• Ingen resultater fundet

Statsvidenskab

In document ÅRBOG 1994 (Sider 63-81)

Økonomisk Institut

Forskningsvirksomhed:

Økonomisk Institut (adresse Studiestræde 6, 1455 København K) blev oprettet i 1958. Det er nu pr.

31. december 1994 arbejdsplads for 53 videnska-belige medarbejdere og 13 teknisk-administrative medarbejdere. Der er p.t. immatrikuleret 33 ph.d.-studerende og licentiatstuderende ved insti-tuttet.

Forskningen ved instituttet spænder over et bredt spektrum af discipliner med økonomisk teo-ri som et fælles udgangspunkt. Forskningsaktivite-terne kan klassificeres i følgende forskningsområ-der:

1. Mikroteori og generel ligevægtsteori.

2. Økonometri og empirisk økonomi.

3. Makroøkonomi, herunder pengeteori og inter-national økonomi.

4. Offentlig økonomi og regulering.

5. Økonomisk historie og teorihistorie.

6. Udviklingsøkonomi og komparativ økonomi.

7. Driftsøkonomi og erhvervsøkonomi/politik.

8. Andre discipliner.

En kort karakteristik af hvert enkelt forskningsom-råde er givet i det følgende som indledning til forskningsberetningerne fra de til forskningsom-rådet knyttede medarbejdere.

1. Mikroteori og generel ligevægtsteori

Svend Albæk, Morten Bennedsen (Harvard fra 1/10), Anders Borglin, Birgit Grodal, Jacob Gyn-telberg (fra 1/8), Frank Hansen, Ebbe Hendon (Harvard fra 1/9) Hans Jørgen Jacobsen, Peter Lyk Jensen (fra 1/9), Henrik Lando, Carsten Krabbe Nielsen (fra 1/6), Christian Schultz, Bir-gitte Sloth, Peter Sørensen (på MIT hele året), Torben Tranæs (til 1/10), Karl Vind.

Den mikroøkonomiske teori handler om sam-spillet mellem enkeltindividernes økonomiske ad-færd. Det undersøges, hvorledes den enkeltes handlinger inden for de rammer, der er fastlagt af de økonomiske regler og institutioner i samfun-det, betinger og påvirker den økonomiske situa-tion i dette samfund.

1.1.1 Arbejdet med teoretisk model for andelssel-skabers investeringsbeslutninger (Svend Albæk og Christian Schultz).

1.1.2 Fortsat arbejde med forhold mellem

produ-center og forhandlere i tilfælde med asymmetrisk efterspørgselsinformation (Svend Albæk, med Per B. Overgaard, Aarhus Universitet).

1.2 Arbejdet med begrebet stokastisk dominans og det såkaldte Coase Conjecture (Anders Borglin).

1.3 Arbejdet med strategisk handelspolitik i form af eksportsubsidier under ufuldstændig konkur-rence på både faktor- og varemarkeder. Desuden arbejdet med modellering af virksomheder som kommunikationsnetværk (Jacob Gyntelberg).

1.4 Teoretisk analyse af virksomheders strategiske adfærd på markeder med imperfekt konkurrence (Birgit Grodal, med Egbert Dierker og Hildgard Dierker, begge University of Vienna).

1.5.1 Arbejdet med kontinuert Fréchet differenti-able afbildninger af en C*-algebra ind i sig selv (Frank Hansen).

1.5.2 Færdiggjort arbejde med perturbationsfor-mel (Frank Hansen, med Gert K. Pedersen, Københavns Universitet).

1.6.1 Undersøgelse af betingelser, der sikrer, at adaptive læreprocesser i dynamiske situationer le-der til rationelle strategikombinationer (Ebbe Hendon, Hans Jørgen Jacobsen og Birgitte Sloth).

1.6.2 Fortsat arbejde med teori for beslutning un-der usikkerhed kombineret med spilteoretiske løsningsbegreber (Ebbe Hendon, Hans Jørgen Ja-cobsen, Birgitte Sloth og Torben Tranæs).

1.6.3 Gennemført en spilteoretisk analyse af for-handlingsprocesser mellem en sælger og to købe-re (Ebbe Hendon, Birgitte Sloth og Torben Tra-næs).

1.7.1 Færdiggjort artikel inden for forskningspro-jektet om det teoretiske grundlag for Nash-lige-vægt (Hans Jørgen Jacobsen).

1.7.2 Påbegyndt et arbejde om stokastiske lære-processer i signaleringsspil. Resultaterne kan blandt andet anvendes til analyse af uddannelses-beslutninger og løndannelse (Hans Jørgen Jacob-sen og Birgitte Sloth).

