• Ingen resultater fundet

Artikel 4: Reflection and learning in clinical nursing education mediated by

10. Resultater

10.3. Resultater fra artiklerne

10.3.3. Artikel 4: Reflection and learning in clinical nursing education mediated by

102 for endnu en mulighed for bevidstgørelse om egen læreproces, der fremover kan udbredes til alle studerende.

10.3.3. Artikel 4: Reflection and learning in clinical nursing education mediated by

103 Bortset fra et tilfælde (6R) viste deltagerobservationerne ingen mundtlig feedback på portfolioarbejde i den valgfri del. Det fremgår af tabel 8, at skriftlig og mundtlig feedback var en væsentlig fremmende faktor for at anvende den valgfri del af ePortfolio. Dog anvendte studerende med teoretikerstil samlet set den valgfri del mest, selv om de kun fik sparsom skriftlig feedback. Tabellen viser, at studerende med pragmatikerstil anvendte den valgfri del af ePortfolio mindre end de øvrige studerende, men når de gjorde, anvendte de læringsredskaber. Det fremgår af tabel 8, at de enten ingen eller næsten ingen skriftlig feedback modtog.

Figur 14 illustrerer, hvordan naiv læsning og strukturanalysen ledte frem til undertemaer til temaet den valgfrie del af ePortfolio.

Figur 14. Illustration af strukturanalysen (artikel 4)

Meningsenheder Hvad siges der?

Citater

Betydningsenheder Hvad tales der om?

Temaer og undertemaer

Når jeg skriver i ePortfolio har jeg god tid … kan sidde i rolige omgivelser og give tid til at reflektere og genoverveje og vurdere (I:3A)

Man kommer omkring det hele som man ik´ lige tænker over hvis man bare selv … skriver om en patient (I:7T).

Hvilken betydning tror du, at relationen har haft for resultatet?22

Patienten … er meget

indelukket og flygter via sit TV

… Der er et gensidigt tillidsforhold og det gør det nemmere at arbejde med patienten, men også at patienten ytrer sig af sig selv. (D:1A).

Skriftlig refleksion i ePortfolio uden læringsredskab

Læringsredskabet Refleksion over læringsudbytte anvendt til refleksion over praksis

Læringsredskabet Patientforløb anvendt til refleksion over praksis

ePorfolio som medspiller

Den opdaterer jeg løbende … det hjælper mig til at huske på at nu har jeg lært de… ting (I:3A). Så kan jeg se hvor langt jeg er kommet, og hvor meget jeg mangler … spørge efter opgaver... jeg mangler (I:4R) Ud fra … kriterier synes jeg at jeg ligger mellem assisteret og supervised. Jeg synes ikke selv jeg har brug for hyppig vejledning, men … brug for træning i at skelne mellem væsentlig og uvæsentlig (D:2A). Jeg er godt på vej til at kunne interagere med patienter, dog … kan det være

Læringsredskabet Instrumentelle færdigheder som en hjælp til at huske det lærte

Evalueringsskalaen som

udgangspunkt for selvevaluering og formativ evaluering

ePortfolio som modspiller

22 Reflektorisk spørgsmål i læringsredskabet.

104 svært … når de siger et men jeg

føler deres kropssprog siger noget andet (D:6R).

Stud. vurderer sig til at være dels på niveau hvor hun arbejder tæt sammen med uddannet personale og dels på assisteret niveau.

Vejleder er enig (D:10P).

Formativ evaluering i samarbejde med vejleder

EPortfolio som medspiller

Den valgfri del i ePortfolioen blev anvendt til at reflektere over praksis og kunne på den måde ses som en medspiller i bestræbelserne på at tilegne sig sygeplejepraksis og uddanne sig til sygeplejerske (artikel 4). Undersøgelsen viste, hvordan nogle studerende inddrog teori i refleksionerne uden hjælp af et læringsredskab. Det viste sig, at blot det at skrive fremmede refleksion over praksis. Andre anvendte læringsredskaber alene eller sammen med andre og deres kliniske vejleder. Studerende, der anvendte læringsredskaber, blev vejledt til refleksion over praksis af den implicitte tekst i redskabet. Studerende med aktiviststil handlede først og fik efterfølgende støtte i læreprocessen ved at blive guidet af et refleksionsredskab frem mod at træffe et fagligt skøn, som så ud til at få betydning for plejen fremadrettet. Ligesom en studerende med reflektorstil samlede mod til at argumentere for en sag ved at reflektere skriftligt i ePortfolio før, hun gik ind og argumenterede for en ændring af plejen.

