• Ingen resultater fundet

Indflydelsesstrategier - kvalitetsreformen og trepartsforhandlingerne

In document FOA og den danske model (Sider 49-52)

9 Analyse 1: FOA’s indflydelsesstrategier

9.3 Indflydelsesstrategier - kvalitetsreformen og trepartsforhandlingerne

Direkte strategier Indirekte strategier Forvaltningsstrategi

(korporatisme)

Parlaments-strategi (plura-lisme/

lobbyisme)

Mediestrategi Mobiliseringsstrategi

FOA deltog i regeringens 6 temamøder og udarbej-dede et skriftligt oplæg til alle 6 møder.

FOA (DK) deltog i kvali-tetsgruppen på 27 med-lemmer som skulle rådgi-ve regeringen om indhol-det i kvalitetsreformen.

FOA (DK) havde plads i trepartsforhandlingernes politiske udvalg.

FOA (DK) fremlagde 18 punkter/bud på bedre velfærd på første møde i det politiske udvalg d. 11.

april (uden det havde

FOA havde kontakt og lavede aftaler med indenrigs-ministeren og fi-nansministeren under treparts-forhandlingerne.

Udsendte d. 16. novem-ber 2006 en pressemed-delelse med forslag om en forpligtende aftale mellem regeringen, ar-bejdsgiverne og de fagli-ge organisationer vedr.

udviklingen og udfordrin-gerne for den offentlige sektor.

FOA (DK) havde en arti-kel i JP den 20. marts 2007, hvor FOA bød Anders Fogh op til dans.

FOA udsender d. 2. maj 2007 pressemeddelelsen

”18 forslag fra FOA til trepartsdrøftelserne.”

FOA orienterede og kommu-nikerede løbende med TR på websitet Tillidszonen.

FOA orienterede løbende medlemmerne via foa.dk og medlemsblade.

FOA afsætter midler til ana-lyser og undersøgelser.

FOA afsætter midler til at igangsætte den offentlige debat.

FOA (DK) inviterede med-lemmerne til direkte dialog med formanden på foa.dk og til at afgive holdninger via medlemspulsen.

været diskuteret i LO).

FOA (faglig chef) havde plads i trepartsforhandlin-gernes sekretariatsgrup-pe.

FOA udsender d. 11. juni en pressemeddelelse, hvor FOA takker nej til trepartsaftalen på det nuværende grundlag.

FOA udsender d. 17. juni en pressemeddelelse, hvor FOA udtrykker, at den indgåede trepartsaf-tale gør en forskel i hverdagen.

FOA (DK) får den 13. juni 2008 grønt lys fra sin ho-vedbestyrelse til at trække sig fra

trepartsfor-handlingerne.

FOA (DK) sender en som-merhilsen ud til samtlige TR d. 27. juni, hvor aftalen bli-ver vurderet som alt i alt en god aftale.

På baggrund af kortlægningen af indflydelsesstrategier kan vi konstatere, at FOA i princippet hav-de mulighed for at søge indflyhav-delse via alle fire kanaler, og FOA anvendte båhav-de direkte og indirek-te straindirek-tegier i processen.

Forvaltningsstrategien

Vi vurderer, at FOA ikke søgte særlig indflydelse på kvalitetsreformen gennem forvaltningsstrate-gien, før trepartsaftalen gik i gang. FOA deltog i regeringens temamøder om kvalitetsreformen.

Men Dennis Kristensen har udtalt, at den indledende lancering fra regeringens side af kvali-tetsreformen var tam og tilfældig, men han mødte til trods for dette pligtmæssigt op til temamø-derne. Der var for ikke forbundet noget stor arbejdsmæssig indsats for FOA med at forfølge for-valtningsstrategien, udover at der skulle bruges noget tid ved deltagelsen på møderne.

Da trepartsforhandlingerne gik i gang, og FOA fik plads i forhandlingsudvalget, vurderer vi, at FOA forsøgte at få maksimal indflydelse ved selvstændigt at fremsætte 18 indholdspunkter til treparts-aftalen. De 18 forslag blev fremsat uden forudgående dialog i LO forhandlingsfællesskabet og med forhandlingslederen, LO’s daværende formand Hans Jensen.

