• Ingen resultater fundet

Diskussion og Konklusion

Mine resultater fra Natnets udfordring ”Liv pa jord” viser, at gymnasieeleverne betragtede Natnet som endnu en informationshjemmeside, der maske kan være gavnlig som leksikon, men som ikke formaede at præsentere naturvidenskaben i en form, som frembragte gymnasieelevernes situationelle interesse.

Mine resultater fra Vitens program ”Kloning av planter” viser, at Viten til for-skel fra Natnet indeholder interesseskabende elementer, der var medvirkende til at frembringe gymnasieelevernes situationelle interesse. Vitens opbygning af pro-grammet var desuden medvirkende til at opfylde de tre basale behov for interesse.

7.5. Sammenfatning 165

Den samlede konklusion fra de to IKT-dele er, at IKT i den rette form kan bidrage med interesseskabende lærings´tuationer i den naturvidenskabelige un-dervisning. IKT i form af computeren kan dog ikke i sig selv betragtes som inter-esseskaber, idet gymnasieelever er vant til at bruge computeren i deres dagligdag.

Saledes er hjemmesider i stil med Natnet ikke nok til at frembringe interesse.

I stedet er det for at frembringe gymnasieelevers interesse nødvendigt at udvikle hjemmesider i stil med Viten, der gennem en dynamisk hjemmeside, som gør brug af en række præsentationsformer, aktivt inddrager gymnasieeleverne i læringssi-tuationen.

Resultaterne fra casen peger pa, at programmer som Viten, der er baseret pa en historie, og hvor gymnasieeleverne skal løse et mysterie, er noget, der interes-serer gymnasieeleverne. Dette skyldes tydeligvis gymnasieelevernes indlevelse i programmet og historien. Et rollespil kan netop betragtes som en historie, hvori gymnasieeleverne far mulighed for endnu mere indlevelse, end det er tilfældet i interaktion med en computer. Sa hvis en historie lavet i stil med Viten udvikler gymnasieelevernes interesse, ma det forventes, at et rollespil, hvor gymnasieele-verne indlever sig endnu mere og far naturvidenskaben ind pa kroppen, ma kunne udvikle gymnasieelevernes interesse. Derfor undersøges der i case 2, om rollespil kan frembringe gymnasieelevernes situationelle interesse og i sa fald hvordan.

7.5 Sammenfatning

I indeværende kapitel blev afhandlingens case 1, der omhandler brugen af IKT i den naturvidenskabelige undervisning, præsenteret. I casen er der inddraget de to hjemmesider Viten.no og Natnet.dk, der hver især præsenterer naturvidenskaben pa forskellige mader. Vitens program ”kloning av planter” præsenterer kloning som emne gennem en fortælling bygget op i en ash-baseret hjemmeside. Natnets udfordring ”Liv pa jord” præsenterer livets oprindelse som emne gennem tekst og billeder. Resultaterne viste, at Vitens program frembragte en situationel interesse ved adskillige gymnasieelever, mens Natnet ikke i et særligt omfang frembragte situationel interesse.

Kapitel 8

Case 2: Rollespil, DSP og Manhattanprojektet

Case 2 i denne afhandling omhandler det rollespilsbaserede undervisningsforløb Dramatic Science Play1(som efterfølgende blot forkortes DSP). I kapitel 4 ”Rol-lespil i fritiden og i undervisningen” blev grundprincipperne i et rol”Rol-lespil beskre-vet, og det blev beskrebeskre-vet, hvordan rollespil som undervisningsform forventes at kunne bidrage konstruktivt til den naturvidenskabelige undervisning, bade med hensyn til gymnasieelevers interesse for naturvidenskaben samt gymnasieelevers læringsudbytte og udvikling af kompetencer. I ph.d.-projektet er DSP blevet af-prøvet i den naturvidenskabelige undervisning i to gymnasieklasser med henblik pa at besvare afhandlingens forskningsspørgsmal om,hvordan kan rollespil an-vendes i læringssituationer i gymnasieskolens naturvidenskabelige undervisning til at frembringe gymnasieelevers situationelle interesse (se afsnit 1.3 ”Forsk-ningsspørgsmal og forskningsmal”).

