• Ingen resultater fundet

Booster-sessioner

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 91-95)

3. Programmets indhold

3.16 Booster-sessioner

Det hører med til god praksis for udbydere af mange kognitive adfærdsterapeutiske behandlingsprogrammer at tilbyde opfølgnings- eller Booster-sessioner. Derfor har vi introduceret et Booster program med tre sessioner, der fungerer som supplement til det generelle R&R2-program.

Booster-session 1:

Forbedret opmærksomhed, hukommelse og følelsesmæssig kontrol Denne session bygger på materiale, der er gennemgået i Session 1, 2, 3 og 4 i hovedprogrammet.

Booster-session 2:

Problemløsning

Denne session bygger på materiale, der er gennemgået i Session 6, 8 og 12 i hovedprogrammet.

Booster-session 3:

Konstruktiv planlægning

Denne session bygger på materiale, der er gennemgået i Session 13 og 14 i ho-vedprogrammet.

Formålet med disse sessioner er at repetere de færdigheder, deltagerne har lært ved at deltage i hovedprogrammet og at forstærke og konsolidere disse færdigheder. På den måde fungerer booster-sesssionerne som supplerende og mere langvarig støtte til personer, der lærer nye færdigheder.

Ligesom det øvrige program involverer booster-sesssionerne, at man træner me-stringsstrategier og deltager i rollespil. Derudover repeterer booster-sesssionerne det, der er lært i de tidligere sessioner, ved at inddrage materiale, som deltagerne selv bidrager med. For eksempel bliver deltagerne bedt om anonymt at give underviserne tre problemer, som kommer til at danne grundlag for øvelser i at anvende og træne

problemløsningsteknikker. Dermed kan Genopfriskningsprogrammet afvikles mange gange, fordi materialet varierer og har specifik relevans og aktualitet for gruppen.

Det er op til udbyderen, hvor hyppigt Booster programmet skal afvikles. For eksem-pel kan det udbydes jævnligt hver halve år eller oftere, eller det kan udbydes på ad hoc-basis. Vi anbefaler, at der afholdes booster forløb 6-12 måneder efter afslutning af hovedprogrammet, og at forløbene gentages en eller to gange om året.

Booster-sessioner afvikles i samme format som hovedprogrammet. Beskrivelsen af hver session indledes med en Introduktion for undervisere, som kort skitserer sessio-nen og nævner de materialer, der skal anvendes. Herefter følger Træningsforløb. Boo-ster-sesssionerne benytter et særskilt Arbejdsmappe. PAL’ens rolle indgår ikke eksplicit i Genopfriskningsprogrammet, selv om der ikke er noget til hinder for at inddrage en PAL.

Fordi forløbet ikke indeholder PAL-møder, kan det imidlertid afvikles i et mere intensivt forløb, fx som et tredagesforløb med en session om dagen.

Booster-session 1:

Forbedret opmærksomhed, hukommelse og følelsesmæssig kontrol

Denne session repeterer, hvordan man kan forbedre sine koncentrations- og hukom-melsesfærdigheder. Det er vigtigt at repetere disse færdigheder for at sikre, at delta-gerne er fokuserede på det, der gennemgås i sessionerne. Derved mindes deltadelta-gerne om strategier, der kan hjælpe dem med at overvinde og kontrollere interne og eksterne distraktioner. Det gøres fx ved at introducere motivations- og selvundervisningsteknik-ker og ved at opridse, hvordan man kan ændre sine omgivelser for at skabe et miljø, der optimerer ens præstation. Underviserne gennemgår de forskellige teknikker og lægger op til diskussion om, hvilke teknikker deltagerne har afprøvet, hvad der har virket, samt hvad der har virket mindre godt, og hvorfor. På den måde introducerer booster-sesssio-nerne en model for informationsudveksling, hvor deltagerne deler deres erfaringer med hinanden.

Anden halvdel af booster-session 1 gennemgår teknikker til følelsesmæssig kontrol:

den indre kontrolstemme og central kontrol. Målet er minde deltagerne om, at ansvaret for alle deres følelser og handlinger ligger hos dem selv, ikke hos andre mennesker eller omstændigheder.

Selv om den indre kontrolstemme præsenteres som en teknik til at håndtere vrede, og central kontrol som en strategi til at håndtere angst, skal underviserne understrege, at begge teknikker kan hjælpe deltagerne med at håndtere stærke følelser, uanset om der er tale om vrede, angst, frygt, spænding eller andet.

