• Ingen resultater fundet

Session 11: At overveje konsekvenser

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 80-83)

3. Programmets indhold

3.11 Session 11: At overveje konsekvenser

problem-stillingen eller måske bare taler med sig selv! Vi har valgt netop dette dilemma, fordi det ofte giver stof til eftertanke.

Alternative dilemmaer

Vi anbefaler, at underviserne vælger et andet dilemma, hvis det aktuelle dilemma ikke er egnet til en bestemt gruppe; men husk, at det alternative dilemma skal være provoke-rende og lægge op til konflikt i gruppen.

Husk, at det ikke er indholdet, der er vigtigt; formålet er at vænne deltagerne til at tænke over (og føle) andres tanker og følelser (social perspektivtagning) og derefter at reflektere eller tænke over deres egne tanker og følelser.

Træningsmål

Træningsmålene for denne session er, at deltagerne:

1. Lærer, at en ”moralsk følelse” er, når vi hører eller ser, hvad nogen har gjort, og derefter har en følelsesmæssig reaktion, som giver os lyst til at tage affære.

2. Erkender, at nogle ”moralske følelser” er positive, mens andre er negative.

3. Lærer at erkende deres egne følelser, så de kan adskille deres følelser fra deres tanker.

4. Lærer, at man for at komme ud af det med andre mennesker og respektere dem er nødt til at forsøge at forstå deres tanker og følelser i stedet for udelukkende at tænke på sine egne følelser.

5. Lærer at bruge tænkeværktøjet ”AS”, dvs. at man overvejer ”andres synsvinkel”.

Deltagerne bruger selvfølgelig automatiske tanker, som de fleste af os gør det meste af tiden. Problemet opstår imidlertid ikke kun, fordi deres tanker er automatiske, men også fordi tankerne formentlig ikke er kompetente. De har endnu ikke lært kompetente tanker eller har ikke trænet dem længe nok til, at de er blevet automatiske. Derfor træf-fer de ofte dårlige valg, som kan være antisociale eller ligefrem kriminelle.

At reagere rummer ofte en større belønning end at ræsonnere (i hvert fald på kort sigt). Det er også lettere. Deltagerne har måske lært af erfaring, at jo hurtigere de handler, jo hurtigere forsvinder også den angst, der er forbundet med problemet (i hvert fald på kort sigt). At stoppe op og tænke og analysere situationen tjener måske kun til at forlænge angstens varighed, især hvis man mangler evnen til at bruge analyse og refleksion til finde egnede problemløsninger.

Mange deltagere ser ikke kun ud til at undlade at tænke, før de handler; de ser heller ikke ud til at tænke, efter de handler. De reflekterer ikke over deres adfærd og dens effekt. Selv når de oplever negative konsekvenser, fx straf, lærer de derfor ikke at modi-ficere deres adfærd. Mange har heller ikke de kognitive færdigheder, der er en forudsæt-ning for langsigtet planlægforudsæt-ning eller bare for kortsigtet planlægforudsæt-ning. De tænker ikke flere år frem, sommetider ikke engang nogle minutter frem.

Det vil være forkert at sige, at deltagerne slet ikke overvejer de potentielle konsekven-ser af antisocial adfærd. De tænker bare typisk kun på de kortsigtede konsekvenkonsekven-ser, og de tænker typisk kun på de positive konsekvenser. Desuden tænker de ofte kun på konsekvenserne for sig selv, ikke på konsekvenserne for andre.

Et af målene med R&R2-ADHD er at hjælpe deltagerne med at opnå selvkontrol ved at lære dem bevidst at lægge en pause ind mellem impuls og respons. De trænes i at lægge en forsinkelse ind mellem impuls og handling, der giver dem tid til at overveje situatio-nen og deres mulige respons på den. Det giver deltagerne en lejlighed til at bruge verbal mediering eller deres ”indre stemme” til at regulere deres adfærd, dvs. at gennemtæn-ke alternative responser verbalt eller bevidst at øve dem, inden de handler. Vi lærer deltagerne , at refleksion og ræsonnementer kan støtte deres følelser og deres adfærd og hjælpe dem med at opnå kontrol over deres omgivelser. Det er imidlertid afgørende, at man ikke kun lærer dem de fordele, denne måde at tænke på rummer for dem selv. Vi skal også lære dem at gå ud over den egocentriske position for at overveje fordelene af denne måde at tænke på for andre.

