• Ingen resultater fundet

Session 3: Kompetente tanker, følelser og handlinger

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 55-59)

3. Programmets indhold

3.3 Session 3: Kompetente tanker, følelser og handlinger

KOMPETENTE TANKER, FØLELSER OG HANDLINGER

Session 3 er første session i Problemløsningsmodulet. At lære deltagerne færdigheder i at forudse og håndtere problemer er et vigtigt aspekt af at hjælpe dem med at opnå prosocial kompetence. Mange deltagerne har begrænsede interpersonelle kognitive problemløsningsfærdigheder: de kognitive og adfærdsmæssige færdigheder, der er en forudsætning for at løse de problemer, vi alle sammen kommer ud for i samspil med andre mennesker (Shure, 2001):

ʆ I deres interpersonelle relationer overse de ofte, at et interpersonelt problem findes eller er ved at opstå.

ʆ Hvis de ikke er bevidste om, at de har eller er ved at få et problem, reagerer de ofte på det, før de forsøger at forstå det.

ʆ De overvejer ikke (eller er måske ikke i stand til at overveje) alternative løsninger på problemer, men bliver ved med at reagere på samme ineffektive måde.

ʆ De gennemtænker ikke (eller kan ikke gennemtænke) de konsekvenser, deres adfærd har for andre mennesker.

ʆ De finder ikke (eller kan ikke finde) frem til den bedste fremgangsmåde for at opnå, hvad de ønsker, i deres interaktioner med andre.

ʆ De forstår ikke årsag-virkningssammenhængen mellem deres adfærd og andres reaktioner.

Problemløsningstræning indgår som en komponent i mange programmer. I R&R2-AD-HD handler problemløsningstræning ikke kun om at tilbyde specifikke løsninger på specifikke problemer eller blot at lære deltagerne om den bedste adfærd. I stedet er målet at lære dem kognitive, emotionelle og adfærdsmæssige færdigheder, der gør det muligt for den enkelte at udvikle en generel tilgang, der kan og skalanvendes over for alle problemer.

R&R2-ADHD er ikke blot et problemløsningstræningsprogram. Det er et mangesidet program, der lærer deltagerne en række forskellige kompetente tankefærdigheder, herunder neurokognitive færdigheder. Problemløsning indgår i hele programmet og udgør ikke blot en separat færdighed. R&R2-ADHD underviser i forskellige problemløs-ningsfærdigheder som integrerede komponenter af et generelt sæt af færdigheder og værdier, der er en forudsætning for prosocial kompetence.

Træningsteknikker

I denne session støttes deltagerne i at erkende de automatiske tanker, følelser og handlinger, de typisk benytter for at løse de problemer, de støder på. De får hjælp til at erkende, at automatiske tanker (AT) ikke alene er uegnede til at skabe de ønskede resultater, men også tit øger deres problemer og kan skabe yderligere vanskeligheder for dem.

De får undervisning i at erstatte deres AT med mere effektive problemløsningsfær-digheder baseret på KT. Denne undervisning involverer følgende trinvise proces, der formidler færdighederne trin for trin gennem en række sessioner:

ʆ Programmet lærer dem, at det første trin er at erkende, at der er et problem, eller at der er ved at opstå et problem.

ʆ Herefter lærer de at bevare roen, samtidig med at de er årvågne, så de kan undersøge problemet omhyggeligt og objektivt uden at være alt for påvirkede af deres følelser eller lade sig overvælde af dem.

ʆ Herefter lærer de at hæmme tilbøjeligheden til enten at gøre ingenting, når de står over for et problem, eller at handle ud fra deres første impuls.

ʆ Herefter lærer de at indsamle den nødvendige information og generere alternative løsninger, før de handler.

ʆ Herefter lærer de at analysere de alternative løsninger, de har genereret, ved hjælp af kritisk rationel tænkning, evaluere konsekvenserne af de forskellige løsninger og vælge den bedste.