1.8 Arbejdet med modeller for beskrivelsen af ud-viklingen i begrænset rationelle agenters adfærd i spil på strategisk og ekstensiv form ved hjælp af evolutionære læreprocesser (Peter Lyk-Jensen).

1.9 Fortsat arbejde med virksomhedsteori,

trans-Statsvidenskab

63

aktionsomkostninger og allokeringen af ejen-domsrettigheder. Emnet udvidet til at omfatte val-get mellem kollektiv og individuel ejendomsret, der bl.a. optræder i u-landes allokering af natur-ressourcer. Desuden arbejdet på en model for of-fentlig regulering af virksomheders forurening, når regulator har ufuldstændig information om omkostningerne ved forureningsbekæmpelse (Henrik Lando).

1.10 Færdiggjort ph.d.-afhandling om teorien om rationelle overbevisninger (en ny måde at formu-lere arten og konsekvenserne af forventninger).

Desuden færdiggjort artikel om rationelle overbe-visninger i en overlappende generationsmodel samt arbejdet med et studium af de topologiske egenskaber af stabile stokastiske processer (Car-sten Krabbe Nielsen).

1.11.1 Analyse af effekten af annonceringer i uen-deligt gentagne spil med en langsigts- og flere kortsigtsspillere, når der er usikkerhed mht. lang-sigtsspillerens type. Desuden forsøg på inden for en spilteoretisk model for arbejdsmarkedet at for-klare, at reallønnen typisk er relativt uafhængig af konjunkturen. Færdiggjort arbejde om effekten af politisk polarisering på den økonomiske politik, når politikerne er bedre informeret om økono-miens funktionsmåde end vælgerne er. Desuden færdiggjort arbejde om stærk genforhandlings-stabilitet i uendeligt gentagne spil (Christian Schultz).

1.11.2 Færdiggjort arbejde om lønkontrakter, når der er asymmetrisk information om arbejdernes reservationslønninger. Desuden færdiggjort et ar-bejde om effekten af økonomisk politik under ufuldstændig konkurrence og rationelle forvent-ninger (Christian Schultz og Hans Jørgen Jacob-sen).

1.11.3 Færdiggjort arbejde om genforhandlings-stabilitet i Cournot oligopol (Christian Schultz, med John Driffill, University of Southampton, England).

1.12 Afsluttet analyse af folkeoplysningsudvalg og kommunalbestyrelsers beslutningsprocesser på folkeoplysningsområdet (Birgitte Sloth, med Tri-ne Bille Hansen, AKF, og Carsten Y. Hansen, Insti-tut for Grænseregionsforskning).

1.13 Formalisering af usikkerhed som grundlag for statistik, herunder udarbejdet forelæsningsno-ter herom til forskerkursus. Desuden revideret ud-gave af artikel om fuldkommen konkurrence og kernen (Karl Vind).

2. Økonometri og empirisk økonomi

Karsten Albæk, Ellen Andersen, Jens Lund Ander-sen (orlov fra 1/9), Henrik HanAnder-sen, Eskil Heine-sen (til 1/10), Christian Hjorth-AnderHeine-sen, Katari-na Juselius, Clara Jørgensen (orlov fra 24/6), Hans Christian Kongsted, Axel Mossin, Jonathan Rubin, Bent Sørensen (fra 1/7).

Gruppen arbejder dels med udvikling af økono-metrisk teori og metode, dels med konkrete empi-riske undersøgelser på danske talmaterialer. Ar-bejdet inden for gruppen strækker sig således lige fra projekter med opstilling og analyse af data til rent teoretiske arbejder vedrørende matematisk-statistiske estimationsmetoder.

2.1 Undersøgelse af sammenhængen mellem virk-somhedsstørrelse og arbejdernes lønninger til nordisk projekt. Analyse af bevægelser af jobs og arbejdere i den danske fremstillingssektor (med Bent Sørensen). Empirisk modellering af ansæt-telser, ledige stillinger og arbejdsløshed, herunder udviklingen af omfanget af mis-match på det dan-ske arbejdsmarked (med Henrik Hansen) (Kar-sten Albæk).

2.2 Arbejdet med analyser af boligmarkedet er fortsat. Der er offentliggjort en undersøgelse med sammenligning af baggrunden for huslejeregule-ringerne under verdenskrigene. Der arbejdes med analyser af nedlæggelser af boliger, af udvik-lingen i boligbestanden målt i boliger kontra faste priser og af hedoniske prisindeks for ejerlejlighe-der (Ellen Anejerlejlighe-dersen).

