• Ingen resultater fundet

4. Regnskabsanalyse

4.3. Risikoanalyse

En analyse af risikoen har til formål at belyse de risici der er forbundet med virksomhedens

nøgletal. Således er der ikke en garanti for at de historiske/realiserede resultater vil skabe fremtidige resultater. Rentabilitetsanalysen viste hvad der historisk set har påvirket egenkapitalens forrentning.

Risikoanalysen skal identificere væsentlige faktorer, der kan medføre, at

Novo Nordisk’ fremtidige indtjening afviger i forhold til forventningerne. Denne risiko kaldes også variabilitetsrisikoen.

2006 2007 2008 2009 2010 Gns.

Finansiel gearing

FGEAR = gns. FA/gns. EK 0,1026 0,1541 0,2126 0,2806 0,3475 0,2195

RONFA = NFA/gns. NFA 0,0390 -0,0184 0,0335 -0,0111 -0,0208 0,0044

Variabilitetsrisikoen opdeles i hhv. driftsmæssig risiko og finansiel risiko.

4.3.1. Driftsmæssig risiko

Den driftsmæssige risiko knytter sig til de risici, der er forbundet med den daglige drift, og at denne ikke falder ud som forventet. Under den driftsmæssige risiko, analyseres der derfor på 4 elementer.

Det drejer sig om OG, AOH, DGEAR og valutarisiko.

4.3.1.1. OG-risiko

Som analyseret i rentabilitetsanalysen har overskudsgraden vist sig at være den mest indflydelsesrige værdidriver i Novo Nordisk. Overskudsgraden afspejler forholdet mellem omsætning og omkostninger. En række udefrakommende faktorer kan få indflydelse på

salget/omsætningen i fremtiden på både godt og ondt. Det kan eksempelvis være konkurrence fra kopiprodukter (afledt af udløbne patenter), politiske tiltag, sundhedsreformer (som det ses i USA i øjeblikket), men også interne faktorer kan påvirke salget. Det kunne være en svag pipeline pga.

manglende produktudvikling osv.

En af de væsentligste faktorer i OG-risikoen, er at overvåge omkostningerne i forhold til omsætningen. Novo Nordisk er en virksomhed der har store omkostninger til forskning og udvikling (F&U). Som tidligere skrevet er det ikke mange lægemidler der kommer igennem det berømte nåleøje og bliver til et salgsbart produkt. Alligevel er man nødt til at bruge mange

ressourcer til F&U, da Novo Nordisk’ eksistensgrundlag starter her. Derfor kan der være perioder hvor omkostningerne er høje i forhold til omsætningen, som så kan ændre sig når produktet kommer på markedet og ’tjener pengene hjem’.

Det vurderes at Novo Nordisk, qua den historiske udvikling i OG, har fokus på forholdet mellem omsætning og omkostninger, og alt andet lige har produkter i pipelinen, der er klart til at booste omsætningen.

4.3.1.2. AOH-risiko

Risiko ved aktivernes omsætningshastighed ligger i om virksomheden er i stand til løbende at tilpasse nettodriftsaktiverne med sit salg. AOH-risikoen vurderes at være af nogen betydning for Novo Nordisk. Det er umiddelbart svært at skulle tilpasse sine NDA til salget, da godt 45 % af disse er bundet i materielle aktiver, i form at bygninger, produktionsapparater, maskiner osv107. Mange af de materielle aktiver vurderes at være specialiseret til medicinalbranchen, og det må derfor antages at det på kort sigt kan være svært at reducere virksomhedens aktiver.

4.3.1.3. DGEAR-risiko

DGEAR er et udtryk for at andelen af driftsforpligtelser, set i forhold til nettodriftsaktiverne, vil falde. For Novo Nordisk kan det betyde at forhold i virksomheden gør at man ikke længere i samme grad kan opnå kredit hos leverandører. Denne risiko vurderes dog at være minimal for Novo

Nordisk, da virksomheden er økonomisk solid, og at en uforudset salgsnedgang i kortere perioder alt andet lige ikke vil være faretruende.

