• Ingen resultater fundet

- Referat af interviews med pengeinstitutter

Referat af interview med afdelingsdirektør - Jyske Bank:

Beskrivelse af det de ændringer i ÅRL og din holdning hertil:

Generelt er visionen og målet med direktivet tiltalende men at beslutningstagerne her menes politikkerne lever på en anden planet noget bekymrende. De tænker ikke på andre myndigheders krav til dokumentation som fx. Finanstilsynet. Holdningen til ændringer i ÅRL er at den bliver vanskeligt fordi kreditbehovet hos virksomhederne betyder at bankerne skal have mere indblik i virksomhederne og hermed flere informationer i beslutningsprocessen.

Betydning for Jer som pengeinstitut og for kreditvurdering af virksomhederne:

Ud fra de informationer som de nye årsrapporterne vil indeholde vil det som kreditgiver ikke være muligt at træffe en beslutning samt leve op til kravet om dokumentation. Dernæst vil det heller ikke være muligt at yde nogen form for rådgivning til virksomhederne. Rent kreditvurderingsmæssigt vil det ikke være muligt at kunne give virksomhederne de lån som de ønsker ud fra de få informationer som vil være tilgængelig i årsrapporterne. Hvis vi skal foretag kreditvurdering vil vi hver eneste gang være nødsaget til at efter yderligere informationer. Som regnskaberne er i dag er vi jævnligt nødsaget til at efterspørge ekstra informationer da vi ofte ønsker et internt regnskab.

Mikrovirksomhederne og interessenternes modtagelse af ændringerne i ÅRL:

Virksomhederne vil nok tage positiv imod ændringerne og være meget uforstående overfor at vi som pengeinstitut vil kræve yderligere informationer i forbindelse med kreditvurdering.

Konsekvenser for samfundet:

Samfundet vil ikke gå under men det er ikke hensigtsmæssigt at myndigheder modarbejder myndigheder.

Referat af interview med underdirektør – Dragsholm Sparekasse:

Beskrivelse af det de ændringer i ÅRL og din holdning hertil:

Min opfattelse er at loven vil lette nogle administrative byrder for de mindre virksomheder men fra min synsvinkel så vil det give nogle udfordringer i forbindelse med finansiering. Vi som bank har endnu ikke forholdt os til hvilke konsekvenser ændringerne til loven måtte have men fx vedr.

virksomhedspant vil der uden tvivl blive kravet en revisorerklæring.

Betydning for Jer som pengeinstitut og for kreditvurdering af virksomhederne:

Side 88 af 103 De sikkerheder vi kan få samt den personlige faktor må få en større betydning. Os so pengeinstitut vil måske være nødsaget til at sige oftere nej til finansiering hvis der er en vis utryghed i forbindelse med de informationer som regnskabet indeholder. Vedr. kreditvurdering vil der nok blive ændret på soliditetsgraden og rentabiliteten så kravene bliver større. Vi vil også meget oftere være nødsaget til at skulle bede om ekstra oplysninger i fremtiden. I dag er vi kun nødsaget til at blive om en ekstra samtale hvis der er tale om et regnskab som ikke er revideret. Her tales der om aktivernes værdi såsom varelager, debitorer mm.

Mikrovirksomhederne og interessenternes modtagelse af ændringerne i ÅRL:

Modtagelsen vil nok være forskellig fra person til person. Ejerne som måske modtager en mindre revisorregning vil nok være glade men samtidig kan det også medføre at mange virksomheder tvivler på det retvisende billede af virksomheden ud fra de udarbejdet regnskaber.

Konsekvenser for samfundet:

Værste konsekvens er at de mindre virksomheder ikke kan få finansiering og derved bliver der færre jobs og færre skattekroner. Ellers kan der også ske det at der opstår tillid til de nye regnskaber.

Referat af interview med erhvervsrådgiver – Danske Bank:

Beskrivelse af det de ændringer i ÅRL og din holdning hertil:

Informationsværdien omkring mikrovirksomhederne vil blive væsentlig forværret. dette skyldes blandet andet det manglende afsnit omkring anvendt regnskabspraksis, da der fortæller læseren af regnskabet hvordan de skal forholde sig til tallene. Dette gør vi ikke kan se hvordan tallene er fremkommet. De nye ændringer er blot et udtryk for endnu en forringelse og prøver at blive solgt som en administrativ lempelse - men det er jo blot en årlig tilbagevende begivenhed at regnskaberne bliver forringet.

Betydning for Jer som pengeinstitut og for kreditvurdering af virksomhederne:

Vi vil som pengeinstitut være nødsaget til at efterspørge yderligere informationer. Vores rådgiver må være på forkant med at aftale hvilke informationer i ønsker til rådighed med kunden da det er svært for revisor at revidere tilbage i tiden. Omkring vores kreditvurdering er vi nød til at få de ekstra oplysninger ellers har vi ikke nok tiltro til tallene. I dag får vi regnskaber med en erklæring som hedder udvidet gennemgang og her må vi bede revisor om en erklæring med høj grad af sikkerhed for at være i stand til at værdiansætte vores virksomhedspant som er et krav fra Finanstilsynet. Vi vil ofte være nødsaget til at kræve ekstra oplysninger i fremtiden. I dag er vi som sagt nødsaget til at bede om

Side 89 af 103 ekstra oplysninger hvis regnskaberne er udarbejdet med erklæringen udvidet gennemgang. Hvis ikke vi gør dette er der tale om en stor risiko som vil medføre et højere kapitalkrav til banken og dette betyder virksomheden skal betale en højere rente. Vi har haft eksempler hvor det var billigere at få en erklæring fra revisoren frem for at lade kunden betale den høje rente.

Mikrovirksomhederne og interessenternes modtagelse af ændringerne i ÅRL:

Ændringer i ÅRL bliver solgt som en administrativ lempelse så nye virksomhed vil nok tage positiv imod de nye ændringer. Men når de indser at de ofte skal skaffe ekstra informationer fra revisoren til leverandører, lånegivere og øvrige interessenter vil de nok ændre deres synspunkt.

Konsekvenser for samfundet:

Den manglende information for regnskabsbrugerne vil vanskeliggøre deres beslutninger og dette er i strid med ÅRL kap. 3 begrebsrammen og især § 12 kvalitetskrav.

Side 90 af 103