2.3 Arbejdet med udvikling af teorien for stokasti-ske rationelle bobler i OLG-modeller. Endvidere er der gennemført en økonometrisk analyse af nyttebaserede aktieprissætningsmodeller (Jens Lund Andersen).

2.4 Et Monte Carlo projekt om et multivariat test for normalitet er afsluttet (med Jurgen Doornik, Nuffield College, Oxford). Et menustyret EDB-program til multivariat kointegrationsanalyse er skrevet og dokumenteret i en manual (med Kata-rina Juselius). Empiriske analyser af sammenhæn-gen mellem nyansættelser, ledige stillinger og ar-bejdsløse (med Karsten Albæk), samt af fælles sto-kastiske trends i en lille arbejdsmarkedsmodel for Danmark for perioden 1905 til 1992 (med Niels Kærgård, KVL, og Anders Warne, IIES, Stock-holm) (Henrik Hansen).

2.5 Færdiggjort to artikler om de teoretiske egen-skaber ved CES-transaktionsfunktioner i makro-økonomiske rationeringsmodeller; endvidere

fær-diggjort artikel om estimation af makro-økonomi-ske rationeringsmodeller (Eskil Heinesen).

2.6 Færdiggjort et kulturøkonomisk projekt om det danske bogmarked (Christian Hjorth-Ander-sen).

2.7 Empiriske analyser af makroøkonomiske nøg-lerelationer er udført med anvendelse af den ko-integrerede VAR-model. Bl.a. er langtids- og kort-tidssammenhængen for den danske pengeefter-spørgsel, det private forbrug, løndannelsen og købekraftspariteten mellem Danmark og Tyskland undersøgt. En empirisk makromodel for sammen-hængen mellem den monetære og reale sektor i den australske økonomi er under udarbejdelse.

Rentedannelsen i Danmark er undersøgt ved hjælp af højfrekvente og lavfrekvente data. To ar-tikler indenfor empirisk økonometri er færdig-gjort; den ene om den økonomiske fortolkning af processer integrerede af anden orden, den anden om bestemmelsen af stokastiske fællestrends i mo-deller med variable integrerede af anden orden (Katarina Juselius).

2.8 Økonometrisk modellering af investerings-funktioner med anvendelse af teorien om kointe-grerede variable; der undersøges metoder til at modellere I(2)-trends og sæsonsvingninger samt relevansen af disse for investeringsfunktionen (Clara Jørgensen).

2.9 En empirisk analyse af udenrigshandelen er udvidet med en model for de kortsigtede sam-menhænge i prisdannelsen. Der er udarbejdet teoretiske analyser af optimal handelspolitik og reale effekter af valutakursvariabilitet på grundlag af en dynamisk model med etableringsomkostnin-ger (Hans Christian Kongsted).

2.10 Arbejdet med grundlaget for makroteori blandt andet med udgangspunkt i Say, Marshall og Keynes, samt den europæiske arbejdsløshed i 1990’erne (Axel Mossin).

2.11 Empirisk undersøgelse af pengeefterspørgsel og pengepolitik i Den Europæiske Union; sigtet er estimation af en fælles pengeefterspørgselsrela-tion for medlemmerne af EU som helhed (Jo-nathan Rubin).

2.12 Monte Carlo undersøgelser af Johansens co-integrations-estimator i højdimensionale systemer, med kontinuære tidsmodeller for valutakurser (estimation og optionsprisfastsættelse) samt be-skrivelser af job- og arbejdskraftsbevægelser på IDA databasen (Bent Sørensen).

3. Makroøkonomi, herunder pengeteori og inter-national økonomi

Christian Groth, Erik Gørtz, Lill Thanning Hansen (fra 1/5), Claus Thustrup Hansen (fra 1/5), Birthe Larsen (fra 15/8; på Harvard), Peter Erling Niel-sen, Lars Haagen PederNiel-sen, Torben Mark Pedersen (fra 1/4; på Chicago University), Frank Michael Rasmussen (fra 1/8), Karsten Stæhr, Troels Øster-gaard Sørensen, Niels Thygesen, Anders ØlØster-gaard.

Makroøkonomiens formål er at forklare sum-mariske økonomiske størrelsers opførsel. Man stu-derer de regelmæssigheder, der kan iagttages i landenes samlede indkomst, forbrug, investerin-ger, beskæftigelse, produktivitetsudvikling, infla-tion m.v. Opgaven er at nå til forståelse af disse størrelsers udvikling på det korte sigt (konjunk-turbevægelser) såvel som det lange sigt (økono-misk vækst). Til emneområdet hører også arbejds-markedsforhold, penge- og valutapolitik, finans-politik, europæisk valutarisk samarbejde m.v.

