• Ingen resultater fundet

Borgernes muligheder for at kontakte lægevagten/Akuttelefonen 1813

4 Dokumentation, koordination og kommunikation mellem aktører i vagten

4.1 Borgernes muligheder for at kontakte lægevagten/Akuttelefonen 1813

I dette afsnit beskrives borgernes mulighed for at kontakte vagtlæge/Akuttelefonen 1813, herunder om der kan anvendes andre redskaber eller medier end telefon (fx foto, video mv).

4.1.1 Region Nordjylland: Den initiale kontakt til lægevagten

Patienter kan ringe til lægevagten på 70 15 03 00. De kan dog ikke sende foto. Alle telefonsamtaler optages og gemmes i 5 år. Kopi af lydfilerne kan rekvireres af Styrelsen for Patientsikkerhed (tidli-gere Patientombuddet) i forbindelse med klagesager, eller kan anvendes i forbindelse med behand-ling af klagesager i Samarbejdsudvalget (Praksisudvalget i PLO-Nordjylland, Region Nordjylland, 2012).

Sekretariatschefen oplyser, at muligheden for foto har været drøftet i lægevagten, men at det vur-deres ikke at være hensigtsmæssig, fordi borgernes egne billeder ikke vurvur-deres at være af en sådan kvalitet, at der kan træffes visitationsbeslutninger på baggrund af dem, og af datasikkerhedsmæs-sige årsager. Sidstnævnte gælder også drøftelser af muligheden for at anvende fx Skype eller Fa-cetime. Man afventer derfor en eventuel udvikling på nationalt plan, ifølge sekretariatschefen.

Lægevagten modtager telefonopkald, men ikke foto eller video. Vagtchefen påpeger, at mulighe-den for at anvende foto har været drøftet, men det er ikke fundet relevant på nuværende tidspunkt.

Generelt mener vagtchefen, at det kun yderst sjældent vil være relevant at anvende andre medier end telefonopkald.

Lægevagten i Region Midtjylland deltager i et forskningsprojekt omkring om at lade borgere, der har hastende problemstillinger, springe køen over ved at taste sig frem i køen. Det er borgeren selv, der vurderer, om problemstillingen, der ringes ind om, er af så hastende karakter, at det er nødvendigt at springe køen over. Ud over Region Midtjylland deltager 1813 også i forskningsprojektet.

4.1.3 Region Syddanmark: Den initiale kontakt til lægevagten

Patienter kan ringe til lægevagten på 70 11 07 07 (i dagtiden betjenes nummeret af regionale sy-geplejersker, som foretager skadesvisitation). Dog har Ærø en særordning med eget nummer (jf.

vagtaftalens bilag 2: ”§ 2-aftale: Forhøjet vagtberedskabshonorar til praktiserende læger og vagtlæ-ger på Ærø samt anvendelse af B-vagthonorar i vagttiden”, 12. september 2004 (Region Syddan-mark, PLO Region SyddanSyddan-mark, 2014)).

Alle telefonsamtaler optages og gemmes. Kopi af lydfilerne kan rekvireres af Patientombuddet (nu Styrelsen for Patientsikkerhed) i forbindelse med klagesager eller kan anvendes i forbindelse med behandling af klagesager i Samarbejdsudvalget (jf. vagtinstruks (PLO i Region Syddanmark, 2014)).

Vagtchefen oplyser, at muligheden for foto har været drøftet, men at det vurderes ikke at være hensigtsmæssigt, fordi det er for ressourcekrævende og involverer for mange mulige fejlkilder. Vagt-chefen mener, at hvis nogen er så syge, at de skal ses i lægevagten, så skal de ses.

4.1.4 Region Sjælland: Den initiale kontakt til lægevagten

Patienter kan ringe til lægevagten på 70 15 07 00, men kan ikke sende foto. Døve og hørehæm-mede kan kontakte lægevagten via en chatfunktion. Alle telefonsamtaler optages og gemmes i 5 år. Kopi af lydfilerne kan rekvireres af Styrelsen for Patientsikkerhed (tidligere Patientombuddet) i forbindelse med klagesager eller kan anvendes i forbindelse med behandling af klagesager i Sam-arbejdsudvalget.

Vagtchefen har også i nogle tilfælde, hvor der har været rejst en borgertvivl om en læges faglighed, lyttet visitationer fra den pågældende læge igennem. Det gøres for at kunne vurdere, om der er et fagligt problem, som har ført til, at lægevagten ikke har ønsket at have den pågældende læge til-knyttet. Vagtchefen påpeger, at det gøres af hensyn til patientsikkerheden.