E-læringsredskabet om sygeplejeprocessen så ud til at være en støtte for en studerende med teoretikerstil til trin-for-trin læring, idet hun anvendte redskabet selvstændigt bagefter.

Endvidere virkede en studerende med pragmatikerstil til at opleve størst udbytte af et læringsredskab med klar relevans for praksis, idet anvendelsen gav overblik over et patientforløb. Undersøgelsen skitserer fordele ved at vælge læringsredskab afhængigt af læringsstil i begyndelsen af læreprocessen. Redskaberne: e-læringsredskab om

sygeplejeprocessen, refleksionsprocessen og patientforløb viste sig at guide overvejende til refleksion over praksis og kort vedrørende læreprocessen. Således kan ePortfolio betragtes som en medspiller.

Eportfolio som modspiller

Undersøgelsen viste, hvordan anvendelse af den valgfri del også fungerede som modspiller, når fokus var på læreprocessen frem mod at blive sygeplejerske (artikel 4, s. 9-12). Der var eksempler på, at det at skrive om læreprocessen uden hjælp fra et læringsredskab gjorde tegn på læring og læringsbehov eksplicit for vejlederen. Andre blev guidet til selvevaluering af evalueringsskalaen, der blev anvendt til både selvevaluering og evaluering af

kompetenceniveau i samarbejde med klinisk vejleder, det åbnede for at udvikle fælles

105 sprogbrug i forhold til evalueringen. Læringsredskabet Instrumentelle færdigheder blev anvendt af næsten alle studerende til at give overblik over øvede og lærte instrumentelle færdigheder for de studerende selv og deres vejledere. Evalueringsskalaen og oversigten over instrumentelle færdigheder faciliterede evaluering og refleksion over læreprocessen og bidrog til at identificere nye læringsbehov. Redskabet Refleksion over læringsudbytte faciliterede refleksion over både praksis og læreproces, idet den implicitte tekst opfordrede til praktiske, etiske og teoretiske refleksioner over praksis. Endvidere blev redskabet brugt til at overvejer hvilke studieaktiviteter, der var nødvendige for at opnå et valgt

læringsudbytte, samt afslutningsvis til at evaluere læringsudbyttet med evalueringsskalaen.

Konklusion

Undersøgelsen viste, at læringsredskaberne i den valgfrie del af ePortfolio

(arbejdsportfolioen) guidede til refleksion over praksis og læreproces og fungerede således som både med - og modspiller i bestræbelserne på at uddanne sig til sygeplejerske.

Redskabernes forskellige perspektiver viste sig at facilitere differentiering af vejledning, idet den skrevne tekst var med at synliggøre oplevelser og erfaringer, samt hvordan situationen blev opfattet, og hvad der blev lagt vægt på i plejen og i læreprocessen. Efterfølgende var teksten udgangspunkt for egen refleksion eller refleksion i samarbejde med vejleder.

Læsning af teksterne var med til at give et indtryk af læringsudbytte og læringsbehov og var fremmende for ideer til at facilitere yderligere læring. Undersøgelsen skitserede fordele ved at vælge et læringsredskab, der passede til den studerendes læringsstil i begyndelsen af læreprocessen, men på længere sigt drejede det sig ikke om at vælge læringsredskab efter læringsstil. Samme redskab kan anvendes af studerende med forskellige læringsstile i forskellige faser i læreprocessen og afhængigt af læringsbehov. Få studerende var i stand til at vælge og anvende læringsredskab selv, men de fleste havde behov for vejledning. Nogle studerende kunne efter en kort opfølgning på introduktionen arbejde videre med

læringsredskaberne selv, andre studerende havde behov for mere vejledning til at reflektere end den guidende tekst, der var i læringsredskaberne.