3.1 Fortsættelse af projekt om økonomiske meka-nismer bag teknisk udvikling med særlig vægt på samspillet mellem rivaliserende og ikke-rivalise-rende inputs. De makroøkonomiske tilpasnings-processer, når systemets initialproportioner ikke svarer til langsigtsproportionerne, studeres. Des-uden fortsat arbejdet med lærebog i økonomisk vækst samt udarbejdet undervisningsnoter til for-skellige makroøkonomiske fag (Christian Groth).

3.2 Fortsat arbejdet med en teoretisk model vedr.

monopolistisk konkurrence, kapitalakkumulation og arbejdsløshed (Christian Groth og Hans Jør-gen Jacobsen).

3.3 Har, bl.a. i tilknytning til det af landsstyre og regering nedsatte uafhængige udvalg af økono-misk sagkyndige om den færøske økonomi, arbej-det med skatte- og kreditpolitiske problemer samt generelle økonomisk-politiske problemstillinger (Erik Gørtz).

3.4 Opstilling af en teoretisk model for to gensi-digt afhængige økonomier med ufuldkommen konkurrence og humankapitaldannelse; vækstef-fekter af international politikkoordinering under-søges (Lill Thanning Hansen).

3.5 Studeret årsager til og konsekvenser af høj na-turlig ledighed. Det undersøges, hvorledes inddra-gelse af en akkumulerbar produktionsfaktor påvir-ker standardresultater vedr. arbejdsløshed og løn-niveau. Desuden undersøges niveau- og vækstef-fekter på aggregeret forbrug og produktion. Ana-lysen tager udgangspunkt i intertemporale gene-relle ligevægtsmodeller (Claus Thustrup Hansen).

Statsvidenskab

65

3.6 Arbejdet på bogprojektet »Danmark og ØMU«

(sammen med Niels Chr. Nielsen, Michael Møller og Peter Birch Sørensen, alle Handelshøjskolen i Kbh., Ole Bus Henriksen, Ulla Ipsen samt Ellen Pløger). Endvidere er et paper om de nordiske landes pengepolitik under udarbejdelse (Peter Er-ling Nielsen).

3.7 Konstruktion af en simulationsmodel for dansk økonomi med et eksplicit ejerboligmarked;

der analyseres ændringer i arbejds- og kapitalind-komstskattesatser (Lars Haagen Pedersen, i sam-arbejde med EPRU-forskergruppen).

3.8 Analyse af miljøafgifters virkning i økonomier med endogen vækst, forurening og arbejdsløshed;

endvidere analyseres virkningen af miljøskatter i en flersektorvækstmodel med imperfekt konkur-rence (Lars Haagen Pedersen, med Peter Birch Sørensen, EPRU).

3.9 Arbejdet med modeller, hvor fagforeningens adfærd udledes fra medlemmernes nyttefunkti-on, herunder set på konsekvensen af »skralde-mandsordninger«; desuden arbejdet med en oversigt over sammenhængen mellem arbejds-markedsinstitutioner og konsekvensen af omlæg-ninger af arbejdsindkomstskat (Lars Haagen Pe-dersen).

3.10 Fortsættelse af projekt om betingelser for en-tydighed af ligevægt i modeller med ufuldkom-men konkurrence og stigende skalaafkast (Lars Haagen Pedersen, sammen med Peter Stephen-sen, Risø).

3.11 Undersøgelse af omkostningerne ved ned-bringelse af inflationen i højinflationslande; infor-mationsstrukturen inddrages, og konsekvensen af indeksering og kontraktlængder undersøges; end-videre er sammenhængen mellem opsparing og omkostninger ved disinflation analyseret (Karsten Stæhr).

3.12 Arbejder med makroøkonomiske modeller, hvor temporære forstyrrelser har længerevarende effekter; specielt analyseres valutakurs-hysterese ved hjælp af teorien om stokastiske processer; mo-dellerne anvendes til at undersøge den økonomi-ske integrationsproces (Frank Michael Rasmus-sen).

3.13 Arbejdet med arbejdsmarkedsteoretiske og -politiske problemstillinger, herunder specielt løndannelse, arbejdsløshed og arbejdsmarkedspo-litiske foranstaltninger (Troels Østergaard Søren-sen).

3.14 Arbejdet videre med revision af 1992-bogen

»European Monetary Integration: From the Euro-pean Monetary System to EuroEuro-pean Monetary Union« (sammen med Daniel Gros, CEPS, Bru-xelles); har endvidere ledet en arbejdsgruppe for Ecu Instituttet, Lyon, vedr. betydningen for det in-ternationale monetære system af udviklingen af en monetær union i Europa med en enkelt valuta (Niels Thygesen).

