• Ingen resultater fundet

Kilderne til denne evaluering er dels spørgeskemaundersøgelser, dels kvalitative interviews, dels en række allerede gennemførte evalueringer og undersøgelser vedrørende sygefravær.

2.1. Spørgeskemaundersøgelser

Der er som et led i evalueringen gennemført tre spørgeskemaundersøgelser:

Nemlig en blandt sygedagpengemodtagere med job; en blandt sags-behandlere, der arbejder med sygedagpengesager; og en blandt

virksomheder, der har haft medarbejdere med langvarigt sygefravær inden for det seneste halve år.

I hver af de tre undersøgelser er antallet af respondenter så stort, at det er muligt at drage konklusioner, der bygger på et relativt sikkert statistisk grundlag.

(a) Spørgeskemaundersøgelse blandt sygemeldte fra beskæftigelse er gennemført via telefoninterview i februar og marts 2012. Den praktiske gennemførelse er foretaget af analyseinstituttet Epinion.

Udgangspunktet har været et dataudtræk fra Arbejdsmarkedsstyrelsen på ca. 36.000 borgere. Disse borgere har – i januar 1012, hvor data er ud-trukket – enten været sygemeldte i over otte uger eller været registreret som delvist raskmeldte inden for det seneste halve år. Personer, der er syge-meldte fra ledighed, er blevet sorteret fra.

Formålet med denne afgrænsning af undersøgelsens målgruppe er at sikre, at deltagerne i undersøgelsen tilhører målgruppen for sygefraværsaftalen.

Fx vil sygemeldte, der har været sygemeldte i mindre end otte uger, typisk mangle kendskab til den lovgivning, der blev indført som følge af syge-fraværsaftalen. De vil derfor ikke have grundlag for at svare på undersøgelsens spørgsmål.

Epinion har forsøgt at kontakte 2.515 tilfældigt udvalgte borgere fra register-udtrækket. De har opnået svar fra 1.595, hvilket giver en svarprocent på 63.

Det er tilfredsstillende for en undersøgelse af denne type. Epinion har sikret, at der er opnået svar fra mindst 1.000 nuværende eller tidligere fuldtids-sygemeldte og 500 nuværende eller tidligere deltidsfuldtids-sygemeldte. Borgernes status er opgjort på basis af deres svar. Ikke på registeroplysningerne. Det

skyldes, at borgerne kan have ændret status mellem datoen for register-udtrækket og interviewtidspunktet.

Der eksisterer enkelte baggrundsoplysninger om borgerne. Det drejer sig blandt andet om, hvorvidt borgerne på tidspunktet, hvor data blev udtrukket, havde været sygemeldte i otte uger, havde været delvist raskmeldte eller begge dele. Det drejer sig desuden om køn, alder og visitationskategori. Det er undersøgt, om det er relevant at vægte data. Det er Slotsholms vurdering, at det ikke er relevant, da data på de ovenstående parametre enten er repræsentative i forhold til registerdata eller kun afviger på en måde, som ikke har betydning for resultaterne. Derfor er der ikke foretaget vægtning.

Det er undersøgt, hvorvidt udvalgte grupper af sygemeldtes svar adskiller sig signifikant fra de sygemeldtes svar samlet set. Det er således undersøgt, om svarene fra sygemeldte, der er sygemeldte på grund af fysisk eller psykisk sygdom, har svaret signifikant anderledes end de sygemeldte samlet set.

Det samme gør sig gældende for sygemeldte placeret i visitationskategori 1, 2 eller 3.

Bilag 2 viser, hvor der er fundet sådanne signifikante forskelle. Fx fremgår det af tabel 39a i bilag 2, at personer, der er sygemeldte med en psykisk sygdom skiller sig ud, når det gælder deres vurdering af det at være delvist raskmeldt. De sygemeldte med en psykisk lidelse, som har været delvist raskmeldte, vurderer således i signifikant højere grad end de sygemeldte samlet set, at den delvise raskmelding har bidraget til, at de kunne vende tilbage til deres arbejde på fuld tid.

En signifikant forskel indebærer i denne rapport, at de svar, respondenterne2 giver, med 95 procents sikkerhed adskiller sig fra hinanden.

(b) Spørgeskemaundersøgelsen blandt sagsbehandlere, der arbejder med sygedagpengesager, er gennemført som en webbaseret undersøgelse i januar og februar 2012.

Jobcenterchefer i landets 913 jobcentre er blevet bedt om at videresende et elektronisk spørgeskema til de af deres sagsbehandlere, der arbejder med opfølgning i sygedagpengesager. Når spørgeskemaet ikke er sendt direkte til sagsbehandlerne, skyldes det, at der ikke foreligger oplysninger om deres kontaktdata.

