• Ingen resultater fundet

INDLEDENDE REGNSKABSANALYSE

4. ANALYSE AF ÅRSREGNSKABSMÆSSIGE PROBLEMSTILLINGER

4.2. OVER-/ OG UNDERDÆKNINGER

4.2.1. INDLEDENDE REGNSKABSANALYSE

reguleringsmæssige principper som varmeforsyningsloven medfører, og hermed afspejler at selska-bet er underlagt varmeforsyningslovens "hvile-i-sig-selv"-princip.

Et nul-resultat giver isoleret set ikke værdi til regnskabsbruger, dog vurderes det at de regnskabs-poster der indregnes således at resultatet går i nul, herunder over-/underdækning og tidsmæssige forskelle, er med til at forklare virksomhedens overholdelse af den økonomiske regulering samt ef-fekten heraf på den fremtidige takstfastsættelse, som dog vurderes at give regnskabsbrugen en informationsværdi.

Den nye regulering vil dog ændre ovenstående overvejelser, idet et over- eller underskud vil få en helt anden betydning med den nye regulering. Her vil et overskud medføre at fjernvarmevirksomhe-derne formår at effektivisere deres omkostninger således at omkostninger er lavere end den tildelte indtægtsramme. Indtægtsrammerne vil dog over tid tilpasses således at forbrugerne ikke betaler for meget over tid.

Det er således min vurdering, at der som hovedregel, efter den nuværende regulering bør indregnes over-/underdækninger og tidsmæssige forskelle i forbrugerbetalinger, som medfører et årets resultat på 0 kr. Ved indførelsen af den nye regulering, vil det dog blive muligt at opnå både positive og negative resultater. Her vil årets resultat ligeledes få en ny betydning for regnskabsbrugeren.

For at give et overblik over ovenstående henvises til diagram nedenfor:

I de følgende afsnit vil indregningen i hhv. balancen og resultatopgørelsen blive gennemgået, her-under med det formål at identificere de forskellige indregningsmuligheder, samt informationsværdi-erne i regnskabinformationsværdi-erne.

4.2.1.1. INDREGNING I BALANCEN

Det er konstateret at 9 ud af 10 af de eksterne årsregnskaberne, har indregnet over-/underdækning i balancen, samt at de 9 årsregnskaber ligeledes har klassificeret over-/underdækningen i overens-stemmelse med Erhvervsstyrelsen notat af d. 18. maj 2011, ved at klassificere en underdækning under omsætningsaktiver, mens overdækningen er klassificeret under kortfristet gældsforpligtelsen.

Det er ligeledes påset, at 6 ud af de 9 regnskaber som har indregnet over-/underdækning i årsregn-skabet har udarbejdet en note for over-/underdækningen. Noterne er dog forskellige og giver hermed regnskabsbruger forskellige informationsværdier. Nedenfor fremgår de 3 typer over/-underdæk-ningsnoter, som fremgår af de 6 regnskaber, som har medtaget noter til over-/underdækningen.

Denne notetype er benyttet i 3 ud af 6 regnskaber som har medtaget note for over-/underdækning:

10 10

9 9 9

8

6 7

0 2 4 6 8 10

Indregning i balancen Indregning i resultatopgørelsen

OVER-/UNDERDÆKNING

A B C D

Indregning i balancen:

A: Antal regnskaber i alt

B: Antal regnskaber, som har medtaget over-/underdækning i balancen

C: Over-/underdækning er indregnet i hhv. omsætningsaktiver eller kortfristet gældsforpligtelser

D: Der er udarbejdet en note for over-/underdækningen

Indregning i resultatopgørelsen:

A: Antal regnskaber i alt

B: Antal regnskaber, som har medtaget regulering af over-/underdækning i resultatopgørelsen C: Reguleringen af over-/underdækningen er indregnet nettoomsætningen

D: Der er udarbejdet en note for nettoomsætningen, som viser regulering af over/underdækningen

Noten er meget simpel og viser blot regnskabsbruger hvad årets regulering af over-/underdæknin-gen er, samt primo og ultimo over-/underdækning, dette er værdier, som regnskabsbruger allerede kan finde i balancen, hvorfor jeg ikke vil vurdere at noten giver regnskabsbruger nogen informati-onsværdi.

Denne notetype er benyttet i 1 ud af 6 regnskaber som har medtaget note for over-/underdækning:

Denne note viser, i lighed med notetype 1, regnskabsbruger hvad årets regulering af /under-dækningen er, samt primo og ultimo /underdækning. Noten viser dog ligeledes hvad årets over-/underdækning består af, herunder forskellene mellem varmeforsyning- og årsregnskabsloven.