3.15 Fortsat arbejdet med en række emner af øko-nomisk-politisk karakter. Herunder videreført stu-dierne af konsekvenserne af fortsat europæisk in-tegration, bl.a. mht. ØMUen og et voksende antal medlemslande i Unionen. Desuden påbegyndt studier af velfærdsstatens dilemmaer under øko-nomisk stagnation, bl.a. mht. den voksne befolk-nings fordeling på kategorier, de deraf følgende offentlige udgifter i form af overførselsindkom-ster samt konsekvenserne for de offentlige finan-ser (Anders Ølgaard).

4. Offentlig økonomi og regulering

Inger Brisson (studieophold i London), Jens Leth Hougaard (orlov fra 1/2), Hans Keiding, Klavs Lindeneg, Jørgen Birk Mortensen, Poul Martin Rasmussen (indtil 1/8).

Gruppen beskæftiger sig med økonomiske aspekter af tilstedeværelsen af en offentlig sektor af betydelig størrelse såvel som med styring af den-ne sektor.

4.1 Eksistens af kooperative ligevægte i spil på stra-tegisk form, analyse af antal Nash-ligevægte i bi-matrix spil, beslutninger under usikkerhed (Hans Keiding).

4.2 Rapporteret om eksperiment med allokering af et kollektivt gode (søkalkning) i Värmland. Un-dersøgt muligheder for at finde mekanismer, der kan allokere udelelige og blandede (private og kollektive) goder. Udarbejdet »Opgavehæfte til Prioritering & styring« til holdundervisning i Samfundsøkonomisk prioritering (Klavs Linden-eg).

4.3 Har i forbindelse med det strategiske mil-jøforskningsprogram arbejdet med projekterne:

1) bæredygtig udvikling og politiske beslutninger;

2) komplekse styringsproblemer. Arbejdet har re-sulteret i papirer til internationale konferencer.

Arbejdet med redaktion af to konferencebøger om hhv. Environmental Economics and the Baltic Region (er udkommet) og Modelling the Econo-my and the Environment (Jørgen Birk Morten-sen).

4.4 Færdiggørelse af ph.d.-afhandling om handel mellem lande med monopolfagforeninger (Poul Martin Rasmussen).

5. Økonomisk historie og teorihistorie

Jørgen Peter Christensen, Hector Estrup, Ingrid Henriksen, Gunnar Persson.

Økonomisk historie studerer den historiske ud-vikling i de vigtigste nationaløkonomiske størrel-ser. Hovedvægten lægges på beskrivelse og analyse af den økonomiske vækst og dens årsager. Andre centrale temaer er teknologiske og institutionelle ændringer ud fra en historisk synsvinkel, udviklin-gen i levevilkår og indkomstfordeling samt den økonomiske politiks rolle. Teorihistorie omhand-ler den økonomiske teoris udvikling.

5.1 Arbejdet med løn- og arbejdsmarkedsforhold i Danmark i 1800- og 1900-tallet, og endvidere hi-storiske nationalregnskaber. Fortsat arbejdet med et projekt om udarbejdelse af en ny Danmarks økonomiske historie fra ca. 1500 til nu, der plan-lægges udgivet i 5 mindre bind. Bidraget til værket vil først og fremmest omfatte bd. 3 om perioden ca. 1910-1960. Publiceret arbejdet »Sovjetunio-nens økonomiske historie« (Jørgen Peter Chri-stensen).

5.2 Arbejdet med klargøring af agent- og rationali-tetsbegrebet med udgangspunkt i teorihistorien er fortsat; et arbejde om »den moralske agent« er færdiggjort (Hector Estrup).

5.3 Arbejdet med en fortolkning af udviklingen i det danske godssystem i det 16. og 17. århundrede i lyset af nyinstitutionel teori. Der bygges på dan-ske historikeres påvisning af en stigende tendens til stordrift på øerne, baseret på ufri arbejdskraft.

Den fremvoksende skattestats betydning for udvik-lingen inddrages. Har desuden arbejdet med fi-nansforvaltning og økonomisk politik i 1920’er-nes og 1930’er1920’er-nes Danmark under det tværviden-skabelige projekt »Stat, forvaltning og samfund«

(Ingrid Henriksen).

5.4 Analysen af de europæiske kornmarkeders in-stitutioner, prisfluktuationer og integration i pe-rioden 1500-1900 er nu i en afsluttende fase. Et stort internationalt prismateriale er analyseret, en typologi af markedsregulerende institutioner er blevet udviklet og nogle hypoteser vedrørende de-reguleringen af kornmarkederne er formuleret (Gunnar Persson).