DSP er designet og udviklet som en del af denne afhandling, og der var e-re grunde til, at der blev valgt at udvikle et nyt undervisningsmateriale fe-remfor at bruge et allerede eksisterende undervisningsmateriale som tidligere beskrevet i afsnit 2.4 ”Tiltag i undervisningen”. Hovedgrunden var, at antallet af ningsforløb indeholdende rollespil til brug i den naturvidenskabelige undervis-ning er meget begrænset, bade hvad angar eksisterende materialer fra Danmark men ogsa fra udlandet. Dette skyldes især det faktum, at rollespil til brug i den

1Undervisningsforløbet Dramatic Science Play er blevet videreudviklet til undervisnings-forløbet Manhattanprojektet, som det beskrives senere i dette kapitel.

167

naturvidenskabelige undervisning er et relativt nyt fænomen, og at de nuancer, som rollespil bidrager med til undervisningen, tidligere har været oversete. Det la derfor klart, at for at kunne forske i et rollespil, der gør brug af rollespillets mange dimensioner som nævnt i kapitel 4 ”Rollespil i fritiden og i undervisningen”, var det en nødvendighed at udvikle et sadan rollespil, som en del af ph.d.-projektet.

DSP er et rollespilsbaseret undervisningsforløb udviklet til grundskolen og gymnasieskolen, hvor eleverne i de forskellige faser af forløbet arbejder hen i-mod et rollespil, der star som kulminationen pa forløbet. Dette rollespilsbaserede undervisningsforløb først kaldet Dramatic Science Play under udviklingenspro-cessen og senere omdøbt til Manhattanprojektet ved overdragelsen til DR er et tværfagligt undervisningsforløb udviklet til især fysik, samfundsfag og historie. I korte træk omhandler forløbet udviklingen af og brugen af atombomberne under anden verdenskrig. Eleverne skal undervejs i forløbet forberede sig bade fagligt og rollespilsmæssigt pa at spille roller baseret pa virkelige personer, som de i slutnin-gen af forløbet skal spille i et rollespil. I dette rollespil skal eleverne islutnin-gennem to rollespilsdele fremlægge og diskutere fysikken bag bomberne, stralingseffekterne, politikken under anden verdenskrig, og de stilles overfor de etiske dilemmaer, der omhandler om de vil bombe henholdsvis Hiroshima og Nagasaki.

Det første afsnit 8.1 ”Fra H. C. Andersen til Manhattanprojektet” i dette kapi-tel har til hensigt at give et indblik i den omfattende udviklingsproces bag under-visningsforløbet frem til det færdige produkt Manhattanprojektet. Det andet afsnit 8.2 ”Design og afprøvning af undervisningsforløbet” i dette kapitel har til hensigt at give et indblik i undervisningsforløbets designproces og endelige design, idet undervisningsforløbet ud fra den design-baserede forskningstradition er udviklet i tæt kobling og samspil med ph.d.-projektets forskning, som beskrevet i afsnit 5.1 ”Design-baseret forskning”. I afsnittet gives der derfor et detaljeret indblik i designprocessen bag undervisningsforløbet og de tanker, der ligger bag valgene i processen. Undervejs i beskrivelsen af designprocessen beskrives det, hvordan undervisningsforløbet blev afprøvet i praksis og nogle af de observationer og er-faringer, jeg gjorde mig i den henseende.

I det næste kapitel 9 ”Case 2: Et analytisk blik” analyseres de empiriske data, der er indsamlet i forbindelse med case 2 i afhandlingen for derved at skabe en forstaelse omkring gymnasieelevers interesse i forbindelse med brugen af rollespil i den naturvidenskabelige undervisning.