ʆ Herefter lærer de at afgøre, hvilken adfærd der er nødvendig for at sætte den valgte løsning i værk.

For at føre det mest hensigtsmæssige valg ud i livet må de bringe andre kognitive og adfærdsmæssige færdigheder i spil, og det forudsætter, at de lærer at omsætte deres planer til handling. Det omfatter evnen til at udtrykke sine synspunkter på en prosocial måde, der er selvsikker (assertiv) frem for aggressiv, og de lærer at forhandle frem for at kræve.

I Session 3 lærer underviserne deltagerne, at det første skridt i problemløsning er at erkende, at der er et problem, eller at et problem er ved at opstå. Det opnås ved at følge det format, der er anvendt i de to foregående sessioner, for at opmuntre deltager-ne til at være opmærksomme på:

a. Interne signaler

ʆ fysiske reaktioner som øget puls, sved, muskelspænding osv.

ʆ følelser som overraskelse, angst, vrede osv.

ʆ kognitive funktioner som koncentration, indsnævring af tanker osv.

b. Eksterne signaler

ʆ andres adfærd, verbale udsagn, ansigtsudtryk og andre former for kropssprog.

Afsnittet indledes med en øvelse, hvor deltagerne bliver bedt om at forsøge at løse et problem for en person i en hypotetisk situation. Vi har benyttet et straffespark i en fodboldkamp som scenarie, men det kan evt. skiftes ud med en anden sportsgren eller aktivitet, og teksten kan så tilpasses, så den svarer til scenariet. Det er vigtigt, at under-viserne vælger et scenarie, der fanger deltagernes interesse.

En personligt tilpasset tilgang

Som nævnt ovenfor er programmet udformet, så underviserne kan undervise i KT-færdigheder med udgangspunkt ikke bare i de problemer, underviserne opfatter som relevante for deltagerne, men i deltagerne s faktiske problemer. Af fortrolighedshensyn sker dette imidlertid på en måde, så den enkelte kan bringe sit problem op i gruppen, uden at gruppen ved, hvis problem de drøfter.

Det sikres ved at bede deltagerne i Session 3 om at udføre en hjemmeopgave, hvor de skal skrive en ”problemliste”, som de afleverer til underviserne. På denne liste skal de nævne tre aktuelle problemer fra deres eget liv. Det er meget vigtigt, at de udfører den-ne hjemmeopgave, da nogle af problemerden-ne på ”problemlisten” udvælges og anvendes anonymt i fremtidige sessioner, hvor gruppen anvender de færdigheder, de har lært, som hjælp til at finde ud af, hvordan de kan løse nogle af problemerne. Det er derfor meget vigtigt, at underviserne ikke udvælger problemer, hvor det er let at identificere deltagerne, eller som kan føre til diskussioner, der kan forventes at aflede opmærksom-heden for meget fra det, de skal lære.

Denne tilgang er med til at give programmet et personligt præg. Den gør det også muligt for deltagerne at opleve, hvordan andre (herunder underviserne) opfatter problemet, at høre deres forslag til, hvordan man kunne gribe problemet an, og at blive opmærksom på alternative måder at tænke på og potentielle løsningsmetoder.

Træningsmålene for denne session er, at deltagerne:

1. Lærer, at succes forudsætter KT-færdigheder – kompetente tanker, følelser og handlinger.

2. Lærer at de ved at anvende KT-færdigheder kan forbedre deres kompetente automatiske tanker – og derved kontrollere deres tanker, følelser og adfærd.

3. Erkender, at problemløsning er en vigtig KT-færdighed.

4. Identificerer, at det første skridt i problemløsning er at erkende, at der er et problem. Det forudsætter, at de er opmærksomme på både deres egen og andres tanker, følelser og adfærd.

5. Lærer, at de ved at anvende KT-færdigheder kan forbedre deres evne til at erkende problemer og at løse de problemer, de kommer ud for.

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 55-59)