• Ingen resultater fundet

HENLÆGGELSER TIL NYINVESTERINGER

4. ANALYSE AF ÅRSREGNSKABSMÆSSIGE PROBLEMSTILLINGER

4.5. HENLÆGGELSER TIL NYINVESTERINGER

I de følgende afsnit vil der blive lavet en indledende regnskabsanalyse med det formål at identificere de forskellige indregningsmuligheder af henlæggelser til ny investeringer, samt den informations-værdi en indregning heraf giver regnskabsbruger. Herefter vil disse vurderes ud fra varmeforsyning-og årsregnskabslovens bestemmelser. Denne vil ligeledes udbygges med en vurdering af eventuelle ændringer af de regnskabsmæssige behandlinger ved indførelsen af den nye regulering.

4.5.1. INDLEDENDE REGNSKABSANALYSE

Igennem redegørelsen for forskelle mellem årsregnskabsloven og varmeforsyningsloven blev det identificeret er der var forskelle i mulighederne for indregning af henlæggelser til nyinvesteringer.

I det følgende er der udarbejdet et cirkeldiagram, som viser indregningen af henlæggelser til nyin-vesteringer:

Det ses her, at indregningen af henlæggelser sker på to forskellige metoder. Heraf er der ligeledes 3 af regnskaberne, hvor det ikke har været muligt at identificere indregningen af henlæggelser til nyinvesteringer. Ovenstående cirkeldiagram er udarbejdet ud af de informationer som fremgår af enten balancen eller anvendt regnskabspraksis.

Det blev her påset, at 5 regnskaber, havde enten medtaget henlæggelser i tidmæssige forskelle eller beskrevet i anvendt regnskabspraksis at eventuelle henlæggelser til nyinvesteringer vil blive ført som en tidsmæssige forskel.

Ligeledes blev det påset, at 2 regnskaber har en balancepost for henlæggelser til nyinvesteringer i balancen, benævnt ”Opkrævning til fremtidige investeringer” 38 hhv. ”henlæggelser til fremtidige in-vestering, varmeforsyningsloven” 39

38 Fredericia Fjernvarme A.M.B.A.

39 Mejlby Fjernvarme A.M.B.A.

A B 50%

20%

C 30%

Henlæggelser

A

B

C

Indregning af henlæggelser til nyinvesteringer sker i:

A: Henlæggelse indregnet som en tidsmæssig for-skel mellem VFL og ÅRL

B: Henlæggelse indregnet som en balancepost C: Fremgår ikke af regnskabet

4.5.1. VARMEFORSYNING- OG ÅRSREGNSSKABSLOVENS REGLER

I henhold til varmeforsyningslovens § 20 er der mulighed for at indregne henlæggelser til senere investeringer i taksterne. Henlæggelser giver mulighed for at opkræve takster til konkrete investe-ringer op til 5 år før de forventes gennemført, har kan der dog maksimalt påkræves op til 75% af den forventede anlægsværdi.40

Det fremgår ikke eksplicit af årsregnskabsloven, at det ikke er tilladt at indregne henlæggelser til nyinvesteringer, men det er ligeledes ikke defineret i årsregnskabsloven. De to indregningsmetoder som blev identificeret i den indledende regnskabsanalyse vil herfor gennemgås nærmere.

Ved de to regnskaber som have indregnet henlæggelser var disse begge bogført på passiverne. Til vurdering heraf vil beslutningstræet vedrørende indregning af gældsforpligtelser, hensatte forpligtel-ser og eventualforpligtelforpligtel-ser som fremgår af figur 3, benyttes. Her skal det blandt andet vurderes om henlæggelserne er en retlig/faktisk forpligtelse på balancedagen som resultat af en tidligere begi-venhed.