Vagtchefen finder generelt set ikke foto relevant, heller ikke videokonsultation. Der kan være sær-tilfælde som fx på øer, eller hvor borgere er langt fra en læge, hvor det kan være nødvendigt, og det kan i nogle tilfælde være relevant, særligt ved udslæt eller sår. Men det udgør en meget lille del at lægevagtens arbejde, og derfor finder vagtchefen det ikke relevant. Der er ingen aktuelle planer om at anvende hverken foto eller videokonsultation i lægevagten i regionen.

Hvis en borger skal henvises til konsultation, får vedkommende oplyst tid og sted af den visiterende læge.

4.1.5 Region Hovedstaden: Den initiale kontakt til Akuttelefonen 1813

1813 modtager telefonopkald døgnet rundt. Alle samtaler optages. Optagelserne anvendes i for-bindelse med audit (se eventuet afsnit s. 122) og i forfor-bindelse med den løbende kompetenceudvik-ling af sygeplejersker (fra 2018 også læger) (se eventuelt afsnit s. 121). Ligesom i de øvrige regioner udleveres optagelser af konkrete samtaler også på forespørgsel til Styrelsen for Patientsikkerhed i forbindelse med konkrete sager.

Derudover har 1813 siden etableringen kunnet modtage foto via mms, og der er også mulighed for sms-kontakt for døve. 1813 finder, at muligheden for at kunne medsende foto er relevante i flere tilfælde, hvor det drejer sig om synlig sygdom eller skade – fx udslæt eller sår. Akuttelefonen 1813 oplyser, at der er lavet audit på brugen af foto, og at audit konkluderer følgende: Fotoaudit viser, at patientens blufærdighed tilgodeses, at kvaliteten af det indsendte er anvendelig, at det er relevant i den kliniske beslutning, samt at patientsikkerheden skønnes tilgodeset i over 90 % af tilfældene.

Foto medvirker til at afslutte til egenomsorg i 80 % af tilfældene. Desuden konkluderes, at svarti-derne ikke forlænges væsentligt på grund af anvendelse af foto i 1813.

Ud over de aktuelle muligheder for initial kontakt arbejdes der på udvikling af området via forskellige og i nogen tilfælde forskningsbaserede aktiviteter, som kort beskrives herunder:

Der arbejdes desuden på muligheden for at etablere tovejs videoopkald for udvalgte patientgrup-per, hvor det er relevant. Baggrunden er et forskningsprojekt om videokontakt i forbindelse med hjertestop. Derfor er der p.t. et forskningsprojekt på 112, hvor borgerne kobles til et videoopkald, når de ringer. Det ligger uden for rammerne af denne kortlægning af 1813 at beskrive resultaterne af 1813’s konkrete forskningsprojekter. Men det konstateres, at 1813 på baggrund af publiceret forsk-ning forventer at indføre videoopkald for udvalgte patientgrupper, hvor der kan vises dokumentation for effekten.

Akuttelefonen 1813 er desuden ved at udvikle en app til brug ved initialkontakt. App’en er stadig kun på tegnebrættet, men formålet er at gøre det muligt for borgerne at indtaste oplysninger. Det kunne fx være oplysninger om temperatur ved feber, eller det kunne dreje sig om oplysninger om cpr eller andet relevant, som med fordel kan indhentes via en app, og som eventuelt også kan bruges til at fordele patienter på medarbejdergrupper alt efter subkompetencer.

I samarbejde med Forskningsenheden for almen praksis i Region Midtjylland gennemfører 1813 et andet forskningsprojekt om forsøg med, at en indringer selv kan springe køen over ved at taste sig frem, hvis indringeren selv vurderer, at det er særligt hastende. 1813 var i udgangspunktet bekym-rede for, at for mange ville springe køen over, men det har vist sig, at kun ca. 2 % benyttede mulig-heden, og de foreløbige resultater af gennemgangen af de 2 % tyder på, at det var relevant. På den baggrund vurderer ledelsen af 1813, at der er sandsynlighed for, at ordningen vil blive gjort perma-nent.

Endelig peger 1813 på et projekt, som også kan få konsekvenser for den initiale telefoniske kontakt og visitation. I et forsøg er 10.000 indringere blevet bedt om at vurdere, hvor bekymrede de er på