• Ingen resultater fundet

mulighed for at formgive bygningen med støtte fra ingeniøren i kæden af beslutninger.”

30

lige valg. Arbejdsprocessen med bygningsde-signet, arkitekturen og tekniske installationer, kan give optimale muligheder for udnyttelse af eksempelvis passive egenskaber, i forhold til indeklima, og optimering af ventilation, opvarm-ning, køling, dagslys mv., for derved at opnå den fastsatte målsætning for gennemførelse af et energiorienteret byggeri.

Integrering af miljø og energi bør under IDP-processen behandles på niveau med funk-tionalitet, arkitektur, økonomi mm. Således at der sikres en optimal integrering, der kommer til udtryk i bygningens form, funktion og arkitek-tur. Når bygningen er opført kan denne altid senere optimeres med den nyeste teknik, men hvis udgangspunktet er en optimeret bygn-ing fra begyndelsen, vil udgangspunktet være bedre, end for de bygninger hvor det ikke har været tilfældet.

Altså må det betragtes som en grundlæggende kvalitet og værdi for designet, at bygningen er formet ud fra en integreret tankegang. Arbe-jdet med integreret bygningsdesign må ikke ses som værende begrænsende for arkitektu-rens udfoldelse, derimod bør det ses som en mulighed for at gentænke arkitekturen. Det kræver en bred kvalificeret ekspertise, at kunne tilgodese de arkitektoniske og tekniske krav der stilles til nutidens bygninger. Det er derfor van-skeligt at tro, at en enkelt designer kan mestre disse evner til fulde, hvorimod et fælles design-forløb mellem forskellige aktører kan være ud-gangspunkt for et bærende, positivt og gunstigt samarbejde, og ikke en stribe forhandlinger, som følge af utakten ved et traditionelt projek-teringsforløb.

I Den Integrerede Designproces anvendes vi-den parallelt, i modsætning til vi-den traditionelle

designproces, hvor kontinuerlig overdragelse fra en specialist til en anden, er hovedgrebet.

Omkostningerne stiger når en gruppe tager beslutninger uden input fra andre, og mu-lighederne for fælles fordele går tabt. En kon-ventionel designproces kan derfor beskrives som viden, der bliver anvendt i faser. (www.ied.

no, 2012)

Metoden der anvendes for den Integrerede De-sign Proces omtales for eksempel i IEA Task 23 (IEA task 23, 2002), Integrated Building Design System (IBDS) (www.intendesign.com, 2012), eller Integrated Design Process (IDP) (Knud-strup M., 2004). Fælles rammebeskrivelser for processen er, at design teamet består af en gruppe individer med forskellig specialiseret viden. I Den Integrerede Design Proces, arbe-jder projekterende parter ikke i serie, men mere parallelt omkring processen. Kernen i IDP lig-PROGRAMMERING

BYGNING

KONCEPTDESIGN DETAILDESIGN KONSTRUKTION

Kunde / Arkitekt Arkitekt Arkitekt / Ingeniør Entreprenør

Figur: Den konventionelle designproces

BYGNING Figur: Integreret Designproces

PROGRAMMERING KONCEPTDESIGN DETAILDESIGN KONSTRUKTION

Designteam Designteam Designteam Designteam

Billede 02

Den konventionelle designproces

31

ger i et tværfagligt samarbejde i et design team, hvor tidlig inddragelse, og udvikling gennem en iterativ proces, hvor erfaringer og viden fra alle aktører inddrages, er mere tilbøjelig til at lykkedes. Den Integrerede Designproces ser på alle dele af et system, og deres samspil, og bruger denne viden til at finde løsningsfor-slag, der kan optimere så mange aspekter som muligt.

Integreret design metoder

Der findes ikke en entydig definition af Integr-eret Design Proces. IDP er snarer en beskriv-else af en bevidst måde, mod at skabe et bæredygtigt byggeri, der i højere grad kan sikre succes end nogen anden tilgang. Der findes et stigende antal udøvere af IDP, og mange for-skellige perspektiver på, hvordan metoden skal implementeres. Karakteristisk for den Integr-erede designproces er, at den arbejder med

serier af design loops igennem hele designpro-cessen.

Ved hvert design loop træffes beslutninger, og det er derfor relevant, at hele designteamet er deltagende i processen. I følgende afsnit er tre forskellige IDP metoder kort præsenteret, for at søge en metode, der bør anvendes for at styre et projekts proces, og ende ud med et resul-tat der er gennemarbejdet, og har en udvikling gennem designprocessen.

Integreret Design Proces, IEA Task 23 (IDP Task 23)

Den Integrerede Design Proces, IEA Task 23, adskiller sig fra en traditionel designproces ved vigtigheden i, at ændringer eller forbedringer i projektet skal udføres tidligt i designforløbet.

Det kræver fra begyndelsen, en kompetent team sammensætning, som formår at skabe

samt et tæt samarbejde. Ligeledes kræver processen kompetencer som viden og design-værktøjer, der matcher den nyeste udvikling.