6. Udviklingsøkonomi og komparativ økonomi Peter Brixen, Jørgen Estrup (3/4 orlov), Peter Hjertholm, Finn Tarp, Hans Aage (orlov fra 1/2).

Forskningsområdet dækker udviklingsøkonomi-ske problemkredse af teoretisk og anvendelses-orienteret art samt komparative studier af udvik-lingen i Østeuropa, bl.a. med henblik på omstil-lingen fra plan- til markedsøkonomi i disse lande.

6.1 Fortsat med modellering af finansielle marke-der i anvendte generelle ligevægtsmodeller; som led i projektet illustreres de teoretiske og instituti-onelle overvejelser i en model for Ecuador (Peter Brixen).

6.2 Afsluttet projekt vedrørende Sydafrikas ma-kroøkonomiske perspektiver, herunder operatio-nalisering og brug af modelværktøjer, der anven-des i Den internationale Valutafond og Verdens-banken (Peter Brixen, Finn Tarp).

6.3 Fortsat arbejde med gældsproblematikken i Afrika syd-for-Sahara, med særlig fokus på sam-menhængen mellem budgetmæssige spørgsmål og gældsbetjeningsproblemer (Peter Hjertholm).

6.4 Færdiggjort arbejde om årsager til og virknin-ger af den øgede anvendelse af politiske betingel-ser i dansk bistandspolitik set på baggrund af de formelle regler for tilrettelæggelse af bistanden til udviklingslandene. Har derudover især arbejdet med udviklingsproblemer i relation til det sydlige Afrika (Jørgen Estrup, begrænset forskningsaktivi-tet pga. medlemskab af Folketinget).

6.5 Færdiggjort arbejde med afklaring af baggrun-den for baggrun-den internationale gældskrise samt teori-grundlaget for de igangværende makroøkonomi-ske reformer i u-landene (Finn Tarp).

7. Driftsøkonomi og erhvervsøkonomi/politik Svend Albæk (se gruppe 1), Jan Gunnarsson, Hans Keiding (se gruppe 4), Thorbjørn Waag-stein (orlov).

Driftsøkonomi drejer sig om den enkelte virk-somheds økonomiske problemer og forskellige metoder til at løse dem. Der er gerne tale om op-timeringsproblemer, hvor man skal bestemme de mest fordelagtige handlingsstrategier i givne pro-blemsituationer. De erhvervsøkonomiske fag bely-ser enkelte sektorers, branchers og virksomheders vækst, fornyelse og tilpasning samt erhvervspolitik for koordinering af nationale konkurrencefordele i en global økonomi (Flere af disse emner er også behandlet inden for gruppe 1 og 4 ovenfor).

7.1 Afsluttet teoretisk del af et arbejde om videns-repræsentation i forskellige modeller af rationali-tet; herunder udarbejdet en model for virksom-hedsbeslutninger i situationer med begrænset

ra-Statsvidenskab

67

tionalitet. Fortsat den empiriske del af arbejdet med interviews med virksomhedsledere (Jan Gun-narsson).

7.2 Fortsat undersøgelserne af regionaliserings-tendenser i Østersøområdet med fokus på beslut-ninger, hvor virksomheder i et land investerer el-ler udvider driften i et andet land i grænseregio-nen; afsluttet et empirisk studium af samarbejdsre-lationer mellem virksomheder i Helsingør; påbe-gyndt en undersøgelse af et udvalg af virksomhe-der og virksomhe-deres relationer til statslige programmer for industristøtte til Central- og Østeuropa (Jan Gunnarsson).

8. Andre discipliner

8.1 Fortsat arbejdet med projekt om participation og bæredygtig industriel produktion; der under-søges teorier om og eksperimenter med industriel participation, og det vurderes, om participation og bæredygtig produktion er gensidigt forbundne strategier (Kurt Aagaard Nielsen).

8.2 Analyse af aktionsforsknings-case om arbejder-utopier iblandt ansatte i fiskeindustrien; der udar-bejdes en plan for et socialt eksperiment med de-mokratisk industri (Kurt Aagaard Nielsen).

Anden virksomhed:

Svend Albæk: Medlem af Executive Committee, European Association for Research in Industrial Economics.

Ellen Andersen: Medlem af bestyrelsen for Am-ternes og Kommunernes Forskningsinstitut, Den makroøkonomiske model ADAM og Institut for Grænseregionsforskning; medlem af Erhvervsan-kenævnet, Registerrådet, Lejelovskommissionen, Tilsynsrådet for Pressens Finansieringsfond samt Videnskabernes Selskab.

