• Ingen resultater fundet

Faktoranalyse af opdragelsesværdier

Værdier i opdragelsen

4.4. Faktoranalyse af opdragelsesværdier

Vi har hidtil beskæftiget os med holdningstilkendegivelserne en-keltvis og beskrevet, hvordan styrken i den enkelte holdning vari-erer mellem grupper med forskellige kendetegn. Flere af udsagne-ne er udformet sådan, at man med nogen ret kan spørge, om de i grunden ikke udtrykker ét og det samme. Er der for eksempel for-skel på at sige: “børn skal have lov til at gøre som de selv vil” og

“forældre skal ikke sætte grænser for deres børns frie udfoldelse”?

Hvis interviewpersonerne mener, at de to udsagn har samme be-tydning, vil de også svare enslydende på de to udsagn. Dette for-hold vil vi nu udnytte til statistisk at undersøge, hvilke udsagn

re-spondenterne har opfattet som mest overlappende (identiske).

Det statistiske redskab hertil er en faktoranalyse. Faktoranalysens ide er at udpege og samle de spørgsmål (variable), som responden-terne i særlig høj grad svarer enslydende på. Som udgangspunkt vil vi naturligvis forvente, at analysen vil bekræfte vor egen grup-pering af udsagnene (se oversigten side 99). Men vi har tidligere i dette kapitel været inde på, at det samme spørgsmål kan blive op-fattet forskelligt af forskellige mennesker, fordi deres forståelses-rammer er forskellige. Spørgsmålet er derfor, hvilke spørgsmål interviewpersonerne har opfattet som nært beslægtede?

Hvor vi oprindelig opererede med 7 værdier, medførte faktorana-lysen (jf. oversigten nedenfor) en omgruppering til kun 5 værdier (faktorer), idet tolerance og initiativ ikke kunne opretholdes som selvstændige værdier. Hvad angår værdierne, ærlighed og ansvarlig-hed, udpeger faktoranalysen de samme udsagn, som blev formule-ret til belysning af netop disse værdier. Derimod kobles det ene af de to udsagn, som oprindelig var valgt til belysning af tolerance-værdien, “børn skal lære at omgås mennesker med en anden bag-grund end deres egen”, nu i stedet til værdien: solidaritet. Man kan sige det på den måde, at solidaritet i respondenternes bevidst-hed ikke blot er et spørgsmål om at dele med andre og at give plads for andre hensyn end egne interesser, det er også et spørgs-mål om tolerance eller kulturel rummelighed.

Udsagnet, “børn skal lære, at “lige børn leger bedst””, indplaceres efter faktoranalysen som komponent i værdien, individuel frihed, således at en afstandtagen fra udsagnet skal forstås som en tilslut-ning til frihedsværdien. Frihedsværdien er ikke blot påvirket af, at et udsagn blev føjet til; samtidig gled et af de oprindelige udsagn ud. Det drejer sig om: “børn skal opmuntres til at sige deres me-ning og tage del i beslutme-ninger”. Interviewpersonerne har ikke op-fattet det som et udtryk for individuel frihed. Udsagnet afveg åbenbart så meget fra de øvrige, at det efter faktoranalysen slet ik-ke indgår som komponent i nogen af de fem værdier. Det samme gælder udsagnet: “børn skal presses til at yde mere end de selv ger-ne vil”, der oprindelig var tænkt til belysning af værdien: initiativ.

Endelig fører faktoranalysen til opretholdelse af værdien: konkur-rence. Dog i en lidt bredere forstand, idet udsagnet, “børn skal al-tid belønnes, når de udviser initiativ” tilføjes som et tredje ele-ment i værdien.

Efter denne omgruppering af spørgsmålene er svarene på disse givet en talværdi. Med værdien, individuel frihed, som eksempel kan vi sige, at jo mere enig man er i det første udsagn (“børn skal have lov til at gøre som de selv vil”), jo mere vægt lægger man på børnenes personlige frihed, og jo flere point gives for svaret. Det næste udsagn er man også enig i, hvis man lægger vægt på børne-nes frihed. Men det tredje udsagn (“børn skal lære at “lige børn leger bedst””) må forstås sådan, at man tager afstand fra det (er-klærer sig uenig), hvis man lægger vægt på værdien frihed. Jo me-re uenig man er i dette udsagn, jo fleme-re point skal der derfor gives for svaret. Pointene for de tre svar lægges herefter sammen til et samlet mål for den vægt, respondenten i sin opdragelse lægger på udvikling af barnets personlige frihed.

De fem værdier vil i senere analyser indgå som mulige årsagsvari-able, idet vi i forhold til hver enkelt værdi vil foretage en tredeling af interviewpersonerne (den omtrentlige fjerdedel, der lægger mest vægt på den pågældende værdi, den fjerdedel, der lægger mindst vægt på værdien, og en midtergruppe bestående af den resterende halvdel).

Som nævnt er faktoranalysens idé at samle de variable (spørgs-mål), som interviewpersonerne har besvaret ensartet, i særskilte grupper eller faktorer (heraf navnet: faktoranalyse). Det førte til dannelse af fem faktorer. Det indgår imidlertid også i analysens teoretiske fundament, at der skal være (en høj grad af) uafhængig-hed imellem de enkelte faktorer. Jo større uafhængiguafhængig-hed, jo mere sikre er vi på, at der virkelig er tale om fem indbyrdes forskellige værdier. En test af den indbyrdes afhængighed mellem de fem værdier gav et resultat, som er gengivet grafisk i figur 4.1. Værdi-en, ansvarlighed, viser en mindre grad af sammenhæng med vær-dierne: solidaritet, ærlighed og konkurrence. Derimod er der ingen

Faktor Udsagn

1. Ansvarlighed Børn skal lære, at når man er begyndt på noget, gør man det også færdigt.

Børn skal lære at overholde de aftaler, de selv har truffet.

Børn skal vide, hvad de må og ikke må.

2. Solidaritet Børn skal lære, at de, der har meget, skal dele med dem, der ikke har så meget.

Børn skal lære, at hensynet til fællesskabet nogle gange vejer tungere end hensynet til egne interesser.

Børn skal lære at omgås mennesker med en anden baggrund end deres egen.

3. Konkurrence Børn skal altid belønnes, når de udviser initiativ

Det er sundt for børns udvikling at konkurrere indbyrdes i sport og spil.

Man skal begrænse konkurrencen mellem børn mest muligt.

4. Inividuel frihed Børn skal have lov til at gøre, som de selv vil.

Forældre skal ikke sætte grænser for deres børns frie udfoldelse Børn skal lære at “lige børn leger bedst”.

5. Ærlighed Børn skal lære altid at sige sandheden, når de bliver spurgt.

Børn skal lære, at det nogle gange er bedre at tie end at sige sandheden.

Udsagn som ikke blev Børn skal presses til at yde mere end de selv gerne vil.

anvendt Børn skal opmuntres til at sige deres mening og tage del i be-slutninger.

sammenhæng med værdien: frihed, som i det hele taget er uden sammenhæng med nogen af de øvrige værdier. Alt i alt kan vi konkludere, at der er en rimelig høj grad af uafhængighed mellem de fem værdier.

Konkurrence

Individuel frihed Ærlighed

Ansvarlighed Solidaritet

Figur 4.1.

Sammenhænge mellem de fem opdragelsesværdier.