4.3.1.4. Valutarisiko

Novo Nordisk har en stor del af deres omsætning i anden valuta end dansk. Novo Nordisk afdækker deres forventede fremtidige pengestrømme i udenlandsk valuta ved indgåelse af

valutaterminsforretninger og valutaoptioner i op til 15 måneder.108 Selvom de forventede fremtidige pengestrømme afdækkes med finansielle instrumenter, er der stadig en risiko for, at der er udsving i forhold til, hvad der er forventet. Det vurderes på trods af den finansielle afdækning, at der er en betragtelig risiko for, at valutaforhold kan spille ind på Novo Nordisk indtjening. Specielt i øjeblikket kan der være valutarisiko i form at en stærkt faldende USD, der efter eksperternes vurdering kan komme ned under 5 kr.109+110

107 Materielle driftsaktiver (20.507) / Driftsaktiver i alt (45.351) * 100

108 Novo Nordisk Årsrapport 2010, side 85, Note 30, Finansielle instrumenter

109 ”Lav dollar udfordrer Novo Nordisk” – Artikel på www.borsen.dk, d. 28. april 2011

4.3.2. Finansiel risiko

Den finansielle risiko behandler de risici der er tilknyttet Novo Nordisk’ finansielle gearing

(FGEAR), og påvirkning af egenkapitalens forrentning. Den finansielle risiko opdeles til en analyse af FGEAR og Spread, samt vækstrisiko.

4.3.2.1. Finansiel gearing (FGEAR) & Spread

For Novo Nordisk vurderes det at den finansielle gearing på nuværende tidspunkt ikke udgør en stor risiko. Virksomheden har nettofinansielle aktiver, og derfor påvirkes ROE negativt af en stigende finansiel gearing (og et stigende spread). Novo har de seneste år lavet en række aktietilbagekøbs-programmer, og dette vil alt andet lige sænke den finansielle gearing. Og dette er der også mulighed for i fremtiden.

Med hensyn til Spread’et, vil denne kun blive udsat for øget risiko, såfremt låntagningen øges.

Herudover vil Novo Nordisk også være eksponeret overfor renteændringer, igen da virksomheden har netto finansielle aktiver, frem for forpligtelser. Renterisikoen vurderes derfor at være beskeden.

Således udgør langfristede lån i 2010 504 mio. kr., fordelt med 99 % i EUR111, og 1 % i DKK.

Lånene er sikret. Kortfristede lån udgør 1720 mio. kr.112+113

4.3.2.2. Vækstrisiko

Risikoen i væksten, består i at egenkapitalen ikke vækster som forventet. Som tidligere skrevet er udviklingen i væksten primært koncentreret omkring udviklingen i NDA, der er givet ved væksten i salget. Der vil altid være en risiko for salgsvæksten ikke stiger som forventet. Der er mange faktorer der påvirker dette. Dog har væksten og omsætningen været stigende i de seneste år. Dette skyldes til dels en succesfuld introduktion af produktet Victoza® i USA. Omvendt kan Barack Obamas

sundhedsreform umiddelbart pege i den anden retning. For med denne vil Novo Nordisk sælge de

110 ”Dollaren på vej under 5 kroner” – Artikel på www.dr.dk, d. 28. april 2011

111 Den danske krone kører en fastkurspolitik overfor euroen.

112 Novo Nordisk årsrapport 2010, side 76, note 19, langfristede forpligtelser

113 Novo Nordisk årsrapport 2010, side 78, note 23, kortfristede forpligtelser

samme produkter i USA, men til lavere priser.114

Novo Nordisk forventer en salgsvækst i 2011 på 8-10 % (i lokale valutaer)115, og er baseret på forventninger om fortsat markedsindtrængning for Novo Nordisk’ nøgleprodukter, en forsat intens generisk konkurrence, samt en påvirkning fra implementering af sundhedsreformer.116