan f.eks. være tale om, at telefonkonsultationen afsluttes med lægeligt råd og vejledning, ordination af medicin eller henvisning til sygehus eller hjemmesygeplejer-ske.

Hvis samtalen afsluttes med, at der aftales sygebesøg eller fremmøde i vagtkonsultatio-nen, er der tale om en telefonkonsultation med besøg/konsultation (ydelsesnummer

22 Regionerne har forskellige betegnelser for hospitals-/sygehuskontakter i

akutmodtagelser/akutafdelinger/skadestuer/skadekli-0602)”. (Vejledning om anvendelse af overenskomstens ydelser i (Regionernes Løn-nings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Organisation, 2014)).

I Region Syddanmark er der udarbejdet et tillæg til aftalen om tilrettelæggelse af den regionale læ-gevagt, hvoraf det fremgår, at henvisning til hospital ydelsesregistreres med ydelseskode 0602 (te-lefonkonsultation med besøg/konsultation) og ikke, som det fremgår af overenskomsten, med ydel-seskode 0501 (telefonkonsultation uden besøg/konsultation):

”Lægerne i vagt honoreres ved visitation til skadestue eller skadeklinik med ydelse nr.

0602, telefonkonsultation med besøg/konsultation i lighed med visitation til besøg eller konsultation”. (§ 3 i (Region Syddanmark, 2014a)).

Besøg i vagtlægeordningerne

Det er ligeledes defineret i overenskomsten for de almen praktiserende læger, hvad der forstås ved et (syge)besøg, og under hvilke omstændigheder det kan aflægges (der er ikke en særlig specifika-tion for besøg i vagttiden):

Sygebesøg […] ”Et sygebesøg kan defineres som en situation, hvor lægen aflægger patienten et besøg i dennes hjem eller opholdssted, og hvor patienten får lægelig under-søgelse, behandling, råd og/eller vejledning.

Et sygebesøg kan som udgangspunkt kun komme i stand efter anmodning fra patienten, såfremt lægen vurderer, at sygdommens art eller forholdene i øvrigt nødvendiggør be-søg. Lægen skal i sin vurdering af, om et sygebesøg er nødvendigt, tillægge det betyd-ning, såfremt patienten er bevægelseshæmmet”. (Vejledning i anvendelse af overens-komstens ydelser i (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Orga-nisation, 2014)).

Herudover fremgår det i overenskomstens afsnit om vilkår for lægehjælp, at besøg hos patienten er baseret på lægens skøn:

”Undersøgelse og behandling bør foregå i lægens konsultation, medmindre sygdommen eller forholdene i øvrigt efter lægens skøn nødvendiggør besøg” (§ 43, stk. 1 i (Regioner-nes Lønnings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Organisation, 2014)).

Konsultationer i vagtlægeordningerne

Overenskomsten omfatter ikke en nærmere specifikation af konsultationer i vagttiden. Helt overord-net fremgår det dog, at:

Konsultation […] ”En konsultation kan defineres som en situation, hvor læge og patient mødes, og hvor patienten får lægelig undersøgelse, behandling, råd og/eller vejledning”.

(Vejledning om anvendelse af overenskomstens ydelser i (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Praktiserende Lægers Organisation, 2014)).

samme honorar som et besøg (ydelseskode 0471). Med denne praksis er det muligt at opgøre og adskille antallet af ’første konsultationer på de aftalte konsultationssteder’ fra besøg.

En skematisk fremstilling af lægevagternes registreringspraksis

I Figur 6.1 er registreringspraksis i de fire regioner med vagtlægeordninger anskueliggjort Figur 6.1 Lægevagtens ydelsesregistrering ved opringning fra patienter med akut sygdom/

skade fordelt på ydelser# og regioner

Anm.: # Telefonkonsultationer, besøg og konsultationer.

Forkortelser og forklaring af tegn:

RN: Region Nordjylland, RM: Region Midtjylland, RS: Region Syddanmark og RSj: Region Sjælland.

Tlf. m. b/k: Telefonkonsultation med besøg/konsultation.

Tlf. u. b/k: Telefonkonsultation uden besøg/konsultation.

Plustegnet er udtryk for, at der registreres en ydelseskode på tlf. m. b/k (ydelseskode 0602) og efterfulgt af en ydelses-kode for en konsultation (ydelsesydelses-kode 0101) eller et besøg (ydelsesydelses-kode 0471).

Note: * I Region Sjælland skal patienter med skader ringe til Region Sjællands akuttelefon.

** I Region Syddanmark honoreres visitation til hospital som en telefonkonsultation med besøg/konsultation (ydelseskode 0602) i henhold til lokalaftale. Honoraret for en telefonkonsultation med efterfølgende besøg/konsultation er lavere end for en telefonkonsultation uden efterfølgende besøg/konsultation.

*** I alle fire regioner honoreres vagtlægernes første konsultation på aftalte vagtlægekonsultationssteder som et besøg. I Region Nordjylland benyttes der en lokalt aftalt kode (ydelseskode 4471), der giver samme honorar som et besøg (ydelses-kode 0471). Honoraret for et besøg er højere end for en konsultation.

Kilde: VIVE. 2018.

Registreringspraksis i Region Hovedstadens Akuttelefon 1813

I Region Hovedstaden anvendes der et elektronisk beslutningsstøtteværktøj (Visitationsguide 1813) med et registreringssystem (Logis CAD), hvori det registreres, hvilken ydelse borgerens opringning har resulteret i.

Telefonkonsultationer

Ved telefonkonsultationer uden efterfølgende besøg eller visitation til kontakt i AMAK har de visite-rende medarbejdere mulighed for at afkrydse en række af nærmere definerede ydelser23. Region Hovedstaden oplyser, at ved telefonkonsultationer med visitation har de bl.a. mulighed for at af-krydse hvorvidt, der er visiteret til:

Besøg

Ambulant kontakt i AMAK (det afkrydses, om der visiteres til vurderingssporet eller til behand-lingsspor skade eller sygdom)

Indlæggelse på hospital.

Besøg

I Region Hovedstaden er der udarbejdet retningslinjer for, hvornår Akuttelefonen 1813’s læger kan visitere til besøg (se eventuelt Boks 4.1 i afsnit 4.2.5, s. 80).