• Ingen resultater fundet

I dette afsnit beskrives datakilder og metode.

Evalueringen, der gør status på, hvor langt kommunerne er nået med at implementere førtids-pensionsreformen og den tværfaglige indsats er baseret på en kombination af resultater fra en spørgeskemaundersøgelse og efterfølgende planlægningsmøder, dataindsamling fra kommu-nernes indsendte rehabiliteringsplaner samt en række interviews.

Desk research

Der er som led i analysen gennemført en indledende gennemgang af lovgivningens rammer og intentioner med førtidspensions- og fleksjobreformen samt eventuelle supplerende retnings-linjer, som har betydning for ordningens brug i kommunerne.

Spørgeskemaundersøgelse

Som et led i dataindsamlingen er gennemført to spørgeskemaundersøgelser i landets kommu-ner.

Den ene undersøgelse var målrettet rehabiliteringsteamet og personer med viden om kom-munens arbejde med reformen og den tværfaglige indsats.

I spørgeskemaet skulle kommunerne forholde sig til og besvare en række spørgsmål om status for og erfaringer med implementeringen af reformen, den tværfaglige indsats og styringen af den tværfaglige indsats, herunder antal borgere, der har fået bevilget førtidspension, fleksjob og ressourceforløb, antal sager, der er visiteret til rehabiliteringsteamet, antal sager, der er behandlet i teamet, antal sager, der er sendt tilbage samt, hvilke forsørgelsesydelser borgerne kommer fra, og hvad borgerne kendetegnes ved mv.

I denne spørgeskemaundersøgelse var svarprocenten 84 pct.

Den anden undersøgelse var målrettet personer med viden om kommunen forventninger til økonomi og aktivitet som følge af reformen.

I spørgeskemaet skulle kommunerne forholde sig til og besvare en række spørgsmål om status på aktiviteten efter reformen, udgifter til indsatsen i ressourceforløb, økonomistyring af res-sourceforløb og mål for den tværfaglige indsats.

Temaer i spørgeskemaundersøgelsen

Der er blevet spurgt ind til følgende temaer i spørgeskemaet:

Generel vurdering af status på implementering af initiativerne i reformen

Rehabiliteringsteamets rammer og funktion

Rehabiliteringsteamets møder og deltagerkreds

Den kliniske funktion og samarbejdet mellem kommune og region

Borgerinddragelse

Visitation, forberedelse og sagsflow

Rehabiliteringsteamets indstillinger

Den koordinerende sagsbehandler, herunder rammer og funktion

Den tværfaglige indsats og samarbejdet om den tværfaglige indsats

De nye fleksjobregler

124 I denne spørgeskemaundersøgelse var svarprocenten 61 pct.

Interviewene med kommuner og styringsworkshops

Som led i tilrettelæggelsen af styringsworkshops har mploy afholdt 10 interviews med kom-munerne. Disse interviews er indgået som datamaterialet i evalueringen.

Ved afslutningen af indsamling af data til evalueringen har mploy i alt afholdt 12 styringswork-shops, der alle var tværkommunale med fokus på styringen af den tværfaglige indsats. De typi-ske deltagere har været ledere og udvalgte medarbejdere fra kommunens forvaltninger, som aktuelt arbejder med planlægning, styring og opfølgning på den tværfaglige indsats.

Gennem de tværkommunale styringsworkshops har mploy opnået viden og status på, hvor langt kommunerne er nået med implementeringen af førtidspensions- og fleksjobreformen og den tværfaglige indsats. I det omfang styringsworkshops har bidraget med ny relevant viden i forhold evalueringen, er det inddraget som datagrundlag i evalueringen.

Interviewene med kommuner og udviklingsworkshops

Som led i tilrettelæggelsen af udviklingsshops har mploy afholdt mere end 60 interviews med kommunerne. Disse interviews er indgået som datamaterialet i evalueringen.

Ved afslutningen af indsamling af data til evalueringen har mploy i alt afholdt ca. 20 udvik-lingsworkshops. Deltagerne har typisk været ledere og medarbejdere, der aktuelt arbejder med den tværfaglige indsats og/eller har særlige opgaver og ansvar i implementeringen af reformen og den tværfaglige indsats såsom medlemmer af rehabiliteringsteamet, fungerende koordinerende sagsbehandlere m.fl.

