• Ingen resultater fundet

Udtalelser fra Folketingets Ombudsmand og Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling

In document Menneskeret i Danmark Status 2006 (Sider 141-145)

Retten til effektive retsmidler

RETTEN TIL EFFEKTIVE RETSMIDLER

3. Udtalelser fra Folketingets Ombudsmand og Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling

Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling:

Læs komitéens udtalelser i underafsnit om Forbud mod diskrimination på grund af race og etnicitet.

4. Domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Afviste sager:

Loft Christensen mod Danmark nr. 19651/04

Ansøgeren var anklaget for ulovlig skatteundragelse i 1998. I juni 2005 blev

Forbud mod diskrimination

ansøgeren frifundet ved Byretten, delvis på baggrund af sagsforløbets længde.

Klagen ved Domstolen, som var indgivet i maj 2004, angik Artikel 6, stk. 1, idet sagen ikke efter klagers mening var afgjort inden for rimelig tid. Staten gjorde rede for at klager efterfølgende havde modtaget 25.000 kroner i sep-tember 2005 i kompensation for sagsforløbets længde. Ansøgeren besva-rede ikke henvendelse fra Domstolen. Domstolen valgte derfor ikke at fo-retage sig yderligere i sagen jf. Artikel 37, stk. 1 i EMRK. Klagen blev derfor fjernet fra domslisten d. 11. september 2006.

Poulsen mod Danmark nr. 8305/04

Klager havde ved Arbejdsskadestyrelsen fået behandlet en sag om méngra-den ved en arbejdsskade og derefter fået sagen behandlet i domstolssyste-met..

Klagen ved Domstolen, som var indgivet i februar 2004, angik Artikel 6, stk. 1, idet sagen ikke efter klagers mening var afgjort inden for rimelig tid.

Domstolen fandt at Lov om arbejdsskadesikring ikke indeholdt et krav om at klager skulle have udtømt de administrative klagemuligheder før en af-gørelse fra Arbejdsskadestyrelsen kunne indklages for domstolene. Derfor begyndte fristen først at løbe fra afgørelsen fra Arbejdsskadestyrelsen (juni 1994). Selvom klager havde mulighed for det, blev sagen ikke bragt direkte for byretten og perioden påbegyndtes derfor først i 2002. Længden af rets-sager må ses i lyset af omstændighederne, inklusiv sagens kompleksitet, klagers og myndigheders opførsel, samt hvad klager risikerer i tvisten.

Domstolen fandt at sagsforløbet ikke havde udstrakt sig ud over to et halvt år, hvilket måtte findes at være acceptabelt. Der havde ikke været perioder med inaktivitet ved domstolene, hvorfor Domstolen d. 4. september fandt klagen åbenbart ugrundet jf. artikel 35, stk. 3.

Øvlisen mod Danmark nr. 16469/05

Sagen omhandlede blandt andet hvorvidt klager havde modtaget tilstræk-kelig betaling i forbindelse ved sagsbehandling ved domstolene. Domsto-len fastslog at artikel 6 i EMRK ikke garanterer mulighed for appel i civile sager, og fandt d. 30. august 2006 i øvrigt klagen åbenbart ugrundet jf. arti-kel 35, stk. 3.

Forbud mod diskrimination

5. Udtalelser og konkrete sager fra komiteerne Relevante komitéer:

FN’s Komité vedrørende afskaffelse af racediskrimination, FN’s Menne-skerettighedskomité.

Udtalelser:

FN’s Menneskerettighedskomité:

Der har ikke været en evaluering af Danmark i perioden.

Konkrete sager:

FN’s komité vedrørende afskaffelse af racediskrimination:

M.H.G. mod Danmark nr. 34/2004, se side xx.

FN’s Menneskerettighedskomité:

Der har ikke i perioden været en evaluering af Danmark fra komitéen.

6. Regeringsinitiativer

Der er ikke i perioden fremsat regeringsinitiativer vedrørende forbud mod diskrimination.

7. Andet

Institut for Menneskerettigheders uddeling af: MIA Prisen 2006

Et tiltag finansieret af EU og iværksat af Institut for Menneskerettigheder på diskriminationsområdet.