Træningsteknikker

I tidligere sessioner har underviserne lært deltagerne at begynde at benytte alternati-ve tanker – at oalternati-veralternati-veje så mange potentielle løsninger på et problem, som de kan kom-me i tanke om, for at øge chancen for, at de komkom-mer på en god løsning. I denne session

lærer de, at én måde at bedømme egnetheden af potentielle løsninger på er at overveje konsekvenserne af dem – de umiddelbare og langsigtede fordele og ulemper af deres handlinger for dem selv, for andre og for samfundet. Målet er at hjælpe deltagerne til at forstå, hvordan de kan nå frem til den bedste løsning.

I denne session lærer underviserne deltagerne at overveje konsekvenserne af deres adfærd – både de umiddelbare og de mere langsigtede. Selv om deltagerne lærer at overveje konsekvenserne af deres tilsigtede handlinger, får de også hjælp til at udvide deres perspektiv ud over den umiddelbare tidshorisont ved at overveje de langsigte-de konsekvenser af langsigte-deres beslutninger og handlinger. Det sker ved introduktionen af to tænkeværktøjer: ”K&F (konsekvenser og følgevirkninger) og ”KFA” (konsekvenser for andre). Deltagerne øver sig i brugen af disse tænkeværktøjer ved at anvende dem på et problem, som underviserne på forhånd har udvalgt fra den problemliste, del-tagerne sammenstillede som deres hjemmeopgave i Session 3. Det er vigtigt, at det valgte problem er anonymt. Ikke desto mindre gør det programmet mere personligt vedkommende, og deltagerne er klar over, at de sammen arbejder på at løse et ”rigtigt”

problem (som regel et, der faktisk er fælles for mange af dem). Træningen i at overveje konsekvenser og følgevirkninger for både sig selv og andre fortsætter i sessionen, når deltagerne bliver bedt om at overveje den situation, som ”Susan” er i, en ung kvinde, hvis barn er blevet anbragt i pleje, fordi hun er stofmisbruger. Deltagerne diskuterer, hvordan Susan kan løse sit problem, og opfordres til især at lægge vægt på henholdsvis de kortsigtede og de langsigtede konsekvenser af de løsninger, de overvejer.

Underviserne lærer deltagerne, at selv om de kortsigtede konsekvenser af en beslut-ning eller en handling kan være tillokkende, kan de langsigtede følger være dårlige. Ved at anlægge et langsigtet perspektiv kan de således nå frem til en erkendelse af, at deres umiddelbare beslutninger eller handlinger er mindre tillokkende. Ved at erkende de langsigtede følger kan deltagerne samtidig blive motiverede til at udføre mindre tillok-kende umiddelbare trin for at opnå dem. Gode langsigtede følgevirkninger kan gøre en ide med negative kortsigtede konsekvenser mindre tiltalende.

For at udvide deltagernes perspektiv lærer underviserne dem også at overveje de konsekvenser, deres adfærd har, ikke kun for dem selv og for andre enkeltpersoner, men for samfundet som helhed.

Træningsmål

Træningsmålene for denne session er:

1. At lære deltagerne nødvendigheden af at overveje implikationerne af konkrete problemløsninger. Det indebærer en overvejelse af både kort- og langsigtede konsekvenser.

2. At lære deltagerne at bruge tænkeværktøjet ”K&F”, dvs. at overveje konsekvenser og følgevirkninger.

3. At lære deltagerne at bruge tænkeværktøjet ”KFA”, dvs. at overveje konsekvenser for andre.

In document R&R2 ADHD for unge og voksne (Sider 80-83)