• Ingen resultater fundet

4. Materialer og metoder

4.4 Udvælgelse af arbejds- og kursusrelaterede faktorer

4.4.3 Syntese af resultaterne fra den kvalitative undersøgelse

I tabellerne 4.5 – 4.9 præsenteres de arbejds- og kursusrelaterede faktorer, som fremkom gennem min analyse af interviewmaterialet. Dette fungerer som besvarelse af mit

forskningsspørgsmål.

Gennem analysearbejdet kom jeg frem til, at alle de fire anvendelige temaer, fra UTAUT, blev oplevet som relevante af de deltagende sygeplejersker i forhold til det at deltage i

kompetenceopretholdende e-læringskurser. Desuden fandt jeg ud af, hvordan de enkelte faktorer fra teori og litteratur konkret kommer til udtryk i deltagernes arbejdsmæssige

kontekst. Omkring de fleste faktorer var der enighed mellem sygeplejerskerne. Jeg observerede en uoverensstemmelse mellem interviewdata fra de to sygehuse omkring opfattelsen af at være forpligtet til at gennemføre e-læringskurset. På Vejle sygehus oplevede jeg en undren over, at jeg overhovedet ville undersøge deltagelse i e-læringskurser, idet de ikke anså deres deltagelse i kurset som et valg, men som et must (se andet og tredje citat i tabel 4.7). Hvorimod jeg ikke oplevede denne undren komme til udtryk på samme måde i interviewene på Skejby.

Gennem min analyse kom jeg frem til, at temaet ”Indre motivation”, der er et af de temaer, der hører ind under motivationsteorien (MM), og som blev fravalgt under udformningen af

UTAUT (30), blandt danske sygeplejersker, opleves som værende af stor betydning for deltagelse i kompetenceopretholdende e-læringskurser. Indre motivation defineres som

handlinger, det enkelte individ selv vælger at udføre uden, udefrakommende tilskyndelse; ting man gør uden ønske om at opnå belønning fra andre (31). Sygeplejerskerne gav i høj grad udtryk for, at det at være forberedt og føle sig kompetent, samt det at føle sig forberedt, var en stor motivationsfaktor for at opretholde kompetencer (se tabel 4.9 for citateksempler). Grunden til at sygeplejerskerne i høj grad oplever behovet for at føle sig kompetent som en særskilt faktor og ikke kun som en del af at kunne udføre deres arbejde godt, mener jeg, relaterer til den specifikke arbejdssituation, sygeplejersker befinder sig i. For eksempel kan der opstå akut behov for transfusion af blodkomponenter, og så er der ikke tid til at læse manualer. Det skal

gå stærkt og laver man alvorlige fejl her, kan det koste menneskeliv (20). Herudover kom den indre motivation også til udtryk omkring selve det at anvende kurset og egen interesse for emnet (se citater i tabel 4.9). Jeg mener, at disse faktorer viste sig at være relevante i forbindelse med e-læringskurser, fordi der skal findes tid ud over det daglige arbejde med patienterne til at tage kurserne, så det er når der ellers kunne være tid til at holde pause, at denne teknologi skal anvendes (se citaterne nederst i tabel 4.10). Af de ovenstående årsager har jeg valgt at inkludere ”Indre motivation” som et tema med direkte eller indirekte betydning for sygeplejerskers deltagelse i kompetenceopretholdende e-læringskurser.

Tabel 4.5: Overensstemmende faktorer mellem teori, litteratur og interviewmateriale under temaet ”Arbejdspræstation”, samt dokumenterende interviewcitater

Arbejdspræstation

Faktorer fra teori, litteratur og interviews Interview citater:

- Relevans:

a) Emnets relevans i forhold til sygeplejerskernes daglige arbejde.

b) Overensstemmelse mellem indhold og den viden sygeplejerskerne føler behov for i deres dagligdag.

a) Sygeplejerske E: Altså man burger det mere fordi man kan bruge det i praksis også

selvfølgelig, man kan relatere til det.”

b) Sygeplejerske H: ” Ja jeg syntes der mangler noget mere baggrundsviden, jeg syntes, der mangler noget mere viden omkring, øh, selve blodprodukterne.”