8.1. Fra H. C. Andersen til Manhattanprojektet 169

8.1 Fra H. C. Andersen til Manhattanprojektet

Ideen om at bruge rollespil i den naturvidenskabelige undervisning var noget, jeg havde haft i tankerne inden jeg søgte ph.d. stipendiet, da jeg godt kan lide at udvikle udfordrende rollespil og kunne se mulighederne i et undervisningsbaseret rollespil. Men det var først, da jeg k ph.d. stipendiet og derved et arbejde med mulighed for at udvikle pa og udfordre undervisningspraksis, at jeg arbejdede videre med ideen.

8.1.1 Fra HCA til Ø

Noget af det første, jeg blev tilknyttet, da jeg var startet som ph.d. stipendiat, var et projekt ledet af min hovedvejleder Claus Michelsen fra SDU, som hed ”Fra HCA til Ø”. Som titlen antyder, var projektet bygget op omkring de to kendte danskere H. C. Andersen og H. C. Ørsted, der levede pa samme tid, kendte hinanden og ofte mødtes. H. C. Andersen havde stor respekt for H. C. Ørsted og hans viden indenfor naturvidenskaben og skrev derfor nogen gange Ørsted og det naturvi-denskabelige ind i sine fortællinger. Projektet ”Fra HCA til Ø” havde til formal at bringe fortællingen og det narrative ind i den naturvidenskabelige undervisning.

Malgruppen for projektet var elever i grundskolen, og den grundlæggende tanke var, at grundskoleeleverne i samspil med deres lærer selv skulle skabe fortællin-ger af forskellig art i den naturvidenskabelige undervisning. Som eksempel kan nævnes en klasse fra Rudkøbing skole, der vandt en prisopgave for deres arbejde med Leonardo Da Vinci. Eleverne i dette projekt havde lavet plancher, bygninger i pap, skuespil, tegninger, malerier, stile og meget mere der ved brug af forskellige repræsentationsformer fortalte om Leonardo Da Vincis arbejde med naturviden-skaben2.

”Fra HCA til Ø”-projektet blev styret af en ”rugekasse”, som jeg blev en del af, og den bestod af en gruppe pa i alt 8 til 10 personer, der kom fra amtscenteret i Odense, Syddansk Universitet samt nogle grundskolelærere. I ”rugekassen” blev der blandt andet arrangeret temadage med oplæg for de grundskolelærere, der var tilknyttet projektet. Ved det første møde i ”rugekassen”, som jeg deltog i, var folk

2Dette er senere udviklet til et kompendium ”Leonardo Da Vinci - fortællinger om menne-sket og naturen”, der kan hentes ned via NAMADIs hjemmesidewww.namadi.sdu.dk eller det direkte linkhttp://www.sdu.dk/Om_SDU/Institutter_centre/C_

NAMADI/Forskning/Udviklingsprojekter.aspx

enige om, at det kunne være spændende, hvis jeg holdt et oplæg om rollespil og mulig brug af rollespil i den naturvidenskabelige undervisning til den næste tema-dag som omhandlede forskellige fortællingsformer i undervisningen. Dette førte til, at jeg fremlagde mine ideer om brugen af rollespil i den naturvidenskabelige undervisning som et oplæg pa en ”Fra HCA til Ø”-temadag i midten af november 2004. Der var tydeligvis interesse blandt lærerne for ideen om at bruge rollespil i undervisningen, og jeg arbejdede efter temadagen videre med ideen, og hvordan jeg forskningsmæssigt skulle gribe dette an.

