• Ingen resultater fundet

Forhandlingerne om medarbejderindflydelse i relation til anmeldelsesfrister m.v

Kapitel 18: Stiftelse af SE-datterselskab, omdannelse og øvrige omstruktureringer 1013

3.5. Forhandlingerne om medarbejderindflydelse i relation til anmeldelsesfrister m.v

hvilket kan spille en rolle. Det kan ligeledes spille ind, om de del-tagende selskaber er underlagt aftalemæssige bindinger i f.eks. låne-aftaler eller samarbejds- og aktionærlåne-aftaler, der gør en enkelt eller visse stiftelsesmodeller mere attraktive and andre. Tilsvarende kan gælde, hvor licenser, offentlige tilladelser eller godkendelser indeholder vilkår, der betyder, at indehaveren af eksempelvis en godkendelse vel vil kunne indgå i en fusion som fortsættende SE-selskab, men ikke vil kunne deltage i f.eks. stiftelse af SE-holding eller -dattersel-skab.

Da det fortsættende eller nystiftede selskab i en fusion vil være en helt ny selskabstype, og der derfor ikke skal træffes et valg om, hvilket af flere nationale selskaber der skal være det fortsættende, må det nok forventes, at en fusion efter forordningens regler vil kunne reducere de psykologiske vanskeligheder ved etablering af græn-seoverskridende samarbejder. Der kan dog stadig tænkes en vis psykologisk hindring i beslutningen om valg af hjemsted for SE-selskabet, idet hjemstedet skal være beliggende samme sted som hovedkontoret. Denne barriere er dog næppe uovervindelig, lige-som der er mulighed for at vælge at placere hjemstedet og hoved-kontoret i en helt tredje medlemsstat. Forordningen vil på tilsva-rende vis kunne være et nyttigt instrument for stiftelse af et fælles SE-datterselskab eller etablering af et SE-holdingselskab for inter-nationale koncerner. SE-selskabets særlige status i kraft af, at det er underlagt europæisk ret, må antages at gøre det lettere at overvinde de psykologiske barrierer, idet de pågældende selskaber ligesom ved fusion i hvert fald i et vist omfang undgår at skulle vælge en bestemt medlemsstats lovgivning, når de opererer i flere medlems-stater.

Psykologiske overvejelser kan bl.a. få betydning i forhold til med-arbejdere, og i den sammenhæng kan en stiftelsesmodel, der medfø-rer, at ingen af de involverede selskabers medarbejdere har fordel af at fortsætte i det eksisterende selskabsregi, indgå i overvejelserne.

3.5. Forhandlingerne om medarbejderindflydelse

selska-ber, der påtænker at stifte et SE-selskab, skal være opmærksomme på i relation til det tidsmæssige forløb i forhold til at fastlægge ord-ninger for medarbejderindflydelse i SE-selskabet.

Blandt de særlige træk, der karakteriserer medarbejderindfly-delse i et SE-selskab, er det krav til forhandling om den kommende medarbejderindflydelse i SE-selskabet, som medarbejderdirektivet (Medarbejderindflydelsesloven) kræver. Det er væsentligt tidligt i forløbet at være opmærksom på det tidsmæssige forløb i forhand-lingerne, idet fristerne i medarbejderdirektivet om forhandling i et halvt år (eller op til et år ved konkret aftale mellem parterne) kan komme til at kollidere med nationale frister om anmeldelse af stif-telse af et SE-selskab, jf. nærmere omtalen af Medarbejderindflydel-seslovens § 12 under 13.10.8.

Hvis SE-selskabet skal have sit vedtægtsmæssige hjemsted i Dan-mark, følger det af art. 15, at med forbehold af bestemmelserne i forordningen finder den nationale aktieselskabslovgivning i den stat, hvor SE-selskabet etablerer sit vedtægtsmæssige hjemsted, an-vendelse på SE-selskabets stiftelse. Det betyder for Danmarks ved-kommende, at ASL’s regler, herunder anmeldelsesfrister i ASL, fin-der anvendelse.

I dansk ret er der særlige frister i ASL § 134 i til anmeldelse af en fusion. Det følger heraf, at den vedtagne fusion for hvert selskab skal være modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest to uger efter, at fusionen er besluttet i alle de fusionerende selskaber, jf. ASL § 134 i, stk. 1. Anmeldelse om den vedtagne fusion skal endvidere være modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest ved udløbet af indsendelsesfristen for årsrapporten for den periode, hvori tids-punktet for fusionens regnskabsmæssige virkning indgår, jf. art. 20, stk. 1, litra e, dog senest et år efter styrelsens bekendtgørelse af modtagelse af fusionsplanen, jf. ASL § 134 i, stk. 2. Overskrides fristen i ASL § 134 i, stk. 2, mister beslutningen om fusionens gen-nemførelse sin gyldighed, og den udarbejdede fusionsplan anses for bortfaldet. Der er derimod ikke knyttet nogen retsvirkning til over-skridelse af fristen i ASL § 134 i, stk. 1. Disse frister er alene relevante ved stiftelse af et SE-selskab ved fusion, hvis forordningen ikke indeholder frister på det pågældende område. Det må antages, at to ugers-fristen i ASL § 134 i, stk. 1, alene finder anvendelse i relation til danske deltagende selskaber i fusionen, da det følger af art. 26,