Sygeplejerske G: ”Det er da en grund til at man udskyder det i hvert fald, hvis man i forvejen syntes at det kan jeg godt, så kan jeg jo godt vente med det …”

- Forøget patientsikkerhed Sygeplejerske A: ”Jamen jeg kan ligge ud, og så er det sikkerhed for patienten, jeg vil sige først.

På den måde er det positivt at lave det. Så det vil jeg sige.”

Tabel 4.6: Overensstemmende faktorer mellem UTAUT, litteratur og interviewmateriale under temaet ”Anvendelse af kurset”, samt dokumenterende interviewcitater

Anvendelse af kurset

Faktorer fra teori, litteratur og kurset Interview citater:

- Hvor nemt sygeplejerskerne opfatter det at anvende kurset i forhold til hvad de har hørt andre sige.

Sygeplejerske C: ”…men jeg kan bare huske at det var sådan med, at måden man skulle finde det på og det var ikke logisk overhovedet, og det var enormt.. og det var sådan meget et irritationsmoment fordi vi skulle alle sammen ind i det og sådan noget og hvem er det der kan det og det gav meget uro og meget sådan snak om, som man ikke havde behøves hvis det nu havde været lidt mere enkelt og let at finde, altså.”

- Tekniske problemer:

a) Det at logge ind på kurset.

b) Det at manøvrere rundt i kurset.

c) At få logget korrekt ud af kurset så det bliver registreret, at man har gennemført.

a) Sygeplejerske C: “Nu er det meget sådan, at du skal selv gå ind på computeren og, det syntes jeg var enormt bøvlet, og bare og komme derind…”

b) Sygeplejerske B: ” jeg kan husker der var sådan en, ja det kan jeg kun være enig i altså, det var sådan noget med uh, man måtte ikke komme til at trykke på en eller anden knap for så forsvandt det hele og så skulle man til at starte forfra”

Sygeplejerske C: ” Så det, ja, det vil helt sikkert stoppe mig undervejs, jeg er ikke nogen IT-nørd, så hvis det var alt for besværligt, så tror jeg godt at det kan stoppe mig.”

c) Sygeplejerske D: ”Og der er simpelthen også nogen at de har været inde og gennemføre det men ikke fået det sendt, og det er rigtig ærgerligt, at der ikke er sådan en ”Er du sikker””

- Det faglige indhold:

a) Formuleringen af kursets spørgsmål.

b) Hvor meget kræver det af sygeplejersken at gennemføre kurset.

a) Sygeplejerske H: ” Det jeg tænker, der har været mest, det er formuleringerne af

spørgsmålene, æh hvad mener de egentlig her.”

b) Sygeplejerske F: ” fordi nogle af dem har jeg taget i aftenvagt, og børnene er lagt i seng ovre ved os, så er det lidt lettere at gå ind og tage en der, men skal du læse en hel, hel masse, så kan det måske os godt gøre at man stopper halvvejs, og siger, at nu gider jeg ikke mere for nu er jeg for træt til det.”

Tabel 4.7: Overensstemmende faktorer mellem UTAUT, litteratur og interviewmateriale under temaet ”Social indflydelse”, samt dokumenterende interviewcitater

Social indflydelse

Faktorer fra teori, litteratur og interviews Interview citater:

- Holdningen på afdelingen generelt i forhold til e-læringskurset.

Sygeplejerske F: ” Det er afdelingens holdning, så er det ikke, der bliver afspejlet i det, har man en positiv holdning overfor de der programmer, at det er noget, der kan give mig noget og det er positivt. Eller har man en negativ holdning, det er en tidsfaktor, det er en tidsrøver…”

- Frivillighed i forhold til det at tage kurset. Det at føle sig forpligtet til at tage kurset.

Sygeplejerske A: ” men det altså når den er obligatorisk så er det ikke til diskussion, så er det noget du skal.”

Fortsat senere:

Sygeplejerske A: ” Helt klart det står ikke til diskussion, færdig, det skal vi bare. Så siger jeg til dig, at så gør du det inden for den tidsperiode og fandeme og det gør du. Så er der ikke mere med det.”