Er projektet: Mangfoldighed i Arbejdslivet (MIA - projektet). Projektet har til formål at skabe dialog og sætte fokus på mangfoldighed og ligebehand-ling på arbejdspladserne og derved følge op på implementeringen af lige-behandlingsdirektiverne, der skal sikre, at alle behandles lige uanset etnisk oprindelse, religion, handicap, alder og seksuel orientering. MIA-prisen blev indstiftet af Institut for Menneskerettigheder i 2003 og uddelt første gang mars 2004. Integrationsminister Rikke Hvilshøj overrakte i 2006 MIA-prisen, der blev uddelt til IBM Danmark A/S, Århus kommune samt Mi-cro-Matic A/S.

Læs mere om priskonkurrencen på: http://www.miapris.dk/

Forbud mod diskrimination

Catinét Research : Integrationsstatus for første halvår 2006

Analysebureauet Catinét Research offentliggør, hvert halve år rapporten In-tegrationsstatus. For første halvår 2006 viser rapporten, at ca. 30 pct. af de af de 1011 adspurgte udlændinge, der indgår i rapportens interviewunder-søgelse, har oplevet diskrimination. Samlet har de seneste tre halvårsrap-porter vist et fald i oplevelsen af oplevet diskrimination svarende til i alt 7 procentpoint siden 2. halvår 2004, hvor andelen, der havde oplevet diskri-mination, udgjorde 37 pct. Rapporten indeholder resultater om udviklingen inden for 9 integrationsparametre (statsborgerskab, arbejdsmarkedet, ud-dannelse, danskkundskaber, medieorientering, oplevet diskrimination, inte-gration, venskaber, dansk identitet), om Muhammed-tegningerne og om Kultur- & Medieforbrug. I rapporten indgår en undersøgelse af opbaknin-gen af samtlige respondenter til forskellige organisationer, herunder Demo-kratiske Muslimer (ca. 9 pct.) og Hizb-ut-Tahrir (0,7). Undersøgelsen viser i forhold til publiceringen af Muhammed-tegningerne at respondenterne (841) at ca. 81 pct. føler sig meget krænket eller noget krænket. 88 pct. mener ikke det var i orden at trykke Muhammed-tegningerne og ca. 73 pct. mener ikke man skal acceptere tegningerne i ytringsfrihedens navn. Ca. 69 pct. me-ner at en officiel undskyldning bør gives og ca. 72 pct. meme-ner at forholdet mellem indvandrere og danskere er blevet påvirket i negativ eller meget ne-gativ retning. Ca. 44 pct. har fuld eller delvis forståelse for reaktionerne i mel-lemøsten. Ca. 36 pct. af respondenterne følte sig som både dansker og mus-lim og ca. 2 pct. følte sig som dansker.

Rapporten kan bestilles på: http://www.catinet.dk/list_publications.asp

Institut for Menneskerettigheder: House of Discrimination

Institut for Menneskerettigheder brugte den københavnske kulturnat den 13.november 2006 til at sætte fokus på diskrimination, ved for en enkelt nat at forvandle sig til House of Discrimination og lægge rammerne for et inter-aktivt rollespil hvor de besøgende på egen krop kunne opleve at blive forskelsbehandlet i rollespilssituationer, hvor de som medlem af en minori-tetsgruppe blev trukket gennem ansættelsessamtaler, første dag på arbejds-pladsen og diskoteksbesøg (hvis de fik lov til at komme ind). De besøgende havde også mulighed for diskutere og tale om forskelsbehandling med In-stituttets ansatte og en række medvirkende organisationer bl.a. Landsfore-ningen for Bøsser og Lesbiske, Klagekomiteen for Etnisk Ligebehandling, Ældremobiliseringen, Center for Ligebehandling af handicappede og Lige-stillingsafdelingen i Socialministeriet samt DUF. Arrangementet var en suc-ces og havde i aftenens løb 300 besøgende.

Forbud mod diskrimination

Domme m.v. vedrørende overtrædelse af straffelovens § 266 b

Med henblik på at sikre en ensartet tiltalepraksis er der ved Rigsadvokat-meddelelse nr. 4/1995 fastsat retningslinier om, at sager, hvori der er rejst sig-telse for overtrædelse af straffelovens § 266 b, skal forelægges Rigsadvoka-ten med en indstilling om tiltalespørgsmålet. Rigsadvokaturen får efter denne ordning ligeledes indberettet samtlige domme vedrørende bestem-melsen.

Reference: Rigsadvokaten Informerer Nr. 18/2006 tilgængelig på www.rigsadvokaten.dk

2) KØNSLIGESTILLING

In document Menneskeret i Danmark Status 2006 (Sider 141-145)