8.1.2 ’I mellemtiden’ - et pilotprojekt

Som et resultat af mit oplæg i ”Fra HCA til Ø”, blev jeg i starten af februar 2005 kontaktet af Peter Faarup og Helle Hansen fra Rudkøbing Skole, der ogsa beg-ge var en del af ”rubeg-gekassen”. De havde planer om at afprøve et rollespil i deres 9. klasse i forbindelse med en fysik og dansk temauge om atombomben pa R-udkøbing skole i midten af februar 2005. Peter Faarup, som er fysiklærer, havde en grundlæggende id´e til, hvad rollespillet skulle omhandle og indeholde, men havde ikke den store erfaring med rollespil, og ville derfor gerne have min hjælp til at opbygge rollespillet - et tilbud som jeg sagde ja til.

Der var kun omkring en uge til at nde materiale i diverse fysikbøger og histo-riebøger og udarbejde selve rollespillet, der for eleverne skulle vare en hel skole-dag inklusiv forberedelser. Pa trods af tidspresset fungerede rollespillet, der blev kaldet ”I mellemtiden”, godt, og det var en succes ved de 9 elever, der havde valgt at spille rollespillet. Elevernes meget positive mundtlige og skriftlige tilba-gemeldinger styrkede min tro pa, at rollespil med fordel kunne inddrages i den naturvidenskabelige undervisning.

8.1.3 Dramatic Science Play - et udviklingsprojekt

Sideløbende med ”Fra HCA til Ø” og ”I mellemtiden” havde Claus Michelsen i samarbejde med Center for Kunst og Videnskab fra Syddansk Universitet søgt penge fra Mads Clausen Fonden og Undervisningsministeriets tips- og lottomid-ler til at udvikle et fagoverskridende undervisningsforløb kaldet Dramatic Sci-ence Play (DSP). Et undervisningsforløb indeholdende et rollespil omhandlen-de udviklingen af atombomberne unomhandlen-der anomhandlen-den veromhandlen-denskrig med grundskolen som malgruppen. Da ansøgningen blev godkendt i april 2005 var det oplagt at arbejde

8.1. Fra H. C. Andersen til Manhattanprojektet 171

videre med rollespillet ”I mellemtiden”, der derved kunne indga i projektet som pilotforsøg med de overvejelser og resultater, der allerede forela fra temaugen pa Rudkøbing Skole februar 2005. Der blev nedsat en arbejdsgruppe til DSP-projektet3, hvor jeg patog mig opgaven at sta for at designe og udvikle DSP under forudsætning af, at undervisningsforløbet ogsa kunne bruges i gymnasieskolen, da det er malgruppen for min forskning.

Baseret pa erfaringer fra pilotforløbet ”I mellemtiden” og fagdidaktiske over-vejelser var min plan at udvikle et større undervisningsforløb omkring selve rolle-spillet. Der skulle i den henseende forfattes et omfattende materiale til brug i un-dervisningen. Materialet skulle bade omhandle de naturvidenskabelige elementer, samt de historiske og de politiske elementer omkring udviklingen og brugen af atombomberne under anden verdenskrig, og det skulle ogsa være sa indholdsrigt, at det kunne bruges pa forskellige skoleniveauer nemlig bade hos grundskolens ældste klasser savel som i gymnasieskolen. Materialet, der skulle udvikles, viste sig at blive meget omfangsrigt, sa en medforfatter blev hyret til at hjælpe mig med at forfatte og udvikle materialet til undervisningsforløbet4.

I de efterfølgende maneder blev undervisningsmaterialet til DSP designet og udviklet saledes, at det la klar til afprøvning i slutningen af skolearet 2006, det vil sige fra marts til maj 2006. For at gøre materialet let tilgængeligt bade for lærerne og eleverne blev der hyret en programmør5 til at udvikle en hjemmeside6, hvor alt materialet til DSP blev sat struktureret op, og det la ogsa tilgængeligt til at downloade i pdf-format. Det materiale, der blev lagt pa hjemmesiden, var identisk med det materiale, der blev udleveret til klasserne, hvor den oprindelige tanke var, at der skulle være ekstra materiale tilgængelig for eleverne pa hjemmesiden, hvilket dog aldrig blev realiseret grundet manglende tid.