Der er kommet svar fra 704 sagsbehandlere, der arbejder med sags-behandling på sygedagpengeområdet. Disse respondenter udgør data-grundlaget for denne del af undersøgelsen. De 704 sagsbehandlere kommer fra 78 forskellige jobcentre. Det betyder, at der i denne del af undersøgelsen indgår svar fra 86 pct. af landets jobcentre. Der er ingen systematik i, hvilke

2 Det gælder for både sygemeldte, sagsbehandlere og virksomheder.

3 Jobcenter Ærø er i denne undersøgelse behandlet som en del af Jobcenter

Svendborg/Ærø/Langeland, og Samsø er behandlet som en del af Jobcenter Aarhus/Samsø.

jobcentre der har undladt at svare. Det betyder, at alle slags jobcentre (store og små, jyske, fynske og sjællandske, fattige og rige, land og by mv.) indgår i undersøgelsen.

Det er undersøgt, hvorvidt svarene fra sagsbehandlere fra hver af de fire beskæftigelsesregioner adskiller sig signifikant fra sagsbehandlernes samlede svar. Det fremgår af bilag 2, hvor det er tilfældet. Fx fremgår det af tabel 6 i bilag 2, at sagsbehandlere fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland skiller sig signifikant ud på spørgsmålet om, hvor ofte de efter-spørger mulighedserklæringer hos de sygemeldte. Mens 53 pct. af sags-behandlerne fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland altid eller ofte efterspørger mulighedserklæringer, så gælder det 42 pct. af sags-behandlerne samlet set.

(c) Spørgeskemaundersøgelsen blandt virksomheder blev gennemført i februar 2012 som en webbaseret undersøgelse. Målgruppen er

virksomheder, der har haft sygemeldte medarbejdere, der i januar 2012 – hvor data er udtrukket – enten har været sygemeldte i over otte uger, eller har været registreret som delvist raskmeldte inden for det seneste halve år.

Udgangspunktet for denne undersøgelse er et udtræk fra Arbejdsmarkeds-styrelsen på ca. 27.000 virksomheder, der ved udtrækningstidspunktet havde haft mindst én medarbejder, som levede op til kriterierne ovenfor.

Slotsholm har beriget dataudtrækket med e-mailadresser fra Experians virksomhedsdatabase, som indeholder informationer om alle danske virksomheder i CVR-registret. En del virksomheder har ikke registreret en e-mailadresse til deres virksomhed, har oplyst en e-mailadresse, der ikke er valid eller har valgt at beskytte sig mod henvendelser. Disse virksomheder kan derfor ikke kontaktes.

Resten – i alt 9.322 virksomheder – har fået en mail med invitation til at deltage i undersøgelsen. Af disse har 2.364 virksomheder besvaret spørge-skemaet. Det giver en svarprocent på 25,4 pct., hvilket er tilfredsstillende for denne type undersøgelse. 415 virksomheder har angivet, at de ikke har haft medarbejdere, der har været sygemeldt i over otte uger eller som har været registreret som delvist raskmeldte inden for det seneste halve år. De indgår derfor ikke i undersøgelsen. Tilbage er 1.949 virksomheder, der udgør data-grundlaget for denne del af undersøgelsen.

En række baggrundsoplysninger om disse virksomheder er kendt. Af Arbejdsmarkedsstyrelsens registerdata fremgår, om virksomheden har haft medarbejdere med løn under sygdom, uden løn under sygdom eller begge dele. Der er også information om, hvorvidt virksomheden har haft med-arbejdere, der har været sygemeldte længerevarende og på fuld tid, alene delvist sygemeldte eller begge dele. Svardata er blevet vægtet i forhold til disse variabler, så de matcher populationen. Denne vægtning er fundet relevant, da spørgsmålet om løn under sygdom og om, hvorvidt der er tale

om hel eller delvis sygemelding, kan være afgørende for virksomhedens sygeopfølgning, og da svardata afviger betydeligt fra populationen.

Der foreligger desuden oplysninger om virksomhedernes størrelse, geografi og branche. Disse oplysninger eksisterer imidlertid ikke for alle

virksomheder. På baggrund af en analyse af de virksomheder, hvor oplysningerne er tilgængelige, vurderes der ikke at være behov for yderligere vægtning.

Det er undersøgt, om svarene fra offentlige og private virksomheder, store og små virksomheder samt virksomheder inden for forskellige brancher adskiller sig signifikant fra virksomhedernes svar samlet set. Det fremgår af bilag 2, hvor der eksisterer sådanne signifikante forskelle. Fx fremgår det af tabel 14a i bilag 2, at offentlige virksomheder i signifikant højere grad end virksomhederne generelt vurderer, at fire-ugers-samtalen mellem arbejds-giver og den sygemeldte bidrager til, at den sygemeldte kan vende tilbage til sit arbejde.

