• Ingen resultater fundet

Til tabel 1 skal om de fuldførte ar- ar-bejder anføres følgende :

In document o HEDESELSI(AB (Sider 124-128)

0.0 ro

Ul

A. Vandløbsreguleringer 152 B. Dræninger ... 1119

C. Opdyrkninger 11

D. Forskelligt ... 963 II. Arbejder under udføreisse III. Sager for kommissioner m. v.

IV. Sager, der er projekteret (arbejdet ikke påbegyndt):

ha

N år afdelingens samlede regnskabs-resultat igen i år er meget tilfreds-stillende trods nogen tilbagegang i såvel sagsantal, areal og bekostning/

overslag, må årsagen hertil søges i de tidligere omtalte bestræbelser for at rationalisere arbejdet og en deraf 154

--- -- ----. -- ---I alt ... 4531 17.542 81.652.599

følgende mindre reduktion af perso-nalet. En medvirkende årsag til det gode regnskabsresultat må også til-skrives større indtægter for konsul-tativ bistand.

Til tabel 1 skal om de fuldførte

ar-bejder anføres følgende

:

Grundforbedringsafdelingens nye kontorhus købing amt betjenes.

Vandløbsreguleringer

I alt er der fuldført 152 vandløbsregu-leringer - omtrent som året forud - men det interesserede areal og dermed bekost-ningen er faldet væsentligt. Bekostbekost-ningen andrager 6,6 mill. kr. mod 8,3 mill. kr. i året forud.

Videbæk, hvorfra størsteparten af

Ring-Dræningsarbejder

Af disse er der fuldført arbejder på 5051 ha mod 6100 ha året forud med bekostning på henholdsvis 21,3 mill. kr. og 24,7 mill.

kr. Dræningsprisen pr. ha er i år 4205 kr.

mod 4055 kr. i 1971-72, en stigning på kun ca. 3 pet.

Der er i årets løb drænet 169, ha med plastrør mod 192 ha året forud. Anvendel-sen af disse rør er stadig meget beskeden.

Grundforbedringsafdelingen projekterer et betydeligt antal kunstige søer og damme.

155

Opdyrkningen

Tilbagegangen på dette område er fort-sat, således at der i år kun er opdyrket 88 ha med bekostning ca. 147.000 kr. mod 238 ha og 471.000 kr. året forud.

Forskelligt

Antallet af disse sager har været 963 med bekostning ca. 6,0 mill. kr. mod 876 sager og 3,3 mill. kr. i det foregående år.

Under denne rubrik samles arbejder af meget forskellig art: Tilsyn med og admi-nistration af kommunevandløb,

projekte-ring' af dambrug, idrætsanlæg,

kirkegårds-opmålinger, motorvejsafvanding, anlæg af små søer m. v., udtagning af spildevands-prøver samt vejledninger og konsultativ bistand i vandløbsretslige spørgsmål til kommuner, institutioner og private. End-videre er herunder medtaget opgaverne med rensning åf dræn.

Arbejdet i det kommende år

I årets løb er indgået 2542 anmod-ninger mod 2074 året forud. Pr. 31/3 1973 har afdelingen en beholdning på 585 færdigprojekterede sager

omfat-tende 3435 ha og en overslagssum på ca. 16,9 millo kr. - 377 sager er under projektering, og der foreligger 737 uekspederede anmodninger.

Udover de rekvirerede enkelt opg a-ver, der enten er projekterede, er un-der projektering, eller som ikke er ekspederede og udgør 1701 sager mod 1679 i 1971, har afdelingen en række løbende opgaver. Herunder bl. a. ad-ministration af og kontrol med ca.

2500 km kommunevandløb, udtagning af spildevandsprøver ved ca. 200 rensningsanlæg o. s. v.

Afdelingen har fået mange fore-spørgsler om priser og finansierings-muligheder for grundforbedringsar-bejder i tiden efter landets indmel-delse i EF.