- Det at blive gjort opmærksom på kursets eksistens

Sygeplejerske G: ” Jamen når der kommer nye programmer, så syntes jeg godt, at det kunne være afdelingssygeplejersken der gjorde opmærksom på det…”

- Opfølgning:

a) Kollektiv påmindelse b) Personlig påmindelse fra afdelingssygeplejerske/tovholder.

a) Sygeplejerske G: ” Tror så også at hvis man blev gjort sådan lidt mere opmærksom på det, at man skulle ind og genopfriske, og at der var kommet nye programmer derinde nye ting og sådan, så ville man være mere opmærksom på, at når der så var tid, at man så ville sætte sig ned med det her.”

b) Sygeplejerske F: ” Hun gør opmærksom på det, og det vil hun jo gøre hvis vi ikke tager det, der hænger en seddel inde hos hende hvor hun kan se, hvem har bestået og hvem har ikke bestået, og dem som ikke har bestået dem retter hun selvfølgelig henvendelse til og det tror jeg selvfølgelig er vældig fint.”

- Kollegernes holdning til det at tage e-læringskurset.

Sygeplejerske A: ” ja, det er det, altså. Ja fordi, at hvis andre nu syntes, at du sætter dig ned, og de måske også syntes at du skulle lave noget andet på det tidspunkt, så er det en stressfaktor.”

- Det at det opleves som værende vigtig for afdelingssygeplejersken / tovholderen.

Sygeplejerske G: ”også noget med tovholderen, der sådan skal gøre opmærksom på, at det er lidt vigtigt, at det her bliver lavet, så der bliver en fælles ide om det her skal, det er noget vi skal gøre i afdelingen, frem for at det bare bliver hængt op og så bliver der ikke gjort mere ved det.”

Tabel 4.8: Overensstemmende faktorer mellem UTAUT, litteratur og interviewmateriale under temaet ”Fremmende faktorer”, samt dokumenterende interviewcitater

Fremmende faktorer

Faktorer fra teori, litteratur og interviews Interview citater:

- Tid i en travl hverdag:

a) Er der naturlige tidspunkter på dagen hvor der er tid til at tage kurset på afsnittet.

b) Det at man som kolleger hjælper hinanden til at finde tid til at tage kurset.

Tid generelt:

Sygeplejerske B: ” Den syntes jeg er rigtig vigtig, man skal have tid til det, og tid til at kunne fordybe sig i det, ja.”

a) Sygeplejerske E: “Vi har jo voksne mennesker oppe ved os, men igen, at man vælger jo selv hvornår vi tager det, så derfor tager det jo ikke tiden fra patienten, det tror jeg er holdningen.”

b) Sygeplejerske F: ” Man kunne kollegialt gå ind og sige at så skaber vi tid for dig, så er de jo nødt til at ta den tid de ligesom får så.”

- Ro til at gennemfører kurset uden afbrydelser. Sygeplejerske F: ” At man kan få tid og man kan får ro til at gå ind og sætte sig og fordybe sig i det og, at man ikke hele tiden bliver forstyrret og at der ikke hele tiden er nogle andre opgaver man skal varetage samtidig med, for ellers er det måske som så, hvor meget man lige kan tage med sig der fra, hvis det er alt for mange afbrydelser…”

- Tilgængeligheden af computere, der er placeret væk fra larm og travlhed.

Sygeplejerske G: ” Det er det i hvert fald hos os, altså der har det meget stor betydning, i hvert fald i dagvagten hvor der både kommer læger og sygeplejersker og alting skal være inde i det samme rum her, og sidde ved computerne, og så er der bare ikke computerplads, til, at man kan sidde med sådan en test i så lang tid.”

Sygeplejerske H: ”Ja og så et sted væk fra vores forældre, så de ikke sidder og tænker kors mand, hvad er det for nogle sygeplejersker der passer vores barn.”

- Det at kunne afbryde kurset, hvis man skulle blive forstyrret, og så kunne logge ind igen, når der igen bliver tid til at anvende kurset.