Denne notetype er benyttet i 2 ud af 6 regnskaber som har medtaget note for over-/underdækning:

Over-/underdækning

Saldo primo -4.000

Årets over-/underdækning 3.100

Årets over-/underdækning -900

Årets over-/underdækning

Regulering til opgørelse af årets over-/underdækning

Årets resultat før reguleringer 1.500

Tilbageførsel af regnskabsmæssige afskrivninger 1.000 Afskrivninger indregnet i varmeprisen, jf. VFL -5.500

Årets henlæggelser -500

Tilbageført henlæggelser 400

Årets over-/underdækning -3.100

Over-/underdækning 1. januar -4.000

Årets over-/underdækning 3.100

Over-/underdækning 31. december -900

Afstemning mellem årsregnskabsloven og varmefor-syningsloven

Årets resultat før skat 0

Andre tidsmæssige forskelle i forbrugerbetaliger -1.600

Årets over-/underdækning 3.100

Årets resultat før årsreguleringer 1.500 Tilbageførsel af regnskabsmæssige afskrivninger 1.000 Afskrivninger indregnet i varmeprisen jf.

varmeforsy-ningsloven -5.500

Årets henlæggelser -500

Tilbageført henlæggelser 400

Henlæggelser efter varmeforsyningsloven -4.600 Årets over-/underdækning (+ = overdækning) 3.100 Overført resultat efter varmeforsyningsloven til

ind-regning i kommende års priser primo -4.000 Resultat til indregning i kommende priser -900

Denne note viser, i lighed med notetype 2, regnskabsbruger hvad årets regulering af over-/under-dækningen er, primo og ultimo over-/underdækning, samt hvad årets over-/underdækning består år, herunder forskellene mellem varmeforsyning- og årsregnskabsloven. Noten viser dog ligeledes en specifikation af årets resultat før årsreguleringer.

Årsregnskabsloven stiller ingen specifikke krav til udarbejdelse af noter på værdien af den regule-ringsmæssige over-/underdækning som bliver indregnet i balancen. Som det fremgår ovenfor, vari-erer detaljegraden af noterne, dette hæver også sammen med at der ikke er stillet nogle notekrav og hermed ikke nogen krav til udarbejdelsen heraf. Det er min vurdering at en eventuel note for over-/underdækninger øger informationsværdien af årsregnskabet for den rutinerede regnskabsbruger med kendskab til forskellene i henholdsvis årsregnskabs- og varmeforsyningsloven, dog vurderer jeg ikke at noten giver den store værdi for den jævne regnskabslæser, i det informationsbehov for regnskabsbruger generelt ligger i den akkumulerede over-/underdækning, som følge af denne 1:1 vil påvirke de fremadrettede takster.

Dog er det min vurdering at både notetype 2 og 3 giver Forsyningstilsynet muligheden for at benytte det eksterne regnskab som en afstemning til priseftervisningen.

Foruden indregningen af over-/underdækning samt eventuelle noter, er det påset, at de 9 regnska-ber som har indregnet over-/underdækninger benævner disse forskelligt. Over-/underdækningen bli-ver herunder benævnt:

 Takstmæssige over-/underdækning

 Reguleringsmæssig over-/underdækning

 Over-/underdækning

 Overført resultat til indregning i kommende års priser

 Over-/underdækning til indregning i efterfølgende års priser

 Takstmæssige mellemværende

 Resultat til indregning i kommende års priser

Alle ovenstående benævnelser giver mening i forhold til regnskabsposten for regnskabsbrugere som han kendskab til varmeforsyningsreglerne, der er dog ikke konsistens på tværs af regnskaberne, hvorfor det ligeledes vurderes at kunne forvirre eventuelle regnskabsbrugere.

Foruden ovenstående observationer, er det påset, at tidsmæssige forskelle i forbrugerbetalingerne er indregnet i nogle regnskabers over-/underdækninger. De tidsmæssige forskelle i forbrugerbeta-lingerne gennemgås yderligere under afsnit 4.3. hvorfor de holdes uden for nedenstående overve-jelser. Årsregnskabet som ikke har indregnet over-/underdækning er Vildbjerg Varmeværk A.M.B.A.

som ligeledes blev omtalt i forbindelse med afsnit 4.1. vedrørende nulresultater. Her fremgik det at selskabet indregner mellemværende med forbrugerne under egenkapitalen.25

4.2.1.2. INDREGNING I RESULTATOPGØRELSEN

Det er konstateret at 9 ud af 10 af de eksterne årsregnskaberne, har indregnet regulering af over-/underdækning i resultatopgørelsen, samt at de 8 årsregnskaber heraf har indregnet reguleringen af over-/underdækning i overensstemmelse med Erhvervsstyrelsen notat af d. 18. maj 2011, ved at indregne reguleringen i nettoomsætningen.

Årsregnskabet som ikke har indregnet regulering af over-/underdækning er Vildbjerg Varmeværk A.M.B.A som ligeledes blev omtalt i forbindelse med afsnit 4.1. vedrørende nulresultater. Her fremgik det at selskabet indregner mellemværende med forbrugerne under egenkapitalen, hvorfor årets re-sultat anses for at være reguleringen til forbrugerne.26 Årsregnskabet som har indregnet regulering af over-/underdækning, men ikke indregnet den i nettoomsætningen, har indregnet reguleringen på sig egen linje lige før årets resultat. 27

Det er konstateret at 7 ud af 8 af de årsregnskaberne, som har indregnet regulering af over-/under-dækning i nettoomsætningen, har udarbejdet en note for nettoomsætningen, som viser en specifi-kation af nettoomsætningen, og herunder ligeledes årets regulering af over-/underdækning.