• Ingen resultater fundet

Artikel 3: Becoming conscious of learning and nursing in clinical settings

10. Resultater

10.3. Resultater fra artiklerne

10.3.2. Artikel 3: Becoming conscious of learning and nursing in clinical settings

98

99

5 R 1 1 1 1 1 1 1 1 0 0 0 0 Ingen

6 R 1 1 1 1 1 0 10 10 2 9 7 0 Formativ evaluering i 4

planer

7 T 1 1 1 1 1 1 9 9 5 4 0 Ingen

8 T 1 1 1 1 1 0 9 8 9 9 9 0 Spørgsmål i 2 planer

9 T 1 1 0 1 1 0 9 9 5 5 5 0 Formativ evaluering i 2

planer

10 P 1 1 1 1 1 0 5 5 5 5 5 5 Kommentarer til

selvevaluering og spørgsmål i 4 planer

11 P 1 1 1 1 1 1 6 6 6 6 2 5 Kommentarer til

selvevaluering og spørgsmål i 5 planer

Figur 13 illustrerer, hvordan naiv læsning og strukturanalysen ledte frem til undertemaer til temaet den obligatoriske del af ePortfolio.

Figur 13. Illustration af strukturanalysen (artikel 3)

Meningsenheder Hvad siges der?

Citater

Betydningsenheder Hvad tales der om?

Temaer og undertemaer

Jeg lægger meget vægt på at … gøre [plejen] etisk korrekt. For mig er det vigtigt at patienten er tryg (D: 2A). Jeg glæder mig meget til at … prøve teori i praksis. … vi har … mere viden om hvordan det hænger sammen i det større billede (D: 11P).

Selvfremstilling af aktuelt fagligt niveau

Spirende professionel bevidsthed

Jeg skal arbejde med at flytte mine grænser mht. vask/sengevask (D:2A). Er nervøs for … første møde med en meget

syg/grædende/døende patient (D:6R). Jeg synes, det er rigtig svært det med kommunikationen, jeg ved ikke hvad jeg skal sige til patienterne (D:7T).

Den kliniske studieplan ligger nogle punkter man skal igennem så kan man jo administrere sin tid (I:9T)

Jeg har brugt [studieplanen] til at starte med … ifm. midtvejs-evalueringen har jeg … opnået de kriterier? … har fået det ud af det [at] jeg kan kigge med (I:11P)

Bevidsthed om egne læringsbehov

Studieplanens betydning for læreprocessen

Overblik over læring af sygepleje

jeg har valgt at blive fortrolig med ugeplanen … det gør at jeg … har noget at holde fast i … fokusere på (I:11P).

Jeg har … flyttet mine personlige grænser er blevet mere tryg ved

Ugeplanens betydning for læreprocessen

Særlige læringsfokus i sygeplejen

100 alene at hjælpe en patient i bad …

jeg er … blevet bedre til … observationer … om de har sår, mærker eller hvordan deres hud er (D:10P). Jeg er blevet … klar over

… forskel … på hvor hurtigt pt.

kommer igennem … nogen får selv gang i blæren hurtigt hvor andre skal [have] SIK21 en gang eller to samt hvor meget deres almene tilstand spiller ind (D:11P).

Selvevaluering i ugeplaner

Spirende professionel bevidsthed

De studerende udfærdigede uddannelsesmæssige præsentationer med deres aktuelle faglige niveau ved afslutningen af modul 3 og beskrev uddannelsesforløbet fra modul 1 til 3 samt deres foretrukne læringsstil ud fra læringsstilindikatoren. Citater derfra rummer overvejelser om værdier, læringsudbytte og læringsbehov. Det var gennem disse forberedelser, at en spirende bevidsthed om egne forudsætninger i forhold til kompetent sygeplejepraksis og om læreprocessens hvad og hvordan i den kliniske kontekst fik vækstbetingelser og spirede frem. Det kan samtidigt give kliniske vejledere indtryk af de individuelle studerendes tidligere læreprocesser og deres forventninger til det kommende undervisningsforløb (artikel 3).