Booster-session 2:

Problemløsning

Session 2 gennemgår problemløsningsteknikker. Deltagerne repeterer teknikker, der kan hjælpe dem med at undgå at handle impulsivt og i stedet benytte en rationel beslutningsproces og overveje alternative muligheder. Deltagerne øver sig i Stop op og tænk og selvinstruerende træningsteknikker i rollespil som filminstruktør. Disse teknikker repeteres for at træne selvkontrol og hæmme tilbøjeligheden til overilede handlinger og reaktioner. Herefter skifter deltagerne fra at løse rollespilsproblemer i første halvdel af sessionen til at arbejde med problemer fra det ”virkelige liv”, der har særlig relevans for gruppen, i anden halvdel af sessionen. Det vil sige, at underviserne til anden halvdel af sessionen må udvælge egnede problemer fra deltagernes pro-blemlister, som bygger på hjemmeopgaven fra booster-session 1. Vi foreslår derfor, at underviserne supplerer de problemer, deltagerne har bidraget med, med problemer, de selv har indsamlet fra tidligere sessioner, hvis der skulle være eksempler, der ikke egner sig til formålet.

Deltagerne introduceres igen til det kognitive redskab PMI for at evaluere kvaliteten af de foreslåede problemløsninger. Underviserne repeterer også K&F (konsekvenser og følgevirkninger) og KFA (konsekvenser for andre) for at minde deltagerne om at evalue-re løsninger ved at overveje, hvordan de mulige løsninger vil påvirke dem selv og andevalue-re.

Booster-session 3:

Konstruktiv planlægning

Denne session gennemgår en stor mængde materiale, og det er vigtigt, at underviser-ne er gode til at holde styr på tiden. Det indebærer også, at underviserunderviser-ne kan fungere som ”rollemodeller” for deltagerne med hensyn til struktur og tidsplanlægning. I denne session skal underviserne gennemgå tre vigtige øvelser. Den første handler om Richard, en mand, der har brug for at organisere en opgave ved at opstille mål og trin og derefter prioritere dem for at planlægge et forløb. I den anden øvelse anvender deltagerne disse færdigheder på deres egne problemer (et, der er udvalgt fra den problemliste, deltager-ne sammensatte som deres hjemmeopgave til booster-session 1). Den tredje øvelse er Ballondebatten, som afvikles efter pausen.

Det vil sige, at første halvdel af booster-session 3 repeterer konstruktive planlæg-ningsteknikker. Det indebærer, at deltagerne bliver bedt om at planlægge løsningen på et problem ved at opstille mål og dele dem op i mindre, overskuelige trin. Derfor må underviserne udvælge egnede problemer fra deltagernes problemliste, som bygger på hjemmeopgaven til booster-session 1, dvs. et problem, der kan deles op, og som involve-rer et planlægningsaspekt.

Deltagerne reintroduceres til tænkeværktøjet STEP OP, som støtter dem i at arbej-de gradvist hen mod at opnå et fastlagt mål ved at strukturere og prioritere opgaver og træne færdigheder i at holde styr på tiden. Metoden omfatter en belønning for at gennemføre de mellemliggende trin. Ved at øve sig i at strukturere tiden på denne måde forstærker deltagerne deres følelser af kontrol og lærer mestring, dvs. hvordan det føles at afslutte opgaver og nå sine mål.

Det er vigtigt, at sessionen afsluttes i en positiv stemning. Vi ønsker ikke, at deltager-ne skal gå deltager-nedslåede hjem. Vi vil gerdeltager-ne have, at de føler, de har udviklet bedre kontrol over deres tanker, følelser og adfærd. Vi søger at styrke deltagerne ved at støtte dem i at udvikle deres tro på, at de kan ændre tingene til det bedre og styre deres fremtid i en positiv retning. Derfor gentager anden halvdel af sessionen den populære Ballonde-batøvelse, som opfordrer deltagerne til at udfolde deres færdigheder i at tænke krea-tivt, debattere og lytte i en sjov ramme. Ballondebatten giver også deltagerne lejlighed til at øve sig på social perspektivtagning og på at udvikle større indsigt i andres følelser.

Booster-sesssionerne afsluttes med en vigtig hjemmeopgave. Deltagerne bliver bedt om at lave en liste over de mål, de gerne vil opnå i de kommende måneder, og at dele dem op i små, overskuelige trin. De bliver bedt om at lægge planer, prioritere trin og lægge dem ind i deres kalender. Opgaven kan gennemgås, når deltageren deltager i fremtidige b ooster-sessioner, hvor underviserne især lægger vægt på de faldgruber og forhindringer, der forhindrede dem i at nå deres mål. Det er vigtigt, at deltagerne opstil-ler realistiske og opnåelige mål. Succes er den største belønning.

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 91-95)