Til at teste materialet deltog der bade klasser fra grundskolen, der var malgruppen for DSP-bevillingen, samt klasser fra gymnasieskolen, der var malgruppen for mit ph.d.-projekt. Fra grundskolen deltog i alt 10 klasser fra Fyn og Jylland fordelt pa 7. til 10. klassetrin. Undervisningsforløbet blev i disse

klas-3DSP-arbejdsgruppen bestod af Claus Michelsen fra NAMADI, Bent Nørgaard og Mimo An-tabi fra Center for Kunst og Videnskab, Peter Faarup og Helle Hansen fra Rudkøbing skole, Filip Madsen fra Amtscentret for Undervisning fra Fyns Amt samt mig selv.

4Ida Toldbod fra Poco Piu blev ansat som medforfatter i oktober 2005, og hun indgik dermed ogsa i DSP-arbejdsgruppen.

5Programmøren, der lavede DSP hjemmesiden, var studentermedhjælper Vitus Vestergaard.

6Hjemmeside for Dramatic Science Play:http://dsp.sdu.dk

ser afprøvet i forskellige fagkombinationer med fysik, dansk, engelsk, historie og samfundsfag og fandt sted fra slutningen af marts 2006 til slutningen af april 2006.

I forbindelse med mit ph.d.-projekt fandt jeg 2 gymnasieklasser, hvor forløbet blev afprøvet i henholdsvis naturfag den 21. april 2006 og fysik den 16. maj 2006. Efter at DSP var afprøvet i grundskolen og gymnasieskolen, blev der samlet op pa er-faringerne, og materialet til undervisningsforløbet blev rettet til og videreudviklet frem til juli 2006.

8.1.4 Manhattanprojektet - et færdigt produkt

Omkring dette tidspunkt indledtes forhandlinger med undervisningsafdelingen af DR7, som en mulig aftager af DSP-materialet. DR ville kunne tilføre videoklip fra eksempelvis Los Alamos og atomprøvesprængningerne og lydklip som eksem-pelvis præsident Trumans tale efter atombombningerne fra deres store database til materialets hjemmeside, en ting der ikke var pa den oprindelige hjemmeside.

Derudover ville DR s synlighed gøre, at materialet havde mulighed for at na et større publikum og derved blive brugt mere i undervisningen, hvilket hele tiden var et vigtigt formal med DSP-projektet set med mine øjne.

Hen over efteraret 2006 pabegyndte en overdragelse af materialet til DR og den endelige kontrakt med DR la klar i januar 2007. Den 28. februar havde DR to hjemmesider (en til grundskolen8og en til gymnasieskolen9) klar med materialet, som nu var omdøbt til Manhattanprojektet, da undervisningsforløbet omhandler udviklingen af atombomberne under Manhattanprojektet. De to hjemmesider blev lanceret i midten af marts 2007 i forbindelse med en DR konference pa Syddansk Universitet for gymnasielærere, hvor jeg var inviteret til at holde et kort oplæg om tankerne og ideerne bag Manhattanprojektet.

Jeg k efterfølgende muligheden for at afprøve det reviderede materiale fra Manhattanprojektet, da jeg i februar 2007 blev kontaktet af to gymnasielærere fra en fynsk gymnasieskole, som ønskede at afprøve DSP i fagene engelsk og fysik i slutningen af marts 2007. De var lidt usikre ved brugen af rollespil men meget nysgerrige og ville derfor gerne have, at jeg var til stede under forløbet. Lærerne

7DR er en forkortelse af Danmarks Radio

8Hjemmeside for Manhattanprojektet til grundskolen:http://www.dr.dk/skole/

naturfag/tema/manhattanprojektet/

9Hjemmeside for Manhattanprojektet til gymnasieskolen: http://www.dr.dk/

gymnasium/emner/manhattanprojektet/forside.asp