• Ingen resultater fundet

Der ligger ere motivationer bag grundlaget og udformningen af denne case i projektet. Pa den ene side er der i de oprindelige formelle krav til ph.d.-projektet som beskrevet i afsnit ?? ”??” fra DREAMs side, et eksplicit ønske om, at hjemmesiden Natnet.dk1 indgik som en del af projektets forskning. Det-te skyldes blandt andet, at DREAMs formal med cenDet-terets forskellige

ph.d.-1http://www.Natnet.dk

141

forskningsprojekter som tidligere beskrevet er at undersøge avancerede medier, hvori IKT indgar som en naturlig del. Pa den anden side er der den mere per-sonlige tilgang til at arbejde med IKTs mange muligheder i mit projekt, som er afspejlet i min egen lyst og interesse til at arbejde med computeren, hvor jeg har været inspireret af computerens mange muligheder i undervisningssammenhæng bade med brugen af lokale savel som internetbaserede programmer og hjemmesi-der.

Fra ph.d.-projektets start har det saledes været klart, at projektet i et vist om-fang skulle undersøge, hvordan IKT kan integreres i den naturvidenskabelige un-dervisning i gymnasiet. Da jeg startede pa ph.d.-projektet, syntes projektets læng-de pa 3 ar at være som uanelæng-de mænglæng-der af tid, og jeg havlæng-de en forestilling om, at jeg undervejs i forløbet havde tid til at designe, udvikle og selv programmere et eller ere undervisningsprogrammer til computeren. Dette, indsa jeg dog hurtigt, var urealistisk, da udviklingen og især programmeringen af sadanne programmer kræver megen tid, hvis det skal udføres af blot ´en person; tid som der desværre ikke var til radighed i mit ph.d.-forløb.

Min nysgerrighed eller interesse, om man vil, for IKT-baseret undervisning førte til, at jeg var særligt opmærksom pa dette aspekt i de seminarer og konferen-cer, som jeg deltog i. I april og maj 2005 deltog jeg iDet 8. nordiske Forskersym-posium om undervisningen i naturfagenei Alborg. Symposiet bød blandt andet pa spændende oplæg fra en norsk udviklings- og forskergruppe fra Oslo Universitet ledet af Doris Jorde, der præsenterede deres tanker bag en serie naturvidenskabeli-ge programmer pa norsk, som de havde udviklet og offentliggjort pa hjemmesiden Viten.no2. Programmerne var udviklet til grundskolens ældste klasser og gymna-sieskolen. Det, jeg især fandt spændende og tiltrækkende ved programmerne, var, hvorledes de er bygget op med et kraftigt narrativt element og dermed forank-rer programmernes læringsindhold i en narrativ ramme. Nogle af programmerne havde sagar integreret elementer fra rollespil i undervisningsforløb. Da program-merne umiddelbart fremstod som noget, jeg kunne bruge i forbindelse med min forskning, tog jeg kontakt til et par af Viten-gruppens medlemmer, hvor vi snak-kede om, at jeg i samarbejde med vores lille forskningsgruppe fra Syddansk U-niversitet kunne oversætte programmerne fra norsk til dansk. Mine planer om at arbejde videre med Viten blev dog efterfølgende lagt lidt pa hylden, da jeg be-gyndte at udvikle undervisningsforløbet Dramatic Science Play som beskrevet i

2http://www.viten.no

7.1. Historien bag casen 143

kapitel 8 ”Case 2: Rollespil, DSP og Manhattanprojektet”, der kombineret med min forskning og andre ph.d. forpligtigelser hurtigt optog al min tid.

Da design, udvikling, afprøvning og efterfølgende tilpasning af Dramatic Sci-ence Play til Manhattanprojektet3 var vel udført i starten af juni 2006, vendte jeg igen mit fokus mod ph.d-projektets IKT-del. Pa dette tidspunkt begyndte jeg at færdigudvikle det undervisningsforløb, der udgør grundlaget for denne case 1 i ph.d.-projektet. Som tidligere beskrevet er hensigten med denne case sammen med case 2, at belyse afhandlingens hovedspørgsmal om hvilke læringssituationer i den naturvidenskabelige undervisning i gymnasieskolen, der frembringer gym-nasieelevers situationelle interesse. Tilgangen til dette er som tidligere beskrevet at afprøve eksisterende IKT-tiltag i den naturvidenskabelige undervisning, da der ikke var den fornødne tid i ph.d.-projektet til selv at udvikle eller fa udviklet et IKT-materiale fra bunden.

Ved valg af speci kke IKT-programmer havde jeg ere kriterier og krav at tage hensyn til. Personligt var jeg interesseret i at undersøge, om og i sa fald hvordan et undervisningsbaseret computerrollespil kan benyttes i den naturvidenskabelige undervisning. Men da der som beskrevet i afsnit 2.4.1 ”IKT i undervisningen” kun er udviklet ganske fa danske og nordiske undervisningsbaserede computerrollespil matte valget saledes være et af disse, hvoraf Viten er et.

Vitens programmer virkede naturligt at inddrage i forbindelse med IKT-delen af afhandlingen, da det bade opfyldte ph.d.-projektets kriterier om brugen af IKT og havde elementer af rollespil. Desuden var mit valg af miljøskifte til Oslo blandt andet valgt af samme grund, da det som nævnt er her, forskningsgruppen bag Vi-ten er placeret. Derfor besluttede jeg mig for at benytte allerede udviklet materiale i casen og sa selv designe en ramme, hvorved det kunne indga i et undervisnings-forløb, som jeg kunne undersøge i praksis. En anden grund til at vælge Viten er, at Vitens programmer er baseret pa velbegrundede læringsteoretiske overvejelser, men der er ikke fra Vitens forskningsgruppe udført meget empirisk forskning pa Vitens programmer. Saledes kunne denne afhandling bidrage med nogle empiriske forskningsresultater.

I forbindelse med ph.d.-projektet var et andet af kravene fra DREAMs side, at Natnet skulle inddrages i afhandlingens undersøgelser. Natnet, som beskrives i afsnit 7.2.2 ”Natnet”, er kort fortalt en hjemmeside opbygget som en videns-bank med forskningsresultater skrevet direkte af forskerne selv. I forbindelse med

3Forløbet beskrives senere i kapitel 8 ”Case 2: Rollespil, DSP og Manhattanprojektet”.

ph.d.-projektet har jeg arbejdet med denne hjemmeside for at undersøge, om en hjemmeside bestaende af naturvidenskabeligt materiale fortalt i tekst og billeder frembringer gymnasieelevers interesse.

Saledes endte case 1 med at omhandle IKT i form af et undervisningsforløb der indeholder elementer fra bade Viten.no samt elementer fra natnet.dk.