Jørgen Peter Christensen: Deltager (som insti-tuttets repræsentant) i 3-årigt Tempus-projekt ved-rørende Prags økonomiske universitet.

Hector Estrup: Medlem af præsidiet (kasserer) i Videnskabernes Selskab.

Birgit Grodal: Fellow i The Econometric Socie-ty; formand for Regional Consultants for The nometric Society; medlem af Council for The Eco-nometric Society, Academia Europea og Euro-pean Science and Technology Assembly; leder af Nordic Doctoral Programme in Economics.

Erik Gørtz: Formand for det af landsstyre og re-gering nedsatte uafhængige udvalg af økonomisk sagkyndige med henblik på en analyse af »Krisen i den færøske økonomi – herunder bankerne«.

Frank Hansen: Medlem af IAMP.

Ingrid Henriksen: Medlem af rådet i The Scan-dinavian Society for Economic and Social History.

Medlem af bestyrelsen i Dansk Forening for øko-nomisk og social Historie.

Christian Hjorth-Andersen: Formand for styre-gruppen til evaluering af sprogøkonomiuddannel-serne, medlem af Forskningsudvalget for Energi og Samfund, Kulturministeriets rådgivende Forsk-ningsudvalg, Folkeuniversitetets Styrelse, Konkur-renceankenævnet samt Programkomiteen for Nordisk Miljøforskning.

Katarina Juselius: Medlem af Undervisningsmi-nisteriets EDB koordinations- og strategiudvalg.

Kurt Aagaard Nielsen: Medlem af reference-gruppe for forskningsprojektet »Almenkvalifice-ring og erhvervsuddannelse« under Arbejdsmar-kedsstyrelsen.

Peter Erling Nielsen: Medlem af erhvervsanke-nævnet og af forskningsrådet ved Utredningsafde-lingen i Norges Bank.

Gunnar Persson: Formand for European Hi-storical Economics Society.

Troels Østergaard Sørensen: Medlem af Ar-bejdsministeriets rådgivende Forskningsudvalg ARFU og af Socialforskningsinstituttets rådgiven-de forskningsudvalg.

Finn Tarp: Medlem af Statsministeriets rådgiven-de udvalg vedrørenrådgiven-de Grønlands økonomi og Det danske FAO-udvalg under Landbrugsministeriet.

Niels Thygesen: Medlem af kommissionen om fremtidige erhvervs- og beskæftigelsesmuligheder (»Velfærdskommissionen«), medlem af regerin-gens Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg (SNU); medlem af de videnskabelige komitéer for Paolo Baffi Centre, Università Bocconi, Milano, og Center for Banking and Monetary Studies, Institut des Hautes Études Internationales, Genève; med-lem af International Advisory Council, Centre for European Policy Studies (CEPS), Bruxelles.

Anders Ølgaard: Medlem af ATV.

Udgiver- og redaktionsvirksomhed:

Instituttet udgiver løbende fem serier memoer:

blå og gul serie (begge arbejdspapirer), grøn serie (undervisningsmateriale), rød serie (ph.d.-af-handlinger) samt rosa serie (discussion papers).

Svend Albæk: Referee for Journal of Industrial Economics og International Journal of Industrial Organization.

Erik Gørtz: Medlem af redaktionsrådet samt re-feree for Scandinavian Journal of Economics.

Frank Hansen: Fast anmelder ved Mathematical Reviews; referee ved Mathematische Annalen.

Ingrid Henriksen: Hovedredaktør (sammen med Per Boje, Odense Universitet) for Scandina-vian Economic history Review.

Christian Hjorth-Andersen: Medlem af redak-tionskomiteen for Nationaløkonomisk Tidsskrift, referee for European Journal of Political Economy.

Hans Jørgen Jacobsen: Referee for European Economic Review og The Scandinavian Journal of Economics.

Katarina Juselius: Associate editor for Journal of Business and Economic Statistics, referee for Jour-nal of Applied Econometrics.

Hans Keiding: Associate editor ved Journal of Mathematical Economics og Social Choice and Welfare.

Hans Christian Kongsted: Referee for Scandi-navian Journal of Economics.

Klavs Lindeneg: Managing editor ved the Nor-dic Journal of Environmental Economics, asso-ciate editor ved European Environment.

Kurt Aagaard Nielsen: Formand for forlaget SOCIOLOGI’s redaktion, medlem af redaktions-komiteen for »Social research for social action«.

Peter Erling Nielsen: Referee for Nationaløko-nomisk Tidsskrift.