Formålet har været at gøre status på implementeringen af reformen og den tværfaglige ind-sats samt understøtte kommunen i den fortsatte implementering og udvikling af den tværfag-lige indsats.

Temaer i spørgeskemaundersøgelsen

Der er blevet spurgt ind til følgende temaer i spørgeskemaet:

Generel vurdering af status på aktiviteten efter reformen (forventet – realiseret)

Vurdering af udgifterne til indsatsen i ressourceforløb (forventet – realiseret)

Økonomistyring af ressourceforløb

Mål for den tværfaglige indsats i ressourceforløb

De nye fleksjobregler

Indholdet på styringsworkshops

Gøre status på de opnåede erfaringer med styringen af den tværfaglige indsats

Understøtte kommunerne i at udvikle styringen af den tværfaglige indsats

Understøtte arbejdet med at udvikle og implementere modeller og værktøjer, som kan an-vendes til styringen

Indholdet på udviklingsworkshops

Statusdel, som indholdsmæssigt vil være struktureret ens og afviklet ud fra samme skabelon i alle kommuner

Udviklingsdel, hvor kommunerne – indenfor en defineret ramme - kan være med til at beslutte indholdet og dermed sikre et optimalt, lokalt udbytte

125 I det omfang at de forskellige udviklingsworkshops har bidraget med ny relevant viden i for-hold evalueringen, er de inddraget som datagrundlag evalueringen.

Gennemgang af kommunernes rehabiliteringsplaner

Mploy har endvidere gennemgået knap 500 rehabiliteringsplaner fra en række kommuner.

Kommunerne er blevet bedt om at indsende følgende planer:

 De seneste 5 planer, som rehabiliteringsteamet har behandlet, der er endt med res-sourceforløb (både den forberedende del, indstillingen og indsatsdelen).

 De seneste 5 planer, som rehabiliteringsteamet har behandlet, der er endt med fleks-job (den forberedende del og indstilling).

 De seneste 5 planer, som rehabiliteringsteamet har behandlet, der er endt med før-tidspension (den forberedende del og indstilling).

 De seneste 5 planer, som rehabiliteringsteamet har behandlet, der er returneret til sagsbehandleren eller afdelingen (den forberedende del og evt. indstil-ling/bemærkninger fra teamet i forbindelse med tilbagesendelse).

Mploy modtog rehabiliteringsplaner fra 33 kommuner.

Med afsæt i Arbejdsmarkedsstyrelsens skabelon har mploy gjort indholdet fra planerne til kvantitative data, som danner platform for evalueringens resultater angående målgrupperne for ressourceforløb, fleksjob, førtidspension og anden indsats, indholdet i både den forbere-dende del, indstillingen og indsatsdelen mv.

Indsamling af data via opslag i de medvirkende kommuners sagsbehandlingssystemer

Der er indhentet data fra i alt 482 rehabiliteringsplaner. De fordeler sig således på de medvirkende kommuner:

BRHS

Glostrup (16)

Lyngby-Taarbæk (20)

Roskilde (19)

Køge (20)

Hvidovre (20)

Halsnæs (18)

Sorø (5)

Albertslund (20)

Faxe (20)

Vordingborg (5)

Tårnby/Dragør (12)

Allerød (20)

Greve (18)

Frederikssund (17)

Gladsaxe (15)

Lolland (20)

Stevns (10)

BRM

Hedensted (14)

Horsens (15)

Ikast-Brande (3) BRN

Frederikshavn (4)

Vesthimmerland (20)

Hjørring (4)

Rebild (19)

Aalborg (4) BRS

Haderslev (16)

Aabenraa (20)

Fredericia (3)

Vejen (20)

Faaborg-Midtfyn (20)

Esbjerg/Fanø (20)

Ærø (7)

Nordfyn (18)

126 Interviews med borgere og sundhedsregioner

Endelig er der gennemført en række interviews med borger (25 interviews), som har deltaget på rehabiliteringsteamets møde, og som har fået udarbejdet deres indsatsplan. Der er samti-digt gennemført interviews med sundhedsregionerne (4 interviews er gennemført - 1 interview blev aflyst på grund af, at respondenten blev syg).

Interviewene er gennemført som semistrukturerede interviews baseret på en interviewguide, og der er både gjort anvendelse af almindelige interviews samt telefoninterviews.

127