Sygeplejerske G: ” Hvor det måske kunne være meget funktionelt at man kunne lukke det ned og så kunne man åbne det, der hvor man var kommet fra måske for at kunne tage en helt test, men også lidt løbende…”

- Introduktion/træning/support:

a) At føle at man ved, hvad det er, man går ind til.

b) Hjælp til rent teknisk at anvende kurset.

c) Det at føle sig til besvær, hvis man har

a) Sygeplejerske C: ” Det syntes jeg også er en del af forarbejdet, at dem der laver

programmerne de skal tænke rigtig godt, så vi får formålet med det formuleret rigtig godt, så os der skal ind og gøre det, vi er klar over, ved

problemer med anvendelse af kurset og må have hjælp fra kollegerne.

hvad det er vi åbner op for.”

b) Sygeplejerske H: ” jeg skal ha en eller anden vejleder, der kan sidde, samtidig med at jeg trykker på tasterne og så er det hende, der vejleder hvis jeg går i stå.”

c) Sygeplejerske H: ”Man kan jo ikke bare beslaglægge andres tid vel, det er i hvert fald afholdt mig fra at gå ind nogle gange, eller også er jeg gået ind, og prøvet at komme i gang og så tænkt, at det orker jeg simpelthen ikke det her, cut det, sluk.”

Tabel 4.9: Overensstemmende faktorer mellem UTAUT, litteratur og interviewmateriale under temaet ”Arbejdspræstation”, samt dokumenterende interviewcitater

Indre motivation

Faktorer inspireret af motivationsteori, litteratur og interviews

Interview citater:

- Faglig stolthed; Det at føle at man er kompetent til at udføre en konkret opgave.

Sygeplejerske G: ”Nej jeg tror meget af det handler om at, ja, det er jo bare vores egen viden, det er ren motivation for, at vi får det genopfrisket.”

Sygeplejerske C: “Ja der er jo fordi, ikke er noget jeg gør så tit, jeg ved ik, og står jeg lige pludseligt i det akut, sådan er det jo sommetider, og så er det virkeligt rart når man så føler sig klædt på, altså mere end man var før.” og

”Det er mere, at man mere selv, sådan er det med alting, hvis man sætter sig ind i ting, det er jo rart. Så er der ro på.”

Sygeplejerske H: ”Og man kan sige, at der er da også bestemt også en stor del af selvmotivation i det, fordi i de e-læringsprogrammer, der ligger der, i hvert fald på de der essentielle ting, der tænker jeg lidt, at det er ikke godt hvis jeg laver fejl, hvis vi har de programmer, og så bare ikke har taget mig af dem.”

- Det at man syntes, at emnet er interessant. Sygeplejerske H: ” Jamen jeg tænker for det første det der med, det der er rigtig godt det er hvis det fanger min interesse, ik os da.”

Sygeplejerske F: ”Jeg tænker også tilgangen til det, om det er, er en sur pligt, og nu skal jeg bare have taget det her, eller om man tænker fedt nok så kan jeg genopfriske det her og

syntes det er rigtig fint ligesom få muligheden for at få mulighed for at fordybe mig lidt i det og få genopfrisket nogle ting ik.”

- Det at man syntes, at det it-baserede redskab i sig selv er spændende at anvende.

Sygeplejerske H: ” Det er meget konkret at gå til og det syntes jeg faktisk har, det er faktisk været lidt sjovt, og det er ikke kun mig der er blevet lidt grebet af det, kan jeg se.”

Idet formålet med de kvalitative interviews var udformningen af et kontekstspecifikt spørgeskema, ønskede jeg gennem disse interviews at konstatere, hvilke arbejds- og kursus-relaterede faktorer sygeplejerskerne finder vigtige. Herudover har jeg også udført en begrundet frasortering af faktorer fra teori og litteratur, der ikke opleves relevante i denne kontekst. I tabel 4.10 findes de faktorer, der blev fundet gennem UTAUT og anden litteratur, men som på baggrund af interviewene er blevet fravalgt.