IDP processen er baseret på, at projekterende med forskellig viden, tidligt i design processen introduceres til opgaven. Med det udgang-spunkt bliver tilgangen til opgaven, grebet an med en bred viden fra et tidligt vil derfor være relativt nemt at integrere funktion og arkitektur i begyndelsen af en designproces, hvorimod det bliver vanskeligt og forstyrrende, jo mere pro-cessen udfolder sig. (IEA task 23, 2002) PROGRAMMERING

BYGNING

KONCEPTDESIGN DETAILDESIGN KONSTRUKTION

Kunde / Arkitekt Arkitekt Arkitekt / Ingeniør Entreprenør

Figur: Den konventionelle designproces

BYGNING Figur: Integreret Designproces

PROGRAMMERING KONCEPTDESIGN DETAILDESIGN KONSTRUKTION

Designteam Designteam Designteam Designteam

Billede 03

Indflydelse på projektets resultat under designforløbet: Ved implementering af energi- og omkostningseffektive aspek-ter, i de tidlige designfaser, sikres optimale forhold for integrering. Et traditionel projekteringsforløb ses ikke længere som en mulighed, da implementering sent i design forløbet skaber forstyrrelser, som vil have den modsatte virkning end den ønskede; ikke integrerede løsninger og stor sandsynlighed for stigende omkostninger. (Solidar 2003)

32

Lav Indflydelse Høj

DRIFT

PROGRAMMERING KONCEPTDESIGN DETAILDESIGN KONSTRUKTION

Faldende indflydelse

på bygningens formåen Stigende omkostninger

og forstyrrelser

Figur: Indflydelse på projektets resultat under designforløbet: Ved implementering af energi- og omkostningseffek-tive aspekter, i de tidlige designfaser, sikres optimale forhold for integrering. Et traditionel projekteringsforløb ses ikke længere som en mulighed, da implementering sent i design forløbet skaber forstyrrelser, som vil have den modsatte virkning end den ønskede; ikke integrerede løsninger og stor sandsynlighed for stigende omkostninger.

(Solidar 2003)

Billede 04

Indflydelse på projektets resultat under designforløbet: Ved implementering af energi- og omkostningseffektive aspekter, i de tidlige designfaser, sikres optimale forhold for integrering. Et traditionel projekteringsforløb ses ikke længere som en mulighed, da implementering sent i design forløbet skaber forstyrrelser, som vil have den mod-satte virkning end den ønskede; ikke integrerede løsninger og stor sandsynlighed for stigende omkostninger.

(Solidar 2003)

33

Den Integreret Design proces (IDP) af IEA Task 23 tager udgangspunkt i 4 faser:

1.Fase

Først opstilles en bred vifte af designpara-metre, hvorefter der i designteamet etableres delmål, for at udvikle de foreløbige designstrat-egier. Denne proces sikrer at ingeniørmæssige aspekter tages i betragtning tidligt i forløbet, og tilgodeses derved i designstrategierne.

2. Fase

Allerede i denne fase er indeklimaet i fokus, således opvarmning og afkøling balanceres ved både aktive og passive virkemidler. Poten-tialer for maksimalt dagslys optimeres, gennem analyse af bygningsorientering, og overvejelser om mængde, type og placering af vinduer.

3. Fase

Mulige strategier som makismal udnyttelse af solenergi og andre vedvarende HVAC-syste-mer samt tekniske strategier gennemgås med henblik på bedst mulig integration.

4. Fase

Processen gentages mindst to gange, -fortrins-vis tre gange, således at de tekniske aspekter tilgodeses og integreres i de opstillede design-strategier. Tidligt i processen arbejdes der med simuleringer, som ændres og tilrettes efter pro-jektets udvikling.

Integrated Building Design System, Koen Steemers, Cambridge Universitet (IBDS) IBDS metoden er en struktur, som har til formål at vise hvordan forskellige faktorer interagerer, og hvordan konteksten har betydning i integr-eret bygningsdesign. Metoden anvender en struktur i designprocessen, som kan anvendes som en guideline for designteamet. Metoden er en iterativ proces, med bevidste hjælpe-værktøjer for at integrere en række miljø- og designparametre.

Hovedformålet med IBDS processen er at øge kendskabet til, og forståelsen af de sammen-hænge, der eksisterer i designprocessen. Mod-ellen kan anvendes som et udgangspunkt, for designteamets diskussioner, i de forskellige de-sign stadier. Modellen skal ses som et overord-net værktøj, der kan anvendes som rettesnor for et projekt, da der ikke tager hensyn til de givne forhold, krav, procedurer mv. (www.in-tendesign.com, 2012)

IBDS arbejder ligeledes med en matrix, der giver overblik parametre der interagerer i et bygningsdesign, samt niveauet af interaktion, til at hjælpe designeren med at evaluere de for-skellige designstrategier. Hvis man kombinerer design variablerne af både passive og aktive energistrategier, bliver det muligt at rangordne styrken af sammenhænge.

”Integreret Design