Overblik over læring af sygepleje

Som det fremgår af tabel 7, indeholdt studieplanens første felt studerendes overordnede tanker og overvejelser om undervisningsforløbet. I feltet beskrev studerende bekymringer og bevidsthed om læringsbehov, som de fandt vigtige at nævne. Det kan lede til endnu et skridt mod at blive bevidst om egne forudsætninger og eget standpunkt. Sammen med beskrivelser af den uddannelsesmæssige præsentation udgør disse overvejelser en skattekiste af værdifulde informationer, der kan anvendes til at skræddersy en individuel klinisk studieplan. Ved gennemgang af de individuelle studieplaner var det imidlertid ofte uklart, hvordan studieplanerne imødekom læringsniveau, læringsbehov og foretrukken læringsstil. De studerendes overvejelser desangående kan selvfølgelig være taget i

betragtning i dialogen og blot ikke dokumenteret i planerne. I blot fire af studieplanerne så feltet Overordne plan ud til at være udfyldt med individuelt prioriterede læringsfokus (5R, 8T, 9T, 10P). Ved undersøgelse af den sproglige formulering af den fortrykte tekst i den individuelle kliniske studieplan blev det klart, at udtrykket Overordnet plan måske var misvisende. Det kunne forklare, hvorfor nogle studerende refererede til modulets

læringsudbytte eller kopierede temaer fra den generelle studieplan ind i feltet i stedet for at

21 SIK står for steril intermitterende kateterisation

101 beskrive deres egen individuelle plan med prioriteret indhold. Citater fra interviews tyder på, at samarbejdet med den kliniske vejleder om planlægning af studieforløbet er tredje skridt mod at blive bevidst om hvad, der skulle læres, og hvordan læreprocessen frem mod at lære kompetent praksis på det kliniske undervisningssted kunne tilrettelægges. Arbejdet med den individuelle kliniske studieplan gav overblik over læreprocessen og udgjorde en ramme for formativ evaluering. I kraft af at den formative evaluering blev nedskrevet, gav det mulighed for at genlæse og reflektere over læreprocessen efterfølgende. På den måde viste det sig, at den individuelle kliniske studieplan blev udnyttet som mulighed for at kunne forbedre præstationsniveauet (artikel 3).

Særlige læringsfokus på sygepleje

Som tabel 7 viser, supplerede de fleste studerende den overordnede studieplan med ugeplaner af en eller to ugers varighed for at dele forløbet op i mere overskuelige og konkrete planer. Nogle udarbejdede ugeplanerne i samarbejde med kliniske vejledere.

Studerende med teoretiker- og pragmatikerstil udarbejdede flest ugeplaner. Lidt under halvdelen af de studerende fik skriftlig feedback i ugeplanerne, og det så ud til, at studerende, der fik mest feedback fra deres kliniske vejledere, havde flest ugeplaner nedskrevet. Dog var der to studerende med henholdsvis aktivist- og teoretikerstil, der udarbejdede ni ugeplaner uden skriftlig feedback. Det fremgår dog ikke af data, om de havde fået mundtlig feedback. Ugeplanerne holdt ikke altid men hjalp tilsyneladende med at holde fokus på det individuelle læringsudbytte og det, der skulle læres. Studerende med pragmatikerstil evaluerede selv læringsudbyttet af ugeplanerne. Evalueringerne gav anledning til refleksion over praksis og egne fremskridt. Således blev hver ugeplan et yderligere skridt mod at blive bevidst om egen læreproces (artikel 3).

Konklusion

Undersøgelsen viste, at planlægning af det kliniske undervisningsforløb ved hjælp af den obligatoriske del af ePortfolio (præsentationsportfolioen) bidrog til en spirende

professionel bevidsthed ved at guide studerende til at beskrive eget uddannelsesmæssige niveau og til overvejelser over det kommende kliniske undervisningsforløb. Udarbejdelse af den individuelle kliniske studieplan i samarbejde med klinisk vejleder gav overblik over, hvad undervisningsforløbet skulle indeholde og lede frem til samt mulighed for formativ evaluering. Ugeplanerne bidrog til at fastholde fokus på læreprocessen og dele den op i overskuelige forløb med konkrete sygeplejefokus. De lagde op til formativ evaluering, der åbnede for at identificere læringsbehov og tilegne sig den manglende kundskab inden den summative evaluering ved modulets afslutning. At evaluering af ugeplanerne for studerende med pragmatikerstil blev til selvevaluering viste sig at være en rigtig god ide, idet det åbnede

102 for endnu en mulighed for bevidstgørelse om egen læreproces, der fremover kan udbredes til alle studerende.

10.3.3. Artikel 4: Reflection and learning in clinical nursing education mediated by