Tabel 4.10: Fravalgte faktorer Arbejdspræstation:

Faktorer fra UTAUT og litteratur Interview citater:

Tiltro til det faglige indhold af kurset Sygeplejerske H: ”Altså, det må man gå ud fra, det er lagt ind som sådan, som sygepleje lægelig e-læring, så må der være nogen, der har styr på, at de facts, der kommer ind der det er

fuldstændigt rigtigt.”

Sygeplejerske C:” Jeg tror da bar, jeg tror på det. De der cases det var da meget fint, der var ikke nogen hvor jeg tænkte kan det nu passe.”

Ekstern motivation i form af løn og forfremmelse.

Sygeplejerske G: ”Når du nu siger

lønforhøjelse, så kan det heller ikke lade sig gøre fordi man har taget det her

e-learningprogram, selvfølgelig ville det være motiverende, for alle det tror jeg da, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre.”

Fremmende faktorer:

Det at kunne tage kurset i eget tempo Sygeplejerske H:”Man kan jo også, nogle afdelinger, der er jo altid stille faser i

afdelingerne rundt omkring. Og pludseligt så er der noget, så ku man sige, at det var fint nok at man bare kunne gå ind og ta det.”

Sygeplejerske B: ”Ja men altså oppe på vores afdeling der er det sådan, at man gør det når der er god tid til, der bliver ikke sat en time af, det er når der er god tid til det.”

Temaer der ikke er med i UTAUT:

Det at man foretrækker at anvende kollegerne frem for e-læring: Man anvender begge dele men på hvert sit tidspunkt.

Sygeplejerske B: ”Altså, gamle erfarne

kollegaer kan man jo sagtens hente noget viden hos, men man skal jo også, tænker jeg, passe på at det ikke er sådan noget som, altså som sådan plejer vi at gøre her i afdelingen aktig.”

Efterfulgt af:

Sygeplejerske A: ”Ja at det er ajourført, at det er opdateret viden, det går ikke det andet.”

Sygeplejerske F: ”Ja det vil jeg også sige, altså jeg vil helt sikker gå til en kollega, men det vil ikke afholde mig fra at tage programmet, fordi det kan være, at man får noget andet med fra det program end man fik med fra kollegaen og omvendt, så jeg syntes da det er godt at søge begge veje.”

Det at anvendelse af e-læring tager tid væk fra patienterne: Patienterne kommer i første række, så må kurset tages når der er tid

Sygeplejerske H: ”Men jeg oplever ikke nogen sætte sig ned og lave de her programmer, sådan at der går tid væk fra patienterne, altså så er det programmerne der må vige, det er i hvert fald min fornemmelse af det her.”

Sygeplejerske G: ”Det handler utrolig meget om prioritering i forhold til, for så er der patienterne de bliver prioriteret først, så er der, skal man så holde pause og spise noget mad, før patienterne faktisk har brug for en igen, eller skal man sætte sig ind og lave e-learning, det er rigtig meget om prioriteringer os hele dagen.”

Grundet mine analyseresultater vælger jeg at opdele mine hypoteser i 5 underhypoteser, en underhypotese for hvert af de overordnede temaer se figur 4.3.

Figur 4.3: Forskningshypoteser med underhypoteser

1. Sygeplejersker på Skejby oplever i signifikant mindre grad de udvalgte arbejdsrelaterede faktorer repræsenteret i deres arbejdsdag i forbindelse med ”transfusion af blodkomponenter” end sygeplejersker på Vejle sygehus, i forhold til temaerne:

a. Arbejdspræstation b. Anvendelse af kurset c. Social indflydelse d. Fremmende faktorer e. Indre motivation

2. Sygeplejersker, der ikke er registreret som havende bestået e-læringskurset ”transfusion af blodkomponenter” oplever i signifikant mindre grad de udvalgte arbejdsrelaterede faktorer repræsenteret i deres arbejdsdag end de sygeplejersker, der er registreret som bestået, i forhold til temaerne:

a. Arbejdspræstation b. Anvendelse af kurset c. Social indflydelse d. Fremmende faktorer e. Indre motivation