Det skal bemærkes, at Slotsholm i 2011 gennemførte omfattende spørge-skemaundersøgelser blandt borgere, sagsbehandlere og virksomheder med det formål at afdække deres holdning til og oplevelse af beskæftigelses-indsatsen. Når et spørgsmål er stillet i en af de tidligere undersøgelser, er det derfor ikke stillet igen i forbindelse med denne evaluering. I stedet rapporteres resultaterne fra de tidligere undersøgelser. Det fremgår eksplicit, når det er tilfældet.

2.2 Interview

Tre grupper er interviewet telefonisk som led i evalueringen. Det drejer sig om ledere af sygedagpengeteams, virksomhedsrepræsentanter og sags-behandlere i ydelseskontorer.

Ledere af sygedagpengeteam i 25 jobcentre er blevet interviewet. Med henblik på at sikre repræsentativitet er de 25 kommuner udvalgt, så de er spredte på geografi og på de rammevilkår, de har for at gennemføre

beskæftigelsesindsatsen. Den relevante teamleder er blevet identificeret via en kontakt til jobcenterchefen i de udvalgte kommuner.

Boks 2.1 Kommuner, der har deltaget i teamlederinterview

Esbjerg, Favrskov, Frederiksberg, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Glostrup, Halsnæs, Herning, Hillerød, Ikast-Brande, Jammerbugt, København, Lejre, Lemvig, Lolland, Nyborg, Næstved, Odsherred, Randers, Rudersdal, Rødovre, Stevns, Sønderborg, Aabenraa og Aalborg.

Derudover er repræsentanter for ti virksomheder blevet interviewet. De er udvalgt til interview, fordi de – i spørgeskemaundersøgelsen – har angivet, at de har erfaringer med fastholdelsesplaner og markeret, at de gerne vil

deltage i et interview. Virksomhederne er desuden udvalgt, så de

repræsenterer forskellige brancher, størrelse og forskellige egne af landet.

Boks 2.2 Virksomheder, der har deltaget i interview om fastholdelsesplaner Hjemmeplejen Midt og Vest i Varde, Ib Andresen Industri, Louis Poulsen Lighting, Orskov Yard, Post Danmark, RPC Superfos, Scanprint Logistik, Statsfængslet ved Sønder Omme, Tryg Forsikring og Vestas Pipecon.

Endelig er 14 medarbejdere fra ydelseskontorer blevet interviewet. Disse interview er gennemført for at få et billede af, hvordan

ydelses-medarbejderne oplever reglen om, at arbejdsgiverens pligt til at betale syge-dagpenge inden for arbejdsgiverperioden slutter, når ansættelsen ophører.

2.3 Eksisterende undersøgelser

En række af de spørgsmål, som gennemgås i denne evaluering, er allerede helt eller delvist belyst i eksisterende undersøgelser. Resultater fra disse inddrages, hvor det er relevant, og der vil blive henvist til dem løbende. Det skal understreges, at med mindre andet fremgår, stammer de resultater, der præsenteres i rapporten, fra undersøgelser, der er gennemført som led i denne evaluering.

Boks 2.3 Undersøgelser, der er inddraget i evalueringen

– Effekter af den beskæftigelsesrettede indsats for sygemeldte – en litteraturoversigt (SFI, 2012)

– Kommunernes brug af andre aktører (Rambøll, 2012)

– Beskæftigelsesindsatsen ifølge sagsbehandlerne (Slotsholm, 2011) – Beskæftigelsesindsatsen ifølge virksomhederne (Slotsholm, 2011) – Beskæftigelsesindsatsen ifølge borgerne (Slotsholm, 2011) – Midtvejsevalueringen af mulighedserklæringen (Slotsholm, 2011) – Ankestyrelsens praksisundersøgelse om samtaler som opfølgning i

sygedagpengesager (Ankestyrelsen, 2010)

– Hvidbog om mentalt helbred sygefravær og tilbagevenden til arbejde (Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2010)

– Evaluering: Aktive – hurtigere tilbage (Rambøll, 2010)

– Part-Time Sick Leave as a Treatment Method? (Andrén, D. & Andrén T., i Health, Econometrics and Data Group (HEDG) Working Papers, 09/01, University of York)

– Effekter af ændringerne i sygedagpengeloven (SFI, 2008)

– Langvarigt sygefravær – hvad sker der og hvordan går det? (SFI, 2003) – Does graded return to work improve disabled workers’ labour market

attachment? (Working paper, SFI, 2008)

– Analyse af sygefraværet (Beskæftigelsesministeriet, 2008)

– Hvidbog om sygefravær og tilbagevenden til arbejde ved muskel- og skeletbesvær (Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2008) – Locus of control and its relation to working life: studies from the fields of

vocational rehabilitation and small firms in Sweden (Patrick Millet, Luleå University of Technology, 2005)

– Begrænsning af sygefravær og sikring af de sygemeldtes arbejdsmarkeds-tilknytning (arbejdspapir udarbejdet af SFI, 2003)