Den direkte deltagelse i forhandlingsudvalget om trepartsaftalen gav således FOA og Dennis Kri-stensen mulighed for at sætte direkte strategier ind. Det var dog Hans Jensen som forhandlings-leder, der sammen med de to andre hovedorganisationer (FTF og AC), KL, danske regioner og regeringen skrev aftalen under. Den omstændighed, at Dennis Kristensen fik en plads direkte ved forhandlingsbordet sammen med regeringen understøtter vores indledende beskrivelse af, at ho-vedorganisationen LO’s monopol på politisk interessevaretagelse er under opbrud og afløst af at de enkelte LO fagforbunds selvstændige deltagelse i den politiske interessevaretagelse.

FOA gjorde ikke væsentlig brug af parlamentsstrategien, herunder dialog med oppositionen, under trepartforhandlingerne. Det er vores opfattelse, at vurderingen var, at det ikke ville give FOA me-re indflydelse på processen og den endelige tme-repartsaftale. Først til sidst i processen, hvor der er noget på spil, og hvor FOA var på ud af trepartsaftalen, er det vores vurdering at FOA anlægger en direkte parlamentsstrategi og Dennis Kristensen tager kontakt til forskellige ministre.

Mediestrategien

Det er vores vurdering, at FOA og Dennis Kristensen såvel i forberedelsesfasen som i beslutnings-fasen aktivt og strategisk brugte medierne i deres bestræbelser på at positionere sig og få indfly-delse.

I forberedelsesfasen benyttede FOA medierne til at få sat en trepartsaftale mellem regeringen, KL, Danske Regioner på den politiske dagsorden. I foråret 2007 opfordrer FOA og Dennis Kristensen i artiklen ”Anders Fogh vil du danse?”44 til trepartsaftale, uden at have clearet det med LO forhand-lingsfællesskabet. Igennem hele forhandlingsforløbet vurderer vi, at FOA strategisk benyttede medierne til af få indflydelse på processen, fx ved i en pressemeddelelse at præsentere de ”18 forslag fra FOA til trepartsdrøftelserne”, som de forinden havde fremlagt i det politiske udvalg.

I beslutningsfasen brugte Dennis Kristensen mediestrategien ved på forsiden af Jyllands-Posten, at true med at trække FOA ud af forhandlingerne. En trussel, som blev fremsat i medierne, inden den var blevet diskuteret med forhandlingsfællesskabet LO og Hans Jensen. Dennis Kristensen vurderede, at han med denne, ikke før sete fremgangsmåde, ville lægge det største pres på rege-ringen og på det endelige resultat. I hvert fald opnåede FOA med strategien, at få deres ultimativ krav igennem, og en aftale inklusiv FOA var en realitet.

Mobiliseringsstrategien

Det er vores vurdering, at FOA i forbindelse med kvalitetsreformen trepartsaftalen ikke har væg-tet mobiliseringsstrategierne, udover løbende information til de tillidsvalgte og mulighed for FOA’s medlemmer til at være i dialog med formanden.

Vi vurderer dog, at FOA’s åbne tilgang, hvor medierne er med på sidelinien konstant, samtidig med forhandlingerne foregår, er en bevidst strategi for at medlemmerne kan følge med i, hvad der sker.

Sammenfattende kan vi konstatere, at FOA nok var med ved forhandlingsbordet og kunne påvirke beslutningsprocessen gennem forvaltningsstrategien (det korporative), men at de i høj grad for-søgte at påvirke processen gennem mediestrategien. FOA’s vægtning af mediestrategien som primær indflydelsesstrategi igennem hele processen, må vurderes at være forholdsvis vellykket, derved at FOA formåede at agere og konkurrere i et felt med mange aktører og sætte den politi-ske dagorden og dermed dels blive indbudt til en trepartsforhandling og dels få alle 18 fremsatte FOA forslag med i trepartsaftalen.

44 ”Vil du danse Anders Fogh?”. Kronik af Dennis Kristensen i Jyllands-Posten den 20. marts 2007.

In document FOA og den danske model (Sider 49-52)