Lars Haagen Pedersen: Referee for Scandina-vian Journal of Economics, Journal of Economics (Zeitschrift für Nationaløkonomie).

Gunnar Persson: Referee for Journal of Public Economics.

Christian Schultz: Referee for European Econo-mic Review, Scandinavian Journal of EconoEcono-mics, International Economic Review og Social Choice.

Birgitte Sloth: Referee for Journal of Economic Theory og Review of Economic Studies; med i programkomitéen ved Econometric Society’s European Meeting, Maastricht, og European Eco-nomic Association’s årsmøde, Maastricht.

Bent Sørensen: Associate editor på Econome-tric Theory, referee for Review of Economics and Statistics, Econometric Theory og Journal of Eco-nometrics.

Troels Østergaard Sørensen: Referee for Scan-dinavian Journal of Economics.

Finn Tarp: Bidrag til Den Store Danske En-cyklopædi og referee for forlaget Routledge.

Niels Thygesen: Medlem af redaktionsudvalget for De Economist, Amsterdam.

Gæsteforelæsninger, kongresforedrag m.v.:

Karsten Albæk: Gæsteforlæsning ved CLS, Århus, paper ved Dansk Økonometrisk Selskab, Sand-bjerg.

Ellen Andersen: Foredrag ved konferencen Macromodels ‘93, Lodtz, Polen, paper ved Dansk Økonometrisk Selskab, Sandbjerg.

Peter Brixen: Foredrag ved Workshop on Econ-omy-Wide Policy Models for South Africa, Mid-rand, Sydafrika, og ved Nordisk Økonommøde, Danida.

Jørgen Peter Christensen: Paper ved workshop om Nordiska historiska nationalräkenskaper på Olofsfors Herrgård, Sverige.

Birgit Grodal: Gæsteforelæsninger ved Universi-ty of Alicante, Lunds Universitet og UniversiUniversi-ty of Vienna. Paper ved IEA’s Workshop i Barcelona, ved Econometric Society’s European Meeting, Ma-astricht, og ved Workshop in Mathematical Econo-mics, Ober Wolfach (Tyskland).

Christian Groth: Foredrag ved EPRU, Handels-højskolen i Kbh., paper ved konference, Universi-tät Bielefeld.

Henrik Hansen: Foredrag ved Dansk økonome-trisk Selskab, Sandbjerg, paper ved 6th Internatio-nal Conference on multivariate Cointegration analysis, Mariafred, Sverige, 14th Annual Interna-tional Symposium on Forecasting, Stockholm, samt workshop om strukturelle VAR-modeller, Aarhus; seminar og gæsteforelæsning ved Økono-misk Institut, Aarhus Universitet.

Ingrid Henriksen: Paper ved The International Economic History Congress.

Hans Jørgen Jacobsen: Paper ved Conference on Macroeconomics and Imperfect Competition, Paris, International Conference on Game Theory, Stony Brook (USA).

Katarina Juselius: Foredrag ved World Congress of Environmental Economics i Perth, ved 2.nd In-ternational Conference on Financial Econome-trics i Queenstown, hovedforelæser ved workshop i the Reserve Bank of New Zealand, i the Reserve Bank of Australia, og i University of South Wales i Sydney; foredrag og seminarer i Banco de Portu-gal; inviteret som specialist ved workshop for tyske ph.d-studerende, foredrag ved The Royal Econo-mic Society Meeting in Exeter, foredrag ved Workshop om Multivariate Cointegration i Marie-fred, Sverige, forelæst samt arrangeret en session ved the Fourteenth International Symposium on Forecasting i Stockholm, forelæst samt arrangeret en session ved the 15th Nordic Meeting in Mathe-matical Statistics i Lund, paper ved the European Meeting of the Econometric Society i Maastricht;

foredrag samt forelæst ved ph.d-kursus ved the European Institute i Firenze.

Hans Keiding: Gæsteforelæsning ved Université de Geneva, kongresforedrag (inviteret) om Mate-matisk økonomi og finansiering i Tunis.

Klavs Lindeneg: Indlæg på konferencen Gover-ning Our Environment i Vedbæk samt på work-shop om Agricultural Policy and the Cultural Landscape i Oslo.

Jørgen Birk Mortensen: Gæsteforelæsninger ved Lunds Universitet, konference i Vedbæk, i Sin-gapore, ved Akademiet for de tekniske videnska-ber, ved konference arrangeret af Energi og Sam-fund samt ved konference arrangeret af Dan-marks Naturfredningsforening.

Kurt Aagaard Nielsen: Invited paper ved Inter-national konference om Social shaping and social

Statsvidenskab

69

In document ÅRBOG 1994 (Sider 63-81)