De stigende priser på landbrugs-produkter har stimuleret interessen for den vigtige produktionsfaktor, som en velafvandet jord må siges at være. Men der spores samtidig nogen tilbageholdenhed, fordi det forventes,

Den internationale moseorganisation, The international Peat Society, holdt årsmøde i Danmark og besøgte Hedeselskabet. I forreste række (fra venstre) ses A. Dergunov, Sovjet, van Dijk, Holland, professor E. Kivinen, Finland (præsident), industriminister Y.

Pankratov, Sovjet, direktør B. Stausholm, Pindstrup Mosebrug. - I næste række: Kon-sulent Th. Th. Hove, Hedeselskabet i Viborg, professor V. Puustjarvi, Finland, departe-mentschef J. Filipowicz, Polen, og R. A. Robertson, England.

156

at der også for dansk landbrug vil blive stillet tilskuds- eller mere gun-stige finansieringsmuligheder til rå-dighed for dette investeringsområde.

Mulighederne herfor er endnu uaf-klarede.

Der er indgået 25 pct. flere anmod-ninger end i det foregående år, og beholdningen af arbejdsopgaver er lidt større end sidste år. Afdelingens beskæftigelsesmuligheder i det kom-mende år må vurderes med beher:sket optimisme. Der er mange forhold, som er bestemmende for arbejdets om-fang, herunder bl. a. nedbørsforde-lingen i vækstperioden, produktpri-ser og finansieringsmuligheder.

Produktpriserne ligger nu nogen-lunde faste og vil formentlig opfordre til ,at kulturjorden holdes eller brin-ges i den bedst mulige afvandings-tilstand. Men muligheder og vilkår for optagelse af lån til denne lang-sigtede investering kan virke dæm-pende på den stigende interesse for gennemførelse af grundforbedrings-arbejder.

Forsøgsplanen drøftes med forsøgsværten.

Tilfreds forsøgsvært Holmbo kær.

sin hvedemark

157

HEDESELSKABETS

Det dræntekniske forsøgsarbejde er efterhånden temmelig omfattende, og fremkomsten af nye rørtyper og pakningsmaterialer nødvendiggør, at der hyppigt anlægges nye forsøg til belysning af drænmaterialernes eg-nethed under forskellige jordbunds-forhold.

Der er adskillige uafklarede for-hold ved den rigtige anvendelse af pakningsmaterialer. Er det nødven-digt a t pakke plastrør ved dræning på stabil jord? Giver et filter, der yder effektiv beskyttelse mod sand-indtrængen på finsandjord, for stor vandindtrængningsmodstand ved an-vendelse på stabil lerjord? Hvilken indflydelse har slidsediameteren på silt- og finsandindtrængen i rørene under forskellige jordbundsforhold?

Hvor stor er den positive virkning af et voluminøst filter ved anvendelse på j ord med lille hydraulisk lednings-evne? Kan der fremstilles et univer-salfilter til brug under alle jord-bundsforhold og alle grader af meka-158

niseret dræning? Medfører rørlæg-ning med dræntubulator større vand-indtrængningsmodstand end rørlæg-ning med kædegravrørlæg-ningsmaskine?

Der er i 1972 anlagt tre nye dræn-forsøg til belysning af nogle af de nævnte forhold. Det mest omfattende er beliggende ved Nr. Økse, Brovst, på sandblandet lerjord af marin op-rindelse. De to andre er på moræne-jord ved Ulfborg, Vestjylland, og østrup ved Randers. Der er alle tre steder benyttet kædegravningsma-skine (Hollanddrain) og dræntubula-tor (Drainomat).

De foreløbige resultater viser, at effekten af gravefri dræning ikke er tilfredsstillende under alle jord-bundsforhold. Skønt den gravefri dræning har været praktiseret i mange år i udlandet, er det ikke lykkedes at fremskaffe resultater af tidligere forsøg. Det må derfor indtil videre anbefales, at der vi-ses tilbageholdenhed med anven-delse af gravefri dræning, til jordringsforsøgeI?-e er ønsket om forbed-ring af planternes vandforsyning for at øge planteproduktionen og dyrk-ningssikkerheden på jord med lille vandkapacitet og/eller roddybde.

Vandkapaciteten kan øges ved ind-blanding af ler eller organisk

In document o HEDESELSI(AB (Sider 124-128)