• Ingen resultater fundet

Det videre arbejde

In document Ung og på vej – (Sider 65-69)

Vi står nu over for at skulle gennemføre den sidste delundersøgelse, nemlig det andet pædagogiske feltarbejde. Det er vores plan, at vi i skoleåret 2008/09 vil besøge de skoler, som indgik i vores første feltarbejde. Ved at vende tilbage

til de samme skoler kan vi koncentrere os om udviklingsaspektet. Det bliver muligt at se, om der er sket ændringer i reformimplementeringen i de konkrete skoler, vi allerede har gjort til genstand for vores empiriske arbejde. Også her vil vi søge at komme i dybden med nogle udvalgte temaer. Vi vil fastholde de allerede valgte temaer, men også være åbne over for nye temaer, som måtte dukke frem i vores observa tioner og interview. Samtidig vil vi søge at af-klare, hvilke perspektiver der tegner sig for udviklingen i de gymnasiale uddan-nelser. Hvilke løsninger tegner sig på baggrund af de fundne resultater? Hvil-ke perspektiver ser lærerne, eleverne og lederne for de gymnasiale uddannel-ser? Hvordan ville den ideelle udvikling være for gymnasieuddannelserne og for elevernes læringsmiljø?

Lærerrolleprojektet og DIG/IFPR

Spørgsmålet er nu, hvad dette omfat-tende forskningsprojekt om nye lærer-roller efter 2005-reformen med store mængder af data og hundredvis af sider har betydet for DIG/IFPR.

Det har givet vis haft en væsentlig betydning både internt i organisationen og eksternt i forhold til vores samar-bejdspartnere. Internt i organisationen har det betydet, at fire forskere har fået mulighed for at gennemføre et meget spændende projekt. Det har været udviklende for os alle som gruppe og som enkeltpersoner. Vi har lært, hvad teamarbejde betyder i praksis for såvel det personlige som det fælles faglige udviklingsprojekt. På instituttet har vi som forskningsgruppe på den ene side sat mange aspekter til diskussion og på den anden side måttet koncentrere os om løsningen af den opgave, vi i fælles-skab havde påtaget os. Vi lukkede os om os selv og vores opgave, samtidig med at denne opgave påvirkede vores måde at tænke på, når vi skulle

vare-tage andre opgave på instituttet. Tænk-ningen i projektet sneg sig ind i andre af instituttets aktiviteter og måske også i aktiviteter uden for instituttet.

Påvirkningen fra lærerrolleprojektet blev tydelig i såvel undervisning som forskning. Vi har i forskellige undervis-ningsmæssige sammenhænge – såvel pædagogikum som masteruddannelse – fremlagt ideer og resultater fra lærer-rolleprojektet. Metoderne, teorierne og resultaterne er blevet diskuteret af studerende med tilknytning til den gymnasiale sektor. Sådanne tilbagemel-dinger har haft stor betydning for den videre tænkning om forskningen. I forsk-ningsmæssige sammenhænge har vi høstet erfaringer, som kan bruges i det videre forskningsarbejde. Vi er blevet klogere på metoder og teorier. Resulta-terne er fremlagt som oplæg på viden-skabelige konferencer og som artikler i videnskabelige tidsskrifter. Men først og fremmest har projektet virket som en dynamo for vores videre forskning inden for det gymnasiale felt. Projektet har været dynamisk på den måde, at det har banet vejen for videre forskningsarbejde inden for det gymnasiale felt – af såvel teoretisk som empirisk karakter. Nye hypoteser og nye felter for gymnasial forskning tegner sig i horisonten.

Eksternt har projektet betydet, at vi har fået mulighed for at udvikle et frugtbart samarbejde med GL, men vi har også erfaret nuancerne i et sådant samarbejde. GL som organisation har vist os stor respekt og holdt sig på afstand af forskningsprocessen. For-skernes uafhængighed er blevet re-spekteret. Men enkelte lærere har i den offentlige debat forsøgt at intervenere i forhold til vores dataindsamlinger og analyser. For de lærere, som skal leve med konsekvenserne af vores resul-tater, kan det være svært at fastholde distancen til forskningsprocessen. Når man forsker i felt under dynamisk refor-mering vækker det interesse, men også bekymring.

Hvad kan resultaterne bruges til? Det ved hverken forskere eller responden-ter på forhånd. Forskningens resultaresponden-ter lever deres eget liv, når de er beskrevet i forskningsrapporter. Man kan kun ud-vise sin interesse i at opnå valide resul-tater.

Fremlæggelsen af forskningsresulta-terne er sket i interaktion med de men-nesker, som de vedrører. Efter offentlig-gørelsen af den anden delrapport holdt vi en konference, hvor repræsentanter for de gymnasiale aktører var inviteret.

Den var i øvrigt åben for alle, som måtte være interesseret. Når den fjerde og sid-ste delrapport bliver færdig, vil vi holde en tilsvarende konference. Det bliver i efteråret 2009. Desuden har vi optrådt med foredrag på skoler, i ministeriet, i Gymnasierådet, på konferencer og med interview og artikler i fagbladet Gym­

nasieskolen. Vi har således været i in-teraktion med det felt, vi har undersøgt, men vi har også i lange perioder været så optaget af vores dataindsamlinger, analyser og afrapporteringer, at vi er blevet næsten usynlige for om verdenen.

En af indikatorerne på, om vi har haft en betydning for omverdenen er, om de begreber, vi anvender, ses i den gymna-siale diskurs, som føres uafhængigt af os. Her ser det ud til, at begreber som lærerroller og interdisciplinær under-visning træder frem i forskellige sam-menhænge, fx i diskussionen om det

nye pædagogikum. Læreruddannelsen vil formentlig ændre sig i takt med, at lærerrollen bliver begrebsliggjort og ud-forsket.

Alt i alt må man konkludere, at et så omfattende projekt som lærerrolle-projektet på den ene side lever sit eget liv og på den anden side virker som en dynamo for undervisningen, for den videre forskning, for den pædagogisk/

didaktisk diskurs og for det interne og eksterne samarbejde. Et stort forsk-ningsprojekt som lærerrolleprojektet fører til, at man som forskningsgruppe lukker sig om sig selv, så længe arbej-det finder sted, men måske vil vi på længere sigt erfare, at de resultater og fortolkninger, vi har fremlagt, trænger igennem som værdier og praksis i det gymnasiale hverdagsliv.

Fra projektet er der på nuværende tidspunkt publiceret tre forsknings-rapporter:

Zeuner, L., Beck, S., Frederiksen, L. F. og Paulsen, M. (2006). Gymnasiets dilem­

maer – lærernes positioner. Odense:

Gymnasiepædagogik nr. 56.

Zeuner, L., Beck, S., Frederiksen, L. F. og Paulsen, M. (2007). Lærerroller i praksis.

Odense: Gymnasiepædagogik nr. 64.

Zeuner, L., Beck, S., Frederiksen, L. F. og Paulsen, M. (2008). Lærerroller – stabi­

litet og forandring. Odense: Gymnasie-pædagogik nr. 68.

Følelser i gymnasiet – et

In document Ung og på vej – (Sider 65-69)