3.5. Forhandlingerne om medarbejderindflydelse i relation til anmeldelsesfrister m.v.

stk. 2, at hvert af de udenlandske fusionerende selskaber indsender attesten i medfør af art. 25, stk. 2, inden for en frist på seks måneder efter attestens udstedelse samt en kopi af den af selskabet god-kendte fusionsplan. Hvorvidt fristen i ASL § 134 i, stk. 2, finder anvendelse, er også uklart, men den må antages at supplere forord-ningens seks måneders-frist. Fristen i ASL § 134 i, stk. 2, må således antages at gælde for såvel danske som udenlandske deltagende selskaber i fusionen for at sikre fusionsplanens aktualitet i forhold til den generalforsamling, der skal træffe beslutning om at gennemføre fusionen. I den situation, hvor SE-selskabet skal have vedtægtsmæs-sigt hjemsted i en anden medlemsstat, kan Erhvervs- og Selskabs-styrelsen alene påse fristens overholdelse i forbindelse med udste-delse af attesten i medfør af forordningens art. 25, stk. 2. Der kan derudover være særlige frister i den stat, hvor SE-selskabet skal have sit vedtægtsmæssige hjemsted.

Endvidere er det et krav i ASL § 11, stk. 1, at et selskab skal anmeldes til registrering senest seks måneder efter datoen for stiftel-sesdokumentets oprettelse. Fristen er ufravigelig. Denne frist vil være relevant i relation til stiftelse af et SE-holdingselskab, hvor fri-sten dog ikke løber fra stiftelsesplanens oprettelse i henhold til for-ordningens art. 32, stk. 2, men derimod fra det ved selve stiftelsen oprettede stiftelsesdokument, jf. nærmere under 5.10. Fristen bør man endvidere være opmærksom på ved stiftelse af et SE-dattersel-skab, da fristen her løber fra stiftelsesdokumentets oprettelse til stif-telse af et SE-datterselskab.

Endelig er der særlige regler i ASL § 156 om anmeldelse af ved-tægtsændringer, som skal være modtaget i Erhvervs- og Selskabssty-relsen senest fire uger efter ændringens vedtagelse. Fristen er alene to uger, hvis der er tale om ændring af hjemsted, ændring af sel-skabets bestyrelse (ledelses- og tilsynsorgan, jf. SE-lovens § 8, stk. 2 og 4, eller administrationsorgan, jf. SE-lovens § 11, stk. 1) eller di-rektion (administrerende direktør(er), jf. SE-lovens § 12, stk. 2), samt (hvis relevant, jf. ASL § 82, stk. 1) valg af ny revisor. Disse frister er dog ikke ufravigelige. Fristerne er relevante ved stiftelse af et SE-selskab ved omdannelse.

Et SE-selskab kan efter art. 12, stk. 2, ikke registreres, medmindre spørgsmålet om medarbejderindflydelse er afklaret. Det anbefales der-for, at det kompetente organ i selskaber, der deltager i stiftelsen af et

SE-selskab, indleder forhandlingerne om medarbejderindflydelse så tidligt, som det er muligt. Forhandlingerne kan med fordel startes, inden det tidspunkt som medarbejderdirektivet (og Medarbejder-indflydelsesloven) kræver, jf. Medarbejderindflydelseslovens § 3, stk. 1. Medarbejderdirektivet kræver først, at forhandlingerne skal startes ved offentliggørelse af en plan for stiftelse af et SE-selskab (ved fusion-, holding- eller omdannelsesstiftelse) eller ved beslut-ning om at stifte et SE-selskab (ved datterselskabsstiftelse). Der kan dog være hensigtsmæssigt under hensyn til forhandlingernes varig-hed og nationale anmeldelsesfrister at starte forhandlingerne på det tidspunkt, hvor selskaberne er blevet enige om at etablere et SE-selskab, og eventuelt allerede har udsendt en pressemeddelelse herom eller eventuelt en fondsbørsmeddelelse for så vidt angår børs-noterede selskaber, jf. VPHL § 27, stk. 1.

3.5. Forhandlingerne om medarbejderindflydelse i relation til anmeldelsesfrister m.v.

Kapitel 4

Stiftelse af SE-selskab ved

fusion