Det vurderes, at der er en retlig forpligtelse såfremt Forsyningstilsynet har godkendt henlæggelses-planen, og fjernvarmevirksomheden herigennem har hævet taksterne for opkrævningen heraf, dog er denne forpligtelse ikke som følge af en tidligere begivenhed, idet anlægget først vil blive fremført, efter opkrævningerne har fundet sted. Som følge heraf skal der svares nej til første spørgsmål i beslutningstræet som fremgår af figur 3. Herefter skal det vurderes, om der er en mulig forpligtelse på balancedagen, hertil vil jeg vurdere at dette ikke er tilfældet, idet der ved en opkrævning af hen-læggelsen ført er en reel forpligtelse når investeringen vil finde sted. Som følge heraf er det min vurdering at henlæggelserne ikke indregnes som en forpligtelse direkte på balancen.

I årsregnskabet vil henlæggelserne opkræves igennem taksterne og herunder som en del af netto-omsætningen, mens begrebet henlæggelser kun findes i varmeforsyningslovens bestemmelser i henhold til ovenstående overvejelser. Som følge af hensættelsen er indregnet i reguleringsregnska-bet aflagt efter VFL, men ikke kan indregnes efter årsregnskabslovens regler, vil de her blive mod-svaret af en postering på tidsmæssige forskelle i forbrugerbetalinger indtil investeringen afsluttes41. Tidsmæssige forskelle er gennemgået yderligere under afsnit 4.3.

40 Jf. Afskrivningsbekendtgørelsen, som beskrevet i kapitel 4

41 Bilag 1

4.5.2. EFFEKT I FORHOLD TIL DEN NYE REGULERING

Det er politisk vedtaget at henlæggelser bør afskaffes i den fremtidige regulering ved Aftalen om økonomisk regulering af fjernvarmeselskaberne fra 2017 (aftaletekst af 2 juni. 2017 punkt 4.5)42, hvor følgende fremgår:

Som følge heraf vil der ved indførelsen af den nye regulering ikke længere være tidsmæssige for-skelle i form af henlæggelser som indregnes efter varmeforsyningsloven, men ikke indregnes efter årsregnskabsloven. I de 2 regnskaber, hvor henlæggelserne blev indregnet direkte som en regn-skabspost vil disse ligeledes skulle tilbageføres, idet der fremadrettet ikke længere kan henlægges.

Forsyningstilsynet har ligeledes udarbejdet et notat vedrørende samtidigheden mellem fjernvarme-selskabernes priser og omkostninger, heri fremgår det at der er en tendens til faldende henlæggelser i 2019 sammenlignet med 2017 og 2018. Det fremgår ligeledes at dette kan hænge sammen med aftalen om afskaffelse af henlæggelserne.43 Forsyningstilsynets notat vedrørende samtidigheden mellem fjernvarmeselskabernes priser og omkostninger konkludere ligeledes at henlæggelser bør mindskes eller helt afskaffes.

4.5.3. DELKONKLUSION

Ud fra den indledende regnskabsanalyse, er det påset at henlæggelser blev indregnet på to forskel-lige måder.

Det er min vurdering at en indregning direkte på balancen ikke er hensigtsmæssig, idet denne ind-regning er i strid med årsregnskabsloven bestemmelser for forpligtelser, såfremt denne ikke indreg-nes som en forpligtelse, vil der i stedet være forskelle mellem varmeforsyningslovens og årsregn-skabslovens bestemmelser, som følge heraf, er det min vurdering at der i stedet vil skulle ske ind-regning på tidsmæssige forskelle i forbrugerbetalinger.

For at regnskabsbruger kan for den største informationsværdi på tværs af regnskaberne, vurderes det at der på tværs af regnskaberne bør ske samme regnskabsbehandlinger.

42 Regeringen: Økonomisk regulering af fjernvarmesektoren

43 Forsyningstilsynet – Samtidigheden mellem fjernvarmeselskabernes priser og omkostninger.

”Virksomhedernes mulighed for at opkræve rentefrie lån (henlæggelser) hos forbrugerne over varmeprisen afskaffes (implementeres snarest muligt ved be-kendtgørelse)”

Ved indførelsen er den nye regulering er det fastlagt at henlæggelser afskaffes i henhold til varme-forsyningsloven. Der vil således ikke længere være forskelle mellem årsregnskabslovens bestem-melser og varmeforsyningslovens bestembestem-melser, og som følge heraf vil henlæggelserne helt blive afskaffet ved den nye regulering.